Jáhly sú významnou surovinou vzniknutou po olúpaní prosa.
Poznáte ich? Sú veľmi zdravé av kuchyni majú univerzálne využitie.
Aj preto sme pre vás pripravili 6 výborných receptov z pšenov.
Budete prekvapení, ako skvele môžu chutiť!
Jáhlový nákyp s jablkami
Ochutnajte nákyp s pšenicami a jablkami. Je chutný a výdatný.
INGREDIENCIA
- 200 g pšeno
- ⅔ plechovky kondenzovaného mlieka
- 100 g masla
- 10 kúskov vlašských orechov
- 100 g jabĺk
- 1 lyžička škorice
- hrsť hrozienok
POSTUP
- Pšeno si prepláchneme horúcou vodou, aby sa zbavili horkosti.
- Následne ich dáme do hrnca s vodou a varíme 7 minút.
- Jáhly scedíme, pridáme k nim kondenzované mlieko, maslo, na plátky nakrájané jablká zmiešané so škoricou a hrsť prepláchnutých hrozienok.
- Zmes rozdelíme do malých zapekacích misiek a posypeme orechmi.
- Dáme piecť na 30-40 minút pri 180 °C.
Náš tip: Skúste tiež pšeno nákyp naslaný .
Sladká pšeničná kaša s ovocím
Alebo by vás viac lákali raňajky v podobe pšeničnej kaše na sladko?
INGREDIENCIA
- ½ hrnčeka lúpaných pšeno
- 2 hrnčeky mlieka (môže byť aj kokosové alebo sójové)
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 hrnček čučoriedok alebo iného bobuľovitého ovocia
Na ozdobu:
- chia semienka
- mandľové plátky
- ovocie
POSTUP
- Iahli si prvé v sitku prepláchneme pod tečúcou vodou a zbavíme ich prípadných zvyškov šupiek, ktoré by pôsobili horkosť.
- Následne pšeno nasypeme na utierku a osušíme ich.
- Ak chceme kašu jemnú, dáme pšeno do mixéra a pomixujeme ich.
- Potom ich dáme do hrnca s mliekom a varíme 10 minút.
- Potom pridáme čučoriedky a cukor a varíme ešte 5 minút.
- Nakoniec dozdobíme chia semienkami, plátkami mandlí a ovocím alebo skrátka tým, čo máme radi.
Ako na pšeno kašu? Mrknite sa na video:
Jáhlový koláč s čokoládou a pomarančom
Zdravý recept na pšeno na sladko. Výborný koláč s čokoládou.
INGREDIENCIA
Na korpus:
- 100 g pšeno múky
- 100 g trstinového cukru
- 100 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 2 lyžice kakaa
Na krém:
- 200 g kvalitnej tmavej čokolády
- 450 ml smotany na šľahanie
- kôra z dvoch pomarančov a ½ hrnčeka šťavy
- kakao na posyp
- ¼ -½ hrnčeka cukru múčky
- na ozdobu kandizovaná pomarančová kôra
POSTUP
- Maslo a cukor si spolu vymiešame do peny, následne pridávame vajcia jedno po druhom, dôkladne šľaháme.
- Múku, kakao a prášok do pečiva si preosejeme a zmiešame s penou z masla.
- Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a dáme piecť na 180 ° C na 18 minút.
- Medzitým, čo korpus chladne, si môžeme pripraviť krém.
- Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme schladiť.
- Zo smotany si ušľaháme šľahačku.
- Tú potom zmiešame s vychladnutou čokoládou, pridáme pomarančovú kôru a šťavu.
- Na vychladnutý korpus krém nanesieme, posypeme kakaom zmiešaným s cukrom, ozdobíme kandizovanou kôrou a dáme chladiť ideálne cez noc.
Objavte podobné tipy
Jáhlové rizoto so šampiňónmi
Hľadáte zdravé recepty? Jáhly na slano vás môžu milo prekvapiť.
INGREDIENCIA
- 1 lyžica olivového oleja
- 1–2 lyžice masla
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a ¼ hrnčeka nakrájaných šampiňónov
- 1 hrnček lúpaných pšenov
- 2–3 hrnčeky zeleninového vývaru
- ¼ hrnčeka bieleho vína alebo lyžicu vínneho octu
- ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu alebo iného obľúbeného syra
- 1 hrnček čerstvého špenátu
- soľ
- korenie
- na servírovanie čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
- Na oleji si orestujeme šalotku, pridáme prelisovaný cesnak a šampiňóny.
- Pridáme vínny ocot alebo víno a varíme 5 minút.
- Potom pridáme pšeno a necháme 2 minúty variť.
- Prilejeme vývar, prikryjeme pokrievkou a varíme do zmäknutia.
- Nakoniec pridáme špenátové listy, syr a premiešame.
- Podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Radi by ste si kúpili novú varnú dosku do kuchyne. Náš test na plynové varné dosky vám môže pomôcť s výberom.
Jednoduchá pšeničná polievka a jogurtom
Jáhly na slano si pripravíte ľahko aj súčasťou polievky.
INGREDIENCIA
- 1 hrnček jogurtu
- ¼ hrnčeka pšeničnej múky
- 3 a ½ hrnčeka vody
- soľ
- 1 lyžička cukru
- ¼ hrnček predvarenej kukurice
- 3 lyžice nakrájaných paprík (mix červenej, zelenej a žltej)
- 2 lyžice nastrúhanej mrkvy
- 2 hrnčeky nasekaného koriandra
- 3 lyžice masla alebo ghí
- ½ lyžičky rasce
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 1 zelená chilli paprička podľa chuti
POSTUP
- Múku zmiešame s jogurtom a postupne pridávame vodu a miešame, aby sa netvorili hrudky.
- Všetko prelejeme do hrnca a začneme variť za stáleho miešania.
- Necháme variť asi 15 minút, potom dochutíme cukrom, soľou, korením, rascou, časťou koriandra a pridáme zeleninu.
- Povaríme do zmäknutia zeleniny, nakoniec zjemníme maslom.
- Podávame ozdobené koriandrom, prípadne dochutíme čili papričkou.
Jáhlové placky s batátmi alebo tekvicou
Máte chuť na nadýchané placky s pšeničkami? Sú zdravé a chutné.
INGREDIENCIA
- ½ hrnčeka pšeničnej múky
- 1 hrnček špaldovej alebo bezlepkovej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžička jablčného octu
- 1 a ¼ až 1 a ½ sójového alebo mandľového mlieka
- 1 lyžica oleja
- 1 stredne veľký batát alebo rovnaké množstvo tekvice
POSTUP
- Batát alebo tekvicu si uvaríme v pare alebo upečieme v rúre domäkka a roztlačíme na kašu.
- Múky si zmiešame so soľou, škoricou, cukrom, kypriacim práškom a muškátovým orieškom.
- V inej mise si zmiešame jablkový ocot s mliekom a pridáme pyré.
- Následne k tekutým ingredienciám pridajte suché a dôkladne zmiešajte.
- Pokiaľ je cesto veľmi husté, pridajte ešte mlieko.
- Na rozpálenú panvicu nalejeme časť cesta a necháme smažiť asi 2 minúty.
- Potom placku otočíme a smažíme opäť 2 minúty.
Ako uvariť pšeno
Napriek tomu, že sú pšeno úplne univerzálnou surovinou, ktorú používali aj naši predkovia, v posledných rokoch sa z našich jedálnych lístkov vytratila. Pritom sú veľmi zdravé. Pomáhajú bojovať s únavou, proti depresiám a anémii.
Ako ale uvariť pšeno tak, aby nebolo horké? Pred tým, než ich dáte variť do vody ich jednoducho sparte v sitku horúcou vodou. Potom ich ešte len dajte variť do vody s trochou soli a oleja na 15 minút. Vytvoríte tak základ pre všetky pokrmy, napríklad dezerty, knedle, polievky, šaláty, fašírky, rizoto a ďalšie dobroty.
Ďalšie zaujímavosti o pšeno
Jáhly sú spojené so zdravým stravovaním. Nachádzajú v kuchyni široké využitie a sú zložkou rôznych tradičných pokrmov, napríklad pšeno.
Sú navyše prirodzene bezlepkovou potravinou a sú teda vhodné aj pre osoby trpiace celiakiou .
Ak máte radi pokrmy z obilnín, určite sa inšpirujte napríklad našimi receptami na kuskus .
Do komentárov napíšte, ako sa vám podarilo naše zdravé recepty z pšenov.