Výborné recepty na vianočné pečivo z jedného hrnčeka na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Čo by to bolo za Vianoce bez tradičných slovenských cukroviniek?

Ak sa nechcete zdržiavať vážením, sú pre vás recepty na hrnčekové vianočné pečivo ako stvorené.

Pripravte si hrnček s objemom 250 ml a vrhnite sa na výborné rumové gule, dokonalé perníčky či linecké pečivo.

Tak poďme na to!

Hrnčekové linecké pečivo s marmeládou

Linecké pečivo a Vianoce patria v našich končinách neodmysliteľne k sebe. Veľmi obľúbené je hrnčekové linecké pečivo. Samozrejme každý má iný recept, vyskúšajte buď tento, alebo sa pozrite ešte na ďalšie recepty na tradičné linecké .

INGREDIENCIA

  • 1/2 hrnčeka celých olúpaných mandlí
  • 2 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 plátky nesoleného masla izbovej teploty
  • 1 hrnček cukru kryštál
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka malinového džemu
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru

POSTUP

  1. Prichystajte si panvicu a na miernom ohni oprahnite mandle po dobu zhruba 8 až 10 minút.
  2. Neustále ich miešajte, aby sa vám nespálili.
  3. Potom ich nechajte úplne vychladnúť.
  4. Vytvorte mandľovú múku.
  5. Vložte mandle do misky spoločne s 1/2 hrnčeka múky.
  6. Za pomoci kuchynského robota vytvorte jemnú múku.
  7. Potom pridajte zvyšného 1 a 3/4 hrnčeka múky a ešte soľ.
  8. Premiešajte a múku dajte bokom.
  9. Vytvorte si maslový krém s cukrom.
  10. Dajte maslo a cukor do misky a zmes mixujte elektrickým ručným mixérom po dobu zhruba 3 minút.
  11. Pridajte vajcia a vanilku.
  12. Zastavte mixér, krém po stranách zoškrabnite gumovou stierkou.
  13. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a ešte zmes mixujte zhruba 1 minútu.
  14. Pridajte múku.
  15. Zastavte mixér, opäť zoškrabnite krém po stranách misy a pridajte múku, ktorú ste si na začiatku pripravili (mandľová a hladká múka).
  16. Ešte asi 30 sekúnd cesto zmes mixujte.
  17. Rozdeľte si cesto na 2 rovnaké časti.
  18. Zabaľte jednotlivé časti do potravinovej fólie a vložte ich aspoň na 1 hodinu do chladničky.
  19. Vyberte jednu časť cesta z chladničky a rozvaľkajte ho na plát hrubý asi 5 mm.
  20. Vyrežte z neho napríklad kolieska (či iný tvar, to je na vás).
  21. Vyrezané kolieska dajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte bokom.
  22. Vytiahnite druhú časť cesta, rozvaľkajte ho opäť na plát hrubý asi 5 mm a vyrežte z neho opäť kolieska.
  23. Uprostred nich ešte urobte malé kolieska.
  24. Cukrovie umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie.
  25. Rozohrejte si rúru na 180 °C.
  26. Vložte plechy do rúry a pečte linecké pečivo zhruba 9 až 11 minút, kým nie sú kolieska zlatohnedé.
  27. Nechajte ich úplne vychladnúť.
  28. Kolieska bez vyrezaných koliesok uprostred natrite marmeládou a nalepte na ne kolieska s vyrezaným kolieskom uprostred.
  29. Linecké pečivo obaľte ešte v práškovom cukre.
Plátky cukroviniek zlepené marmeládou a posypané práškovým cukrom.
www.thekitchn.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Medvedie labky bez masla

Pokiaľ máte radi medvedie labky, vyskúšajte túto nemáslovú verziu. Hotové budú raz dva, pretože nič nemusíte vážiť, namiesto odmerky vám postačí šálka a polievková lyžica.

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček mletých orechov
  • 3 lyžice medu
  • 6 lyžíc oleja
  • 3 lyžice vody
  • 1 lyžica karobu (či kakaa)

POSTUP

  • Všetky ingrediencie zmiešajte a odložte na noc do chladničky, aby sa suroviny lepšie prepojili.
  • Odležané cesto naplňte do formičiek na medvedie labky a pečte 8 – 10 minút na 180 °C.
  • Upečené labky môžete obaliť v práškovom cukre.
Karobové labky na tanieri posypané práškovým cukrom.
www.dobrotyskuchyne.sk

Klasické rumové guličky z hrnčeka

Ak vám nevadí hrnčekové vianočné pečivo s trochou alkoholu, určite si urobte rumové guličky. Nielenže dobre chutia, ale aj perfektne vyzerajú.

INGREDIENCIA

  • 2 balíčky BeBe rodinných sušienok
  • 1 a 1/4 hrnčeka sušeného kokosu
  • 1/3 hrnčeka kakaa
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1/4 hrnčeka tmavého rumu
  • 2 čokolády na varenie
  • maslo
  • kokos na obaľovanie

POSTUP

  1. Za pomoci kuchynského robota sušienky jemne rozdrvte.
  2. K sušienkam pridajte kokos a kakao.
  3. Miešajte suroviny dovtedy, kým sa dobre nespoja.
  4. Pridajte kondenzované mlieko a rum.
  5. Zmes dobre zamiešajte, a potom ju dajte na 30 minút do chladničky.
  6. Polievkovou lyžicou naberte cesto a vytvarujte guľôčku.
  7. Pokladajte si ich na tácku vyloženú papierom na pečenie.
  8. Guličky dajte na ďalších 30 minút do chladničky.
  9. Rozpustite si čokoládu na varenie s trochou masla.
  10. Vytiahnite guličky z chladničky a namočte ich vždy do čokolády a opäť položte na tácku.
  11. Guľôčky posypte kokosom a dajte ich opäť do chladničky.
Tradičné rumové gule máčané v čokoláde a posypané kokosom.
www.taste.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na vianočné pečivo s rumom , ktoré vám zaistí voňavé vianočné sviatky. Akú variantu vyskúšate?

Škoricové vianočné tyčinky

Prevoňte kuchyňu hrnčekovými škoricovými cukrovinkami. Upečte si jednoduché vianočné tyčinky, ktoré sú iba z 8 ingrediencií. Používajte nesolený smotanový syr, prípadne si prvý urobte domáci smotanový syr. Ak patríte medzi vegánov, použite vegánsky smotanový syr a vegánske maslo.

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček celých vlašských orechov
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 lyžice mletej škorice
  • 120 g smotanového syra
  • 120 g masla
  • 1 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 2 lyžice nesladeného mandľového mlieka

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 160 °C.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie.
  3. Za pomoci kuchynského robota rozomeľte na čo najjemnejšie vlašské orechy.
  4. Pridajte k vlašským orechom trstinový cukor a škoricu.
  5. Misku s touto zmesou si odložte bokom.
  6. V ďalšej miske vyšľahajte smotanový syr s maslom, kým nevznikne krém.
  7. Postupne pridávajte hladkú múku a šľahajte dovtedy, kým sa nevytvorí hladké cesto.
  8. Ak je príliš riedke, pridajte viac múky.
  9. Misku potom dajte na 15 minút do chladničky.
  10. Akonáhle cesto vychladne, rozvaľkajte ho na plát hrubý asi 12 milimetrov.
  11. Potrite vrchnú časť cesta mandľovým mliekom, a potom ju posypte zmesou orechov, škorice a cukru, ktorú ste si urobili na začiatku.
  12. Pomocou krájacieho kolieska na pizzu (dá sa použiť aj ostrý nôž) nakrájajte cesto na pásy široké asi 2,5 cm a dlhé asi 5 cm.
  13. Vždy vezmite jeden ten pás a jemne ho otočte do tvaru špirály (ako môžete vidieť nižšie na fotke).
  14. Cukrovie potom dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre zhruba 18 až 20 minút dozlatista.
Tyčinky zo škorice máčané v hrnčeku mlieka.
www.sweetsimplevegan.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na pečivo so škoricou vhodné ku káve aj na sviatočnú tabuľu.

Hrnčekové perníčky

Sezóna perníčkov pomaly začala. Inšpirujte sa naším receptom na jednoduché perníčky, ktoré môžete upiecť aj na poslednú chvíľu a zvládnete to raz dva.

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 70 g masla
  • 1/4 hrnčeka medu
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička perníkového korenia

POSTUP

  • Med s maslom si rozpustite, aby sa vám pracovalo ľahšie a pridajte ich do misky s múkou, práškom do pečiva, cukrom, vajíčkom a perníkovým korením.
  • Ručne uhneťte hladké cesto, ktoré sa dobre spojí.
  • Cesto následne vyvaľujte, vykrajujte rôzne vzory a naskladajte ich na plech.
  • Pečte pri teplote 170 stupňov asi 8-10 minút.
  • Po vychladnutí ich ozdobte polevou alebo malými cukrovinkami.
Perníkové pečivo rôznych tvarov.
www.receptik.interez.sk

Ako správne rozpustiť čokoládu?

Pri pečení vianočných cukroviniek budete nie raz rozpúšťať čokoládu.

Čokoláda ako taká je veľmi náchylná na vyššie teploty, pričom k procesu topenia dochádza už pri teplote okolo 25 °C . V prípade, že sa teplota šplhá nad 45 °C, hrozí jej pripálenie.

Ak teda nechcete drhnúť spálený hrniec, prečítajte si nasledujúce tipy, ako rozpustiť čokoládu bez akéhokoľvek rizika.

  • Snáď najlepšie sa rozpúšťa biela čokoláda , pretože sa nepripaľuje tak ako horká.
  • Ideálne je rozkrájať si čokoládu na čo najmenšie kúsky, pretože tým rýchlejšie roztavenie docielite.
  • Odporúčame však zaobstarať si priamo čokoládové kôstky či hoblinky .

Rozpúšťanie čokolády vo vodnom kúpeli

  1. Dajte do hrnca vodu a priveďte ju do varu.
  2. Vložte do hrnca nerezovú misku s čokoládovými šošovkami, ale dávajte pozor na to, aby sa dno misky nedotýkalo vriacej vody, pretože by sa mohla čokoláda pripáliť.
  3. Čokoládu neustále miešajte.

Rozpúšťanie čokolády teplovzdušnou pištoľou

  1. Použite teplovzdušnú pištoľ, prípadne pokojne aj fén na vlasy.
  2. Čokoládové kúsky si dajte do misky a pomaly ich zahrievajte a premiešavajte.
  3. Síce je tento spôsob o niečo pomalší, ale nemusíte sa báť, že by ste čokoládu pripálili ku dnu misky či hrnca.

Rozpúšťanie čokolády v mikrovlnke

  1. Do misky, ktorú môžete dať aj do mikrovlnnej rúry, dajte čokoládové kúsky.
  2. Vložte misku do mikrovlnnej rúry a nastavte menší výkon a čas na zhruba 20 sekúnd.
  3. Potom misku vytiahnite, čokoládu premiešajte a vložte do mikrovlnky späť na ďalších 20 sekúnd.
  4. Proces neustále opakujte, pokiaľ sa čokoláda úplne neroztaví.

Naše recepty na vianočné pečivo s čokoládou sú klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole. Inšpirujte sa!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.