Inšpiratívne recepty na medailóniky z morky v 5 rôznych variantoch. Vždy chutne a zdravo!

Hydinové mäso je nielen veľmi obľúbené, ale aj zdravé.

Okrem kurčaťa sa v poslednej dobe stále častejšie konzumuje aj kačica, hus či morka.

Dnes si spoločne predstavíme niekoľko receptov na morčacie medailónky.

Sú nielen veľmi chutné a ľahké, ale dajú sa pripraviť na mnoho rôznych spôsobov.

Poradíme vám, ako na to!

Morčacie medailónky v cestíčku

Pivo je jednou z najčastejších ingrediencií, ktoré sa do cestíčok všeobecne pridávajú. Tajomstvo tohto receptu ale spočíva v pridaní malého množstva prášku do pečiva, vďaka ktorému bude cestíčko krásne nadýchané.

Ingrediencie:

  • 500 g morčacích pŕs
  • 3/4 šálky piva
  • 1/2 šálky múky
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V miske pomocou vidličky rozšľahajte vajcia a následne do nich postupne pridajte pivo, múku, prášok do pečiva, soľ a korenie.
  2. Všetko dôkladne premiešajte do podoby cestíčka.
  3. Misku s cestíčkom na chvíľku prikryte utierkou a nechajte odpočívať.
  4. V medziobdobí si nakrájajte morčacie mäso na medailóniky a tie následne vložte na približne 20 minút marinovať do cestíčka.
  5. V panvici rozohrejte malé množstvo oleja a opatrne doň vkladajte jednotlivé kúsky mäsa obalené v cestíčku.
  6. Medailóniky smažte z oboch strán niekoľko minút do zlatista.
  7. Po usmažení položte medailóniky na chvíľku na papierovú utierku, ktorá absorbuje prebytočný olej.

Morčacie medailónky v pivnom cestíčku môžete servírovať napríklad s hranolkami a barbacue či tatárskou omáčkou.

Medailóniky z morčacieho mäsa obaľované v pivnom cestíčku servírované s hranolkami
zdroj: cindysrecipesandwritings.com

Okrem morčacieho mäsa sa v cestíčku často pripravuje aj mäso kuracie. Inšpirujte sa našimi receptami na kura v cestíčku !

Morčacie medailóniky na smotane s hubami

Máte radi omáčky? V tom prípade určite vyskúšajte kombináciu morčacieho mäsa a lahodnej smotanovej omáčky, ozvláštnenú hubami a artičokom. Uvidíte, že tento recept si zamilujete!

Ingrediencie

  • 800 g morčacieho mäsa
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 2 šálky vývaru
  • 1/2 šálky múky
  • 250 g lesných húb či šampiňónov
  • 150 g sterilizovaných artičokov
  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • tymian
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. V miske zmiešajte múku, soľ a korenie av zmesi následne obaľte plátky morčacieho mäsa.
  2. V hlbokej panvici rozohrejte dve polievkové lyžice masla a jednu lyžicu olivového oleja.
  3. Medailóniky na panvici z oboch strán zľahka orestujte, potom ich vyberte a odložte bokom.
  4. Do panvice pridajte zvyšné maslo a olej a nadrobno nakrájanú šalotku.
  5. Keď šalotka zosklovatí, pridajte na plátky nakrájané huby a 3-4 minúty ich poduste.
  6. K hubám pridajte prelisovaný cesnak, tymian a všetko duste ešte ďalšie približne 2-3 minúty.
  7. Pridajte do panvice späť morčacie medailónky a sterilizovaný artičok.
  8. Prilejte vývar, priveďte ho do varu, priklopte pokrievkou a varte približne 5 minút, kým mäso nebude úplne mäkké.
  9. Prilejte smotanu a miešajte, kým omáčka nezhustne, v prípade potreby dokoreňte.
  10. Podávajte posypané nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Ako prílohu k tomuto pokrmu podávajte šťouchané zemiaky alebo ryžu.

Panvica so smotanovou omáčkou, kúskami morčacieho a hubami
zdroj: fromachefskitchen.com

Dávate prednosť väčším kúskom mäsa? Načerpajte inšpiráciu z našich chutných receptov na morčacie plátky !

Morčacie kúsky na karí s ryžou

Jeden z najobľúbenejších pokrmov z morčacieho mäsa, ktorý sa podáva predovšetkým s ryžou basmati.

Ingrediencie:

  • 4 morčacie plátky, nakrájané na menšie kúsky
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 ml vody
  • 20 g múky
  • 1/2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL karí
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať či koriander na ozdobu

Postup:

  1. V sáčku zmiešajte múku s karí korením.
  2. Následne do vrecka pridajte na kúsky nakrájané morčacie mäso.
  3. Vreckom trepte tak dlho, až bude všetko mäso dôkladne obalené.
  4. Na panvici s olejom orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný strúčik cesnaku.
  5. Pridajte do panvice morčacie medailónky obalené v kari aj všetku zvyšnú zmes z vrecka.
  6. Zľahka orestujte, prilejte vodu, osoľte a okoreňte.
  7. Všetko dôkladne premiešajte a za občasného miešania varte približne 10 minút.
  8. K zmesi pridajte smotanu a varte ešte ďalších 5 minút.

Morčacie medailónky na karí podávajte s ryžou posypané čerstvou petržlenovou vňaťou či koriandrom.

Kúsky morčacieho mäsa pripravované na karí a podávané s ryžou
zdroj: frije.com

Máte slabosť pre ázijské pokrmy? Vyskúšajte tiež rozmanité varianty na tradičnú čínu . Morčacie, kuracie, bravčová aj vegetariánska!

Medailóniky z morky s medovým prelivom

Tento recept v sebe originálnym spôsobom kombinuje med s ostatnými ingredienciami, ako je horčica a citrónová šťava. Nemusíte sa preto obávať toho, že by výsledná chuť pokrmu bola príliš sladká.

Ingrediencie:

  • 6 morčacích medailónikov
  • 1/2 šálky medu
  • 1/2 šálky horčica
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL sójovej omáčky
  • šťava z polovice citróna
  • olej
  • sladká paprika
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Morčacie medailónky z oboch strán okoreňte prelisovaným cesnakom, sladkou paprikou, soľou a čiernym korením.
  2. Následne mäso vložte na panvicu s rozohriatym olejom a z oboch strán zľahka orestujte.
  3. Prikryjete panvicu pokrievkou a za občasného otáčania varte domäkka.
  4. Medzitým si zmiešajte med, horčicu, sójovú omáčku a citrónovú šťavu a na malej panvičke na miernom ohni ingrediencie zahrejte.
  5. Za stáleho miešania zmes 2-3 minúty povarte, na záver pridajte najemno nakrájanú petržlenovú vňať.
  6. Touto medovou omáčkou následne mäso prelejte a nechajte ešte chvíľku spoločne prehriať.

Morčacie medailónky na mede chutia znamenite s americkými zemiakmi či zeleninovým šalátom.

Plátky morčacieho mäsa v medovo-horčičnej omáčke
zdroj: recipetineats.com

Zapečené morčacie rezne so slaninou

Omáčka z vývaru, bieleho vína, byliniek a jogurtu dodáva tomuto pokrmu neodolateľnú chuť aj vôňu. Ak chcete docieliť ešte výraznejšiu chuť, nahraďte jogurt kyslou smotanou.

Ingrediencie:

  • 400 g morčacích pŕs
  • 120 g anglickej slaniny
  • 120 g mozzarelly
  • 1/3 šálky bieleho vína
  • 1/3 šálky vývaru
  • 1/3 šálky gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany
  • oregano
  • majorán
  • 1 PL solamylu
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici s olivovým olejom z oboch strán zľahka orestujte morčacie mäso nakrájané na malé plátky.
  2. Následne do panvice prilejte vývar, víno, bylinky a na každý medailón položte plátok slaniny.
  3. Duste po dobu približne 10 minút.
  4. V medziobdobí si predhrejte rúru na 100 °C.
  5. Morčacie medailónky so slaninou preložte do zapekacej misky, navrch ozdobte kúskom mozzarelly.
  6. Vložte na niekoľko málo minút do predhriatej rúry.
  7. Do zvyšku omáčky na panvičke pridajte solamyl a jogurt alebo kyslú smotanu.
  8. Miešajte až do okamihu, keď vznikne hustá omáčka.

Zapečené morčacie plátky so slaninou podávajte so zemiakovou kašou či ryžou, preliate jemnou omáčkou.

Morčacie plátky so slaninou a mozzarellou v smotanovej omáčke
zdroj: thymeforcooking.com

Potrebovali by ste novú varnú dosku? Pozrite sa na náš test indukčných varných dosiek . Hodí sa aj do vašej domácnosti?

Prečo by sme mali morčacie mäso konzumovať pravidelne?

Morka sa na české stoly dostáva stále častejšie, väčšinou nie celá, tento spôsob prípravy je stále typický skôr pre anglosaské národy v rámci vianočných sviatkov či Dňa vďakyvzdania. My najčastejšie konzumujeme najmä morčacie prsia, a to vo forme najrôznejších plátkov a medailónikov.

Oproti kuraciemu mäsu je to morčacie chuťovo výraznejšie, ale rovnako jemné a krehké. Zároveň je plné bielkovín, vitamínov a minerálov. Naopak obsahuje iba minimum tukov. Mimochodom vedeli ste, že morčacie mäso je na bielkoviny rovnako bohaté ako tuniak či losos? O dôvod viac, prečo ho zaradiť do jedálnička!

Morčacie medailónky sa dajú dusiť, piecť, pripravovať ako minútky aj grilovať. Pokiaľ máte z morčacieho mäsa obavu, skúste ním pre začiatok nahradiť kuracie či bravčové mäso vo vašich obľúbených pokrmoch. Uvidíte, že výsledkom budete milo prekvapení a čoskoro na morčacie mäso nedáte dopustiť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.