Orechy k vianočnému pečenie neodmysliteľne patrí. Viete si vôbec predstaviť voňavé pečivo bez nich?
Dodávajú mu chuť, vôňu islavnostní vzhľad. Škrupiny od vlašských orechov navyše slúži aj ako vánočnídekorace a oriešky sa tá využijú celé.
Ale čo s ostatnými druhmi orechov? Aké pečivo z nich urobiť a ako prospejú vášmu zdraviu?
V článku nájdete tú nejvoňavějšíinspiraci.
vlašské orechy
Začnemejiž spomínanú vianočné klasikou. „Vlasák“ patrí k najpoužívanejším surovinámpři vianočnom pečení a nie je sa čomu diviť. Sú chutné, pekne vyzerajú, jsouvhodné na mletie aj sekanie, a navyše si ich môžete sami nazbierať a mať vždydostatečnou zásobu nielen na zimu.
Vědělijste, že patrí medzi 10 najzdravších potravín? Obsahujú vysoké hodnoty vitamínov E a B, vedľa toho tiež zdravétuky, vlákninu, bielkoviny či horčík. Sú skvelé na pamäť, znižujú cholesterol, zvyšujú potenciu, podporujú zdravý rast vlasov a majú skvelé antioxidačné účinky.
A v jakémcukroví nájdete vlašské oriešky najčastejšie? Určite nechýba v išelských tortičkách, zlepovanie cukrovinky, orechových rohlíčcích, vianočných sušienkach, staročeských pracnách a podobne.
Na samotnú výzdobu sú vhodné celé oriešky alebo napríklad grilážou. Viete, ako na neho?

Grilážou zvlašských orechov
Ingrediencie:
- 150 g trstinového alebo kryštálového cukru
- 80 g vlašských orechov
postup:
- Do panvice dajte trošku vody a vysypte tam cukor. Miešajte, kým sa neroztopí (neskaramelizuje).
- Akonáhle začne cukor peniť, nasypte do neho nadrobno nakrájané vlašské orechy a miešajte aspoň 2 minúty.
- Opraženou zmes dajte na plech s papierom na pečenie. Nechajte vychladnúť.
- Vychladnutú zmes nasekajte nadrobno alebo zomeľte. Možno skladovať v suchu.
lieskové orechy
Lískovéoříšky sú ďalšie klasikou, ktorú nájdeme rásť aj v našich končinách. Vědělijste, že z nich môžete pripraviť napríklad aj mlieko alebo maslo? Vďaka vysokémuobsahu tuku sú na to vhodné.
Podobnějako vlašské orechy obsahujú vitamíny B a E a tiež plno horčíka, vlákniny čikyseliny listovej. Vďaka svojmu aróma sú veľmi obľúbené v pečených dezertoch, vianočné cukrovinky nevynímajúc.
Jsouskvělé ako do cesta, tak na ozdobu či obaľovanie, napríklad u nepečeného cukroví . Používajú sa tiež do vanilkových rožtekov, plneného cukrovinky soříškovým krémom, Masarykova cukrovinky, podvodníčka a ďalších.
Sú takésoučástí jednej z najobľúbenejších sladkostí na svete. Nutelly. Recept na vlastné domáce. Ktorú môžete dovánočního cukroví využiť, nájdete tu:
domáce nutella
Ingrediencie:
- 200 g lieskových orieškov (ideálne lúpaných, sekaných)
- 200 g kvalitnej mliečnej čokolády
- 2 lyžice oleja
- 3 lyžice cukru kryštál
- 1 lyžica kakaa
- Necelá lyžička vanilkového extraktu alebo vydlabaný vanilkový struk
- štipka soli
postup:
- Oriešky (bez šupky!) Rozmixujte v mixéri a pridajte olej, cukor, kakao a vanilkový extrakt.
- Čokoládu nalámte na kocky a rozpustíme vo vodnom kúpeli.
- Zmiešajte orieškovú zmes s čokoládou a ešte premixujte.
- Po vychladnutí viac stuhne.

mandle
Mandlovécukroví patrí medzi to najobľúbenejší. Chuť a vôňa mandlí je neopakovateľná, vyrába sa z nich aj sladký marcipán. Často je tiež nájdete obalené v čokoláde, škoricu alebo skaramelizované cukru či v soli a radí sa tak k opravdovýmdobrotám.
Kromějejich výbornej chuti je tu ešte mnoho ďalších benefitov. Sú plné vlákniny, zdravých tukov, vitamínu B2, vitamínu E, bielkovina a antioxidantov. Jsouvhodné pre diabetikov, znižujú riziko ochorenia ciev a srdca, sú prevencíproti rakovine, Alzheimerovej chorobe a ďalším.
Na Vánoceje nájdete napríklad v jamkovej cukroví, v cukroví z mandľové múky , v mandľových věnečcích, perníčcích alebo v mnohých ďalších druzíchcukroví ako ozdobu. Mandle sa obvykle ako ozdoba nechávajú celé alebo sa krajinou plátky.
Recept nalahodné mandľové sušienky nájdete tu:
Objavte podobné tipy
búrske orechy
Aj keďsú búrske oriešky (arašidy) alias arašidy radené medzi orechy, veskutečnosti sa jedná o strukovinu. Chuťou i konzistenciou sú však podobné právěořechům, a tak majú miesto aj v tomto článku.
Čo sa týka zdravia prospešných hodnôt, burákům sa vyrovnajú iba vlašské orechy a mandle. Obsahujú vitamíny B1, E a C, sacharidy, tuky aj proteíny. Je v nich tiež veľký obsah vápnika, draslíka i horčíka a z výživového hľadiska predčí aj mäso alebo vajcia.
Ako jeale využiť pri vianočnom pečení? Môžete z nich urobiť napríklad výbornéarašídové cukroví, alebo napríklad arašidový krém na zlepované druhy.
Využítlze aj arašidové maslo. Ako siudělat doma vlastné? Recept nájdete v nasledujúcom videu.
kokosový orech
Kokos seo Vianociach ukáže snáď v každej domácnosti. Strúhaný sa často používa naobalování nepečeného cukrovinky, ale obľúbený je tiež do tradičných kokosiek , polomáčeného cukrovinky, kokosových hrčí , domáceho raffaella a podobne.
Kokos jezdrojem vápnika, vlákniny a bielkovín, obsahuje aj železo, draslík, fosfor, zinok a vitamín B. Obsaženákyselina laurová pomáha chudnúť, na druhú stranu je kokos dosť tučný a tak sez neho často používa aj olej či tuk pri varení.
Kokosovécukroví však patrí medzi stálice vianočnej tabule a receptov na neho existujíopravdu hŕbu. Čo napríklad linecké koláčiky s kokosom? Recept nižšie.
Linecké koláčiky s kokosom
Ingrediencie:
- 180 g hladkej múky
- 110 g kokosu
- 100 g cukru múčka
- 140 g masla
- 2 žĺtky
- Marmeláda podľa chuti na zlepenie
- Zmes práškového a vanilkového cukru na posypanie
postup:
- Múku zmiešajte s cukrom a kokosom.
- Pridajte zmäknuté maslo, žĺtky a vypracujte cesto.
- Hotové cesto dajte do chladničky odstáť, ideálne na niekoľko hodín.
- Odstátej cesto vyvaľkajte a vykrájajte požadované tvary.
- Dajte do rúry predhriatej na 175 ° C a pečte približne 10 minút.
- Vychladnuté koláčiky zlepujte dohromady marmeládou, môžete posypať práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým.

para orechy
Paraorechy nie sú v našej kuchyni toľko bežné, ale to rozhodne neznamená, že je neníjak využiť. Majú aromatické a chutné jadro a do pečiva sa kvôli svojej velikostipoužívají hlavne sekané a mleté, najčastejšie na ozdobu alebo do čokoládovýchhrudek. Práve o Vianociach je potom v obchodoch nájdete najčastejšie.
A ako je to s ich výživovými hodnotami? Aj keď sa to nezdá, para orechy sú dosť kalorické. Dokážu však znižovať cholesterol a sú skvelou prevenciou voči ochoreniam srdca. Obsahujú vitamín E a tiež selen.Para orechy sú navyše ideálne do bezlepkového pečiva.
Ako a kde rastú para orechy? Na to sa pozrite v nasledujúcom videu.
Zmesi orechov sú skvelé do domácíchčokoládových hrudiek
Všetky spomínané oriešky alebo tiež pekanové orechy, makadamovéořechy, kešu či pistácie možno využiť ako ideálny vianočný darček v podobědomácích čokoládových hrudiek. V období Mikuláša sa predávajú rôzne oříškovésměsi, a tie sú na prípravu tejto sladkosti ideálne.
čokoládové hrudky
Ingrediencie:
- 200 g kvalitnej čokolády (horkej, mliečnej alebo bielej)
- Hrsť orechov (ľubovoľná zmes)
- 1 lyžica stuženého tuku
- Kandizované ovocie, hrozienka, semienka podľa ľubovôle
- Lyžica trstinového cukru
postup:
- Nadrobno nasekané oriešky opražte nasucho na panvici, potom pridajte trstinový cukor a za občasného premiešania nechajte skaramelizovať.
- Opraženou orieškovú zmes potom dajte bokom.
- Medzitým dajte čokoládu rozpustiť do vodného kúpeľa, pridajte tuk a rozpustite.
- Do rozpustenej čokolády zamiešajte oriešky a prípadne aj kandizované ovocie či semienka a nechajte máličko zatuhnúť (tak, aby sa z čokolády dali tvarovať lyžičkou hrudky)
- Hrudky tvarujte na papier na pečenie a dajte do chladničky stuhnúť.
- Hotové hrudky môžete baliť po niekoľkých kusoch do celofánu a využiť ich ako drobný vianočný darček. Hodí sa aj ako vianočné pečivo.

Ktoré oriešky patria medzi vaše obľúbené?
Spoléhátese na osvedčené recepty alebo skúšate nové veci?
Ak nie, možno vás niektorá z našich inšpirácií na voňavé koláčiky nadchne.