Výborné recepty z pšenov na jednom mieste. Ako ich pripraviť najlepšie?

Jáhly sú významnou surovinou vzniknutou po olúpaní prosa.

Poznáte ich? Sú veľmi zdravé av kuchyni majú univerzálne využitie.

Aj preto sme pre vás pripravili 6 výborných receptov z pšenov.

Budete prekvapení, ako skvele môžu chutiť!

Jáhlový nákyp s jablkami

Ochutnajte nákyp s pšenicami a jablkami. Je chutný a výdatný.

INGREDIENCIA

  • 200 g pšeno
  • ⅔ plechovky kondenzovaného mlieka
  • 100 g masla
  • 10 kúskov vlašských orechov
  • 100 g jabĺk
  • 1 lyžička škorice
  • hrsť hrozienok

POSTUP

  • Pšeno si prepláchneme horúcou vodou, aby sa zbavili horkosti.
  • Následne ich dáme do hrnca s vodou a varíme 7 minút.
  • Jáhly scedíme, pridáme k nim kondenzované mlieko, maslo, na plátky nakrájané jablká zmiešané so škoricou a hrsť prepláchnutých hrozienok.
  • Zmes rozdelíme do malých zapekacích misiek a posypeme orechmi.
  • Dáme piecť na 30-40 minút pri 180 °C.
Jáhlový nákyp s jablkami v mištičke s vedľa položenými vareškami.
www.youbeauty.com

Náš tip: Skúste tiež pšeno nákyp naslaný .

Sladká pšeničná kaša s ovocím

Alebo by vás viac lákali raňajky v podobe pšeničnej kaše na sladko?

INGREDIENCIA

  • ½ hrnčeka lúpaných pšeno
  • 2 hrnčeky mlieka (môže byť aj kokosové alebo sójové)
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 hrnček čučoriedok alebo iného bobuľovitého ovocia

Na ozdobu:

  • chia semienka
  • mandľové plátky
  • ovocie

POSTUP

  • Iahli si prvé v sitku prepláchneme pod tečúcou vodou a zbavíme ich prípadných zvyškov šupiek, ktoré by pôsobili horkosť.
  • Následne pšeno nasypeme na utierku a osušíme ich.
  • Ak chceme kašu jemnú, dáme pšeno do mixéra a pomixujeme ich.
  • Potom ich dáme do hrnca s mliekom a varíme 10 minút.
  • Potom pridáme čučoriedky a cukor a varíme ešte 5 minút.
  • Nakoniec dozdobíme chia semienkami, plátkami mandlí a ovocím alebo skrátka tým, čo máme radi.
Jahľová kaša s čučoriedkami, ďalším ovocím a vlašskými orechmi v modrej mištičke.
www.foodtolive.com

Ako na pšeno kašu? Mrknite sa na video:

Warm Blueberry Millet Porridge for Breakfast (Vegan and Gluten-free)

Jáhlový koláč s čokoládou a pomarančom

Zdravý recept na pšeno na sladko. Výborný koláč s čokoládou.

INGREDIENCIA

Na korpus:

  • 100 g pšeno múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 2 lyžice kakaa

Na krém:

  • 200 g kvalitnej tmavej čokolády
  • 450 ml smotany na šľahanie
  • kôra z dvoch pomarančov a ½ hrnčeka šťavy
  • kakao na posyp
  • ¼ -½ hrnčeka cukru múčky
  • na ozdobu kandizovaná pomarančová kôra

POSTUP

  • Maslo a cukor si spolu vymiešame do peny, následne pridávame vajcia jedno po druhom, dôkladne šľaháme.
  • Múku, kakao a prášok do pečiva si preosejeme a zmiešame s penou z masla.
  • Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a dáme piecť na 180 ° C na 18 minút.
  • Medzitým, čo korpus chladne, si môžeme pripraviť krém.
  • Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme schladiť.
  • Zo smotany si ušľaháme šľahačku.
  • Tú potom zmiešame s vychladnutou čokoládou, pridáme pomarančovú kôru a šťavu.
  • Na vychladnutý korpus krém nanesieme, posypeme kakaom zmiešaným s cukrom, ozdobíme kandizovanou kôrou a dáme chladiť ideálne cez noc.
Bezlepkový koláč s pšeno a čokoládou na tanieri.
www.ruchikrandhap.com

Jáhlové rizoto so šampiňónmi

Hľadáte zdravé recepty? Jáhly na slano vás môžu milo prekvapiť.

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1–2 lyžice masla
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a ¼ hrnčeka nakrájaných šampiňónov
  • 1 hrnček lúpaných pšenov
  • 2–3 hrnčeky zeleninového vývaru
  • ¼ hrnčeka bieleho vína alebo lyžicu vínneho octu
  • ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu alebo iného obľúbeného syra
  • 1 hrnček čerstvého špenátu
  • soľ
  • korenie
  • na servírovanie čerstvá petržlenová vňať

POSTUP

  • Na oleji si orestujeme šalotku, pridáme prelisovaný cesnak a šampiňóny.
  • Pridáme vínny ocot alebo víno a varíme 5 minút.
  • Potom pridáme pšeno a necháme 2 minúty variť.
  • Prilejeme vývar, prikryjeme pokrievkou a varíme do zmäknutia.
  • Nakoniec pridáme špenátové listy, syr a premiešame.
  • Podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Rizoto s pšenom a šampiňónmi posypané syrom a listovým špenátom na panvici s vareškou.
www.cottercrunch.com

Radi by ste si kúpili novú varnú dosku do kuchyne. Náš test na plynové varné dosky vám môže pomôcť s výberom.

Jednoduchá pšeničná polievka a jogurtom

Jáhly na slano si pripravíte ľahko aj súčasťou polievky.

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček jogurtu
  • ¼ hrnčeka pšeničnej múky
  • 3 a ½ hrnčeka vody
  • soľ
  • 1 lyžička cukru
  • ¼ hrnček predvarenej kukurice
  • 3 lyžice nakrájaných paprík (mix červenej, zelenej a žltej)
  • 2 lyžice nastrúhanej mrkvy
  • 2 hrnčeky nasekaného koriandra
  • 3 lyžice masla alebo ghí
  • ½ lyžičky rasce
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 1 zelená chilli paprička podľa chuti

POSTUP

  • Múku zmiešame s jogurtom a postupne pridávame vodu a miešame, aby sa netvorili hrudky.
  • Všetko prelejeme do hrnca a začneme variť za stáleho miešania.
  • Necháme variť asi 15 minút, potom dochutíme cukrom, soľou, korením, rascou, časťou koriandra a pridáme zeleninu.
  • Povaríme do zmäknutia zeleniny, nakoniec zjemníme maslom.
  • Podávame ozdobené koriandrom, prípadne dochutíme čili papričkou.
Polievka s pšeno, jogurtom a zeleninou v dvoch hrncoch.
www.naturallynidhi.com

Jáhlové placky s batátmi alebo tekvicou

Máte chuť na nadýchané placky s pšeničkami? Sú zdravé a chutné.

INGREDIENCIA

  • ½ hrnčeka pšeničnej múky
  • 1 hrnček špaldovej alebo bezlepkovej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžička škorice
  • ¼ lyžičky muškátového orieška
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 a ¼ až 1 a ½ sójového alebo mandľového mlieka
  • 1 lyžica oleja
  • 1 stredne veľký batát alebo rovnaké množstvo tekvice

POSTUP

  • Batát alebo tekvicu si uvaríme v pare alebo upečieme v rúre domäkka a roztlačíme na kašu.
  • Múky si zmiešame so soľou, škoricou, cukrom, kypriacim práškom a muškátovým orieškom.
  • V inej mise si zmiešame jablkový ocot s mliekom a pridáme pyré.
  • Následne k tekutým ingredienciám pridajte suché a dôkladne zmiešajte.
  • Pokiaľ je cesto veľmi husté, pridajte ešte mlieko.
  • Na rozpálenú panvicu nalejeme časť cesta a necháme smažiť asi 2 minúty.
  • Potom placku otočíme a smažíme opäť 2 minúty.
Palacinky s pšeno a tekvicou naukladané na tanieriku a zaliate maslom.
www.preppykitchen.com

Ako uvariť pšeno

Napriek tomu, že sú pšeno úplne univerzálnou surovinou, ktorú používali aj naši predkovia, v posledných rokoch sa z našich jedálnych lístkov vytratila. Pritom sú veľmi zdravé. Pomáhajú bojovať s únavou, proti depresiám a anémii.

Ako ale uvariť pšeno tak, aby nebolo horké? Pred tým, než ich dáte variť do vody ich jednoducho sparte v sitku horúcou vodou. Potom ich ešte len dajte variť do vody s trochou soli a oleja na 15 minút. Vytvoríte tak základ pre všetky pokrmy, napríklad dezerty, knedle, polievky, šaláty, fašírky, rizoto a ďalšie dobroty.

Ďalšie zaujímavosti o pšeno

Jáhly sú spojené so zdravým stravovaním. Nachádzajú v kuchyni široké využitie a sú zložkou rôznych tradičných pokrmov, napríklad pšeno.

Sú navyše prirodzene bezlepkovou potravinou a sú teda vhodné aj pre osoby trpiace celiakiou .

Ak máte radi pokrmy z obilnín, určite sa inšpirujte napríklad našimi receptami na kuskus .

Do komentárov napíšte, ako sa vám podarilo naše zdravé recepty z pšenov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.