Veľkonočné rezy by mali by jednak jednoduché, pretože máme dosť práce s celým radom ďalších pokrmov, a jednak zdobné, pretože ide o pečení slávnostné.
Aké rezy na veľkonočné sviatky?
Vybrať si môžete z nasledujúcich 9 jednoduchých receptov na veľkonočné sladké rezy. Tento rok to pôjde hladko!
orechové rezy
INGREDIENCIE
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica kakaa
- 80 g kvalitnej čokolády na varenie
- 4 vajcia
krém:
- 120 g masla
- 80 g cukru
- 80 g posekaných mandlí
- 1/2 lyžičky rumu
- 50 g celých mandlí na posyp
- 50 g vlašských orechov
POSTUP
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kakao, múku, nastrúhanú čokoládu, namletej orechy a sneh z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180º C.
- Korpus narežeme na pláty.
- Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme. Vmiešame mandle.
- Pláty korpusu poslepujeme krémom.
- Trochu krému si necháme aj na vršok rezov.
- Dozdobíme šľahačkou, malými farebnými cukríky, kupovanými dekoráciami.

jahodové rezy
INGREDIENCIE
- 200 g polohrubej múky
- 3/4 kg jahôd na plátky
- 200 g cukru
- 5 vajec
- 5 lyžíc oleja
- prášok do pečiva
na krém:
- smotana na šľahanie
- stužovač šľahačky
- 120 g tvarohu
na želé:
- 400 g jahôd
- 6 plátkov želatíny
- 3 lyžice cukru
POSTUP
- Vyšľaháme cukor so žĺtkami a pridáme olej, kávu a múku s kypriacim práškom.
- Vmiešame sneh z bielkov.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry, pečieme 40 minút pri 175º C.
- Smotanu vyšľaháme so stužovačom a tvaroh vmiešame.
- Korpus potrieme krémom.
- Plátky želatíny vložíme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme aspoň 10 minút stáť, kým želatína nenapučí
- Asi 2/3 očistených jahôd vložíme do mixéra, pridáme cukor a spoločne rozmixujeme na hladký krém.
- Napučanú želatínu vyžmýkame a vložíme do šálky, ktorý zakryjeme fóliou, postavíme do mikrovlnnej rúry, želatínu opatrne, pri nižšom výkone rúry, necháme rozpustiť, potom ju ihneď primiešame k rozmixovaným jahodám.
- Zvyšné jahody nakrájame na plátky a rozdelíme ich do štyroch vychladených hlbokých tanierov, pohárov alebo misiek, zalejeme ich pripraveným jahodovým želé a necháme trošku stuhnúť v chladničke, potom poukladáme na múčnik.
- Uchovávame v chladničke maximálne 24 hodín.

Medové rezy
INGREDIENCIE
Na cesto:
- 200 g cukru
- 150 g masla
- 200 g polohrubej múky
- 3 vajcia
- prášok do pečiva
- 1 lyžica škorice
Na krém:
- 2 l mlieka
- 150 g medu
- 1 vanilkový puding
- 1 žĺtok
- 250 g masla
POSTUP
- Žĺtok vyšľaháme s cukrom. Pridáme rozpustené maslo, múku s práškom do pečiva, škoricu a sneh z bielkov.
- Cesto prelejeme do formy.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C asi 35 minút.
- Po upečení dáme vychladnúť, potom rozrežeme na pláty.
krém:
- V mlieku rozmiešame med, vanilkový prášok a žĺtok.
- Varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia.
- Do vychladnutej zmesi vmiešame maslo.
- Jednotlivé pláty korpusu okamihu pospája krémom.
- Uchovávame v chladničke maximálne 24 hodín.
- Sypeme kakaom, capuccino, škoricou alebo strúhanou čokoládou.
- Na vršok rezov sa hodí farební konfekčnej vajíčka alebo kuriatka.

banánové rezy
INGREDIENCIE
Na cesto:
- 160 g polohrubej múky
- 160 g cukru
- 4 vajcia
- 4 lyžice oleja
Na 1. krém:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 smotana na šľahanie
- 20 g práškového cukru
Na 2. krém:
- 300 ml mlieka
- 1 banánový puding
- 80 g práškového cukru
- 80 g masla
- 1 vanilkový cukor
Na náplň:
- 8 banánov
- citrónová šťava
- hrnček lesného ovocia
POSTUP
- Cukor ušľaháme so žĺtkami, pridáme olej a múku a snehový bielok.
- Dáme piecť do rúry. Pečieme pri 175º C 40 minút.
- Z tvarohu a smotany a trochy práškového cukru vyšľaháme biely krém.
- Uvaríme puding podľa návodu a za tepla doň vmiešame cukor a maslo. Vyšľaháme druhý krém.
- Vychladený korpus rozrežeme na 3 pláty. Na spodnej a vrchnej plát natrieme prvý krém.
- Pokryjeme ho kolieskami banánu a jemne zastříkáme citrónovou šťavou.
- Na prostrednej plát natrieme druhý krém a potom navŕšime lesné ovocie.

Objavte podobné tipy
karamelové rezy
INGREDIENCIE
cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 1 hrnček strúhaných jabĺk
- 5 vajec
- 5 lyžíc oleja
- 5 lyžíc mlieka
- kypriaci prášok
krém:
- 3 lyžice kyslej smotany
- téglik smotany na šľahanie
- vanilkový cukor
karamel:
- 1 Salko
- 50 g masla
POSTUP
- Maslo, cukor a žĺtky vymiešame po peny. Pridáme mlieko, múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov.
- Cesto nalejeme na plech a pečieme 40 minút pri 180º C.
- Zo smotany a kyslej smotany vyšľaháme biy krém.
- Karamel pripravíme tak, že konzervu salka varíme ponorenú vo vode asi 2 hodiny. Po vychladnutí vyšľaháme s maslom.
- Po vychladnutí korpus horizontálne rozrežeme a spojíme vrstvou bieleho krému.
- Vršok dozdobíme karamelom.
- Dáme do chladničky vychladiť na 2 hodiny.
kokosové rezy
INGREDIENCIE
- 150 g polohrubej múky
- 50 g kokosovej múčky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
krém:
- 50 g masla
- 100 g mäkkého tvarohu
- 100 g cukru
- 100 g strúhaného kokosu
- 50 g kokosu na posyp
POSTUP
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kokosovú múčku, múku a sneh z bielkov.
- Korpus pečieme asi 35 minút pri 180º C.
- Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme do hladka.
- Vychladnutý korpus potrieme krémom a posypeme strúhaným kokosom.
- Vršok dozdobíme hniezdočko zo šľahačky alebo kupovanými dekoráciami.
pinterest.com
Jablkové rezy
INGREDIENCIE
cesto:
- 120 g masla
- 50 g cukru
- 120 g múky
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 hrnček strúhaných jabĺk
Plnka:
- 2 jablká
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžičky škorice
- 120 g tvarohu
POSTUP
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme múku, maslo, vanilkový cukor a sneh z bielkov.
- Vmiešame strúhané jablko.
- Cesto rozdelíme na 2 časti, polovicu vylejeme na vymastený plech, druhou necháme stranou.
- Z tvarohu a ďalších ingrediencií na náplň vyšľaháme krém, ktorým polejeme prvú časť cesta.
- Druhou časťou cesta prelejeme krém.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 175º C asi 40 minút.
- Zdobíme veselými hniezdočko pre kuriatka alebo inými veľkonočnými motívmi.

tvarohové rezy
INGREDIENCIE
Na cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- prášok do pečiva
- 4 lyžice oleja
- 4 lyžice mlieka
- 4 vajcia
Na krém:
- 1 mäkký tvaroh
- 1 smotana na šľahanie
- stužovač šľahačky
- 150 g jahôd
POSTUP
- Vyšľaháme cukor so žĺtkami a pridáme olej, kávu a múku s kypriacim práškom.
- Vmiešame sneh z bielkov.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry, pečieme 40 minút pri 175º C.
- Vyšľaháme smotanu, tvaroh a stužovač šľahačky s jahodami v hladký, hustý krém
- Korpus rozrežeme na pláty a poslepujeme krémom alebo len navržíme krém na korpus.
- Krém: Vyšľaháme smotanu, tvaroh a stužovač šľahačky s jahodami v hladký, hustý krém.
- Vychladíme 2 hodiny v chladničke.
pudingové rezy
INGREDIENCIE
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- prášok do pečiva
- 5 lyžíc oleja
- 3 vajcia
- hrsť pistáciových orieškov
- liter mlieka
- 2 pistáciové pudingy
- 3 lyžice masla
- 2 lyžice kyslej smotany
- vanilkový cukor
- 1 smotana na šľahanie
- 1 lyžica citrónovej šťavy
POSTUP
- Cukor vyšľaháme so žĺtkami a vmiešame múku s práškom do pečiva.
- Pridáme bielkový sneh.
- Všetko vlejeme do formy na pečenie a pečieme 35 minút pri 175º C.
- Medzitým uvaríme 2 pistáciové pudingy a vyšľaháme ich s maslom.
- Puding vylejeme na korpus.
- Navrch dáme snehovou čiapku ušľahanú zo smotany, kyslej smotany, citrónovej šťavy a vanilkového cukru
- Každý kúsok dozdobíme pistáciovými orieškami a dáme chladiť na 2 hodiny do chladničky.
Veľkonočné krémy
K ovociu sa hodí jemné krémy. Maslové krémy sa preto snažíme odľahčiť nastavením pudingom alebo múčnu kašou. Ešte ľahšia a chuťovo možno aj lepšie je podiel masla obmedziť a nahradiť ho tvarohom či nátierkovým maslom.
Aj tieto krémy môžeme nastavovať pudingom alebo do nich vmiešať ušľahanú šľahačku so stužovačom. A konečne to sú samotné pudingové krémy spojené s kyslou smotanou alebo šľahačkou.
Krémy dochucujeme podľa chuti – ovocím, čokoládou, kakaom, orechy a pod.

Poleva na veľkonočné rezy
Rezy zdobíme polevou rôznych typov a chutí. Ak nepolievajú Navŕšený krém, ale upečené cesto, tak je vhodné ich vopred trochu potrieť džemom alebo marmeládou, zamedzíme tak vsiaknutiu polevy zvlášť do trených alebo piškótových ciest.
Záležať si potom dáme najmä na konečnej úprave, vrátane rovnomerného krájanie štvorcových, obdĺžnikových či iných tvarov.
Pre zaujímavé sladké polevy navštívte naše ďalšie články s receptami.
Aké sú tie vaše rezy? Pochváľte sa priateľom na sociálnych sieťach!