Výber skvelých múčnikov bez využitia pšeničnej múky

Biela pšeničná múka sa stáva strašiakom našej doby.

Niektorí odborníci ju zatracujú, iní tolerujú. Polemiku necháme povolanejším a radšej vám predstavíme alternatívy ku klasickému pečenia.

Prakticky v každom tradičnom recepte možno vykonať drobné obmeny – a vo výsledku ani zarytí zástancovia klasiky nespoznajú, že sa jedná o zdravý recept.

Rozpáľte rúru, pripravte si kuchynskú váhu a poďte s nami pustiť do niektorého z nasledujúcich receptov.

Perníčky z ražnej múky

Lahodné medové perníčky, čo prevonia domácnosť.

INGREDIENCIE

  • 700 g celozrnnej ražnej múky
  • 250 g trstinového cukru
  • 200 g masla
  • 4 vajcia
  • 4 lyžice medu
  • 1 lyžica perníkového korenia
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vajce na potretie

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie dáme do misy a vypracujeme cesto.
  2. Necháme cez noc odležať v chladničke.
  3. Rúru si rozpálime na 180 ° C.
  4. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary.
  5. Pečieme približne 5 minút.
  6. Zdobíme bielkovou polevou.

Hotové recepty bez pšeničnej múky - ražné perníčky

Palacinky z kukuričnej múky

Skvelé palacinky, ktoré najlepšie chutia so slanou náplňou.

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček kukuričnej múky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička cukru
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Ingrediencie premiešame a vypracujeme hladké cesto.
  2. Rozpálime si panvicu s kvapkou oleja.
  3. Smažíme dozlata z oboch strán.
  4. Podávame so slanou i sladkou náplňou.

Hotové recepty bez pšeničnej múky - kukuričné palacinky

Placky z kukuričnej múky

Pripravte kukuričné placky ako pravá Mexičanka.

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky hladkej kukuričnej múky
  • 1 hrnček vody
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto.
  2. Rozpálime panvicu s kvapkou oleja.
  3. Placky smažíme z oboch strán dozlatista.
  4. Plníme mäsom, syrom, zeleninou alebo podľa fantázie.

Hotové recepty bez pšeničnej múky - kukuričné ​​placky

Buchta z kukuričnej múky

Jednoduchý dezert k nedeľnému obedu.

INGREDIENCIE

  • 250 g kukuričnej múky
  • 50 g iné hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 4 vajcia

POSTUP

  1. Rúru si rozpálime na 160 ° C.
  2. Všetky ingrediencie premiešame a vypracujeme cesto.
  3. Cesto vylejeme do koláčovej formy a vložíme do rúry.
  4. Pečieme približne 45 minút.

Hotové recepty bez pšeničnej múky - kukuričná buchta

Koláč z ovsenej múky

Dezert vás dostane prepojením všetkých chutí.

INGREDIENCIE na cesto

  • 1 hrnček vriacej vody
  • 2 hrnčeky múky z ovsených vločiek
  • 1/2 hrnčeka iné hladkej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička škorice
  • štipka soli

INGREDIENCIE na polevu

  • 1/2 hrnčeka masla
  • 2 hrnčeky kokosu
  • 1 hrnček nasekaných orechov
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 10 lyžíc sušeného mlieka

POSTUP

  1. Ovsenú múka dáme do horúcej vody a necháme 20 minút odležať.
  2. Rúru si predhrejeme na 160 ° C.
  3. Všetky ingrediencie na cesto dáme do misy a vypracujeme dohladka.
  4. Dáme do koláčovej formy a vložíme do rúry.
  5. Pečieme približne 30 minút.
  6. Potom si vypracujeme polevu.
  7. Maslo s cukrom vložíme do hrnca a zahrievame.
  8. Pridáme kokos a miešame.
  9. Vložíme zvyšok ingrediencií a zahrievame, kým sa nespoja.
  10. Polevu nalejeme na koláč a necháme vychladnúť.

Hotové recepty bez pšeničnej múky - ovsený koláč

Palacinky z pohánkovej múky

Výborná zdravá verzia palaciniek.

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček pohánkovej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček vody
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie dáme do misy a vypracujeme hladké cesto.
  2. Rozpálime panvicu s kvapkou oleja.
  3. Smažíme dozlata z oboch strán.
  4. Podávame plnené domáce marmeládou.

Hotové recepty bez pšeničnej múky - pohánkovej palacinky

Bábovka z pohánkovej múky

Recept bez bielej múky a dokonca aj bez mlieka.

INGREDIENCIE

  • 200 g pohánkovej múky
  • 200 g trstinového cukru
  • 6 vajec
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • štipka soli

POSTUP

  1. Žĺtky si oddelíme od bielkov.
  2. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Rúru predhrejeme na 170 ° C.
  4. Do snehu postupne zapracovávame múku, cukor a žĺtok.
  5. Vmiešame aj ostatné ingrediencie.
  6. Cesto vlejeme do bábovkovej formy.
  7. Vložíme do rúry a pečieme približne 45 minút.
  8. Posypeme škoricou a podávame.

Hotové recepty bez pšeničnej múky - pohánková bábovka

Predstavili sme vám sedem osvedčených receptov na pečenie bez pšeničnej múky.

Do dezertov sa nebojte pridať trochu mandľové alebo kokosové múky. Tú si ľahko vytvoríte rozmixovaním kokosu alebo orechov.

Strukovinové múky, ako napríklad cícerová, sa dobre vynímajú v teste na bábovku alebo muffiny. Oproti tomu múka kukuričná sa dobre dopĺňa so slanými náplňami.

Vyskúšajte tiež zdravé dobroty z pšeno.

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.