Výborné recepty na vianočné črepníkové cukrovinky

Čo by to bolo za Vianoce bez tradičného českého pečivo?

Ak sa nechcete zdržovať vážením, sú pre vás recepty na hrnčekové vianočné pečivo ako stvorené.

Pripravte si hrnček s objemom 250ml a vrhnite sa na výbornej rumové gule, dokonalé perníčky a jemné vanilkové rožteky. Inšpirujte sa tiež ďalšími recepty na vianočné perníčky .

Vyskúšajte však aj recepty, ktoré u nás nie sú tak príliš bežné.

Hrníčkové linecké koláčiky s marmeládou

Linecké koláčiky a Vianoce patria v našich končinách neodmysliteľne k sebe.

Veľmi obľúbené je hrnčekové linecké koláčiky.

Samozrejme každý má iný recept, vyskúšajte buď tento, alebo sa pozrite ešte na ďalšie recepty na tradičné linecké .

INGREDIENCIE

  • 1/2 hrnčeka celých olúpaných mandlí
  • 2 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 plátky nesoleného masla izbovej teploty
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka malinového džemu
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru

POSTUP

  1. Prichystajte si panvicu a na miernom ohni oprahněte mandle po dobu približne 8 až 10 minút. Neustále je miešajte, aby sa vám nespálili. Potom ich nechajte úplne vychladnúť.
  2. Vytvorte mandľovou múku. Vložte mandle do misky spolu s 1/2 hrnčeka múky. Za pomoci kuchynského robota vytvorte jemnú múku. Potom pridajte zostávajúceho 1 a 3/4 hrnčeka múky a ešte soľ. Premiešajte a múku dajte bokom.
  3. Vytvorte si maslový krém s cukrom. Dajte maslo a cukor do misky a zmes mixujte elektrickým ručným mixérom po dobu približne 3 minút.
  4. Pridajte vajcia a vanilku. Zastavte mixér, krém po stranách zoškrabnite gumovou stierkou. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a ešte zmes mixujte približne 1 minútu.
  5. Pridajte múku. Zastavte mixér, opäť zoškrabnite krém po stranách misy a pridajte múku, ktorú ste si na začiatku pripravili (mandľová a hladká múka). Ešte asi 30 sekúnd cesto zmes mixujte.
  6. Rozdeľte si cesto na 2 rovnaké časti.
  7. Zabaľte jednotlivé časti do potravinovej fólie a vložte ich aspoň na 1 hodinu do chladničky.
  8. Vybrať jednu časť cesta z chladničky a rozvaľkajte ho na plát hrubý asi 5 mm.
  9. Vyrežte z neho treba kolieska (či iný tvar, to je na vás). Vyrezaná kolieska dajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte bokom.
  10. Vytiahnite druhú časť cesta, rozvaľkajte ho opäť na plát hrubý asi 5 mm a vyrežte z neho opäť kolieska. Uprostred nich ešte urobte malé kolieska. Cukroví umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie.
  11. Rozohrejte si rúru na 180 ° C.
  12. Vložte plechy do rúry a pečte linecké koláčiky zhruba 9 až 11 minút, kým nie sú kolieska zlatohnedá.
  13. Nechajte ich úplne vychladnúť.
  14. Kolieska bez vyrezaných koliesok uprostred natrite marmeládou a nalepte na ne kolieska s vyrezaným kolieskom uprostred.
  15. Linecké koláčiky obaľte ešte v práškovom cukre.
hrnčekové plátky lineckého spojené marmeládou
Zdroj: thekitchn.com

Klasické rumové guľôčky z hrnčeka

Ak vám nevadí hrnčekové vianočné pečivo s trochou alkoholu, určite si urobte rumové guličky.

Nielenže dobre chutia, ale aj perfektne vyzerajú.

INGREDIENCIE

  • 2 balíčky BeBe rodinných keksov
  • 1 a 1/4 hrnčeka sušeného kokosu
  • 1/3 hrnčeka kakaa
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1/4 hrnčeka tmavého rumu
  • 2 čokolády na varenie
  • maslo
  • kokos na obaľovanie

postup

  1. Za pomoci kuchynského robota sušienky jemne rozdrvte.
  2. K sušienkam pridajte kokos a kakao. Miešajte suroviny do tej doby, než sa dobre nespoja.
  3. Pridajte kondenzované mlieko a rum. Zmes dobre zamiešajte, a potom ju dajte na 30 minút do chladničky.
  4. Polievkovou lyžicou naberte cesto a vytvarujte guľôčku. Klaďte si ich na tácku vyložený papierom na pečenie.
  5. Guličky dajte na ďalších 30 minút do chladničky.
  6. Rozpustite si čokoládu na varenie s trochou masla.
  7. Vytiahnite guľôčky z chladničky a namočte je vždy do čokolády a opäť položte na tácku.
  8. Guličky posypte kokosom a dajte je opäť do chladničky.
tradičné rumové gule máčané v čokoláde
Zdroj: taste.com

Hrníčkové škoricové vianočné tyčinky

Rozvoňajte kuchyňa hrníčkovým škoricovým sladkosťami. Upečte si jednoduché vianočné tyčinky, ktoré sú len z 8 ingrediencií.

Používajte nesolené smotanový syr, prípadne si prvú urobte domáci smotanový syr.

Ak patríte medzi vegánov, použite vegánsky smotanový syr a vegánskej maslo.

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček celých vlašských orechov
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 lyžice mletej škorice
  • 120 g smotanového syra
  • 120 g masla
  • 1 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 2 lyžice nesladeného mandľového mlieka

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 160 ° C. Plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Za pomoci kuchynského robota zomeľte na čo najjemnejšie vlašské orechy.
  3. Pridajte k vlašským orechom trstinový cukor a škoricu. Misku s touto zmesou si odložte bokom.
  4. V ďalšej miske vyšľahajte smotanový syr s maslom, kým nevznikne krém. Postupne pridávajte hladkú múku a šľahajte do tej doby, než sa nevytvorí hladké cesto. Ak je príliš riedke, pridajte viac múky. Misku potom dajte na 15 minút do chladničky.
  5. Akonáhle cesto vychladne, rozvaľkajte ho na plát hrubý asi 12 milimetrov.
  6. Potrite vrchnú časť cesta mandľovým mliekom, a potom ju posypte zmesou orechov, škorice a cukru, ktorú ste si urobili na začiatku.
  7. Pomocou krájacieho kolieska na pizzu (dá sa použiť aj ostrý nôž) nakrájajte cesto na pásy široké asi 2,5 cm a dlhé asi 5 cm.
  8. Vždy vezmite jeden ten pás a jemne ho otočte do tvaru špirály (ako môžete vidieť nižšie na fotke).
  9. Cukroví potom dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre približne 18 až 20 minút dozlatista.
vianočné tyčinky sypané škoricou
Zdroj: sweetsimplevegan.com

Hrníčkové vianočné pečivo so šľahačkou

Čo si predstavíte, keď sa povie hrnčekové šľahačkové pečivo? Určite niečo so šľahačkou.

Ak teda patríte medzi milovníkov šľahačky, čo takto si urobiť jednoduchú čokoládovú penu?

Priamo na Štedrý deň, ak nebudete držať pôst, si môžete dať čokoládovú penu treba na raňajky.

INGREDIENCIE

  • 1/4 hrnčeka čokoládových kôstok
  • 1 lyžice vody
  • 1 veľký žĺtok, ľahko rozklechtaný
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka tučné smotany na šľahanie (minimálne 33%)
  • 1 lyžica cukru
  • maliny a ďalšie ovocie podľa chuti

POSTUP

  1. V malom hrnci si roztavte čokoládové kôstky s vodou. Miešajte, kým nevznikne hladká poleva.
  2. Zvlášť zmiešajte trochu horúcej čokoládovej zmesi so žĺtkom, a potom túto zmes vylejte do hrnca so zvyškom čokolády.
  3. Za stáleho miešania varte čokoládu ešte asi 2 minúty, kým sa nezačne mierne zahusťovať.
  4. Hrniec odstavte a pridajte do čokolády vanilku a niekoľkokrát čokoládu premiešajte.
  5. V malej miske si rozšľahajte smotanu na šľahanie, kým z nej nevznikne hustá šľahačka.
  6. Do šľahačky pridajte cukor.
  7. Potom šľahačku pomaly zmiešajte s čokoládovou zmesou.
  8. Vzniknutú penu dajte do malých pohárov a dajte na minimálne 2 hodiny do chladničky.
  9. Pred podávaním penu ozdobte pokojne šľahačkou, malinami či ďalším ovocím.
čokoládová hrnčeková pena so šľahačkou
Zdroj: tasteofhome.com

Ako správne rozpustiť čokoládu?

Pri pečení vianočného pečiva budete nie raz rozpúšťať čokoládu.

Čokoláda ako taká je veľmi náchylná na vyššie teploty, pričom k procesu topenia dochádza už pri teplote okolo 25 ° C . V prípade, že sa teplota šplhá nad 45 ° C, hrozí jej pripálenia.

Ak teda nechcete drhnúť spálený hrniec, prečítajte si nasledujúce tipy, ako rozpustiť čokoládu bez akéhokoľvek rizika.

Snáď najlepšie sa rozpúšťa biela čokoláda , pretože sa nepripaľuje tak ako horká.

Ideálne je rozkrájať si čokoládu na čo najmenšie kúsky, pretože tým rýchlejšieho roztavenie docielite. Odporúčame však zaobstarať si priamo čokoládové kôstky či hoblinky.

Rozpúšťanie čokolády vo vodnom kúpeli

Postup je jednoduchý. Dajte do hrnca vodu a priveďte ju k varu. Vložte do hrnca nerezovú misku s čokoládovými šošovkami, ale dávajte pozor na to, aby sa dno misky nedotýkalo vriacej vody, pretože by sa mohla čokoláda pripáliť. Čokoládu neustále miešajte.

Rozpúšťanie čokolády teplovzdušnou pištoľou

Použite teplovzdušnú pištoľ, prípadne pokojne aj fén . Čokoládové kúsky si dajte do misky a pomaly ich zahrievajte a premiešavajte.

Síce je tento spôsob o niečo pomalší, ale nemusíte sa báť, že by ste čokoládu pripálil ku dnu misky či hrnce.

Rozpúšťanie čokolády v mikrovlnke

V kuchyni je mikrovlnná rúra nenahraditeľný pomocník, pretože s ňou urýchlite veľa vecí. Do misky, ktorú môžete dať aj do mikrovlnnej rúry, dajte čokoládové kúsky. Vložte misku do mikrovlnnej rúry a nastavte menší výkon a čas na zhruba 20 sekúnd.

Potom misku vytiahnite, čokoládu premiešajte a vložte do mikrovlnky späť na ďalších 20 sekúnd. Proces neustále opakujte, kým sa čokoláda úplne neroztaví.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.