7 luxusných kombinácií mäsa a kapusty, ktoré musíte ochutnať. Vyskúšajte ich všetky!

Máte chuť na niečo výdatné, jednoduché a pritom chutné?

Inšpirujte sa našimi receptami na mäso s kapustou 7x inak!

Budete prekvapení, čo všetko sa dá s pomocou týchto dvoch surovín uvariť za lahôdky.

Pripravte si lahodné závitky, bravčovú pečienku, kapustovú polievku či domáce slovenské halušky.

Užite si to!

Mäso s hlávkovou kapustou stir-fry

Restované mäso so zeleninou na ázijský spôsob je rýchlovka, ktorá však poteší všetky vaše chuťové bunky. Presvedčte sa sami!

Ingrediencie

  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1/2 lyžice sezamového oleja
  • 1/2 lyžice chilli omáčky (sriracha)
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 1/4 hlávkovej kapusty
  • 1 mrkva
  • 1 červená cibuľa
  • 1 lyžička repkového oleja
  • 300 g mletého hovädzieho
  • 1 strúčik cesnaku
  • kúsok zázvoru
  • soľ
  • korenie
  • sezamové semienka

Postup

  1. Zmiešajte sójovú aj chilli omáčku, sezamový olej a trstinový cukor.
  2. Dajte bokom odpočívať.
  3. Kapustu, mrkvu, cibuľu, cesnak a zázvor nasekajte na plátky.
  4. Rozpáľte panvicu a repkový olej.
  5. Orestujte mleté mäso spolu s cibuľou, cesnakom a zázvorom.
  6. Osoľte a okoreňte.
  7. Pridajte kapustu a mrkva.
  8. Miešajte, kým kapusta nezačne vädnúť.
  9. Prilejte pripravenú omáčku.
  10. Posypt sezamovými semienkami a môžete servírovať.
Restované mäso so zeleninou na ázijský spôsob servírované s miske s paličkami.
www.budgetbytes.com

Mäsové fašírky s kyslou kapustou

Hovorí sa, že nemecká strava sú len burty a kapusta. Inu, kapustu v našom recepte naozaj nájdete. Vyskúšajte nasledujúci pokrm a uvidíte, že kuchyňu našich susedov nie je dobré podceňovať.

Ingrediencie

  • 150 g mletého hovädzieho
  • 150 g mletého bravčového
  • 1/2 cibule nasekané najemno
  • 1/3 hrnčeka strúhanky
  • 1/2 lyžice nasekanej pažítky
  • 1/2 lyžice worcesterovej omáčky
  • soľ
  • korenie
  • 1 vajce
  • 1/4 hrnčeka mlieka
  • repkový olej
  • 400 g kyslej kapusty

Postup

  1. V mise zmiešajte všetky ingrediencie s výnimkou kapusty a oleja.
  2. Vytvarujte fašírky (prípadne mäsové gule).
  3. Rozpáľte panvicu s olejom.
  4. Kapustu spoločne s fašírkami vložte do panvice a restujte.
  5. Pridajte trochu vody, priklopte a približne 15 minút duste.
  6. Podávajte s varenými zemiakmi.
Karbonátky z mletej a kyslej kapusty servírované s lyžicou omáčky.
www.dirndlkitchen.com

Inšpirujte sa aj našimi 10 luxusnými receptami na fašírky z cukety . Máme pre vás nové a nevšedné kombinácie!

Pomaly dusené hovädzie mäso s chrumkavou kapustou a koreňovou zeleninou

Hľadáte recept na perfektnú sviatočnú večeru? Potom vyskúšajte napríklad toto luxusné hovädzie mäso so zeleninou pripravované v pomalom hrnci.

Ingrediencie

Na hovädzie mäso:

  • 1 200 g hovädzieho mäsa vhodného na dusenie
  • 1 lyžička mletej horčice
  • 1 lyžička údené papriky
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky bieleho véna
  • 1 lyžica octu octu
  • 1/4 lyžičky drvenej morskej soli
  • 3 bobkové listy
  • 1 polievková lyžica tuku zo slaniny (alebo kokosového či extra panenského olivového oleja)
  • 2 lyžice kukuričného škrobu alebo tapiokovej múky

Na zeleninu:

  • 3 mrkvy
  • 2 turíny
  • 1 cibuľa
  • 1 vodnicke
  • 1 zemiaka
  • 1 malá hlávka bielej kapusty
  • 1 malá hlávka červenej kapusty
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja, prepáleného tuku zo slaniny alebo rozpusteného kokosového oleja
  • 1 lyžička čierneho korenia

Postup

  1. V miske zmiešajte horčicu, papriku, čierne korenie a cesnak.
  2. Mäso osušte papierovou utierkou a zo všetkých strán ho rovnomerne posypte korením a rozotrite prstami.
  3. Počas prípravy zeleniny nechajte mäso na tanieri aspoň 30 minút odležať, aby dosiahlo izbovú teplotu.
  4. V malom hrnci priveďte do varu vývar, víno, ocot, soľ a bobkové listy.
  5. Stlmte plameň na najnižšiu a udržujte horúce.
  6. V ťažkej panvici rozpáľte tuk alebo olej.
  7. Keď sa začne trblietať, pridajte mäso a opekajte asi tri minúty z každej strany.
  8. Dajte vývar do veľkého pomalého hrnca na Low.
  9. Pridajte hovädzie mäso.
  10. Prikryte a varte 8-10 hodín.
  11. Keď je mäso hotové, vyberte ho na doštičku.
  12. Šťavu z panvice sceďte do malého hrnca, ale najprv odstráňte väčšinu tuku.
  13. Do malej misky dajte 1/4 šálky šťavy spolu s kukuričným škrobom alebo tapiokovou múkou a šľahajte do hladkej kaše.
  14. Dajte panvicu na strednú teplotu a priveďte do varu.
  15. Varte omáčku, kým nezhustne.
  16. Všetku zeleninu olúpte a nakrájajte na rovnako veľké kúsky.
  17. Kapustu nakrájajte na mesiačiky, odstráňte jadrovníky.
  18. Zeleninu poriadne premiešajte s olejom alebo tukom.
  19. Posypte čiernym korením a malým množstvom morskej soli.
  20. Zeleninu rozprestrite na pekáč, prikryte alobalom a dajte do chladničky.
  21. 40 minút pred podávaním predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
  22. Vyberte pekáč z chladničky a pred vložením do rúry sa uistite, že má zelenina izbovú teplotu.
  23. Pečte 30 minút, kým zelenina po prepichnutí vidličkou nebude mäkká, potom zložte alobal a pečte ďalších 10 minút, kým zelenina nebude zvonku chrumkavá a vo vnútri mäkká.
  24. Podávajte s omáčkou a mäsom.
Hovädzie mäso servírované na tanieri so zeleninou a zaliate omáčkou.
www.migrainereliefrecipes.com

Halušky s kapustou a údeným mäsom

Tradičné slovenské jedlo, ktoré je veľmi obľúbené aj u nás! Uvarte si luxusné domáce halušky s kyslou kapustou a údeným mäsom, na ktorých si pochutí celá vaša rodina.

Ingrediencie

  • 500 g zemiakov
  • 250 g kyslej kapusty
  • 1 štipka soli
  • 1 vajce
  • trochu hladkej múky
  • 250 g údeného mäsa
  • trochu oleja
  • 1 cibuľa

Postup

  1. Zemiaky olúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
  2. Pridajte k nim vajíčko, soľ a hladkú múku.
  3. Vypracujte polotuhé cesto, z ktorého tvarujte halušky, ktoré hádžte do vriacej osolenej vody.
  4. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na rozpálenom oleji.
  5. Pridajte kyslú kapustu, na kocky nakrájané údené mäso a nakoniec scedené halušky.
  6. Všetko premiešajte a ihneď podávajte.
Domáce halušky s kyslou kapustou a údeným, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou a servírované na tanieri.
www.dobruchut.aktuality.sk

Pečené bravčové mäso s kyslou kapustou

Opečte si bravčovú pečienku na masle, čo jej dodá krásnu hnedú kôrku. Ak k nej pridáte ešte jablká a kyslú kapustu, razom máte na stole úžasné hrejivé jesenné jedlo.

Ingrediencie

  • 900 g kyslej kapusty, nescedeného
  • 1 stredné jablko, zbavené jadrovníka, nakrájané na tenké mesiačiky
  • 1/4 šálky nakrájanej cibule
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 (900 – 1400 gramov) bravčové pečienka bez kosti
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 2 lyžice masla

Postup

  1. Zahrejte rúru na 175 °C.
  2. Zmiešajte kyslú kapustu, jablko, cibuľu, trstinový cukor a javorový sirup vo veľkej mise a dajte bokom.
  3. Bravčovú pečienku posypte soľou a korením.
  4. Rozpustite maslo v päťlitrovom hrnci a keď začne prskať, pridajte bravčové.
  5. Restujte na strednom plameni (počas toho niekoľkokrát otočte) 7–9 minút alebo do zhnednutia.
  6. Pridajte zmes kyslej kapusty.
  7. Zakryte a dajte do rúry.
  8. Pečte 1 a ½ až 2 hodiny alebo pokiaľ bravčová pečienka nedosiahne vnútornú teplotu 71 °C.
  9. Pomocou dierovanej lyžice preložte kyslú kapustu do servírovacej misky.
  10. Na kyslú kapustu položte bravčovú pečienku a servírujte.
Bravčová pečienka položená na zmesí kapusty a jabĺk, servírovaná v hrnci.
www.landolakes.com

Pripravte si aspoň jeden z našich lákavých receptov na bravčovú pečienku . Nebudete ľutovať!

Kapustové keto závitky plnené mletým mäsom

Táto nízkosacharidová verzia kapustových závitkov je rovnako uspokojivá ako originál. Jej tajomstvo je karfiolová ryža! Pripravte si ich už dnes.

Ingrediencie

Na omáčku:

  • 1 (400 ml) plechovka krájaných paradajok
  • 1 polievková lyžica jablčného octu
  • 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
  • 1 lyžička sušenej cibule
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja

Na závitky:

  • 12 kapustových listov
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 350 g mletého bravčového mäsa
  • 1 šálka karfiolu, nasekaného na zrnká veľkosti ryže
  • 3 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
  • 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate a ďalšie na podávanie
  • mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190°C.
  2. Paradajky, jablkový ocot, chilli, sušenú cibuľu, sušený cesnak a oregano rozmixujte v mixéri na pyré a dochuťte soľou a korením.
  3. Vo veľkej hlbokej panvici (alebo veľkom hrnci) na strednom ohni rozohrejte olej.
  4. Pridajte paradajkovú omáčku, priveďte do varu, potom znížte na stredne nízku teplotu a varte 20 minút, kým mierne nezhustne.
  5. Vo veľkom hrnci s vriacou vodou blanšírujte listy kapusty, kým nebudú mäkké a pružné, asi 1 minútu.
  6. Dajte bokom.
  7. Pripravte si náplň: vo veľkej mise zmiešajte ½ šálky paradajkovej omáčky s mletým mäsom, karfiolovou ryžou, jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.
  8. Dochuťte soľou a korením.
  9. Na dno veľkého pekáča rozotrite tenkú vrstvu omáčky.
  10. Z každého listu kapusty nožom vyrežte tvrdé trojuholníkové rebro.
  11. Umiestnite asi ⅓ šálku náplne na jeden koniec každého listu, potom zrolujte a pri rolovaní zastrčte po stranách.
  12. Na omáčku v pekáčiku položte rolky švom dole.
  13. Na kapustové závitky nalejte zvyšnú omáčku.
  14. Pečte 45 minút až 55 minút, kým nie je mäso prepečené a vnútorná teplota nedosiahne 65 ° Celzia.
  15. Pred podávaním ozdobte ešte petržlenovou vňaťou.
Rolky z kapustových listov plnené mletým, servírované na tanieriku a zaliate paradajkovou omáčkou.
www.delish.com

Kapustová polievka s hovädzím mäsom

Táto výživná polievka s kapustou a hovädzím mäsom s nízkym obsahom sacharidov je nabitá množstvom chutí. Je krásne hrejivá a navyše sa po nej nebudete cítiť ťažko. Tak poďme si ju pripraviť!

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 550 g hovädzieho mäsa vhodného na dusenie
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • ½ šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
  • ½ šálky nakrájanej mrkvy
  • 6 strúčikov cesnaku, lisovaného
  • 6 šálok hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice octu
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušenej cibule
  • 1 bobkový list
  • ½ veľkej kapusty nakrájanej na kúsky

Postup

  1. Zahrejte olej vo veľkom hrnci na stredne vysokom plameni.
  2. Hovädzie mäso osoľte, okoreňte a opekajte po dávkach zhruba, 2–3 minúty na dávku.
  3. Nepreplňujte hrniec, mäso sa skôr zaparí ako opečie.
  4. Opečené hovädzie mäso vyberte na tanier.
  5. Pridajte cibuľu a vareškou odstráňte hnedé kúsky z dna panvice.
  6. Cibuľu restujte 4–6 minút alebo pokiaľ nezosklovatí.
  7. Pridajte cesnak a restujte ďalších 30 sekúnd.
  8. Pridajte orestované hovädzie mäso, nakrájaný stopkový zeler, mrkva, hovädzí vývar, cukor, sójovú omáčku, ocot, tymian, rozmarín, sušený cesnak, sušenú cibuľu a bobkový list.
  9. Priveďte zmes do varu, znížte teplotu a nechajte 1 a 1/2 – 2 hodiny dusiť, alebo kým hovädzie mäso nezmäkne.
  10. Kapustu pridajte počas posledných 15-20 minút varenia, aby nebolo príliš kašovité.
  11. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  12. Podávajte ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou spolu s krekermi alebo chrumkavým chlebom!
Zeleninová polievka s hovädzím mäsom servírovaná v dvoch hlbokých tanieroch.
www.littlespicejar.com

Kapustnica alebo tiež kyselica je polievka z kyslej kapusty. Poznáte ju so zemiakmi, klobásou alebo slaninou? Aká je vaša tradičná receptúra? A ak ešte žiadnu nemáte, poďte nabrať inšpiráciu našimi receptami na kapustnicu .

A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.