Výborné recepty s baklažánom! Pochutnajú si vegáni, vegetariáni aj mäsožravce. Inšpirujte sa

Jednoduché recepty na baklažán si zamiluje každý!

Inšpirujte sa s nami a vyskúšajte ho snáď vo všetkých možných podobách, v ktorých si ho môžete pripraviť!

Chcete nátierku, ajvar alebo ugrilovanú dobrotu?

Vyberte si sami!

Zapečený plnený baklažán so šampiňónmi

Rýchlovka na pondelkovú večeru.

Čo budeme potrebovať

  • 2 baklažány
  • 100 g jogurtu
  • 100 g kyslej smotany
  • 200 g strúhaného tvrdého syra
  • 100 g nakladaných šampiňónov
  • olivový olej
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • bazalka

Postup

  • Baklažány pozdĺžne rozpolíme, osolíme a necháme vypotiť.
  • Vytlačíme prebytočnú vodu.
  • Predhrejeme rúru na 180 °C.
  • Vydlabeme dužinu.
  • Zmiešame jogurt, smotanu, dužinu a šampiňóny.
  • Dochutíme cesnakom, soľou, korením a bazalkou.
  • Vydlabané baklažány potrieme olivovým olejom a naplníme zmesou.
  • Pečieme približne 50 minút.
  • Podávame.
Lahodný baklažán zapečený so zeleninou v rúre.
Zdroj: atasteofamore.com

Pečený baklažán s cesnakom

Cesnaku nie je nikdy dosť, a to platí aj pre tento recept z baklažánu.

Čo budeme potrebovať

  • 2 baklažány
  • 6 paradajok
  • 30 dkg šunky alebo párkov
  • 2 lyžice masla
  • cibuľka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie
  • bazalka
  • 4 plátky syra

Postup

  • Baklažán pozdĺžne rozkrojíme a sparíme vo vriacej vode.
  • Potom dužinu opatrne vyberieme lyžičkou, aby sme neporušili šupku. Vydlabanú dužinu pridáme do plnky.
  • Plnku vopred tepelne spracujeme, pretože baklažán potom zapekáme len zhruba 15 až 20 minút.
  • Na masle teda orestujeme kocky paradajky, nakrájanú cibuľu, cesnak, kocky baklažánu a šunku alebo párky.
  • Po 10 minútach priebežného miešania vyberieme a vložíme do misy, dochutíme sójovou omáčkou, soľou, čiernym korením, bazalkou.
  • Pripravenou plnkou naplníme polovičky baklažánu a pečieme asi 5 minút, potom náplň prekryjeme plátkom syra a dopečieme dozlatista.
Jednohubky z baklažánu plnené plnkou.
Zdroj: viktoriastable.com

Baklažán s mletým mäsom

Tento recept s baklažánmi a mletým bravčovým mäsom, pikantnou cesnakovou omáčkou sú skromným a obľúbeným pokrmom v čínskej kuchyni.

Čo budeme potrebovať

  • 2 dlhé baklažány
  • štipka soli
  • 60 g mletého bravčového mäsa
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • ½ polievkové lyžice bieleho vína
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
  • 5 cm zázvoru, nakrájaný na plátky
  • 2 jarné cibuľky, biela polovica a zelená polovica rozdelená
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • štipka cukru
  • ½ lyžičky sezamového oleja

Postup

  • Z baklažánu odstráňte konce a potom ho nakrájajte na malé.
  • Preložte ich do veľkého hrnca naplneného vodou, pridajte štipku soli a nechajte 10 minút lúhovať.
  • Nechajte úplne odkvapkať.
  • Mleté bravčové mäso marinujte s mletým zázvorom, štipkou soli a bielym vínom.
  • Vo woku alebo na panvici rozohrejte 2 lyžice oleja a baklažány 6–9 minút opekajte, kým baklažány nezmäknú a nezvädnú.
  • Vyberte baklažány a nechajte v oleji.
  • Pridajte marinované bravčové mäso a restujte.
  • Mäso vyberte
  • Znovu zahrejte asi 1 lyžicu oleja na varenie vo woku a smažte biele časti zelenej cibule, cesnak, zázvor, kým sa nerozvonia.
  • Vráťte baklažány spolu s vyprážaným mletým bravčovým mäsom, sójovou omáčkou, cukrom a sezamovým olejom do panvice a dobre premiešajte.
  • Ozdobte nakrájanou cibuľkou (zelenou časťou) a podávajte s dusenou ryžou.

Ak milujete ázijskú kuchyňu skúste recepty na vietnamský bôčik , čiže Bun Cha!

Kombinácia baklažánu a mletého mäsa s ryžou.
Zdroj: maralskitchen.com

Ajvar z pečeného baklažánu a paprík

Ajvar je srbská baklažánová zmes s upečenou sladkou paprikou, niekedy označovaná ako vegetariánsky kaviár. Jeho dymová chuť sa skvele hodí ku grilovaným alebo pečeným mäsám, najmä jahňaciemu.

Čo budeme potrebovať

  • 2 veľké baklažány
  • 6 veľkých červených paprík
  • Soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • 60 ml kvalitného olivového oleja
  • 1 lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  • Zahrejte rúru na 200 stupňov.
  • Baklažán po celej dĺžke prepichajte vidličkou.
  • Umyté baklažány a papriky položte na plech s papierom na pečenie a opekajte, kým ich šupka nesčernie, asi 30 minút.
  • Pečenú zeleninu vložte do žiaruvzdornej misy.
  • Prikryjeme ich igelitom a nechajte 10 minút v pare.
  • Olúpte a vyhoďte sčernelé šupky, stonky a semená.
  • Vo veľkej miske roztlačte alebo nakrájajte zeleninu, podľa toho, aký hladký alebo hrubý máte ajvar radi.
  • Dochutíme soľou a korením.
  • Pridajte cesnak a citrónovú šťavu a za stáleho miešania pokvapkajte olejom.
  • Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobu a podávajte.

Pridajte nakrájané červené čili papričky a cibuľu a citrónovú šťavu nahraďte červeným vínom alebo červeným vínnym octom.

Bulharské kiopoolu je podobné, ale namiesto červenej papriky sa používa zelená paprika a pridávajú sa paradajky. Alebo sa inšpirujte našimi receptami na ajvar , určite si vyberiete!

Pohár plný lahodného ajvaru z pečenej zeleniny.
Zdroj: jocooks.com

Zapečený baklažán so syrom a paradajkami

Jedná sa o syrový a ľahko pripraviteľný recept s baklažánom nádychom Talianska. Je to výborná alternatíva k cestovinám.

Čo budeme potrebovať

  • 1 baklažán
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica oleja
  • 2 paradajky
  • soľ, korenie
  • pažítka
  • 10 dkg šunky nakrájané
  • 10 dkg eidamu nakrájaného

Postup

  1. Baklažán pokrájame na priečne plátky, obalíme v múke a osmažíme na oleji z oboch strán.
  2. Plátky poskladáme na pekáč a na každé koliesko položíme koliesko rajčiaka, okoreníme.
  3. Pečieme 10 minút, potom pridáme plátok šunky a plátok syra a dopečieme dozlatista.
  4. Servírujeme posypané pažítkou.
Lahodný baklažán so syrom a strúhankou.
Zdroj: thestayathomechef.com

Baklažán na grile

Nie je lepšia vegetariánska, ale aj vegánska alternatíva ku grilovanému mäsu. Potešte svojich priateľov touto grilovanou zeleninovou bombou!

Čo budeme potrebovať

  • 2 baklažány
  • 6 paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • citrónová šťava
  • hrsť mäty
  • 4 lyžičky horčice

Postup

  1. Baklažán pokrájame priečne na plátky hrubé 1 až 2 cm.
  2. Plátky namočíme do roztoku soľnej vody a necháme 30 minút odmočiť.
  3. Rozpálime gril asi tak, aby sme nad ním udržali ruku len asi 5 sekúnd.
  4. Grilujeme paradajky z každej strany 5 minút, odložíme pod pokrievku.
  5. Ugrilujeme baklažán z každej strany asi 8 minút, naaranžujeme na tácku s paradajkami.
  6. Zálievka: zmixujeme olej, horčicu, soľ, polovicu množstva mätových lístkov.
  7. Prelejeme zálievkou grilovanú zeleninu.
  8. Servírujeme so vetvkou zvyšnej mäty.

Ešte doma nemáte hranatú grilovaciu panvicu ? Vyberte si!

Ugrilovaný baklažán s pestom a orieškami.
Zdroj: foodiecrush.com

Baklažánová nátierka

Tento recept na nátierku z baklažánu získava svoju unikátnu chuť, vďaka cesnaku a tymiánu.

Čo budeme potrebovať

  • 1 baklažán
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžica (olivového) oleja
  • 1 lyžička octu
  • pažítka
  • 1 lyžička cesnakového korenia alebo lisovaného cesnaku
  • 1 lyžička tymiánu

Postup

  1. Nelúpané očistené baklažány upečieme v rúre domäkka.
  2. Mäkké baklažány dobre pokosíme a potom trieme v mise spolu s olejom, ktorý pridávame postupne.
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme trochu octu, horčice, pažítky, cesnak a tymián a opäť všetko dobre premiešame.
  4. Zmesou potierame chlebíčky, môžeme dozdobiť vajíčkom, uhorkou a pokvapkať citrónovou šťavou

U nás nájdete aj ďalšiu inšpiráciu na nátierku z baklažánu ! Skúste ich všetky.

Miska plná lahodnej a krémovej nátierky.
Zdroj: feastingathome.com

Baklažán s bylinkami

Jednoduché, rýchle a chutné!

Čo budeme potrebovať

  • 600 g baklažánu
  • 125 ml extra panenského olivového oleja
  • Hrsť listov petržlenu n
  • 3 lyžice listov estragónu
  • 2 lyžice lístkov citrónového tymiánu
  • 40 ml jablčného octu a extra panenského olivového oleja
  • Soľ a korenie na dochutenie
  • Citrónové kúsky na ozdobu

Postup

  • Predhrejte veľkú nepriľnavú panvicu na vysokú teplotu.
  • Baklažán nakrájajte priečne na 1,5 cm hrubé kúsky.
  • Na panvicu dajte 3 lyžice olivového oleja, a akonáhle je rozpálený, pridajte plátky baklažánu, dbajte na to, aby ste panvicu nepreplnili.
  • Vymažte po dobu 5 minút na každej strane alebo do tmavo zlatohnedej, potom vyberte a položte na tanier.
  • Tento postup opakujte so zvyšným baklažánom.
  • Posypte baklažán bylinkami a pokvapkajte octom.
  • Dochuťte soľou a čiernym korením a jemne premiešajte.
  • Zmes baklažánu dajte na tanier a pokvapkajte zvyšným olivovým olejom.
  • Podávame s citrónom.
Zapekacia miska s paradajkami a opečeným baklažánom.
Zdroj: nerdswithknives.com

Je baklažán zdravý?

Baklažán je potravinou bohatou na živiny, čo znamená, že obsahuje dobré množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny v malom množstve kalórií.

Okrem toho, že baklažán obsahuje celý rad vitamínov a minerálov, môže sa pochváliť vysokým množstvom antioxidantov.

Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením spôsobeným škodlivými látkami.

Vďaka obsahu antioxidantov niektoré štúdie naznačujú, že baklažán môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení.

Baklažány majú vysoký obsah vlákniny, ktorá prechádza tráviacim systémom neporušená.

Vláknina môže znížiť hladinu cukru v krvi tým, že spomalí rýchlosť trávenia a vstrebávania cukru v tele. Pomalšie vstrebávanie udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a zabraňuje výkyvom.

Môžem jesť baklažán surový?

Našťastie je odpoveď áno! Zatiaľ čo listy a kvety môžu byť toxické, samotný baklažán je bezpečný na konzumáciu v surovom stave.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.