Tradičného českého vianočného pečiva ste prejedení? Vyskúšajte výborné figové cukrovinky, a to nielen počas vianočného obdobia.
V akých formách sa figy používajú? Najčastejšie sušené . Figy cukroví neopísateľne ozvláštni.
S čím všetkým sa dajú kombinovať? To sa dozviete v nasledujúcich receptoch. Pustite sa s nami do pečenia (i nepečené) cukrovinky zo sušených fíg.
Figové-orechové sušienky
Ojedinelú chuť figové-orechovým sušienkam dodávajú muškátový oriešok, škorica a klinčeky.
Dajte pozor na to, aké figy kupujete. Ideálne sú mäkké. Pokiaľ sú figy ale príliš tvrdé a vysušené, je dobré ich dať na 5 minút do vriacej vody predtým, než ich budete dávať do cesta.
Figové sušienky si zamilujete.
Čarovať môžete tiež bez fíg, existujú aj ďalšie skvelé recepty na vianočné sušienky .
INGREDIENCIE
- 3/4 hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1/4 lyžičky klinčekov
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky soli
- 10 lyžíc nesoleného masla izbovej teploty
- 1/4 hrnčeka cukru krupica do cesta a 1 lyžička cukru krupica na posypanie
- 1/3 hrnčeka trstinového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 hrnček sušených fíg (odstráňte z nich stonky a rozkrájajte ich na štvrtiny)
- 1 hrnček vlašských orechov (opečených a nasekaných nahrubo)
- 1 vaječný bielok (ľahko rozklechtaný)
POSTUP
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, muškátový oriešok, klinčeky, škoricu a soľ.
- Vo veľkej miske vymiešame maslo s cukrom krupice a trstinovým cukrom. A pridajte dve vajcia.
- Do veľkej misky s roztlačeným maslom, cukrom a vajcami dajte pomarančovú kôru a vanilkový extrakt.
- Pridajte zmes múky s korením, figy a orechy a vypracujte cesto.
- Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a dajte ho na 40 minút do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180 ° C a pekáč vyložte papierom na pečenie.
- Na pracovnú dosku si nasypte trochu hladkej múky, aby ste mohli rozváľať cesto.
- Rozvaľkajte cesto na dĺžku a šírku plechu, vložte ho na papier na pečenie, potrite vaječným bielkom a posypte lyžičkou cukru.
- Pečte asi 30 minút.
- Potom plech vytiahnite z rúry, nechajte cesto zhládnout a nakrájajte ho na štvorčeky.
- Sušienky rozložte na plech a pečte ešte ďalších 20 minút.

Figové cukrovinky s čokoládou a pekanovými orieškami
Orechy sú zdrojom vitamínov. Ozvláštnite teda vianočné cukrovinky z fíg pekanovými orechy. Príprava vám nezaberie viac ako 15 minút.
Pekanové orechy majú blahodarný vplyv na kardiovaskulárny systém, tráviacu sústavu, ale aj mozog.
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 3/4 hrnčeka cukru
- 10 lyžíc masla či margarínu
- 1 balenie fíg
- 3/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
- 2/3 hrnčeka čokoládových kúskov
- 3 veľké vajcia
- 3/4 hrnčeka kukuričného sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
POSTUP
- Predhrejte rúru na 180 ° C.
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku a 1/4 hrnčeka cukru (zvyšok cukru použijete neskôr). Pridajte maslo nakrájané na kúsky.
- Použite krájač na cesto (takzvaný pastry blender), prípadne použite dva nože, a spracovávajte cesto tak, kým z neho nevzniknú omrvinky.
- Vezmite menší plech, vyložte ho papierom na pečenie a rozprestrite naň cesto.
- Pečte cesto 15 minút, kým nezhnednú okraje.
- Potom cesto vytiahnite, posypte ho nasekanými figy, pekanovými orechy a čokoládovými kúskami.
- V miske si zmiešajte vajcia, zvyšný cukor, kukuričný sirup a vanilku.
- Zmes nalejte na cesto s orechmi a figami.
- Dajte vianočné figové pečivo piecť ešte na ďalších 20 až 30 minút do rúry.
- Potom nechajte cukroví vychladnúť a narežte ho na tyčinky.

Nepečené figové tyčinky
Jednoduché, rýchle a bez použitia rúry. Aj nepečené pečivo z fíg je lahodné a chutné.
Figové tyčinky obsahujú okrem samotných fíg tiež orechy a semienka, ktoré si môžete navoliť pokojne aj podľa seba.
Fantázii sa, čo sa cukrovinky z fíg týka, medze nekladú.
INGREDIENCIE
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka nasekaných sušených fíg
- 1/2 hrnčeka surových alebo opečených tekvicových semienok
- 1/2 hrnčeka tahini
- 1/3 hrnčeka medu
- 2 lyžice mletého ľanového semienka
- 2 lyžice šalvie semienok
- 1 lyžička vanilky
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/4 lyžičky morskej soli
- 1/4 hrnčeka čokoládových kúskov
- 1 lyžička kokosového oleja
POSTUP
- Vezmite si formu na chleba a vyložte ju papierom na pečenie.
- Vo veľkej miske medzitým zmiešajte ovsené vločky, figy, tekvicové semienka, tahini, med, mleté ľanové semienko, chia semienka, vanilku, škoricu a morskú soľ.
- Ak zmes drží pohromade, vložte ju do formy a na niekoľko minút dajte do chladničky.
- Zatiaľ si roztavte čokoládu, a to tak, že ju dáte do hrnčeka s kokosovým olejom a rozohrejete ju v mikrovlnnej rúre.
- Rozpustenú čokoládu nalejte na cukrovinky a rozotrite ju lyžičkou po celej ploche.
- Potom dajte formu späť do chladničky na ďalších 30 minút, kým zmes a čokoláda nestvrdnú.
- Figové nepečené pečivo z formy vysypte a nakrájajte na tyčinky.

Objavte podobné tipy
figový saláma
Jednoduchý, pritom chuťovo skvelý. Figový saláma pripravíte počas niekoľkých málo minút pokojne aj večer pred Štedrým dňom.
INGREDIENCIE
- 1 kg sušených fíg
- 1/2 hrnčeka nasekanej tmavej čokolády
- 1/2 hrnčeka celých olúpaných mandlí
- 1/2 hrnčeka sušeného ananásu
- 1/2 hrnčeka pistáciových orieškov
- 1/4 hrnčeka brandy
- 2 lyžičky vanilkovej esencie
- 1 lyžička cukru
POSTUP
- Kuchynským robotom, prípadne mlynčekom na mäso pomeľte figy.
- Figy zmiešajte vo veľkej miske s ostatnými ingredienciami.
- Zmes rozdeľte na tri časti.
- Z každej časti vytvorte valčeky, aby vyzerali ako saláma.
- Valčeky obaľte v práškovom cukre.
- Saláma z fíg nakrájajte na tenké plátky a podávajte napríklad s kávou espresso.

Domáce figová pasta
Urobte si zdravé müssli tyčinky či iné cukrovinky z figové pasty. Ako základ však použite domáci figové pastu.
Figová pasta sa odporúča tiež k syrom, napríklad k čedaru alebo syra s modrou plesňou. Nemusí sa teda používať iba na cukrovinky.
INGREDIENCIE
- 12 zrelých fíg
- 500 g marmelády
- 2 šálky práškového cukru
POSTUP
- Vložte figy a cukor do hrnca a varte ich na miernom ohni.
- Miešajte figy a cukor do tej doby, než sa cukor nerozpustí, a potom zmes priveďte k varu.
- Potom varte zmes na miernom ohni približne 3 hodiny, než nevznikne hustá pasta. Občas ju premiešajte.
- Pastu nechajte vychladnúť.
- Dajte si ju do chladničky, kde vydrží až tri týždne.

Vynikajúca figové hľuzovky
Akonáhle máte domáce figové pastu pripravenú, stačí ju už len použiť.
Čo treba urobiť si figové hľuzovky.
INGREDIENCIE
- 190 g jemne namletých vlašských orechov
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 hrnček sušených fíg bez stoniek
- 1 lyžica pomarančového džúsu
- Štipka oranžového farbivá
- olivový olej
POSTUP
- Polovicu mletých vlašských orechov a ostatné ingrediencie dajte do misky a rozmixujte kuchynským robotom, kým nevznikne hladká, ale pevná pasta.
- Ak sú figy príliš vysušené, budete musieť pridať viac pomarančového džúsu.
- Namažte si ruky olejom a z pasty robte malé guličky.
- Guličky obaľujte v zostávajúcich vlašských orechoch.
- Hľuzovky dajte vychladnúť do chladničky.

Aké orechy používať do vianočného pečiva v kombinácii s figy?
Orechy k Vianociam neodmysliteľne patrí. Veľmi často sa kombinujú práve s jednotlivými druhmi orechov.
Cukroví dodávajú skvelú chuť. Majú vplyv na ľudské zdravie. Pomáhajú pri poruchách nervovej sústavy, znižujú zrážanlivosť krvi a krvný tlak.
Lieskové oriešky sú ľahko stráviteľné. V kuchyni sa používajú čerstvé, mleté, posekané a opečené . Obohatiť nimi môžete nielen vianočné cukrovinky, ale aj ovocné šaláty či krémy.
Mandle obsahujú viac ako 50% tuku. Kúpiť sa dajú mleté, pražené, údené, lúpané i nelúpané . Ak zoženiete mandle v drevenej škrupine, stačí ich spariť v horúcej vode, aby sa olúpali. Vodu nevylievajte. Obsahuje totiž množstvo telu prospešných látok, a tak ju využite potrebné pri pečení vianočného pečiva.
Pistácie sa používajú predovšetkým na dochutenie krémov a zmrzliny, ale najlepšie je konzumovať ich surové. Pridať ich pokojne môžete aj do figového salámy.
Z kešu orieškov sa zase pripravujú plnky, koláče a sušienky. Ak nemáte napríklad práve mandle, môžete použiť kešu oriešky.
Vysokým obsahom tuku sú charakteristické oriešky makadam (až 74%) a pekan (až 70%). Používajú sa na koláče, vianočné pečivo a torty.
Ak orechy milujete, môžete si pripraviť aj ďalšie orechové vianočné cukrovinky .
Tip na záver
Figy sa používajú nielen pri príprave sladkých pokrmov, často sa kombinujú aj so šunkou, syrom či slaninou.Přestože sú figy docela sladké ovocie, majú zdravotné benefity . Plody sú bohaté na prírodné cukry, obsahujú aj telu prospešné minerálne látky a vlákninu. Napomáhajú tiež trávenie. A sú úžasným zdrojom energie.