Skvelé recepty na kôprové pochúťky pre studenú aj teplú kuchyňu. Inšpirujte sa!

Fandíte kôprovej omáčke a hľadáte aj iné zaujímavé recepty s kôprom?

Skvelú inšpiráciu nájdete v našom článku, kde pre vás máme výber tých najlepších pochúťok.

Táto aromatická rastlinka má mnohé pozitíva pre naše zdravie, ale aj špecifickú a úplne nezameniteľnú chuť.

Pozvite svojich priateľov na malý spoločenský večierok a pripravte im kôprovú hostinu.

Kapustový šalát s kôprom

Viete, čo je na kapustovom šaláte s kôprom zásadné? Musí zostať chrumkavý, inak to jednoducho nie je ono, aj keby jeho chuť bola sebalahodnejšia.

To je dôvod, prečo by v žiadnej kuchyni nemala chýbať šalátová misa na odstreďovanie. Mrknite aj na omáčky s kôprom , kde sa môžete inšpirovať na prípravu hlavného chodu s touto aromatickou bylinkou.

Ingrediencie:

  • 500 g kapusta Savoy
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 250 g feniklu (ošúpaného a nakrájaného)
  • 1 šalátová uhorka
  • Soľ podľa chuti (asi 2 lyžičky)
  • 1 hrnček crème fraîche
  • 2 polievkové lyžice octu z bieleho vína
  • 1/2 hrnčeka nakrájaného čerstvého kôpru
  • 3 lyžice maku

Postup:

  • Kapustu, fenikel aj cibuľu jednotlivo veľmi tenko nakrájame.
  • Vložíme kapustu, cibuľu aj fenikel do trojice samostatných misiek a zalejeme ľadovou vodou.
  • Necháme odstáť asi 30 minút a potom vložíme zeleninu do šalátového odstreďovača.
  • Dôkladne osušíme a odložíme nabok.
  • V miske zmiešame šalátovú uhorku, soľ a tiež pridáme studenú vodu.
  • Po 30 minútach scedíme a vytlačíme prebytočnú tekutinu.
  • Vo väčšej mise našľaháme crème fraîche s octom, kým nebude mať hutnú konzistenciu.
  • Potom pridáme kôpor, mak, kapustu, cibuľu, fenikel aj uhorku.
  • Ochutnáme a pre prípad potreby ešte osolíme.
  • Kto chce, môže pridať aj štipku mletého čierneho korenia či sušené čili.
Šalát s kapustou, uhorkami a feniklom s kôprom.
Zdroj: https://www.foodandwine.com

Citrónová kôprová omáčka

Klasická koprovka je síce našou špecialitou, ale nikdy nie je na škodu vyskúšať nejakú zmenu. Tento recept je perfektnou voľbou pre grilovanú či pečenú zeleninu, ale aj do šalátu, k duseným artičokom, prípadne k mäsu. Pokiaľ ju uskladníme do vzduchotesnej nádoby a dáme do chladničky, vydrží nám až 4 dni.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka bieleho jogurtu (ideálne plnotučného)
  • 1/2 hrnčeka majonézy
  • 2 polievkové lyžice šťavy z chemicky neošetreného citróna
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 2 lyžice čerstvého nakrájaného kôpru

Postup:

  • V malej miske zmiešame jogurt, majonézu, šťavu z citróna, cesnak, cibuľový prášok aj kôpor.
  • Miešame tak dlho, až bude zmes hladká.
  • Potom ju preložíme do nádoby a uložíme do chladu.
Rýchla koprovka s citrónom a jogurtom.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com

Vajíčková nátierka s papričkou jalapeno

Ak ste až doteraz fandili iba kôprovej omáčke, potom si túto jednoduchú nátierku z kôpru zamilujete. Má zaujímavú chuť, je pikantná a rozhodne sa hneď tak neprajú. Navyše to nemusí byť len nátierka, ale poslúži pokojne aj ako ľahký šalát.

Ingrediencie:

  • 10 vajec
  • 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
  • 1 malá červená cibuľa
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 paprička Jalapeno
  • 4 polievkové lyžice čerstvého kôpru
  • Šťava z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • Štipka mletého štvorfarebného korenia (kto nemá, môže dať čierny)
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Vajcia uvaríme natvrdo, zbavíme škrupiny a nakrájame na kocky.
  • Cibuľu ošúpeme a spolu s řapíkatým zelerom, papričkou a kôprom nakrájame na veľmi jemné kúsky.
  • Všetky nakrájané ingrediencie dáme do stredne veľkej misy, pridáme grécky jogurt, horčicu, cesnak a premiešame.
  • Nakoniec ešte osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti.
  • Podávame s opečeným chlebom, čerstvým pečivom alebo na slaných sušienkach.
  • Táto nátierka skvele chutí aj keď sa servíruje napríklad na ľadovom šaláte a len tak si k nej človek prikusuje čerstvý chlieb, čo oceníte vo chvíli, keď nemáte čas si ju namazať na čokoľvek.
Nátierka z kôpru a vajec.
Zdroj: https://www.tippsinthekitch.com

Milujete vajíčka? Pozrite sa na hodnotenie varičov vajec . Sú skutočnými pomocníkmi?

Lososový tataráčik z kôpru

Iste mi dáte za pravdu, že tatarák z hovädzieho mäsa je stará klasika, na ktorú veľa ľudí nedá dopustiť a keď zoženie naozaj prvotriedny hovädzí, rád si ho dopraje.

Už ste ale skúšali lososový tataráčik s jablkami, uhorkou a kôprom? Ak ešte nie, potom je najvyšší čas.

Ingrediencie:

  • 300 g filetu z čerstvého lososa (bez kože a kostí)
  • 1 jablko
  • 1/2 šalátové uhorky
  • 2 mušle
  • 1/2 vetvičky kôpru
  • Morská soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 125 g crème fraîche
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 3 plátky chleba
  • 2 lyžice masla

Postup:

  • Začneme tým, že jemne nakrájame lososový filet.
  • Umyjeme jablko s uhorkou a oboje nakrájame na malé kocky.
  • Mušle vyberieme zo škrupiny a nasekáme na jemné kúsky.
  • Kôpor opláchneme, ošklbeme, pár kúskov dáme bokom na ozdobu a zvyšok najemno nakrájame.
  • Lososa, jablko, uhorku aj kôpor dáme do misy.
  • Osolíme, okoreníme a prilejeme olivový olej.
  • Všetko dôkladne premiešame, naplníme do troch rovnakých formičiek alebo misiek a zatiaľ odložíme nabok.
  • V malej miske zmiešame crème fraîche, kôru aj šťavu z citróna, štipku korenia a trochu soli.
  • Chlieb vykrojíme podľa veľkosti formičiek alebo misiek s lososom.
  • Na panvici rozpustíme maslo a chleby na ňom z oboch strán opečieme.
  • Takto opečené chleby položíme na tanierik a na každý vyklopíme jeden tatarák.
  • Na povrchu ozdobíme trochou zmesi s crème fraîche a kúskom kôpru.
Tatarák z lososa s jablkom, uhorkou a kôprom.
Zdroj: http://kitchen.keeeper.com

Grécky šalát Orzo

Grécka kuchyňa má svoju špecifickú chuť a rozhodne nešetrí surovinami. Dokonca aj obyčajné cestoviny s kôprom sú schopní tamojší gurmáni povzniesť na vysokú úroveň a pridať toľko skvelých chutí, že budete mať skutočný labužnícky orgazmus. Presne taký je aj šalát Orzo.

Ingrediencie:

  • 1 1/2 hrnčeka cestovín Orzo
  • 1 hrnček cíceru z konzervy
  • Šťava a kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 1/4 hrnčeka mletých mušlí
  • 1/2 šalátové uhorky
  • 1/2 čerstvej červenej papriky (alebo 2 pečenej papriky)
  • 1/3 hrnčeka nakrájaného kôpru
  • 1/3 hrnčeka nakrájanej mäty
  • 2 polievkové lyžice octu z bieleho vína
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžičku dijonskej horčice
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 hrnčeka rozdrobeného syra Feta
  • 1/3 hrnčeka prepolených olív Kalamata
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Cícer prepláchneme a necháme odkvapkať.
  • Cestoviny pripravíme presne podľa pokynov na obale. Musí byť tzv. al dente.
  • Keď sú hotové, scedíme ich a prepláchneme pod studenou vodou.
  • Odkvapkaný cícer dáme do misky, pridáme citrónovú kôru aj šťavu a osolíme.
  • Červenú cibuľu nakrájame na čo najjemnejšie kocky a dáme do misy k cíceru.
  • Uhorku aj červenú papriku nakrájame na kocky.
  • Bylinky nasekáme a spolu s uhorkou a paprikou taktiež pridáme k cibuli a ostatným surovinám.
  • Prisypeme cestoviny, prilejeme olivový olej, ocot z bieleho vína, dijonskú horčicu a premiešame.
  • Prihodíme oregano, omrvinky syra Feta, čierne olivy a mleté čierne korenie.
  • Všetko dôkladne zmiešame a dáme vychladiť. Potom môžeme servírovať.
Cestovinový šalát s kôprom a cícerom.
Zdroj: https://www.acouplecooks.com

Kôprová polievka s uhorkami

Ak ste zatiaľ konzumovali iba klasiku ao tomto recepte nemali ani tušenie, potom vás táto chuťovka milo prekvapí. Uhorky dodajú celému pokrmu ten správny šmrnc a vaše chuťové bunky budú skákať od radosti.

Ingrediencie:

  • 6 hrnčekov kuracieho vývaru
  • 1 kg olúpaných zemiakov (nakrájané na štvrtky)
  • 2 hrnčeky mrkvy na kocky
  • 1 väčší zväzok kôpru
  • 1/2 kocky neslaného masla
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 2 hrnčeky náleve
  • 1 1/2 lyžičky Old Bay korenie
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky hrubo mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 4 nakrájané nakladané uhorky

Postup:

  • Do veľkého hrnca dáme vývar, zemiaky, mrkvu, maslo a privedieme do varu.
  • Akonáhle sú zemiaky mäkké, prihodíme uhorky a necháme variť.
  • V miske zmiešame múku, kyslú smotanu aj vodu a zašľaháme do polievky.
  • Prilejeme nálev, prisypeme soľ a korenie a ešte 5 minút povaríme.
  • Potom odstavíme a ihneď podávame.
Luxusná polievka z kôpru a nakladačiek.
Zdroj: https://noblepig.com

Kôpor – ako si ho vypestovať a na čo ho použiť?

Táto veľmi aromatická bylinka má špecifickú chuť a okrem toho, že prospieva zdraviu, je obľúbenou súčasťou mnohých zaujímavých pokrmov.

Klasikou je kôprová omáčka či polievka, ale vynikajúca je aj na ryby, vaječené pokrmy, zemiaky, prípadne šaláty a kuracie mäso.

Pestovanie

Vzhľadom na to, že je to nenáročná jednoročná, zvládne jeho pestovanie skoro každý. Najvhodnejší čas na výsev je hneď po zmrznutých mužoch. Inak sa dá vysievať v priebehu leta.

Potrebuje dostatok vody, inak z neho vyrastie zakrpatený drobček, čo hneď rozkvitne a nebude mať takmer žiadne listy. Dá sa pestovať aj na balkóne. Musíme si len ustrážiť, aby nebol vysadený v blízkosti feniklu. Inak budeme mať úplne nepoužiteľné kríženca.

Tip: Poznáte kôprový kúpeľ? Je skvelá na vlasy aj nechty. Stačí len preliať 1 lyžicu drvených kôprových semien hrnčekom vriacej vody a nechať asi 4 – 6 hodín lúhovať.

Potom scediť a týmto nálevom si potom oplachovať vlasy, alebo po dobu 10 minút namáčať do výluhu končekmi prstov.

Čo je Savoy Cabbage/Savoy kapusta?

Savojská kapusta je nízkokalorickou zeleninou, ktorú je možné konzumovať tepelne upravenú, ale aj čerstvú. Je bohaté na draslík a ďalšie minerály, navyše obsahuje vitamíny C, K aj A.

Zaraďujeme ho do rodu Brassica. V tejto skupine je tiež ružičkový kel a brokolica. Oproti klasickej kapuste sa líšia najmä vzhľadom. Má listy v niekoľkých odtieňoch zelenej. Sú kučeravé a zvrásnené.

Na prvý pohľad vyzerajú tvrdé, ale naopak sú veľmi jemné aj v surovom stave. Perfektne sa hodí do čerstvo pripravovaných šalátov.

Tiež pre rôzne zeleninové či mäsové závitky. Skvele poslúži aj ako podklad pri príprave rýb, ryže a ďalších predjedál.

Savojská kapusta
Zdroj: https://pixabay.com/

Čo je dobré vedieť o papričkách Jalapeños (Capsicum annuum)

Sú to jedny z najpopulárnejších av celosvetovom meradle najznámejšie pálivé papričky, ktoré sú pôvodom z Mexika. Pálivosť jednotlivých druhov paprík sa vyjadruje v rámci Scovilleových jednotiek.

Tento druh ich má v rozmedzí od 2 500 do 8 000. Rozhodne teda nepatrí k tým najpálivejším. To také papriky Pepper X majú až 3 180 000 SHU a to už je poriadna hodnota.

Majú pestrú škálu využitia, či už do omáčok alebo len tak na grilovanie k mäsu. Dá sa s nimi ochutiť majonéza, ale môžeme ich tiež opiecť na panvici. Obľúbené sú najmä plnené papričky, zvlášť letí syrová náplň.

Jalapeños obsahujú mangán, flavonoidy a vitamíny skupiny B, ale aj A či C. Najúčinnejšou látkou je kapsaicín, ktorého zásluhou papričky pália.

Rozhodne je to druh zeleniny, čo priaznivo pôsobí pri prechladnutí, ako prevencia rakoviny, ale má aj antibakteriálne účinky. Ich konzumácia sa odporúča aj ľuďom s diabetom, navyše pomáhajú s chudnutím.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.