Čo sladkého dáme na veľkonočný stôl, už máme premyslené. Ale čo ďalšie pohostenie? Okrem sladkého by to určite chcelo aj niečo slaného, prípadne aj trošku pikantnejšie.
K Veľkej noci patrí tradičný symbol vajcia a väčšinou nám zostanú nadbytky tých varených a čo s nimi?
Skúste si pripraviť plnená vajcia.
Veľkonočné chuťovky z vajíčok – plnená vajcia
INGREDIENCIE
- 8 ks vajec natvrdo
- 100 g syra gouda
- soľ a korenie
- bylinky podľa chuti
Klasická náplň
- 20 g zmäknutého masla
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 1/2 lyžičky papriky
- soľ a korenie
Náplň s tuniakom
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 lyžice syru typu Lučina
- 1 lyžica dijonskej horčice a citrónovej šťavy
- soľ a korenie
Náplň s údeným lososom
- 100 g údeného lososa
- 150 g žervé
- 80 g masla
- 1 limetka
- mleté korenie alebo chilli
Náplň so šunkou
- 100 g kvalitnej šunky
- 50 g taveného syra
- 50 g masla
POSTUP
- Rozpolíme olúpaná vajcia a vyberieme z nich žĺtky.
- V miske je vymiešame so syrom, zmäknutým maslom a horčicou.
- Ochutíme paprikou, soľou a korením.
- Vyšľaháme do peny.
- Penou naplníme bielky a ozdobíme.
- Podávame s pečivom a čerstvou zeleninou.
- Ak robíme plnená vajcia s inými náplňami, vždy všetky suroviny vyšľaháme, pevnejšie rozmixujeme a potom s ostatnými základnými surovinami dobre premiešame.

Objavte podobné tipy
Kanapky z vajec
INGREDIENCIE
- 12 plátkov celozrnné bagety
- 12 lyžičiek ochutené majonézy
- 6 ks vajec
- 1 plechovka sardelových očiek
- 1 ks citrónu
- 12 vetvičiek čerstvého kôpru
POSTUP
- Vajcia uvaríme natvrdo.
- Vychladnuté olúpeme a nakrájame ich na plátky.
- Na plátok bagety položíme plátok vajcia, kúsok sardelky, opäť plátok vajcia a kúsok sardelky a zakončíme Plátok vajcia.
- Ozdobíme majonézou, kúskom citróna a vetvičkou kôpru.

crudités
INGREDIENCIE
- obľúbená surová zelenina (uhorky, mrkva, šaláty, reďkovky …)
- tepelne upravená zelenina (zemiaky, špargľa, brokolica …)
- vajcia
POSTUP
- Zeleninu ktorú je potrebné tepelne spracovať, očistíme, nakrájame a môžeme upiecť v rúre, poprípade uvariť s korením a soľou.
- Zvyšnú zeleninu očistíme a nakrájame.
- Zeleninu pripravíme na veľký tanier.
- Pridáme obľúbené dipy.

Ak dávate ale prednosť tradičná klasike, určite si môže pochutnať aj na tradičnom slanom pečive doplnené treba údeninou alebo vínom.
Vrelo odporúčame tiež pečivo plnené.