Výborné recepty na múčniky bez pšeničnej múky na jednom mieste. Akú variantu vyskúšate?

Biela pšeničná múka sa stáva strašiakom našej doby.

Niektorí odborníci ju zatracujú, iní tolerujú.

Polemiku necháme povolanejším a radšej vám predstavíme alternatívy ku klasickému pečeniu.

Máme pre vás 6 výborných receptov na múčniky bez pšeničnej múky!

Rozpáľte rúru, pripravte si kuchynskú váhu a poďte sa s nami do niektorého z nich pustiť.

Perníčky z ražnej múky

Vianoce sa pomaly, ale iste blížia av našich kuchyniach čoskoro začne voňať vianočné pečivo. Vyskúšajte túto zdravšiu verziu medových perníčkov, na ktorých si pochutná celá rodina! Odporúčame ich upiecť dopredu, aby stihli do Vianoc zmäknúť.

INGREDIENCIA

  • 400 g celozrnnej ražnej múky
  • 4 vajcia
  • 150 g masla
  • 100 g medu
  • 130 g trstinového cukru
  • 90 g mletých vlašských orechov
  • 1 lyžica perníkového korenia
  • 1 lyžička jedlej sódy

POSTUP

  • Všetky ingrediencie spracujte vo veľkej mise na kompaktné cesto.
  • Z cesta urobte guľôčku, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť na chladnom mieste najlepšie do druhého dňa.
  • Druhý deň cesto prepracujte rukami, vyvaľkajte, vykrájajte vykrajovačkami a naskladajte na plech s papierom na pečenie.
  • Perníčky dajte piecť do predhriatej rúry na 165-175 ° C a pečte dozlatista po dobu 10-12 minút.
Medové perníčky servírované vo vianočnom štýle.
www.jemezdravo.eu

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na pečivo bez lepku alebo aj bez klasickej múky to ide!

Mandlovo-citrónový koláč

Tento koláč je zdravý, sladký tak akurát a plný sviežej citrónovej chuti. Podávajte ho jednoducho posypaný práškovým cukrom alebo pridajte jahody či iné čerstvé ovocie, ktoré sa skvele hodí k citrónovým tónom múčnika.

INGREDIENCIA

  • maslo alebo olej v spreji na vymazanie formy
  • 4 veľké vajcia
  • 2 stredné citróny
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/2 šálky mandľovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • soľ
  • práškový cukor a čerstvé jahody (voliteľné)

POSTUP

  • Umiestnite rošt doprostred rúry a rúru zahrejte na 175 °C.
  • Dno 20 alebo 23 cm okrúhle tortovej formy vyložte papierom na pečenie.
  • Papier a boky formy dobre potrite maslom alebo postriekajte sprejom v spreji.
  • Dajte bokom.
  • Rozklepnite a oddeľte 4 veľké vajcia, bielky dajte do misy stolného mixéra vybaveného šľahacím nástavcom (prípadne umiestnite do strednej misy a použite elektrický ručný mixér alebo robustnú metlu) a žĺtky do veľkej misy.
  • Kôru z 2 stredných citrónov jemne nastrúhajte, aby ste získali 2 polievkové lyžice a dajte do misy s vaječnými žĺtkami.
  • Pridajte 1/2 šálky kryštálového cukru a miešajte vareškou alebo pevnou gumovou stierkou, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Pridajte 1 a 1/2 šálky mandľovej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva a 1/2 lyžičky soli.
  • Miešajte, kým mandľová múka nezvlhne a zmes sa nespojí.
  • Bielky šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria tuhé špičky, 2 až 3 minúty (asi 5 minút ručne).
  • Do cesta vmiešajte 1/3 ušľahaných bielkov, aby zosvetlilo.
  • Potom opatrne vmiešajte zvyšné bielky.
  • Cesto nepremiešajte.
  • Cesto preložte do pripravenej formy a jemne rozprestrite do rovnomernej vrstvy.
  • Pečte, kým sa okraje koláča nezačnú odtrhávať od stien formy, vršok nebude zlatisto hnedý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, 25 až 30 minút.
  • Dajte formu na mriežku a nechajte 15 minút chladnúť.
  • Ak chcete podávať, prejdite nožom okolo koláča, aby sa uvoľnil.
  • Uvoľnite strany formy a dajte na servírovací tanier.
  • Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote, posypané práškovým cukrom a prípadne s čerstvým ovocím.
Koláč z mandľovej múky na tanieri, ozdobený čerstvými jahodami.
www.thekitchn.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Bezlepková buchta z kukuričnej múky

Užite si túto nadýchanú bezlepkovú kukuričnú buchtu, ktorá je bez lepku! Je neuveriteľne jednoduchá na prípravu, stačí vám na ňu iba pár ingrediencií a všetci si na ňu pochutnajú.

INGREDIENCIA

  • 2 šálky hrubo mletej kukuričnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1a ½ šálky jogurtu alebo kyslej smotany
  • 1/4 šálky medu
  • 1/4 šálky ghí, masla alebo kokosového oleja, rozpusteného a ochladeného
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 stredná nastrúhaná cuketa (voliteľne)

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia a formu na pečenie s rozmermi 20×20 vyložte papierom na pečenie alebo ju bohato vymažte.
  • Vo veľkej mise zmiešajte kukuričnú múku, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ.
  • V samostatnej miske zmiešajte jogurt, med, ghí, vajcia a vanilkový extrakt.
  • Pridajte mokré prísady k suchým prísadám a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pokiaľ pridávate cuketu, postrúhajte ju, zabaľte do utierky a vytlačte z nej čo najviac tekutiny.
  • Vmiešajte do cesta.
  • Cesto nalejte do pripravenej formy.
  • Pečte 35–40 minút, kým nebude buchta zlatisto hnedá a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  • Pokiaľ chcete mať buchtu s pekným, lesklým vrškom, potrite ju maslom alebo ghí, až bude čerstvo vytiahnutá z rúry.
  • Nechajte 10 minút chladiť a potom nakrájajte na 16 štvorcov.
  • Môžete podávať s maslom a väčším množstvom medu.
Kukuričné rezy naukladané na sebe a polievané medom.
www.whatgreatgrandmaate.com

Zdravé ovsené sušienky

Na tieto chutné sušienky potrebujete iba 3 ingrediencie a cesto máte hotové do 5 minút! Neobsahujú bielu múku, maslo, vajcia ani rafinovaný cukor, takže si ich môžu užiť aj alergici.

INGREDIENCIA

  • 1/2 šálky arašidového masla, nesladeného
  • 1/4 šálky + 2 lyžice ovsenej múky
  • 3 lyžice javorového sirupu alebo viac podľa potreby

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
  • V strednej miske zmiešajte všetky ingrediencie.
  • Miešajte stierkou, kým sa ingrediencie rovnomerne nespoja a nevytvorí sa cesto na sušienky.
  • Pokiaľ dávate prednosť sladším sušienkam, môžete pridať ešte 1 polievkovú lyžicu sirupu.
  • Pomocou naberačky na zmrzlinu s objemom 1,5 lyžice naberajte guličky z cesta, ktoré pokladajte na pripravený plech vo vzdialenosti 5 cm od seba.
  • Dlaňou sploštite guličky na hrubé kotúče.
  • Pokiaľ chcete, môžete vidličkou tvoriť krížový vzor na povrchu každej sušienky.
  • Sušienky pečte asi 11–13 minút, alebo pokiaľ nie sú nafúknuté, s malými prasklinami na povrchu.
  • Povrch sušienok by mal vyzerať sucho.
  • Pred vybratím nechajte sušienky úplne vychladnúť na plechu.
Sušienky z ovsenej múky naukladané na sebe.
www.kirbiecravings.com

Išpirujte sa aj našimi bezlepkovými receptami . Máme pre vás sladké aj slané varianty!

Talianske pohánkové rezy s džemom

Pripravte si túto jednoduchú pohánkovú buchtu bez lepku a vajec. Je plnená ovocným džemom, takže zaručene uspokojí vašu chuť na sladké!

INGREDIENCIA

  • 350 g gréckeho jogurtu
  • 120 g arašidového (alebo slnečnicového) oleja
  • 120 g kokosového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice mlieka
  • 280 g pohánkovej múky
  • 16 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • džem z lesných plodov, na náplň
  • práškový cukor, na posypanie (voliteľné)

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte 23 cm štvorcový plech papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mise zmiešajte kokosový cukor spolu s jogurtom, olejom, vanilkovým extraktom a mliekom.
  • V inej mise zmiešajte pohánkovú múku, prášok do pečiva a soľ, potom pridajte k mokrým ingredienciám a pokiaľ je cesto príliš husté, pridajte ešte trochu mlieka.
  • Jemne premiešajte, pokiaľ nebude zmes hladká.
  • Cesto nalejte na pripravený plech a zarovnajte hornú časť stierkou.
  • Pečte na strednej priečke predhriatej rúry 25-30 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  • Ostrým nožom na chlieb rozrežte buchtu na polovicu a vytvorte dve vrstvy.
  • Spodnú polovicu potrite dostatočným množstvom džemu z lesných plodov a potom prikryte hornou polovicou.
  • Buchtu nakrájajte na 16 štvorcov.
  • Poprášte práškovým cukrom a užite si to!
Rezy z pohánkovej múky položené na doske.
www.sugarlovespices.com

Vyskúšajte aj naše recepty na 5 vynikajúcich buchiet bez lepku , po ktorých sa budete olizovať. Inšpirujte sa!

Banánové muffiny z kokosovej múky

Tieto vláčne a nadýchané banánové muffiny sa rýchlo stanú vašimi obľúbenými zdravými raňajkami. Pripravujú sa z kokosovej múky a sú prirodzene sladené javorovým sirupom alebo medom. Navyše neobsahujú žiadny lepok ani rafinovaný cukor.

INGREDIENCIA

  • 3 zrelé banány
  • 4 vajcia
  • ½ šálky mandľového masla
  • ⅓ šálky javorového sirupu
  • 2 lyžice mlieka podľa výberu
  • 1 lyžička jablčného octu
  • ½ šálky kokosovej múky
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ šálky čokopecičiek plus ďalšie na ozdobenie, voliteľné

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 175 ° Celzia.
  • Vymažte formu na muffiny nepriľnavým olejom v spreji alebo vyložte vložkou na muffiny a nastriekajte každú z nich nepriľnavým sprejom.
  • Dajte bokom.
  • Pridajte všetky ingrediencie okrem čokopecičiek do veľkého mixéra a mixujte 20 sekúnd, kým nebude cesto hladké (pozor, aby ste ho nepremixovali).
  • Čokopecičky nasypte do cesta a lyžicou premiešajte.
  • Cesto naložte do formy na muffiny (malo by vystačiť presne na 12 muffinov), potom každý posypte ešte niekoľkými kúskami čokopecičiek (voliteľne).
  • Muffiny pečte 20 minút, alebo pokiaľ nevyjde špáradlo zapichnuté do stredu muffinu čisté.
  • Vyberte muffiny z rúry a počkajte 5 minút, než ich opatrne prenesiete na chladiacu mriežku.
  • Dobrú chuť!
Muffiny z banánu, kokosovej múky a čokolády naukladané na sebe.
www.thealmondeater.com

Predstavili sme vám šesť osvedčených receptov na pečenie bez pšeničnej múky.

Do dezertov sa nebojte pridať trochu mandľovej alebo kokosovej múky . Tú si ľahko vytvoríte rozmixovaním kokosu alebo orechov.

Strukovinové múky , ako napríklad cícerová, sa dobre vynímajú v cestách na bábovku alebo muffiny.

Oproti tomu múka kukuričná sa dobre dopĺňa so slanými náplňami.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.