Orechy k vianočnému pečenie neodmysliteľne patrí. Viete si vôbec predstaviť voňavé pečivo bez nich?
Dodávajú mu chuť, vôňu islavnostní vzhľad. Škrupiny od vlašských orechov navyše slúži aj ako vánočnídekorace a oriešky sa tá využijú celé.
Ale čo s ostatnými druhmi orechov? Aké pečivo z nich urobiť a ako prospejú vášmu zdraviu?
V článku nájdete tú nejvoňavějšíinspiraci.
vlašské orechy
Začnemejiž spomínanú vianočné klasikou. „Vlasák“ patrí k najpoužívanejším surovinámpři vianočnom pečení a nie je sa čomu diviť. Sú chutné, pekne vyzerajú, jsouvhodné na mletie aj sekanie, a navyše si ich môžete sami nazbierať a mať vždydostatečnou zásobu nielen na zimu.
Vědělijste, že patrí medzi 10 najzdravších potravín? Strong> Obsahujú vysoké hodnoty vitamínov E a B, vedľa toho tiež zdravétuky, vlákninu, bielkoviny či horčík. Sú skvelé na pamäť, znižujú cholesterol, zvyšujú potenciu, podporujú zdravý rast vlasov a majú skvelé antioxidačné účinky.
A v jakémcukroví nájdete vlašské oriešky najčastejšie? Určite nechýba v išelských tortičkách, zlepovanie cukrovinky, orechových rohlíčcích, vianočných sušienkach, staročeských pracnách a podobne.
Na samotnú výzdobu sú vhodné celé oriešky alebo napríklad grilážou. Viete, ako na neho?

Grilážou zvlašských orechov
Ingrediencie: strong>
- 150 g trstinového alebo kryštálového cukru
- 80 g vlašských orechov
postup:
- Do panvice dajte trošku vody a vysypte tam cukor. Miešajte, kým sa neroztopí (neskaramelizuje).
- Akonáhle začne cukor peniť, nasypte do neho nadrobno nakrájané vlašské orechy a miešajte aspoň 2 minúty.
- Opraženou zmes dajte na plech s papierom na pečenie. Nechajte vychladnúť.
- Vychladnutú zmes nasekajte nadrobno alebo zomeľte. Možno skladovať v suchu.
Objavte podobné tipy
lieskové orechy
Lískovéoříšky sú ďalšie klasikou, ktorú nájdeme rásť aj v našich končinách. Vědělijste, že z nich môžete pripraviť napríklad aj mlieko alebo maslo? Vďaka vysokémuobsahu tuku sú na to vhodné.
Podobnějako vlašské orechy obsahujú vitamíny B a E a tiež plno horčíka, vlákniny čikyseliny listovej. Vďaka svojmu aróma sú veľmi obľúbené v pečených dezertoch, vianočné cukrovinky nevynímajúc.
Jsouskvělé ako do cesta, tak na ozdobu či obaľovanie, napríklad u nepečeného cukroví . Používajú sa tiež do vanilkových rožtekov, plneného cukrovinky soříškovým krémom, Masarykova cukrovinky, podvodníčka a ďalších.
Sú takésoučástí jednej z najobľúbenejších sladkostí na svete. Nutelly. Recept na vlastné domáce. Ktorú môžete dovánočního cukroví využiť, nájdete tu:
domáce nutella
Ingrediencie: strong>
- 200 g lieskových orieškov (ideálne lúpaných, sekaných)
- 200 g kvalitnej mliečnej čokolády
- 2 lyžice oleja
- 3 lyžice cukru kryštál
- 1 lyžica kakaa
- Necelá lyžička vanilkového extraktu alebo vydlabaný vanilkový struk
- štipka soli
postup:
- Oriešky (bez šupky!) Rozmixujte v mixéri a pridajte olej, cukor, kakao a vanilkový extrakt.
- Čokoládu nalámte na kocky a rozpustíme vo vodnom kúpeli.
- Zmiešajte orieškovú zmes s čokoládou a ešte premixujte.
- Po vychladnutí viac stuhne.

mandle
Mandlovécukroví patrí medzi to najobľúbenejší. Chuť a vôňa mandlí je neopakovateľná, vyrába sa z nich aj sladký marcipán. Často je tiež nájdete obalené v čokoláde, škoricu alebo skaramelizované cukru či v soli a radí sa tak k opravdovýmdobrotám.
Kromějejich výbornej chuti je tu ešte mnoho ďalších benefitov. Sú plné vlákniny, zdravých tukov, vitamínu B2, vitamínu E, bielkovina a antioxidantov. Jsouvhodné pre diabetikov, znižujú riziko ochorenia ciev a srdca, sú prevencíproti rakovine, Alzheimerovej chorobe a ďalším.
Na Vánoceje nájdete napríklad v jamkovej cukroví, v cukroví z mandľové múky , v mandľových věnečcích, perníčcích alebo v mnohých ďalších druzíchcukroví ako ozdobu. Mandle sa obvykle ako ozdoba nechávajú celé alebo sa krajinou plátky.
Recept nalahodné mandľové sušienky nájdete tu: strong>
búrske orechy
Aj keďsú búrske oriešky (arašidy) alias arašidy radené medzi orechy, veskutečnosti sa jedná o strukovinu. Chuťou i konzistenciou sú však podobné právěořechům, a tak majú miesto aj v tomto článku.
Čo sa týka zdravia prospešných hodnôt, burákům sa vyrovnajú iba vlašské orechy a mandle. Obsahujú vitamíny B1, E a C, sacharidy, tuky aj proteíny. Je v nich tiež veľký obsah vápnika, draslíka i horčíka a z výživového hľadiska predčí aj mäso alebo vajcia.
Ako jeale využiť pri vianočnom pečení? Môžete z nich urobiť napríklad výbornéarašídové cukroví, alebo napríklad arašidový krém na zlepované druhy.
Využítlze aj arašidové maslo. Ako siudělat doma vlastné? Recept nájdete v nasledujúcom videu.
kokosový orech
Kokos seo Vianociach ukáže snáď v každej domácnosti. Strúhaný sa často používa naobalování nepečeného cukrovinky, ale obľúbený je tiež do tradičných kokosiek , polomáčeného cukrovinky, kokosových hrčí , domáceho raffaella a podobne.
Kokos jezdrojem vápnika, vlákniny a bielkovín, obsahuje aj železo, draslík, fosfor, zinok a vitamín B. Obsaženákyselina laurová pomáha chudnúť, na druhú stranu je kokos dosť tučný a tak sez neho často používa aj olej či tuk pri varení.
Kokosovécukroví však patrí medzi stálice vianočnej tabule a receptov na neho existujíopravdu hŕbu. Čo napríklad linecké koláčiky s kokosom? Recept nižšie.
Linecké koláčiky s kokosom
Ingrediencie: strong>
- 180 g hladkej múky
- 110 g kokosu
- 100 g cukru múčka
- 140 g masla
- 2 žĺtky
- Marmeláda podľa chuti na zlepenie
- Zmes práškového a vanilkového cukru na posypanie
postup:
- Múku zmiešajte s cukrom a kokosom.
- Pridajte zmäknuté maslo, žĺtky a vypracujte cesto.
- Hotové cesto dajte do chladničky odstáť, ideálne na niekoľko hodín.
- Odstátej cesto vyvaľkajte a vykrájajte požadované tvary.
- Dajte do rúry predhriatej na 175 ° C a pečte približne 10 minút.
- Vychladnuté koláčiky zlepujte dohromady marmeládou, môžete posypať práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým.

para orechy
Paraorechy nie sú v našej kuchyni toľko bežné, ale to rozhodne neznamená, že je neníjak využiť. Majú aromatické a chutné jadro a do pečiva sa kvôli svojej velikostipoužívají hlavne sekané a mleté, najčastejšie na ozdobu alebo do čokoládovýchhrudek. Práve o Vianociach je potom v obchodoch nájdete najčastejšie.
A ako je to s ich výživovými hodnotami? Strong> Aj keď sa to nezdá, para orechy sú dosť kalorické. Dokážu však znižovať cholesterol a sú skvelou prevenciou voči ochoreniam srdca. Obsahujú vitamín E a tiež selen.Para orechy sú navyše ideálne do bezlepkového pečiva.
Ako a kde rastú para orechy? Strong> Na to sa pozrite v nasledujúcom videu.
Zmesi orechov sú skvelé do domácíchčokoládových hrudiek
Všetky spomínané oriešky alebo tiež pekanové orechy, makadamovéořechy, kešu či pistácie možno využiť ako ideálny vianočný darček v podobědomácích čokoládových hrudiek. V období Mikuláša sa predávajú rôzne oříškovésměsi, a tie sú na prípravu tejto sladkosti ideálne.
čokoládové hrudky
Ingrediencie: strong>
- 200 g kvalitnej čokolády (horkej, mliečnej alebo bielej)
- Hrsť orechov (ľubovoľná zmes)
- 1 lyžica stuženého tuku
- Kandizované ovocie, hrozienka, semienka podľa ľubovôle
- Lyžica trstinového cukru
postup:
- Nadrobno nasekané oriešky opražte nasucho na panvici, potom pridajte trstinový cukor a za občasného premiešania nechajte skaramelizovať.
- Opraženou orieškovú zmes potom dajte bokom.
- Medzitým dajte čokoládu rozpustiť do vodného kúpeľa, pridajte tuk a rozpustite.
- Do rozpustenej čokolády zamiešajte oriešky a prípadne aj kandizované ovocie či semienka a nechajte máličko zatuhnúť (tak, aby sa z čokolády dali tvarovať lyžičkou hrudky)
- Hrudky tvarujte na papier na pečenie a dajte do chladničky stuhnúť.
- Hotové hrudky môžete baliť po niekoľkých kusoch do celofánu a využiť ich ako drobný vianočný darček. Hodí sa aj ako vianočné pečivo.

Ktoré oriešky patria medzi vaše obľúbené? Strong>
Spoléhátese na osvedčené recepty alebo skúšate nové veci?
Ak nie, možno vás niektorá z našich inšpirácií na voňavé koláčiky nadchne. Strong>