Pšeno obsahujú cenné minerálne látky draslík, horčík, fosfor, meď, železo, zinok, vlákninu a vitamíny skupiny B.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny majú pšeno nepríliš vysoký glykemický index.
Aj preto sme pre vás pripravili 5 receptov z pšena. Skúste si to sami, uvidíte, že aj skvele chutia.
Pšenová kaša s jablkami a orechmi
Chutí raňajky aj olovrant.
INGREDIENCIE:
na kašu
- 100 g pšena
- 500 ml mlieka (rastlinného alebo živočíšneho)
- štipka morskej soli
- 1-2 lyžice javorového sirupu alebo medu
- 1 lyžička mletej vanilky alebo 1/2 vanilkového cukru
na jablkový preliv
- 2 jablká
- mletá škorica podľa chuti
- 1 – 2 lyžičky šťavy z citróna
- trochu kôry z citróna
- 1/2 lyžičky mletej vanilky alebo 1/2 vanilkového cukru
- 4 lyžice javorového sirupu alebo medu
na servírovanie
- hrsť orestovaných orechov
- 2 hoblinky masla
- javorový sirup alebo med podľa chuti
POSTUP:
- Pšeno sparíme horúcou vodou a dáme ich do hrnca s mliekom a ostatnými ingredienciami na kašu.
- Privedieme k varu a jemne ťaháme za občasného miešania, kým nebudú príjemne rozvarené na konzistenciu kaše.
- Medzitým z jabĺk odstránime jadrovník, šupku a nakrájame ich na menšie kocky.
- Dáme ich do menšieho hrnca spolu s ostatnými ingredienciami a trochou vody a jemne varíme, kým nebudú tak akurát mäkká.
- Do mištičiek rozdelíme kašu, prelejeme varenými jablkami, pridáme hoblinku masla, orestované orechy a môžeme servírovať.

Objavte podobné tipy
Jáhelník so slivkami a jablkami
Recept na ultra zdravý múčnik.
INGREDIENCIE:
- 150 g pšena, nevařených
- 750 ml sójového, mandľového, ryžového mlieka
- 4-10 lyžíc agáve, ryžového, javorového sirupu alebo medu
- 200-300 g lekváru
- 450 g nastrúhaných jabĺk
- 80 g hrozienok
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice škorice
- štipka soli
POSTUP:
- Uvaríme jáhlovú kašu z dobre propraných pšena, štipky soli a 750 ml tekutiny.
- Môžeme použiť akékoľvek alternatívne mlieko alebo napríklad jablkovú šťavu.
- Varíme pri strednom výkone, občas zamiešame, kým nedocielime kašovitej konzistencie.
- Hotovú kašu dosladíme podľa chuti jedným zo sirupov.
- Predhrejeme rúru na 180 ° C.
- Než vychladne kaše, pripravíme si jablká.
- Nastrúhame je a zmiešame so škoricou, škrobom a hrozienkami.
- Do vymastenej tortovej formy (priemer 24 cm) alebo alternatívne podobne veľké zapekacej nádoby lyžicou rozprestrieme po celom dne menšie polovicu kaše.
- Na vrstvu kaše rozotrieme polovičné množstvo lekváru, pridáme vrstvu jablkovej zmesi a zase lekvár.
- Náplň uzavrieme poslednou vrstvou jahelné kaše a dáme piecť na cca 40 minút.
- Ku koncu pečenia na chvíľu zapneme gril, povrch jáhelníku krásne zozlátne.

Pšenové rizoto s lososom a miešanú zeleninou
Pripravte si pšenové rizoto, ktoré bude nielen chutiť, ale aj prospeje zdraviu.
INGREDIENCIE:
- 1/2 šálky pšena
- 150 g filety z lososa
- 150 g zeleniny (brokolica, hrášok, zelené fazuľky, červená cibuľa)
- 1 lyžicu kokosového alebo olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 20 g čerstvého zázvorového koreňa
- soľ a čerstvý korenie na dochutenie
POSTUP:
- Pšeno sparíme horúcou vodou, vložíme do hrnca, zalejeme šálkou vody a varíme domäkka.
- Medzitým uvaríme v pare na kúsky nakrájanú zeleninu a rybie mäso.
- Stačí max. 10 minút. Záleží na tom, či použijeme čerstvé alebo mrazené suroviny.
- Na panvici roztopíme tuk, orestujeme veľmi nadrobno nakrájaný zázvor a následne na to prelisovaný cesnak.
- Jemne osolíme a okoreníme.
- Lososa natrháme na malé kúsky.
- Všetky suroviny zľahka premiešame pomocou dvoch lyžíc.

pšenové placky
INGREDIENCIE:
- 600 g pšena, uvarených podľa základného receptu, pozri nižšie (tj. Cca 300 g surových)
- 1-2 lyžice olivového oleja väčšie množstvo na vyprážanie
- 1 väčšia cibuľa
- 1 väčšia mrkva
- 160-200 g celozrnnej špaldovej krupice
- 2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 3 lyžičky morskej soli
- zelené vňate (petržlenová vňať, pažítka, vňať cibuľky, mrkvy, môžete použiť aj nasekané mladé lístky púpavy alebo skorocelu a pod.)
- 1 vajce
POSTUP:
- Pšeno sparte, vložte do vriacej osolenej vody (v pomere 1 diel pšena / 2 diely vody) a varte pri miernej teplote 20 minút.
- Nechajte ešte pod pokrievkou chvíľu dôjsť a potom nechajte pšeno vychladnúť.
- Vychladnuté pšeno zmiešajte so špaldovú krupicou, dvoma lyžicami oleja, muškátovým orieškom, soľou, orestovanou zeleninou, vajcom a nasekanými bylinkami.
- Vypracujte a dôkladne prepracujte veľa tuhé cesto. Keby to šlo tuho, pridajte lyžicu dve vody či olivového oleja.
- Krupicu prisypávajte podľa potreby; záleží na tom, ako ste uvarili pšeno.
- Z cesta tvarujeme placky.
- Placky z oboch strán osmažte dozlatista v olivovom oleji.
- Servírujte so šalátom alebo len tak.

Pšenová polievka so zeleninou
INGREDIENCIE:
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 150 g pšena
- 1 menšia mrkva
- 1 kaleráb
- 1 petržlen
- 1/2 menšieho póru
- kúsok brokolice
- 1 lyžica rozpusteného masla
- malý kúsok zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml rastlinné smotany
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- štipka muškátového orieška
- soľ a korenie na dochutenie
- bylinky na ozdobu
POSTUP
- Pšeno niekoľkokrát prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku.
- V hlbšom hrnci rozpálime olivový olej, pridáme očistenú zeleninu vrátane cesnaku, nakrájanú na rovnaké kúsky, a chvíľu opekáme.
- Zelené časti póru pridáme až cca dve tri minúty pred koncom varenia.
- Potom k zelenine pridáme pšeno, soľ, korenie, rascu a ešte chvíľu spoločne opekáme.
- Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme zázvor a varte približne desať až dvanásť minút alebo tak, aby pšeno zmäkli.
- Keď máme polievku uvarenú, odoberieme jej zhruba štvrtinu vrátane zeleniny a pšena a rozmixujte ponorným mixérom.
- Cez sito vrátime späť do polievky.
- Zjemnite smotanou, pridajte muškátový oriešok, prehrejte, odstavte.
- Podávame ozdobené bylinkami.

Pšeno môžeme v kuchyni všestranne využiť do polievok a na varenie sladkých i slaných jedál. Používame ich do polievok, pripravujeme z nich kaše, alebo je zapekáme ako nákyp. Z pšena môžeme aj vyprážať rôzne placky alebo s nimi nastavovať mletá mäsa alebo zeleninu na karbonátky. Využijeme je aj v studenej kuchyni do nátierok alebo šalátov.
Ďalšie zaujímavosti o jáhlách
Žltá zrnká z prosa, nazývaná pšeno, bývala kedysi bežne používanou obilninou. Postupom času proso nahradili výnosnejšie a klimaticky menej náročnejšie plodiny.
Je to rozhodne škoda, pretože svojím zložením obohacovali bežný jedálniček o dôležité a zdraviu prospešné látky.
Pšeno sú spojené so zdravým stravovaním. Nachádza v kuchyni široké využitie a sú zložkou rôznych tradičných pokrmov, napríklad jáhelníku. Výborné sú tiež sladké či slané jáhelné kaše, jáhelné nákypy a dezerty.
Pšeno sú prirodzene bezlepkovú potravinou a sú teda vhodné aj pre osoby trpiace celiakiou.
Pokiaľ máte radi pokrmy z obilnín, určite sa inšpirujte treba našimi receptami na kuskus .