Akonáhle nastane sezóna húb, treba zaspomínať na osvedčené recepty z húb alebo si včas pripraviť na vyskúšanie recepty nové.
Z húb sa dá uvariť všeličo, ale k najviac obľúbeným patria hubové polievky. Dajú sa pripraviť aj na rad spôsobov a príprava je celkom jednoduchá a rýchla.
Preto vám dnes prinášame 4 recepty na tie najlepšie hubové polievky. Nechajte si chutiť!
Hubová polievka so zemiakmi
Zkuste si připravit recept na hustou a sytou polévku z hub, kořenové zeleniny a brambor.
INGREDIENCIE:
- 1,5 l vody
- 250 g zemiakov
- 100 g mrkvy
- 100g čerstvých húb
- 1 cibuľa
- mleté čierne korenie
- majoránka
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- zelená vňať
POSTUP:
- Očistíme sa zemiaky, nakrájame ich na kocky a dáme ich variť do vody na polievku.
- Vodu osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a prelisovaný cesnak.
- Olúpeme si a nakrájame cibuľu.
- Očistíme huby a mrkvu, nakrájame ich na plátky alebo na kocky.
- Pripravené suroviny dáme do vriacej vody so zemiakmi.
- Zvlášť na panvici si urobíme zlatú zápražku z trochu hladkej múky a masla – zriedime ju vlažnou vodou a vlejeme do polievky.
- Dobre prevaríme.
- Polievku zdobíme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Hubová polievka so sušených húb
Zostali Vám zásoby sušených húb? Nie je nič jednoduchšie, než sa pustiť do prípravy hubovej polievky zo sušených húb.
INGREDIENCIE:
- 500 g sušených húb
- 100 g malých bielych fazúľ
- 2 menšie zemiaky
- 2 vetvičky čerstvého tymianu alebo 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymianu
- 2 lyžice masla
- 2 šálky vriacej vody
- 1 lyžica balzamikového octu
- 4 mletej strúčiky cesnaku
- 2 jemne nasekané cibule
- 1 menšia jarná cibuľka nakrájaná
- 1 l hovädzieho vývaru
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 1 bobkový list
- 1 dcl bieleho vína
- jemne nakrájaná čerstvá petržlenová vňať, tymiánovej listy alebo pažítka
POSTUP:
- Fazuľa si namočíme vo vode v dostatočnom predstihu, ideálne cez noc.
- Sušené huby namočíme do horúcej vody.
- Po zmäknutí huby precedíme.
- Na panvici rozohrejeme maslo, orestujeme cibuľku s pridáme k nim huby, restujeme spoločne.
- Zalejeme vývarom, pridáme korenie a víno.
- Varíme asi 1 hodinu, do zmäknutia fazule.
- Zhruba v polovici varu pridáme do polievky očistené a na menšie kocky nakrájané zemiaky.
- Dovaríme, zemiaky sa môžu aj mierne rozvariť, zahustí tak polievku.
- Odstránime bobkový list z polievky.
- Polievku dochutíme balzamikovým octom, soľou a korením.
- Hubovú polievku zdobíme bylinkami.

Hubová polievka so smotanou
INGREDIENCIE:
- 2 lyžice oleja olivového
- 1 kus cesnaku pokrájaný na plátky
- 100 g huby (možno aj šampiňóny)
- 1 lyžice múky na zaprášenia
- 1 l zeleninového alebo mäsového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP:
- Na oleji osmažíme cesnak a nakrájané huby,
- Pridáme trochou múky, mierne opražíme a zalejeme vývarom.
- Ľahko osolíme a povaríme domäkka.
- Na záver vlejeme smotanu a prevaríme.
- Polievku môžeme podávať s chlebom alebo chlebovými plackami.

Hubová polievka so zeleninou
INGREDIENCIE:
- 150 g zeleru
- 300 g húb
- 1 téglik (250 ml) smotany na varenie
- 2 lyžice octu
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička kôpru
- 3 bobkové listy
- 3 guľôčky nového korenia
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 4 vajcia
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 l vody
POSTUP:
- Pripravíme si na kocky nakrájané huby.
- Cibuľu si nakrájame na kocky a opražíme ju na oleji a necháme ju zosklovatieť.
- Pridáme huby a ešte krátko opražíme.
- Zasypeme rascou, premiešame a zalejeme vodou.
- Pridáme na drobné kúsky nakrájané zemiaky, mrkvu, zeler i korenie.
- Povaríme cca 25 minút.
- Teraz do polievky pridáme soľ a korenie (podľa chuti), smotanu a vmiešame vajcia.
- Pridáme kôpor a krátko povaríme.
- Úplne nakoniec pridáme ocot a už ďalej nevaríme, aby sa nám polievka nezrazila.

Do hubových polievok môžeme použiť väčšinu obvyklých druhov závarky. Môžu to byť rezance alebo iné drobné cestoviny, halušky alebo drobné halušky, krúpy alebo len hrubá krupice.
Pre viac inšpirácie na zátrepku si prečítajte článok o zavářkách na našom webe.