Výborné recepty na zdravé cukrovinky z fíg, ktoré si vychutnáte nielen na Vianoce

Tradičného českého vianočného pečiva ste prejedení? Vyskúšajte výborné figové cukrovinky, a to nielen počas vianočného obdobia.

V akých formách sa figy používajú? Najčastejšie sušené . Figy cukroví neopísateľne ozvláštni.

S čím všetkým sa dajú kombinovať? To sa dozviete v nasledujúcich receptoch. Pustite sa s nami do pečenia (i nepečené) cukrovinky zo sušených fíg.

Figové-orechové sušienky

Ojedinelú chuť figové-orechovým sušienkam dodávajú muškátový oriešok, škorica a klinčeky.

Dajte pozor na to, aké figy kupujete. Ideálne sú mäkké. Pokiaľ sú figy ale príliš tvrdé a vysušené, je dobré ich dať na 5 minút do vriacej vody predtým, než ich budete dávať do cesta.

Figové sušienky si zamilujete.

Čarovať môžete tiež bez fíg, existujú aj ďalšie skvelé recepty na vianočné sušienky .

INGREDIENCIE

  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky klinčekov
  • 1 lyžička škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 10 lyžíc nesoleného masla izbovej teploty
  • 1/4 hrnčeka cukru krupica do cesta a 1 lyžička cukru krupica na posypanie
  • 1/3 hrnčeka trstinového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnček sušených fíg (odstráňte z nich stonky a rozkrájajte ich na štvrtiny)
  • 1 hrnček vlašských orechov (opečených a nasekaných nahrubo)
  • 1 vaječný bielok (ľahko rozklechtaný)

POSTUP

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, muškátový oriešok, klinčeky, škoricu a soľ.
  2. Vo veľkej miske vymiešame maslo s cukrom krupice a trstinovým cukrom. A pridajte dve vajcia.
  3. Do veľkej misky s roztlačeným maslom, cukrom a vajcami dajte pomarančovú kôru a vanilkový extrakt.
  4. Pridajte zmes múky s korením, figy a orechy a vypracujte cesto.
  5. Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a dajte ho na 40 minút do chladničky.
  6. Predhrejte si rúru na 180 ° C a pekáč vyložte papierom na pečenie.
  7. Na pracovnú dosku si nasypte trochu hladkej múky, aby ste mohli rozváľať cesto.
  8. Rozvaľkajte cesto na dĺžku a šírku plechu, vložte ho na papier na pečenie, potrite vaječným bielkom a posypte lyžičkou cukru.
  9. Pečte asi 30 minút.
  10. Potom plech vytiahnite z rúry, nechajte cesto zhládnout a nakrájajte ho na štvorčeky.
  11. Sušienky rozložte na plech a pečte ešte ďalších 20 minút.
orechové sušienky s figovníkom
Zdroj: seriouseats.com

Figové cukrovinky s čokoládou a pekanovými orieškami

Orechy sú zdrojom vitamínov. Ozvláštnite teda vianočné cukrovinky z fíg pekanovými orechy. Príprava vám nezaberie viac ako 15 minút.

Pekanové orechy majú blahodarný vplyv na kardiovaskulárny systém, tráviacu sústavu, ale aj mozog.

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 10 lyžíc masla či margarínu
  • 1 balenie fíg
  • 3/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
  • 2/3 hrnčeka čokoládových kúskov
  • 3 veľké vajcia
  • 3/4 hrnčeka kukuričného sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 ° C.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte múku a 1/4 hrnčeka cukru (zvyšok cukru použijete neskôr). Pridajte maslo nakrájané na kúsky.
  3. Použite krájač na cesto (takzvaný pastry blender), prípadne použite dva nože, a spracovávajte cesto tak, kým z neho nevzniknú omrvinky.
  4. Vezmite menší plech, vyložte ho papierom na pečenie a rozprestrite naň cesto.
  5. Pečte cesto 15 minút, kým nezhnednú okraje.
  6. Potom cesto vytiahnite, posypte ho nasekanými figy, pekanovými orechy a čokoládovými kúskami.
  7. V miske si zmiešajte vajcia, zvyšný cukor, kukuričný sirup a vanilku.
  8. Zmes nalejte na cesto s orechmi a figami.
  9. Dajte vianočné figové pečivo piecť ešte na ďalších 20 až 30 minút do rúry.
  10. Potom nechajte cukroví vychladnúť a narežte ho na tyčinky.
odkrojený kúsok figového čokoládového koláča s pekanovými orieškami
Zdroj: recipegirl.com

Nepečené figové tyčinky

Jednoduché, rýchle a bez použitia rúry. Aj nepečené pečivo z fíg je lahodné a chutné.

Figové tyčinky obsahujú okrem samotných fíg tiež orechy a semienka, ktoré si môžete navoliť pokojne aj podľa seba.

Fantázii sa, čo sa cukrovinky z fíg týka, medze nekladú.

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1/2 hrnčeka nasekaných sušených fíg
  • 1/2 hrnčeka surových alebo opečených tekvicových semienok
  • 1/2 hrnčeka tahini
  • 1/3 hrnčeka medu
  • 2 lyžice mletého ľanového semienka
  • 2 lyžice šalvie semienok
  • 1 lyžička vanilky
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/4 hrnčeka čokoládových kúskov
  • 1 lyžička kokosového oleja

POSTUP

  1. Vezmite si formu na chleba a vyložte ju papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej miske medzitým zmiešajte ovsené vločky, figy, tekvicové semienka, tahini, med, mleté ľanové semienko, chia semienka, vanilku, škoricu a morskú soľ.
  3. Ak zmes drží pohromade, vložte ju do formy a na niekoľko minút dajte do chladničky.
  4. Zatiaľ si roztavte čokoládu, a to tak, že ju dáte do hrnčeka s kokosovým olejom a rozohrejete ju v mikrovlnnej rúre.
  5. Rozpustenú čokoládu nalejte na cukrovinky a rozotrite ju lyžičkou po celej ploche.
  6. Potom dajte formu späť do chladničky na ďalších 30 minút, kým zmes a čokoláda nestvrdnú.
  7. Figové nepečené pečivo z formy vysypte a nakrájajte na tyčinky.
figové tyčinky bez pečenia s čokoládovou polevou
Zdroj: eatingbirdfood.com

figový saláma

Jednoduchý, pritom chuťovo skvelý. Figový saláma pripravíte počas niekoľkých málo minút pokojne aj večer pred Štedrým dňom.

INGREDIENCIE

  • 1 kg sušených fíg
  • 1/2 hrnčeka nasekanej tmavej čokolády
  • 1/2 hrnčeka celých olúpaných mandlí
  • 1/2 hrnčeka sušeného ananásu
  • 1/2 hrnčeka pistáciových orieškov
  • 1/4 hrnčeka brandy
  • 2 lyžičky vanilkovej esencie
  • 1 lyžička cukru

POSTUP

  1. Kuchynským robotom, prípadne mlynčekom na mäso pomeľte figy.
  2. Figy zmiešajte vo veľkej miske s ostatnými ingredienciami.
  3. Zmes rozdeľte na tri časti.
  4. Z každej časti vytvorte valčeky, aby vyzerali ako saláma.
  5. Valčeky obaľte v práškovom cukre.
  6. Saláma z fíg nakrájajte na tenké plátky a podávajte napríklad s kávou espresso.
kúsky sladkého salámy z fíg
Zdroj: bite.co.nz

Domáce figová pasta

Urobte si zdravé müssli tyčinky či iné cukrovinky z figové pasty. Ako základ však použite domáci figové pastu.

Figová pasta sa odporúča tiež k syrom, napríklad k čedaru alebo syra s modrou plesňou. Nemusí sa teda používať iba na cukrovinky.

INGREDIENCIE

  • 12 zrelých fíg
  • 500 g marmelády
  • 2 šálky práškového cukru

POSTUP

  1. Vložte figy a cukor do hrnca a varte ich na miernom ohni.
  2. Miešajte figy a cukor do tej doby, než sa cukor nerozpustí, a potom zmes priveďte k varu.
  3. Potom varte zmes na miernom ohni približne 3 hodiny, než nevznikne hustá pasta. Občas ju premiešajte.
  4. Pastu nechajte vychladnúť.
  5. Dajte si ju do chladničky, kde vydrží až tri týždne.
sladká nátierka z fíg
Zdroj: roospotting.com

Vynikajúca figové hľuzovky

Akonáhle máte domáce figové pastu pripravenú, stačí ju už len použiť.

Čo treba urobiť si figové hľuzovky.

INGREDIENCIE

  • 190 g jemne namletých vlašských orechov
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 hrnček sušených fíg bez stoniek
  • 1 lyžica pomarančového džúsu
  • Štipka oranžového farbivá
  • olivový olej

POSTUP

  1. Polovicu mletých vlašských orechov a ostatné ingrediencie dajte do misky a rozmixujte kuchynským robotom, kým nevznikne hladká, ale pevná pasta.
  2. Ak sú figy príliš vysušené, budete musieť pridať viac pomarančového džúsu.
  3. Namažte si ruky olejom a z pasty robte malé guličky.
  4. Guličky obaľujte v zostávajúcich vlašských orechoch.
  5. Hľuzovky dajte vychladnúť do chladničky.
guličky s figami aneb figové hľuzovky
Zdroj: honestcooking.com

Aké orechy používať do vianočného pečiva v kombinácii s figy?

Orechy k Vianociam neodmysliteľne patrí. Veľmi často sa kombinujú práve s jednotlivými druhmi orechov.

Cukroví dodávajú skvelú chuť. Majú vplyv na ľudské zdravie. Pomáhajú pri poruchách nervovej sústavy, znižujú zrážanlivosť krvi a krvný tlak.

Lieskové oriešky sú ľahko stráviteľné. V kuchyni sa používajú čerstvé, mleté, posekané a opečené . Obohatiť nimi môžete nielen vianočné cukrovinky, ale aj ovocné šaláty či krémy.

Mandle obsahujú viac ako 50% tuku. Kúpiť sa dajú mleté, pražené, údené, lúpané i nelúpané . Ak zoženiete mandle v drevenej škrupine, stačí ich spariť v horúcej vode, aby sa olúpali. Vodu nevylievajte. Obsahuje totiž množstvo telu prospešných látok, a tak ju využite potrebné pri pečení vianočného pečiva.

Pistácie sa používajú predovšetkým na dochutenie krémov a zmrzliny, ale najlepšie je konzumovať ich surové. Pridať ich pokojne môžete aj do figového salámy.

Z kešu orieškov sa zase pripravujú plnky, koláče a sušienky. Ak nemáte napríklad práve mandle, môžete použiť kešu oriešky.

Vysokým obsahom tuku sú charakteristické oriešky makadam (až 74%) a pekan (až 70%). Používajú sa na koláče, vianočné pečivo a torty.

Ak orechy milujete, môžete si pripraviť aj ďalšie orechové vianočné cukrovinky .

Tip na záver

Figy sa používajú nielen pri príprave sladkých pokrmov, často sa kombinujú aj so šunkou, syrom či slaninou.Přestože sú figy docela sladké ovocie, majú zdravotné benefity . Plody sú bohaté na prírodné cukry, obsahujú aj telu prospešné minerálne látky a vlákninu. Napomáhajú tiež trávenie. A sú úžasným zdrojom energie.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.