Vynikajúca sladké rezy na veľkú noc (9 rôznych druhov)

Veľkonočné rezy by mali by jednak jednoduché, pretože máme dosť práce s celým radom ďalších pokrmov, a jednak zdobné, pretože ide o pečení slávnostné.

Aké rezy na veľkonočné sviatky?

Vybrať si môžete z nasledujúcich 9 jednoduchých receptov na veľkonočné sladké rezy. Tento rok to pôjde hladko!

orechové rezy

INGREDIENCIE

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica kakaa
  • 80 g kvalitnej čokolády na varenie
  • 4 vajcia

krém:

  • 120 g masla
  • 80 g cukru
  • 80 g posekaných mandlí
  • 1/2 lyžičky rumu
  • 50 g celých mandlí na posyp
  • 50 g vlašských orechov

POSTUP

  • Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
  • Vmiešame trochu oleja, kakao, múku, nastrúhanú čokoládu, namletej orechy a sneh z bielkov.
  • Pečieme 40 minút pri 180º C.
  • Korpus narežeme na pláty.
  • Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme. Vmiešame mandle.
  • Pláty korpusu poslepujeme krémom.
  • Trochu krému si necháme aj na vršok rezov.
  • Dozdobíme šľahačkou, malými farebnými cukríky, kupovanými dekoráciami.

Recept na orechové sladké rezy

jahodové rezy

INGREDIENCIE

  • 200 g polohrubej múky
  • 3/4 kg jahôd na plátky
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lyžíc oleja
  • prášok do pečiva

na krém:

  • smotana na šľahanie
  • stužovač šľahačky
  • 120 g tvarohu

na želé:

  • 400 g jahôd
  • 6 plátkov želatíny
  • 3 lyžice cukru

POSTUP

  • Vyšľaháme cukor so žĺtkami a pridáme olej, kávu a múku s kypriacim práškom.
  • Vmiešame sneh z bielkov.
  • Dáme piecť do vyhriatej rúry, pečieme 40 minút pri 175º C.
  • Smotanu vyšľaháme so stužovačom a tvaroh vmiešame.
  • Korpus potrieme krémom.
  • Plátky želatíny vložíme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme aspoň 10 minút stáť, kým želatína nenapučí
  • Asi 2/3 očistených jahôd vložíme do mixéra, pridáme cukor a spoločne rozmixujeme na hladký krém.
  • Napučanú želatínu vyžmýkame a vložíme do šálky, ktorý zakryjeme fóliou, postavíme do mikrovlnnej rúry, želatínu opatrne, pri nižšom výkone rúry, necháme rozpustiť, potom ju ihneď primiešame k rozmixovaným jahodám.
  • Zvyšné jahody nakrájame na plátky a rozdelíme ich do štyroch vychladených hlbokých tanierov, pohárov alebo misiek, zalejeme ich pripraveným jahodovým želé a necháme trošku stuhnúť v chladničke, potom poukladáme na múčnik.
  • Uchovávame v chladničke maximálne 24 hodín.

Recept na jahodové sladké rezy

Medové rezy

INGREDIENCIE

Na cesto:

  • 200 g cukru
  • 150 g masla
  • 200 g polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • prášok do pečiva
  • 1 lyžica škorice

Na krém:

  • 2 l mlieka
  • 150 g medu
  • 1 vanilkový puding
  • 1 žĺtok
  • 250 g masla

POSTUP

  1. Žĺtok vyšľaháme s cukrom. Pridáme rozpustené maslo, múku s práškom do pečiva, škoricu a sneh z bielkov.
  2. Cesto prelejeme do formy.
  3. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C asi 35 minút.
  4. Po upečení dáme vychladnúť, potom rozrežeme na pláty.

krém:

  • V mlieku rozmiešame med, vanilkový prášok a žĺtok.
  • Varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia.
  • Do vychladnutej zmesi vmiešame maslo.
  • Jednotlivé pláty korpusu okamihu pospája krémom.
  • Uchovávame v chladničke maximálne 24 hodín.
  • Sypeme kakaom, capuccino, škoricou alebo strúhanou čokoládou.
  • Na vršok rezov sa hodí farební konfekčnej vajíčka alebo kuriatka.
Recept na medové sladké rezy
pinerest.com

banánové rezy

INGREDIENCIE

Na cesto:

  • 160 g polohrubej múky
  • 160 g cukru
  • 4 vajcia
  • 4 lyžice oleja

Na 1. krém:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 smotana na šľahanie
  • 20 g práškového cukru

Na 2. krém:

  • 300 ml mlieka
  • 1 banánový puding
  • 80 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 1 vanilkový cukor

Na náplň:

  • 8 banánov
  • citrónová šťava
  • hrnček lesného ovocia

POSTUP

  • Cukor ušľaháme so žĺtkami, pridáme olej a múku a snehový bielok.
  • Dáme piecť do rúry. Pečieme pri 175º C 40 minút.
  • Z tvarohu a smotany a trochy práškového cukru vyšľaháme biely krém.
  • Uvaríme puding podľa návodu a za tepla doň vmiešame cukor a maslo. Vyšľaháme druhý krém.
  • Vychladený korpus rozrežeme na 3 pláty. Na spodnej a vrchnej plát natrieme prvý krém.
  • Pokryjeme ho kolieskami banánu a jemne zastříkáme citrónovou šťavou.
  • Na prostrednej plát natrieme druhý krém a potom navŕšime lesné ovocie.

Recept na banánovej rezy

karamelové rezy

INGREDIENCIE

cesto:

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g cukru
  • 1 hrnček strúhaných jabĺk
  • 5 vajec
  • 5 lyžíc oleja
  • 5 lyžíc mlieka
  • kypriaci prášok

krém:

  • 3 lyžice kyslej smotany
  • téglik smotany na šľahanie
  • vanilkový cukor

karamel:

  • 1 Salko
  • 50 g masla

POSTUP

  • Maslo, cukor a žĺtky vymiešame po peny. Pridáme mlieko, múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov.
  • Cesto nalejeme na plech a pečieme 40 minút pri 180º C.
  • Zo smotany a kyslej smotany vyšľaháme biy krém.
  • Karamel pripravíme tak, že konzervu salka varíme ponorenú vo vode asi 2 hodiny. Po vychladnutí vyšľaháme s maslom.
  • Po vychladnutí korpus horizontálne rozrežeme a spojíme vrstvou bieleho krému.
  • Vršok dozdobíme karamelom.
  • Dáme do chladničky vychladiť na 2 hodiny.

kokosové rezy

INGREDIENCIE

  • 150 g polohrubej múky
  • 50 g kokosovej múčky
  • 200 g cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 4 vajcia

krém:

  • 50 g masla
  • 100 g mäkkého tvarohu
  • 100 g cukru
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 50 g kokosu na posyp

POSTUP

  • Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
  • Vmiešame trochu oleja, kokosovú múčku, múku a sneh z bielkov.
  • Korpus pečieme asi 35 minút pri 180º C.
  • Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme do hladka.
  • Vychladnutý korpus potrieme krémom a posypeme strúhaným kokosom.
  • Vršok dozdobíme hniezdočko zo šľahačky alebo kupovanými dekoráciami.

Recept na sladké velikonční kokosové rezy

pinterest.com

Jablkové rezy

INGREDIENCIE

cesto:

  • 120 g masla
  • 50 g cukru
  • 120 g múky
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 hrnček strúhaných jabĺk

Plnka:

  • 2 jablká
  • 2 lyžice múky
  • 2 lyžice cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • 120 g tvarohu

POSTUP

  • Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme múku, maslo, vanilkový cukor a sneh z bielkov.
  • Vmiešame strúhané jablko.
  • Cesto rozdelíme na 2 časti, polovicu vylejeme na vymastený plech, druhou necháme stranou.
  • Z tvarohu a ďalších ingrediencií na náplň vyšľaháme krém, ktorým polejeme prvú časť cesta.
  • Druhou časťou cesta prelejeme krém.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 175º C asi 40 minút.
  • Zdobíme veselými hniezdočko pre kuriatka alebo inými veľkonočnými motívmi.
Recept na jablkové sladké rezy
pinterest.com
Tip: Do těchto rustikálních řezů se hodí také mleté vlašské ořechy.

tvarohové rezy

INGREDIENCIE

Na cesto:

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g cukru
  • prášok do pečiva
  • 4 lyžice oleja
  • 4 lyžice mlieka
  • 4 vajcia

Na krém:

  • 1 mäkký tvaroh
  • 1 smotana na šľahanie
  • stužovač šľahačky
  • 150 g jahôd

POSTUP

  • Vyšľaháme cukor so žĺtkami a pridáme olej, kávu a múku s kypriacim práškom.
  • Vmiešame sneh z bielkov.
  • Dáme piecť do vyhriatej rúry, pečieme 40 minút pri 175º C.
  • Vyšľaháme smotanu, tvaroh a stužovač šľahačky s jahodami v hladký, hustý krém
  • Korpus rozrežeme na pláty a poslepujeme krémom alebo len navržíme krém na korpus.
  • Krém: Vyšľaháme smotanu, tvaroh a stužovač šľahačky s jahodami v hladký, hustý krém.
  • Vychladíme 2 hodiny v chladničke.
recept na jednoduchý tvarohový rez
pinterest.com

pudingové rezy

INGREDIENCIE

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g cukru
  • prášok do pečiva
  • 5 lyžíc oleja
  • 3 vajcia
  • hrsť pistáciových orieškov
  • liter mlieka
  • 2 pistáciové pudingy
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • vanilkový cukor
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

POSTUP

  • Cukor vyšľaháme so žĺtkami a vmiešame múku s práškom do pečiva.
  • Pridáme bielkový sneh.
  • Všetko vlejeme do formy na pečenie a pečieme 35 minút pri 175º C.
  • Medzitým uvaríme 2 pistáciové pudingy a vyšľaháme ich s maslom.
  • Puding vylejeme na korpus.
  • Navrch dáme snehovou čiapku ušľahanú zo smotany, kyslej smotany, citrónovej šťavy a vanilkového cukru
  • Každý kúsok dozdobíme pistáciovými orieškami a dáme chladiť na 2 hodiny do chladničky.
Recept na pudingové rezy s pictaciovou príchuťou hrá elikonočními farbami.

Veľkonočné krémy

K ovociu sa hodí jemné krémy. Maslové krémy sa preto snažíme odľahčiť nastavením pudingom alebo múčnu kašou. Ešte ľahšia a chuťovo možno aj lepšie je podiel masla obmedziť a nahradiť ho tvarohom či nátierkovým maslom.

Aj tieto krémy môžeme nastavovať pudingom alebo do nich vmiešať ušľahanú šľahačku so stužovačom. A konečne to sú samotné pudingové krémy spojené s kyslou smotanou alebo šľahačkou.

Krémy dochucujeme podľa chuti – ovocím, čokoládou, kakaom, orechy a pod.

Recepty na veľkonočné rezy

Poleva na veľkonočné rezy

Rezy zdobíme polevou rôznych typov a chutí. Ak nepolievajú Navŕšený krém, ale upečené cesto, tak je vhodné ich vopred trochu potrieť džemom alebo marmeládou, zamedzíme tak vsiaknutiu polevy zvlášť do trených alebo piškótových ciest.

Záležať si potom dáme najmä na konečnej úprave, vrátane rovnomerného krájanie štvorcových, obdĺžnikových či iných tvarov.

Pre zaujímavé sladké polevy navštívte naše ďalšie články s receptami.

Aké sú tie vaše rezy? Pochváľte sa priateľom na sociálnych sieťach!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.