Vepřo knedlo zelo je prvé české jedlo, s ktorým Čech zoznamuje cudzinca.
Mäso a kapusta s prílohou je skvelá kombinácia a my sme právom na túto dobrotu pyšní.
Bola by však škoda nerozšíriť si obzory aj inými pokrmy, v ktorých má hlavnú úlohu mäso a kapusta.
A od toho sme tu my! Prinášame 3 najlepšie recepty, ktorými sa môžete inšpirovať k skvelým a rýchlym obedom.
Mäso s hlávkovým kapustou stir-fry
Hlávková kapusta sa hojne využíva napríklad v ázijskej kuchyni. Pre tento spôsob prípravy je skvelým pomocníkom panvica WOK.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1/2 lyžice sezamového oleja
- 1/2 lyžice chilli omáčky (Sriracha)
- 1 lyžička trstinového cukru
- 1/4 hlávkovej kapusty
- 1 mrkva
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžička repkového oleja
- 300 g mletého hovädzieho
- 1 strúčik cesnaku
- kúsok zázvoru
- soľ
- korenie
- sezamové semienka
POSTUP
- Zmiešame sójovú aj chilli omáčku, sezamový olej a trstinový cukor.
- Dáme stranou odpočívať.
- Kapusta, mrkvu, cibuľu, cesnak a zázvor nasekáme na plátky.
- Rozpálime panvicu a repkový olej.
- Orestujeme mleté mäso spolu s cibuľou, cesnakom a zázvorom.
- Osolíme. Okoreníme.
- Pridáme kapustu a mrkvu.
- Miešame, kým kapusta nezačne vädnúť.
- Prilejeme pripravenú omáčku.
- Posypeme sezamovým semienkami a môžeme servírovať.

Objavte podobné tipy
Mäsové fašírky s kyslou kapustou
Hovorí sa, že nemecká strava sú len špekáčiky a kapusta. Inu, kapusta v našom recepte naozaj nájdete.
Vyskúšajte nasledujúci recept a uvidíte, že kuchyňu našich susedov neradno podceňovať.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 150 g mletého hovädzieho
- 150 g mletého bravčového
- 1/2 cibule nasekanej najemno
- 1/3 hrnčeka strúhanky
- 1/2 lyžice nasekanej pažítky
- 1/2 lyžice worcesterskej omáčky
- soľ
- korenie
- 1 vajce
- 1/4 hrnčeka mlieka
- repkový olej
- 400 g kyslej kapusty
POSTUP
- V mise zmiešame všetky ingrediencie s výnimkou kapusty a oleja.
- Vytvarujeme karbonátky (prípadne mäsové gule).
- Rozpálime panvicu s olejom.
- Kapusta spoločne s karbonátky vložíme do panvice a restujeme.
- Pridáme trochu vody, priklopíme a približne 15 minút dusíme.
- Podávame s varenými zemiakmi.

Pečené kura s tekvicovým kapustou
Týmto jednoduchým receptom potešíte deti i dospelých.
Tekvicovým kapustou môžete nahradiť klasické kapusty vo všetkých tradičných receptoch. Neváhajte vyskúšať.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 2 kuracie štvrťky
- maslo
- soľ
- korenie
- 1/4 tekvica hokaido
- 1/2 cibule
- 1 lyžica hladkej múky
- ocot
- rasca
POSTUP
- Rúru rozpálime na 180 ° C.
- Na dno pekáča rozložíme maslo.
- Kurča z oboch strán osolíme a okoreníme a vložíme na pekáč.
- Podlejeme vodou a pečieme zakryté približne 60 min.
- Pred koncom pečenia odklopíme, aby sa nám urobila kôrka.
- Kapusta si pripravíme v priebehu pečenia kurčaťa.
- Najprv nakrájame cibuľu nadrobno a orestujeme na masle.
- Tekvicu nastrúhame.
- Cibuľku zaprášime múkou a pridáme tekvicu.
- Ochutíme soľou a rascou.
- Dusíme domäkka.
- Na záver pridáme ocot.
- Po dopečení kurčaťa podávame.
- Vhodnou prílohou je zemiaková kaša.

Predstavili sme vám tri recepty na prípravu mäsa s kapustou. Veríme, že si ich užijete tak, ako my.
Vhodnými prílohami k mäsu a kapusta sú predovšetkým zemiaky. Či už je podávame varené alebo dávame prednosť zemiakovou zemiakom .