Výborné recepty na výživné polievky, ktoré vás v zime zahrejú. Inšpirujte sa!

Je tu zima a tak sa treba trochu zahriať!

Preto sme si pre vás tentoraz pripravili vynikajúce výdatné polievky v 5 rôznych variantoch.

V ponuke nechýba obľúbená vločková s cesnakom, zeleninová ani japonská.

Užite si to!

Thajská kari polievka s ružičkovým kelom

Výrazná chuť thajského karí v spojení so smotanovým kokosovým mliekom, výživným ružičkovým kelom, výdatnými sladkými zemiakmi a fazuľami nabitými bielkovinami dohromady vytvára úplne luxusnú zdravú polievku, ktorá vám iste vykúzli úsmev na tvári. Celé jedlo je navyše vegánske, bez oleja, rafinovaného cukru, lepku a vysoko spracovaných prísad.

INGREDIENCIA

  • 500 g ružičkových kapustičiek, rozpolených alebo roztvorených (čerstvých alebo mrazených)
  • 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 lyžica nsekaného cesnaku
  • 1 lyžica nasekaného zázvoru
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 4 šálky vody (alebo vývaru)
  • 4 lyžice červené kari pasty
  • 1 stredný batát, olúpaný a nakrájaný na malé kocky
  • 425 g konzervovaných fazule cannellini, scedených a prepláchnutých
  • 400 ml kokosového mlieka light
  • 1 lyžička limetkovej šťavy (voliteľne)
  • 1 mrkva, nakrájaná na dlhé, veľmi tenké prúžky
  • 2 až 4 šálky baby špenátu
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžica sušenej cibule
  • 1 a ½ lyžičky morskej soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia

Voliteľne na ozdobenie:

  • vločky červeného chilli
  • limetkové klinky
  • koriander

POSTUP

  • Pripravte si kel tak, že odstránite tvrdé stopky na konci a potom kel nakrájate na jednotnú veľkosť.
  • Ak sú veľké, rozštvrťte ich.
  • Ak sú menšie, rozpoľte ich.
  • Dajte bokom.
  • Do veľkého hrnca pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a červenú papriku.
  • Na strednom plameni restujte 5 až 7 minút, aby zmäkli.
  • Pokiaľ sa začnú lepiť, pridajte kvapku vody.
  • Akonáhle cibuľa a paprika zmäknú, stiahnite trochu plameň a pridajte nasekaný cesnak a zázvor, restujte 30 sekúnd.
  • Potom pridajte zeleninový vývar, vodu, červenú karí pastu, cesnakový prášok, cibuľový prášok, sušenú cibuľu, morskú soľ a korenie.
  • Dobre premiešajte.
  • Zvýšte teplotu a priveďte zmes do varu, potom ihneď znížte na mierny plameň.
  • Pridajte ružičkový kel, nakrájané batáty a fazuľu cannellini.
  • Hrniec priklopte pokrievkou a varte 15 minút.
  • Potom pridajte kokosové mlieko, limetkovú šťavu a tenké prúžky mrkvy, priklopte späť pokrievkou a varte, kým batáty a ružičkový kel nedosiahnu požadovanú mäkkosť, cca ďalších 7 až 15 minút.
  • Pridajte špenát, varte jednu minútu.
  • Jednotlivé porcie podávajte s drvenými vločkami červeného chilli, koriandrom a nechtíkmi limetky.
Kari polievka so zeleninou v hlbokom tanieri, ozdobená čerstvými bylinkami a klinmi limety.
www.monkeyandmekitchenadventures.com

Ak ste milovníkmi pikantných ázijských chutí, nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na výbornej kari kura !

Zeleninová polievka s mletým hovädzím mäsom

Užite si tento recept na výdatnú polievku z mletého hovädzieho mäsa, zemiakov a množstva zeleniny. Servírujte ju so slanými krekermi či cesnakovým chlebom.

INGREDIENCIA

  • 500 g extra chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 lyžičky cesnaku, lisovaného
  • 1 šálka mrkvy, nakrájané na plátky
  • 1 šálka řapíkatého zeleru, nakrájaného na kocky
  • 8 šálok hovädzieho vývaru
  • 800 g konzervovaných krájaných paradajok
  • 2 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 šálka čerstvých zelených fazuliek, orezaných a nakrájaných
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 šálka mrazenej kukurice
  • ⅓ šálky čerstvo nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci osmažte mleté ​​hovädzie mäso na stredne vysokej teplote spolu s nakrájanou cibuľou.
  • Restujte, kým mäso nezhnedne a cibuľa nebude mäkká.
  • Pridajte cesnak a restujte asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia.
  • Sceďte a odstráňte všetok tuk.
  • Vráťte hrniec na sporák na stredne vysokú teplotu a pridajte mrkvu, stopkový zeler, hovädzí vývar, konzervované paradajky, zemiaky, zelené fazuľky, paradajkový pretlak, worcesterskú omáčku, talianske korenie, soľ a korenie.
  • Premiešajte a priveďte zmes do varu.
  • Znížte plameň na miernu teplotu, prikryte a nechajte variť, kým zemiaky a zelenina nezmäknú, asi 25 minút.
  • Nakoniec pridajte mrazený hrášok, kukuricu a petržlenovú vňať a povarte.
  • Môžete podávať!
Polievka z mletého hovädzieho mäsa, zemiakov a množstva zeleniny v hrnci s naberačkou.
www.iwashyoudry.com

Krémová cesnaková polievka s ovsenými vločkami

Táto polievka je vynikajúca na posilnenie imunity. Okrem toho chuťovo presvedčí aj zarytých odporcov polievok.

INGREDIENCIA

  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • olej
  • 2 veľké zemiaky, nakrájané na drobno
  • 2 hrsti ovsených vločiek
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • rasca
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 100 ml sladkej smotany
  • čerstvá pokosená petržlenová vňať

POSTUP

  • Cesnak pomaly orestujte na 2 lyžiciach masla a trochu oleja.
  • Nesmie zhnednúť, len mierne zmäknúť.
  • Pridajte 2 veľké zemiaky pokrájané na drobno, 2 hrsti ovsených vločiek a zalejte litrom hovädzieho vývaru.
  • Osoľte, okoreňte, pridajte rascu a nechajte 10 minút variť.
  • Rozmixujte ponorným mixérom a pridajte 100 ml sladkej smotany.
  • Servírujte s posekanou petržlenovou vňaťou a opečenou bagetkou.
Polievka z cesnaku a ovsených vločiek v hlbokom tanieri, v ktorom je aj čerstvá petržlenová vňať a plátok veky so syrom. Vedľa je položená lyžica.
www.recepis.sk

Máme pre vás aj ďalších 7 inšpiratívnych receptov na polievky z ovsených vločiek , ktoré vás skvele zasýtia aj zahrejú!

Výdatná polievka miso

Úžasné spojenie bohatého miso vývaru, sójových bôbov edamame bohatých na bielkoviny, chutných a sýtych rezance soba a čerstvej zeleniny v jednom hrnci. To jednoducho musíte vyskúšať!

INGREDIENCIA

  • 1/2 lyžičky praženého sezamového oleja (voliteľne)
  • 1 lyžica olúpaného a nasekaného koreňa zázvoru
  • 4 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 12 šálok vody
  • 1/2 lyžice wakame alebo iné morské riasy
  • 1 a 1/2 šálky mrkvy nakrájané na tyčinky
  • 40 g sušených húb shiitake
  • 1 a 1/2 šálky mrazených lúpaných sójových bôbov edamame
  • 140 g nevarených pohánkových rezancov soba
  • 500 g baby potom choi, nakrájaného na centimetrové plátky
  • 6 – 8 lyžíc bieleho misa
  • 1 lyžička wasabi (voliteľne alebo podľa chuti)

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci s nepriľnavým povrchom rozohrejte sezamový olej.
  • Pridajte zázvor a cesnak a restujte jednu minútu.
  • Pridajte vodu, wakame, mrkvu a sušené huby a priveďte do varu.
  • Prikryte a varte 15 minút, alebo kým huby nezmäknú.
  • Pridajte edamame a varte ďalších 5 minút.
  • Pridajte rezance a potom choy, prikryte a varte, kým nie sú rezance mäkké, asi 7 minút.
  • Vložte miso a wasabi do misky a pridajte asi 1/2 šálky horúceho polievkového vývaru.
  • Miešajte alebo šľahajte, kým v zmesi nebudú žiadne hrudky, a potom pridajte do hrnca a prehrejte, ale nevarte.
  • Ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšie miso alebo wasabi.
Japonská polievka s hubami, pohánkovými rezancami, sójovými bôbmi, mrkvou a šalátom v hlbokom tanieri.
www.blog.fatfreevegan.com

Rustikálna polievka so zemiakmi, kapustou a fazuľami

Táto zeleninová polievka s bielymi fazuľami je výdatná a zdravá a skvele sa hodí na večeru či na obed kedykoľvek počas pracovného týždňa. Navyše je vegánska, bez lepku, bez oleja as nízkym obsahom tuku!

INGREDIENCIA

  • 1/4 šálky vody alebo 2 lyžice olivového (na restovanie)
  • 2 póry (biele a svetlo zelené časti), nakrájané na plátky a opláchnuté
  • 2 mrkvy, nakrájané na kocky
  • 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžica provensálskeho korenia
  • 425 g konzervovaných nakrájaných paradajok
  • 5 – 6 šálok zeleninového vývaru alebo vody
  • 500 g zemiakov, nakrájaných na kocky
  • 1/2 hlávky bielej kapusty (asi 4 šálky), nakrájanej na plátky
  • 3 šálky varených bielych fazule alebo 2 plechovky (425 g každá), scedených a opláchnutých
  • soľ a čerstvo drvené korenie podľa chuti
  • 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate, na ozdobu

POSTUP

  • Odrežte koreňový koniec póru a tmavo zelené časti.
  • Rozkrojte póry pozdĺžne napoly.
  • Dajte pod studenou tečúcou vodou a pri oplachovaní otvorte jednotlivé vrstvy, aby ste odstránili prípadné nečistoty.
  • Položte póry na rovný povrch a nakrájajte na tenké plátky vodorovne (na šírku).
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte vodu/olej na strednú až stredne vysokú teplotu, pridajte pór, mrkvu a stopkový zeler a restujte 5 minút.
  • Pridajte cesnak, provensálske korenie a restujte ešte 1 minútu.
  • Pridajte paradajky, zemiaky, kapusta, fazuľa a zeleninový vývar.
  • Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu na minimum a varte 20 – 30 minút, alebo kým zemiaky a kapusta nezmäknú.
  • Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa potreby.
  • Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou spolu s čerstvým chlebom.
Zeleninová polievka s bielymi fazuľami v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.simple-veganista.com

K polievkam podávame najčastejšie pečivo. Pre inšpiráciu sa pozrite na naše recepty na domáci chlieb z rúry (z kvasníc aj kvásku).

Dobu varu týchto výživných polievok si môžete skrátiť aj pomocou tlakového hrnca. Zaujíma vás, ako si vybrať najlepší tlakový hrniec? Mrknite na veľký test tlakových hrncov a inšpirujte sa!

A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.