Chcete organizovať grilovacie párty, ale vaša rodina ešte neprišla grilovanie na chuť?
Možno ste im zatiaľ nepripravili tú správnu marinádu, aby im naozaj chutilo.
Viete ako si urobiť naozaj skvelú marinádu na grilované mäso?
Od toho sme tu my a našich 6 receptov, ktoré z vás urobia toho najlepšieho hostiteľa.
medová marináda
Klasická marináda vhodná na kuracie, bravčové i hovädzie mäso.

INGREDIENCIE:
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 4 lyžice kvalitného kečupu (jemný, sladký)
- 1 polievková lyžica medu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 lyžička oregana
- 6 lístkov bazalky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
POSTUP:
- Do misy nalejeme olej, pridáme kečup s medom, prelisovaný cesnak a zalejeme sójovou omáčkou.
- Premiešame a prihodíme prelisovaný cesnak, na drobné kúsky nakrájanú cibuľu, čerstvú bazalku a oregano (kto nemá, môže dať i sušené).
- Nakoniec zasypeme škoricou, osolíme a zamiešame.
- Do pripravenej marinády potom vložíme mäso a necháme odležať niekoľko hodín, ideálne potom cez noc.
jogurtová marináda
Biely jogurt má naozaj všestranné využitie a marinády nie sú výnimkou. Táto je jemná, chutná a mäso dokonale ochutí.

INGREDIENCIE:
- 1 téglik bieleho jogurt (250 – 300 g)
- 1 lyžica jemného kečupu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- Hrsť čerstvej bazalky
- 1 – 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- štipka soli
POSTUP:
- Jogurt nalejeme do misy, pridáme kečup, zalejeme olivovým olejom, zasypeme mletou paprikou a premiešame.
- Pokiaľ chcete pikantnejšiu marinádu, dajte miesto jemného kečupu ostrý.
- Čerstvú bazalku nasekáme, prihodíme do misy, prilejeme sójovú omáčku a osolíme.
- Potom už len stačí dôkladne zamiešať a naložiť mäso.
Pivné marináda
Mäso, grilovačka a pivo, to je nerozlučná trojka. Keď navyše pridáte mäso do marinády, je o skvelú párty postarané, pretože mäso bude úplne dokonalé.

INGREDIENCIE:
- 3 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžičku kari korenia
- 1 lyžičku provensálskeho korenia
- 3 polievkové lyžice oleja
- soľ podľa chuti
- 2 – 3 lyžičky plnotučnej horčice
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 fľaša piva
POSTUP:
- Cesnak roztlačíme, pridáme korenie, karí aj provensálske korenie, olej a premiešame.
- Osolíme, prilejeme sójovú omáčku s horčicou a zamiešame. Vložíme mäso a dáme cez noc marinovať do chladu.
- Dve hodiny predtým, než budeme grilovať, ešte prilejeme pivo a aj s mäsom premiešame.
Objavte podobné tipy
smotanová marináda

Pokiaľ si potrpíte na jemnejšiu chuť mäsa, rozhodne siahnite po smotanovej marináde, nebudete ľutovať. Táto marináda je ideálna na kuracie mäsko.
INGREDIENCIE:
- 1 téglik kyslej smotany
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica jemného kečupu
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 1/2 čajovej lyžičky tymiánu
- 1/2 lyžičky grilovacieho korenia
- 3 lyžice rastlinného oleja
POSTUP:
- Postup je úplne jednoduchý, len zmiešame všetky ingrediencie a chvíľku odložíme.
- Mäso potrieme korením na kurča a roztlačeným cesnakom.
- Potom ho vložíme do marinády a necháme 2 hodiny marinovať.
kečupovú marináda
Ak ste fanúšikmi kečupu a najmä vaše deti sa bez tejto obľúbenej pochutiny nezaobídu, je táto marináda presne pre vás.

INGREDIENCIE:
- 1/2 hrnčeka sladkého kečupu
- 1/4 hrnčeka octu
- 1 veľkú cibuľu
- 1/2 hrnčeka vody
- 1 polievkovú lyžicu worcesterskej omáčky
- 1 lyžička cukru kryštál
- 1/2 lyžičky anglickej práškovej horčice
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
POSTUP:
- Cibuľu ošúpeme a nasekáme na veľmi jemné kúsky.
- Pridáme ostatné suroviny a veľmi dôkladne premiešame.
- Vložíme mäso a necháme 8 hodín marinovať, potom už len stačí sa pustiť do grilovania.
horčičná marináda
Ďalšie veľmi dobrá, jednoduchá a hlavne rýchla marináda, ktorá vaše mäse skvele ochutí a dodá mu poriadny šmrnc.

INGREDIENCIE:
- 4 polievkové lyžice oleja
- 2 lyžice kečupu
- 1 lyžica kremžskej horčice
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 1 lyžička červenej papriky
- 1 lyžička kari korenia
- soľ podľa chuti
POSTUP:
- Do misy dáme olej, prisypeme červenú papriku, karí, osolíme a premiešame.
- Cesnak ošúpeme a prelisujeme, pridáme do misy spolu s kremžskou horčicou, sójovú omáčku a nasekanou bazalkou.
- Všetko starostlivo zamiešame a máme hotovo.
To bolo našich 6 marinád. Pýtate sa, čo za mäso dať na gril? Skúste napríklad grilované kuracie , na ktorý nájdete recepty tiež na našom webe.