Pór nie je len lahodná zelenina, ale obsahom vitamínov a minerálnych látok je mimoriadne prospešný ľudskému organizmu!
Pór pomáha reumatikom, pomáha sa zbavovať kvasiniek v žalúdku, pri zápche alebo pri nadúvaní.
Nielen z týchto dôvodov sme pre vás pripravili tieto recepty s pórom!
Pórová polievka so zemiakmi
Ak pripravíme polievku póru potešíte s ňou dospelých gurmánov aj zmlsané deti.
Polievka je nenáročná na prípravu aj použité suroviny, a pritom tak dobrá.
INGREDIENCIE
- 1 ks veľkého póru
- 2 lyžice masla
- 1 l zeleninového vývaru
- 3 ks zemiakov
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ a korenie
- štipka muškátového kvetu
POSTUP
- Pór nakrájame na kolieska.
- V hrnci rozpustíme maslo, vhodíme bielej časti póru a necháme ich zmäknúť (nemali by zhnednúť).
- Potom zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme nakrájanú zelenú časť póru, na kocky nakrájané zemiaky a muškátový kvet.
- Varíme 20 minút do zmäknutia zemiakov.
- Prilejeme smotanu a tyčovým mixérom ľahko polievku rozmixujeme, čím sa i zahustí.
- Nakoniec polievku podľa chuti dosolíme a okoreníme.
TIP : Do polévky můžeme při servírování přidat na másle opečené krutony z housky nebo klasického chleba.

Objavte podobné tipy
Pórová nátierka s jablkami
Pomazánky na pečivo všem náramně chutnají. Tip pro každou příležitost na lehkou a lahodnou pomazánku z pórku.
INGREDIENCIE
- 2 ks jabĺk
- 1 ks póru
- 100 g tvrdého syra
- 1 ks bieleho jogurtu
- 50 g vlašských orechov
- soľ a korenie
POSTUP
- Na panvičke za stáleho miešania opražíme orechy do zlatista.
- Jablká olúpeme a spolu s tvrdým syrom nastrúhame na hrubo.
- Pór nakrájame na kolieska, pridáme biely jogurt a zamiešame spolu s jablkami a syrom.
- Nátierku dochutíme korením a posypeme praženými orechy.
TIP : Podávejte s RACIO Knäckebrote chlebem s vysokým obsahem vlákniny (18 %). Vláknina blahodárně působí na peristaltiku střev a podpoří i váš imunitní systém.

Pórkový quiche
Quiche (čítame kiš) je slaný koláč z krehkého cesta, ktorý pochádza z Francúzska. Podáva sa buď ako teplé predjedlo alebo ľahký a rýchly obed.
Quiche môže mať rôzne náplne – zeleninovú, mäsovou, syrovou alebo napríklad hubovou – podľa našej chuti.
INGREDIENCIE
cesto
- 200 g hladkej múky
- 2 -3 lyžice studenej vody
- 120 g masla
- štipka soli
náplň
- 6 ks póru
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 dcl kuracieho vývaru
- 100 ml smotany
- soľ a korenie
- štipka mletého muškátového oriešku
- 5 ks vajec
POSTUP
- Najprv si pripravíme cesto.
- Všetky ingrediencie zmiešame a spracujeme dohromady a vzniknuté cesto dáme odpočinúť asi na 1/2 hodiny do chladničky.
- Medzitým si očistíme pór a nakrájame ho na kolieska.
- Na panvičke si rozohrejeme olivový olej a najprv na ňom opražíme na kocky pokrájané kuracie prsia a po chvíli aj kolieska póru.
- Opečené mäso s pórom zalejeme vývarom a dusíme približne 15 minút.
- Potom odstavíme z ohňa, zalejeme smotanou, osolíme, okoreníme a okoreníme troškou strúhaného muškátového orieška.
- Necháme mierne vychladnúť a potom do náplne rozklepneme a vmiešame vajcia.
- Teraz si vyberieme cesto z chladničky, rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a preložíme ho do koláčovej formy.
- Na rozprestreté cesto dáme pripravenú plnku.
- Vložíme do rúry predhriatej na 200 ° C a pečieme zhruba 50 minút.
TIP : Ke konci pečení přikryjeme koláč alobalem, aby nebyl shora tmavý a přesto byl uvnitř hotový.

Špecifická chuť póru, ktorá je jemnejšia než cibuľová, dodá chuť každému pokrmu.
V kuchyni má pór všestranné použitie. Jeho mierna chuť sa však viac uplatní u jemnejšieho hydinového alebo rybieho mäsa.
Väčšinou sa s mäsom dusí, ale možno ho použiť aj do plniek alebo pri zapekanie.
Vyskúšajte si naše recepty, kde pór v pokrmoch využívame ako hlavný prísadu .