Výborné sladké i slané recepty z pšena: ako je pripraviť najlepšie?

Pšeno obsahujú cenné minerálne látky draslík, horčík, fosfor, meď, železo, zinok, vlákninu a vitamíny skupiny B.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny majú pšeno nepríliš vysoký glykemický index.

Aj preto sme pre vás pripravili 5 receptov z pšena. Skúste si to sami, uvidíte, že aj skvele chutia.

Pšenová kaša s jablkami a orechmi

Chutí raňajky aj olovrant.

INGREDIENCIE:

na kašu

  • 100 g pšena
  • 500 ml mlieka (rastlinného alebo živočíšneho)
  • štipka morskej soli
  • 1-2 lyžice javorového sirupu alebo medu
  • 1 lyžička mletej vanilky alebo 1/2 vanilkového cukru

na jablkový preliv

  • 2 jablká
  • mletá škorica podľa chuti
  • 1 – 2 lyžičky šťavy z citróna
  • trochu kôry z citróna
  • 1/2 lyžičky mletej vanilky alebo 1/2 vanilkového cukru
  • 4 lyžice javorového sirupu alebo medu

na servírovanie

  • hrsť orestovaných orechov
  • 2 hoblinky masla
  • javorový sirup alebo med podľa chuti

POSTUP:

  1. Pšeno sparíme horúcou vodou a dáme ich do hrnca s mliekom a ostatnými ingredienciami na kašu.
  2. Privedieme k varu a jemne ťaháme za občasného miešania, kým nebudú príjemne rozvarené na konzistenciu kaše.
  3. Medzitým z jabĺk odstránime jadrovník, šupku a nakrájame ich na menšie kocky.
  4. Dáme ich do menšieho hrnca spolu s ostatnými ingredienciami a trochou vody a jemne varíme, kým nebudú tak akurát mäkká.
  5. Do mištičiek rozdelíme kašu, prelejeme varenými jablkami, pridáme hoblinku masla, orestované orechy a môžeme servírovať.
Pšenová kaša s jablkami a orechmi
Zdroj: modrykonik.cz

Jáhelník so slivkami a jablkami

Recept na ultra zdravý múčnik.

INGREDIENCIE:

  • 150 g pšena, nevařených
  • 750 ml sójového, mandľového, ryžového mlieka
  • 4-10 lyžíc agáve, ryžového, javorového sirupu alebo medu
  • 200-300 g lekváru
  • 450 g nastrúhaných jabĺk
  • 80 g hrozienok
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžice škorice
  • štipka soli

POSTUP:

  1. Uvaríme jáhlovú kašu z dobre propraných pšena, štipky soli a 750 ml tekutiny.
  2. Môžeme použiť akékoľvek alternatívne mlieko alebo napríklad jablkovú šťavu.
  3. Varíme pri strednom výkone, občas zamiešame, kým nedocielime kašovitej konzistencie.
  4. Hotovú kašu dosladíme podľa chuti jedným zo sirupov.
  5. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  6. Než vychladne kaše, pripravíme si jablká.
  7. Nastrúhame je a zmiešame so škoricou, škrobom a hrozienkami.
  8. Do vymastenej tortovej formy (priemer 24 cm) alebo alternatívne podobne veľké zapekacej nádoby lyžicou rozprestrieme po celom dne menšie polovicu kaše.
  9. Na vrstvu kaše rozotrieme polovičné množstvo lekváru, pridáme vrstvu jablkovej zmesi a zase lekvár.
  10. Náplň uzavrieme poslednou vrstvou jahelné kaše a dáme piecť na cca 40 minút.
  11. Ku koncu pečenia na chvíľu zapneme gril, povrch jáhelníku krásne zozlátne.
Jáhelník so slivkami a jablkami
Zdroj: pradobroty.cz

Pšenové rizoto s lososom a miešanú zeleninou

Pripravte si pšenové rizoto, ktoré bude nielen chutiť, ale aj prospeje zdraviu.

INGREDIENCIE:

  • 1/2 šálky pšena
  • 150 g filety z lososa
  • 150 g zeleniny (brokolica, hrášok, zelené fazuľky, červená cibuľa)
  • 1 lyžicu kokosového alebo olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 20 g čerstvého zázvorového koreňa
  • soľ a čerstvý korenie na dochutenie

POSTUP:

  1. Pšeno sparíme horúcou vodou, vložíme do hrnca, zalejeme šálkou vody a varíme domäkka.
  2. Medzitým uvaríme v pare na kúsky nakrájanú zeleninu a rybie mäso.
  3. Stačí max. 10 minút. Záleží na tom, či použijeme čerstvé alebo mrazené suroviny.
  4. Na panvici roztopíme tuk, orestujeme veľmi nadrobno nakrájaný zázvor a následne na to prelisovaný cesnak.
  5. Jemne osolíme a okoreníme.
  6. Lososa natrháme na malé kúsky.
  7. Všetky suroviny zľahka premiešame pomocou dvoch lyžíc.
Pšenové rizoto s lososom a miešanú zeleninou
Zdroj: fler.cz

pšenové placky

INGREDIENCIE:

  • 600 g pšena, uvarených podľa základného receptu, pozri nižšie (tj. Cca 300 g surových)
  • 1-2 lyžice olivového oleja väčšie množstvo na vyprážanie
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 väčšia mrkva
  • 160-200 g celozrnnej špaldovej krupice
  • 2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 3 lyžičky morskej soli
  • zelené vňate (petržlenová vňať, pažítka, vňať cibuľky, mrkvy, môžete použiť aj nasekané mladé lístky púpavy alebo skorocelu a pod.)
  • 1 vajce

POSTUP:

  1. Pšeno sparte, vložte do vriacej osolenej vody (v pomere 1 diel pšena / 2 diely vody) a varte pri miernej teplote 20 minút.
  2. Nechajte ešte pod pokrievkou chvíľu dôjsť a potom nechajte pšeno vychladnúť.
  3. Vychladnuté pšeno zmiešajte so špaldovú krupicou, dvoma lyžicami oleja, muškátovým orieškom, soľou, orestovanou zeleninou, vajcom a nasekanými bylinkami.
  4. Vypracujte a dôkladne prepracujte veľa tuhé cesto. Keby to šlo tuho, pridajte lyžicu dve vody či olivového oleja.
  5. Krupicu prisypávajte podľa potreby; záleží na tom, ako ste uvarili pšeno.
  6. Z cesta tvarujeme placky.
  7. Placky z oboch strán osmažte dozlatista v olivovom oleji.
  8. Servírujte so šalátom alebo len tak.
pšenové placky
Zdroj: www.receptnajidlo.cz

Pšenová polievka so zeleninou

INGREDIENCIE:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 150 g pšena
  • 1 menšia mrkva
  • 1 kaleráb
  • 1 petržlen
  • 1/2 menšieho póru
  • kúsok brokolice
  • 1 lyžica rozpusteného masla
  • malý kúsok zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 ml rastlinné smotany
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • štipka muškátového orieška
  • soľ a korenie na dochutenie
  • bylinky na ozdobu

POSTUP

  1. Pšeno niekoľkokrát prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku.
  2. V hlbšom hrnci rozpálime olivový olej, pridáme očistenú zeleninu vrátane cesnaku, nakrájanú na rovnaké kúsky, a chvíľu opekáme.
  3. Zelené časti póru pridáme až cca dve tri minúty pred koncom varenia.
  4. Potom k zelenine pridáme pšeno, soľ, korenie, rascu a ešte chvíľu spoločne opekáme.
  5. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme zázvor a varte približne desať až dvanásť minút alebo tak, aby pšeno zmäkli.
  6. Keď máme polievku uvarenú, odoberieme jej zhruba štvrtinu vrátane zeleniny a pšena a rozmixujte ponorným mixérom.
  7. Cez sito vrátime späť do polievky.
  8. Zjemnite smotanou, pridajte muškátový oriešok, prehrejte, odstavte.
  9. Podávame ozdobené bylinkami.
Pšenová polievka so zeleninou
Zdroj: www.countrylife.cz

Pšeno môžeme v kuchyni všestranne využiť do polievok a na varenie sladkých i slaných jedál. Používame ich do polievok, pripravujeme z nich kaše, alebo je zapekáme ako nákyp. Z pšena môžeme aj vyprážať rôzne placky alebo s nimi nastavovať mletá mäsa alebo zeleninu na karbonátky. Využijeme je aj v studenej kuchyni do nátierok alebo šalátov.

Ďalšie zaujímavosti o jáhlách

Žltá zrnká z prosa, nazývaná pšeno, bývala kedysi bežne používanou obilninou. Postupom času proso nahradili výnosnejšie a klimaticky menej náročnejšie plodiny.

Je to rozhodne škoda, pretože svojím zložením obohacovali bežný jedálniček o dôležité a zdraviu prospešné látky.

Pšeno sú spojené so zdravým stravovaním. Nachádza v kuchyni široké využitie a sú zložkou rôznych tradičných pokrmov, napríklad jáhelníku. Výborné sú tiež sladké či slané jáhelné kaše, jáhelné nákypy a dezerty.

Pšeno sú prirodzene bezlepkovú potravinou a sú teda vhodné aj pre osoby trpiace celiakiou.

Pokiaľ máte radi pokrmy z obilnín, určite sa inšpirujte treba našimi receptami na kuskus .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.