Výborné zeleninové recepty s pórom: inšpirujte sa

Pór nie je len lahodná zelenina, ale obsahom vitamínov a minerálnych látok je mimoriadne prospešný ľudskému organizmu!

Pór pomáha reumatikom, pomáha sa zbavovať kvasiniek v žalúdku, pri zápche alebo pri nadúvaní.

Nielen z týchto dôvodov sme pre vás pripravili tieto recepty s pórom!

Pórová polievka so zemiakmi

Ak pripravíme polievku póru potešíte s ňou dospelých gurmánov aj zmlsané deti.

Polievka je nenáročná na prípravu aj použité suroviny, a pritom tak dobrá.

INGREDIENCIE

  • 1 ks veľkého póru
  • 2 lyžice masla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 ks zemiakov
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • soľ a korenie
  • štipka muškátového kvetu

POSTUP

  1. Pór nakrájame na kolieska.
  2. V hrnci rozpustíme maslo, vhodíme bielej časti póru a necháme ich zmäknúť (nemali by zhnednúť).
  3. Potom zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme nakrájanú zelenú časť póru, na kocky nakrájané zemiaky a muškátový kvet.
  4. Varíme 20 minút do zmäknutia zemiakov.
  5. Prilejeme smotanu a tyčovým mixérom ľahko polievku rozmixujeme, čím sa i zahustí.
  6. Nakoniec polievku podľa chuti dosolíme a okoreníme.

 TIP : Do polévky můžeme při servírování přidat na másle opečené krutony z housky nebo klasického chleba. 

Smotanová porov polievka so zemiakmi veganhuggs.com

Pórová nátierka s jablkami

Pomazánky na pečivo všem náramně chutnají. Tip pro každou příležitost na lehkou a lahodnou pomazánku z pórku.

INGREDIENCIE

  • 2 ks jabĺk
  • 1 ks póru
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 ks bieleho jogurtu
  • 50 g vlašských orechov
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Na panvičke za stáleho miešania opražíme orechy do zlatista.
  2. Jablká olúpeme a spolu s tvrdým syrom nastrúhame na hrubo.
  3. Pór nakrájame na kolieska, pridáme biely jogurt a zamiešame spolu s jablkami a syrom.
  4. Nátierku dochutíme korením a posypeme praženými orechy.

 TIP : Podávejte s RACIO Knäckebrote chlebem s vysokým obsahem vlákniny (18 %). Vláknina blahodárně působí na peristaltiku střev a podpoří i váš imunitní systém. Porov nátierka s jablkami dobruchut.azet.sk

Pórkový quiche

Quiche (čítame kiš) je slaný koláč z krehkého cesta, ktorý pochádza z Francúzska. Podáva sa buď ako teplé predjedlo alebo ľahký a rýchly obed.

Quiche môže mať rôzne náplne – zeleninovú, mäsovou, syrovou alebo napríklad hubovou – podľa našej chuti.

INGREDIENCIE

cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 2 -3 lyžice studenej vody
  • 120 g masla
  • štipka soli

náplň

  • 6 ks póru
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 dcl kuracieho vývaru
  • 100 ml smotany
  • soľ a korenie
  • štipka mletého muškátového oriešku
  • 5 ks vajec

POSTUP

  1. Najprv si pripravíme cesto.
  2. Všetky ingrediencie zmiešame a spracujeme dohromady a vzniknuté cesto dáme odpočinúť asi na 1/2 hodiny do chladničky.
  3. Medzitým si očistíme pór a nakrájame ho na kolieska.
  4. Na panvičke si rozohrejeme olivový olej a najprv na ňom opražíme na kocky pokrájané kuracie prsia a po chvíli aj kolieska póru.
  5. Opečené mäso s pórom zalejeme vývarom a dusíme približne 15 minút.
  6. Potom odstavíme z ohňa, zalejeme smotanou, osolíme, okoreníme a okoreníme troškou strúhaného muškátového orieška.
  7. Necháme mierne vychladnúť a potom do náplne rozklepneme a vmiešame vajcia.
  8. Teraz si vyberieme cesto z chladničky, rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a preložíme ho do koláčovej formy.
  9. Na rozprestreté cesto dáme pripravenú plnku.
  10. Vložíme do rúry predhriatej na 200 ° C a pečieme zhruba 50 minút.

 TIP : Ke konci pečení přikryjeme koláč alobalem, aby nebyl shora tmavý a přesto byl uvnitř hotový. 

Koláč quiche s porov náplňou shop.smartchicken.com

Špecifická chuť póru, ktorá je jemnejšia než cibuľová, dodá chuť každému pokrmu.

V kuchyni má pór všestranné použitie. Jeho mierna chuť sa však viac uplatní u jemnejšieho hydinového alebo rybieho mäsa.

Väčšinou sa s mäsom dusí, ale možno ho použiť aj do plniek alebo pri zapekanie.

Vyskúšajte si naše recepty, kde pór v pokrmoch využívame ako hlavný prísadu .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.