Tie najlepšie recepty na polievky z húb na jednom mieste. Inšpirujte týmito výdatnými dobrotami

Hľadáte recepty na hubové polievky, ktoré sú zaujímavé, chuťovo bohaté a vyzerajú luxusne?

Chcete uvariť niečo len tak, alebo potrebujete slávnostnejší typ pokrmu?

Inšpirujte sa našimi jedlami, medzi ktorými určite nájdete presne to, čo potrebujete.

Zemiaková polievka s hubami

Pripravte si túto výdatnú krémovú polievku, ktorá vás poriadne zahreje.

Ingrediencie

  • 3 polievkové lyžice nesoleného masla
  • 600 g rôznych húb (nakrájaných na kúsky)
  • 3 šalotky (mleté)
  • 3 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • 3 polievkové lyžice múky
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 6 vetvičiek čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • korenie
  • 500 g zemiakov (nakrájaných na štvrtky)
  • 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  • Rozpustite maslo vo veľkom hrnci. Skvele sa polievka pripravuje v liatinovom hrnci.
  • Do hrnca pridajte huby a šalotku. Za občasného miešania varte, kým všetko nezmäkne. Potrvá to asi 6-8 minút.
  • Primiešajte cesnak a nechajte ho rozvoňať.
  • Prilejte víno a všetko poriadne zamiešajte.
  • Ku všetkému pridajte kurací vývar, tymian a bobkový list. Dochuťte soľou a korením a varte, pri najnižšej teplote, 10 minút.
  • Hrniec prikryte a duste ďalších 10 minút.
  • Hubovú polievku so zemiakmi odstráňte z tepla, vmiešajte petržlenovú vňať a ihneď podávajte.

Zemiaková polievka s hubami, zdobená čerstvými bylinkami.
zdroj: damndelicious.net

Pokiaľ budete chcieť zmenu, môžete si pripraviť ďalší recept na zemiačiku s hubami .

Krkonošská hubová polievka zo sušených húb

Sušené huby môžete mať doma po celý rok. Preto ich nakúpte zásobu a, sem tam, si z nich uvarte túto skvelú polievku!

Ingrediencie

  • 500 g sušených húb
  • 100 g bielych fazule
  • 2 zemiaky
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu alebo ½ čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 šálky vriacej vody
  • 1 polievková lyžica balzamikového octu
  • 4 mleté strúčiky cesnaku
  • 2 cibule (nakrájané nadrobno)
  • 1 menšia jarná cibuľka (nakrájaná)
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 dcl bieleho vína
  • čerstvá petržlenová vňať (nakrájaná najemno), tymiánové listy alebo pažítka

Postup

  • Pred prípravou naložte fazuľu do vody, ideálne cez noc.
  • Sušené huby namočte do horúcej vody a po zmäknutí ich preceďte.
  • Na panvici rozpustite maslo, orestujte cibuľku a pridajte huby. Ďalej restujte spoločne.
  • Zalejte vývarom a pridajte korenie s vínom. Varte asi 1 hodinu, do zmäknutia fazule.
  • Zhruba v polovici doby, čo sa zmes varí, pridajte do polievky, na menšie kocky nakrájané, zemiaky.
  • Varte do zmäknutia zemiakov. Pokiaľ sa časť zemiakov rozvarí, nevadí – polievka sa tým zahustí.
  • Z polievky odstráňte bobkový list a dochuťte balzamikovým octom, soľou a korením.
  • Pripravenú hubovú polievku dozdobte čerstvými bylinkami a podávajte.

Tmavo hnedá hubová polievka s fazuľkami, zdobená čerstvými vetvičkami rozmarínu.
hedgehogmushroomsforsale.blogspot.com

Biela hubová polievka so smotanou

Máte radi jemné smotanové jedlá? Potom vyskúšajte túto polievku, ktorá zasýti, je ľahučká a úžasne lahodná.

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cesnak (nakrájaný na plátky)
  • 100 g húb (môžete použiť aj šampiňóny)
  • 1 polievková lyžica múky (na zaprášenie)
  • 1 l zeleninového alebo mäsového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Na oleji osmažte cesnak a nakrájané huby.
  • Pridajte trochu múky, mierne opražte a zalejte vývarom.
  • Ľahko osoľte a povarte domäkka.
  • Na záver vlejte smotanu a chvíľu prevarte.
  • Tento recept na hubovú polievku môžete podávať s chlebom alebo chlebovými plackami.

Biela polievka z húb, zdobená čerstvými bylinkami.
zdroj: bite.co.nz

Zemiakové placky môžete ľahko pripraviť v kuchynskom spotrebiči. Inšpirujte sa recenziami elektrických panvíc , ktoré za vás jedlo pripravia skoro samé.

Krémová hubová polievka so zeleninou

Užite si výbornú chuť polievky, ktorá je nabitá vitamínmi a ďalšími živinami, ktoré sa skrývajú v hubách a zelenine. Bude chutiť aj vašim deťom!

Ingrediencie

  • 150 g zeleru
  • 300 g húb
  • 250 ml smotany na varenie
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce
  • 1 čajová lyžička kôpru
  • 3 bobkové listy
  • 3 guličky nového korenia
  • 2 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 4 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • 1 l vody

Postup

  • Huby nasekajte na malé kúsky a odložte bokom.
  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte ju na oleji. Smažte, kým cibuľa nezosklovatí.
  • Pridajte huby a krátko ich opražte.
  • Všetko zasypte rascou, premiešajte a zalejte vodou.
  • Pridajte, nadrobno nasekané, zemiaky, mrkva, zeler a korenie. Varte 25 minút.
  • Teraz polievku osoľte, okoreňte a vmiešajte smotanu s vajcami.
  • Pridajte kôpor a krátko povarte.
  • Úplne nakoniec pridajte ocot a už ďalej nevarte, aby sa polievka nezrazila.
  • Bielu polievku s hubami podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Zeleninová polievka s hubami, ochutená smotanou a zdobená petržlenovou vňaťou.
zdroj: cookdiary.net

Polievku môžete pripraviť aj s pomocou kuchynského prístroja. Preskúmajte recenzie pomalých hrncov a vyberte si taký, ktorý vám bude vyhovovať a uľahčí vám prácu v kuchyni.

Guľajda s hubami

Zaraďte zdravý kôpor do svojej kuchyne, a to v podobe polievky. Kôpor obsahuje vitamíny C, A a živiny, ako sú vápnik, fosfor, železo, kremík a ďalšie.

Pochutnajte si a doprajte svojmu telu vitamínovú bombu.

Ingrediencie

  • ½ šálky húb (nakrájaných na plátky – môžete použiť aj šampiňóny)
  • 1 čajová lyžička cesnaku (nasekaného)
  • ¼ šálky cibule (nakrájané na plátky)
  • 2 polievkové lyžice kôpru
  • 2 čajové lyžičky múky
  • 1 polievková lyžica soli
  • 2 šálky zeleninového vývaru (môžete použiť tiež iba čistú vodu)
  • ½ šálky smotany na varenie
  • 1 polievková lyžica masla (môžete nahradiť olivovým olejom)
  • ½ čajovej lyžičky korenia

Postup

  • V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom nasekaný cesnak. Stále miešajte, aby cesnak nezhorkol.
  • Pridajte cibuľu a smažte, kým jemne nezhnedne a nezmäkne.
  • Pridajte nakrájané huby a soľ. Varte, kým huby nepustia šťavu a nezmäknú. Potrvá to asi 4-5 minút.
  • Po tejto dobe zaprášte múkou a všetko dobre premiešajte.
  • Prilejte vývar alebo vodu a následne prisypte kôpor.
  • Varte ešte niekoľko minút a následne primiešajte smotanu. Ďalej už nevarte.
  • Odstráňte hrniec z tepla a dochuťte čiernym korením.
  • Kôprovú polievku s hubami podávajte len tak, alebo s opečeným toustom.

Šampiňónová polievka so smotanou a čerstvým kôprom.
zdroj: aromafoods-simplerecipes.com

Vyskúšajte aj ďalší recept na guľade so zemiakmi .

Babičkina hubová polievka na kyslo

Kapusta obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré podporujú správnu funkciu organizmu. Posilňuje aj imunitný systém a znižuje hladinu cholesterolu. V neposlednom rade pomáha zmierniť zápaly a funguje ako prevencia proti rakovine.

Pripravte si tento zázrak v podobe skvelej polievky.

Ingrediencie

  • 7 a ¼ šálky zeleninového vývaru
  • 2 cibule (nakrájané na kocky)
  • 2 šálky mixu húb (nakrájaných na plátky)
  • 2 strúčiky cesnaku (mletého)
  • 4 šálky kapusty (pokrájanej)
  • 2 zemiaky (nakrájané na kocky)
  • ½ čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • ½ čajovej lyžičky kajenského korenia
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia

Postup

  • ¼ šálky vývaru zahrejte vo veľkom hrnci.
  • Pridajte cibuľu, spoločne s hubami a cesnakom a restujte, kým cibuľa nezmäkne. Potrvá to asi 3 minúty.
  • Pridajte všetky zvyšné prísady a priveďte do varu.
  • Varte, pri najnižšej teplote, po dobu 45 minút.
  • Miesto kapustovej je možné pripraviť aj kelovú polievku s hubami, ktorá sa varí rovnako, ale je menej kyslá.

Kapustová polievka s hubami, servírovaná v bielom tanieri.
zdroj: dulanotes.com

Chutí vám kapusta? Potom si o jeho výhodách prečítajte viac a pripravte si ďalšie recepty z kyslej kapusty .

Chlebová polievka s hubami

Vďaka tomuto receptu získate chutný a hlavne zaujímavý pokrm.

Podávajte polievku vo všedný deň alebo, svojim hosťom, pri priateľských stretnutiach. Vždy zožnete úspech!

Ingrediencie

  • ¾ šálka sušených húb
  • 1 šálka čerstvých húb (šampiňónov
  • 1 žltá cibuľa + 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice nesoleného masla
  • ½ čajovej lyžičky mletého chilli
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • štipka mletej papriky
  • 3,5 šálky baby špenátu (môžete nahradiť inou zeleninou podľa vlastnej chuti)
  • 280 g kváskového chleba
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • parmezán (nastrúhaný, na záverečné dochutenie)

Postup

  • Uvarte vodu a nalejte ju do misy. Do vody vložte sušené hríbiky, prikryte misu tanierom a odložte bokom.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu s cesnakom. Smažte, kým cibuľa nezmäkne. Potrvá to asi 5 minút.
  • Pridajte maslo s chilli a premiešajte.
  • Prisypte oregano a znovu zamiešajte.
  • Huby, nakrájané nadrobno, vhoďte do hrnca a smažte ďalších 5 minút.
  • V tomto okamihu pridajte špenát alebo inú zeleninu a premiešajte.
  • Zalejte vývarom a nechajte 15 minút jemne prebublávať.
  • Chlieb roztrhajte na malé kúsky a vmiešajte ho do polievky. Už nevarte.
  • Podávajte teplé.

Polievka z húb a chleba, podávaná v slávnostných bielych tanieroch.
zdroj: sugarlovespices.com

Pripravte si vlastný domáci chlieb , ktorého výroba nie je nijako zložitá.

Recept na hubovú polievku s pestom

Výdatná zmes húb dodáva tejto polievke bohatú a plnú chuť. Podávajte ju s chutným cesnakovým chlebom a uvidíte, že už nebudete chcieť inú.

Ingrediencie

  • 2 šálky húb
  • 1 šálka portobello šampiňónov
  • 1 šálka húb shiitake (odstráňte stopky)
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 šálka šalotky (nakrájané nadrobno)
  • 1 polievková lyžica mletého cesnaku
  • 1 polievková lyžica mletého čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • ¼ šálky bielej múky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálky pripraveného pesta

Postup

  • Huby pokrájajte na malé kúsky a opražte ich na 3 lyžiciach olivového oleja. Pridajte cibuľu a restujte 3 minúty.
  • Do zmesi pridajte cesnak, zázvor a tymian. Varte ďalšiu minútu.
  • Pridajte huby a restujte ich 3 minúty, kým nezačnú mäknúť.
  • Dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  • Všetko zaprášte múkou a premiešajte. Varte 1 minútu.
  • Prilejte polovicu zeleninového vývaru a, za občasného miešania, varte, kým polievka nezačne mierne hustnúť.
  • Následne pridajte zvyšok vývaru a varte ďalších 5 minút, kým huby nezmäknú.
  • Hubovú polievku podávajte s 2 lyžicami pesta.

Hríbová polievka, podávaná s bylinkovým pestom.
zdroj: savoryonline.com

Zistite, ako pripraviť domáce pesto v 5 variantoch.

Hubová cestovinová polievka

Máte radi cestovinové dobroty a chceli by ste skúsiť niečo originálne? Potom k nim pridajte huby a vytvorte z nich túto úžasnú polievku.

Ingrediencie

  • 1 malá cibuľa
  • 2 zelery
  • 2 mrkvy
  • 2–3 strúčiky cesnaku (mletého)
  • ½ čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • ½ čajovej lyžičky šalvie
  • ¼ čajovej lyžičky mletého korenia
  • 240 g húb portobello (nakrájaných na plátky)
  • 8 šálok zeleninového vývaru
  • ½ čajovej lyžičky korenia do polievky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 bobkový list
  • 340 g cestovín
  • 1 polievková lyžica miso pasty

Postup

  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a vsypte ju do hrnca. Zalejte trochou vývaru a nechajte prebublávať.
  • Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler. Varte, kým zelenina nezmäkne.
  • Ďalej prisypte cesnak, tymian, šalvia a korenie. Premiešajte.
  • Vsypte nakrájané huby a prikryte pokrievkou. Duste, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu.
  • Prilejte zvyšok vývaru, polievkové korenie, soľ a bobkový list. Znovu zakryte a nechajte variť 30 minút.
  • Z polievky vyberte ½ šálky tekutiny a odložte ju nabok.
  • Do polievky dajte cestoviny a varte ich 10 minút.
  • Zatiaľ, v ½ šálke vývaru, rozmiešajte miso pastu a vlejte ju do polievky.
  • Hotovú hubovú polievku s rezancami okoreňte, osoľte a podávajte.

Cestovinová polievka z húb a zeleniny, zdobená čerstvou petržlenovou vňaťou a jarnou cibuľkou.
zdroj: brandnewvegan.com

Chcete si vyrobiť domáce cestoviny? Potom sa inšpirujte recenziami elektrických mlynčekov , ktoré vám ich prípravu uľahčia.

Klasická hubová polievka z líšok

Rozšírte svoj kulinársky repertoár o výborné líšky, ktorých príprava nie je nijako zložitá.

Ingrediencie

  • 450 g líšok (očistených)
  • 1,5 l kuracieho vývaru
  • 7 polievkových lyžíc masla
  • 2 šalotky (nakrájané na tenké plátky)
  • 3 strúčiky cesnaku (nakrájaného na tenké plátky)
  • 1 polievková lyžica múky
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 2 bobkové listy
  • 6 vetvičiek tymiánu
  • soľ
  • korenie
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja

Postup

  • ½ šálky húb odložte bokom na ozdobu. Zvyšok húb umiestnite do hrnca a zalejte ich kuracím vývarom. Priveďte do varu a nechajte prebublávať na miernom ohni.
  • Vo vedľajšom hrnci rozpustite 2 lyžice masla. Pridajte šalotku a cesnak a, za stáleho miešania, restujte 8 minút, kým všetko nezmäkne a nezhnedne.
  • Pridajte huby a varte, kým sa z húb neuvoľní šťava. Potrvá to asi 10 minút.
  • Pridajte múku a premiešajte. Povarte 30 sekúnd.
  • Prilejte biele víno a varte do zhustnutia, asi 1 minútu.
  • Do tejto zmesi prilejte, cez sitko, vývar s hubami, ktorý ste si pripravili na začiatku. Huby odstráňte a dajte bokom.
  • Do polievky pridajte bobkový list a vetvičky tymiánu. Varte, pri miernej teplote, 30 minút.
  • Následne z polievky vyberte bobkový list s tymiánom a pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte do hladka.
  • Pridajte 1 lyžicu masla a znova mixujte. Dochuťte soľou a korením.
  • Vo vedľajšej panvici, na olivovom oleji, opražte huby z polievky. Vymažte asi 2 minúty a potom pridajte zvyšok masla.
  • Hubovú zmes pridajte do polievky a na záver ju ozdobte líškami, ktoré ste si na začiatku odložili bokom na ozdobu.
  • Tento recept môže poslúžiť aj ako vianočná hubová polievka, pretože je hutná, vyzerá slávnostne av zimných mesiacoch chutí naozaj výborne.

Jemný polievkový hubový krém, zdobené osmaženými líškami.
zdroj: seriouseats.com

Pokiaľ radi hubárate, môžete si hríbiky spracovať a uchovať doma na celoročné využitie. Zistite, ako zavárať a sušiť huby .

6 húb pre posilnenie imunitného systému

Všetky uvedené recepty na hubové polievky obsahujú jedlé hríby, ktoré majú nespočetné množstvo vitamínov a ďalších živín, ktoré výrazne pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie.

Zoznámte sa so 6 zázračnými druhmi húb as ich účinkami. Ako konkrétne vám môžu pomôcť?

  • Reishi: Pomáha odstraňovať problémy so spánkom. Mierni úzkosť, depresiu a pomáha zlepšiť sústredenie.
  • Levia hriva: Napomáha učeniu, zlepšuje pamäť a zvyšuje koncentráciu.
  • Chaga: Spomaľuje starnutie, zmierňuje zápal a znižuje hladinu cholesterolu.
  • Shiitake: Reguluje cholesterol v krvi, zlepšuje zdravie srdca a pomáha s krvným tlakom a správnym krvným obehom.
  • Turecká chvostová huba: Podporuje imunitu, pôsobí ako prevencia rakoviny a dodáva telu toľko potrebné antioxidanty.
  • Cordyceps (Housenice čínska): Zvyšuje energiu, zlepšuje športový výkon a pomáha pri regenerácii svalov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.