Inak povedané, pochúťka od pohľadu.
Ako na to, aby vajcia tvorilo biely krúžok s výrazným žltým stredom, aby bol bielok takmer tuhý, ale žĺtok polotekutý?
Tieto recepty na volské oko vás presne navedú, aby ste si mohli pochutnať na krémovom žĺtku a nadýchanom bielku.
Volské oko so slaninou
Perfektná voľba na raňajky alebo na nedeľný brunch.
Čo budeme potrebovať
- 2 vajcia
- 1 lyžička masla
- 4 plátky slaniny
- soľ, korenie
Postup
- Panvicu rozohrejeme a na maslo dáme smažiť 2 vajcia.
- Po minútke pridáme prúžky slaniny.
- Panvicu nezakrývame, a akonáhle bielok chytá po okrajoch zlatistý nádych, vajcia aj slaninu podoberieme a okamžite podávame.
- Servírujeme s pečivom a čerstvou zeleninou.
Tento recept na volské oko je skvelou voľbou ako doplniť stôl nedeľného bruncha s priateľmi. Čo toto slovo znamená a aké ďalšie pokrmy si môžete pripraviť sa dozviete v týchto receptoch na brunch .

Volské oko so šunkou
Šunka a vajcia sú jedným z najjednoduchších a najchutnejších pochúťok, ktoré môžete urobiť. Všetko je hotové počas chvíľky a dobré ako na raňajky, obed alebo večeru.
Čo budeme potrebovať
- 2 vajcia
- 1 lyžica masla
- 2 väčšie a silnejšie plátky šunky
- soľ, korenie
Postup
- Volské oko môžeme jednoducho šunkou prekryť, ale lepšie vyzerá, ak osmažíme šunku a pripravíme ju na tanier.
- Potom na panvici opražíme vajcia na masle, ku koncu osolíme a okoreníme. Vajcia vyberieme skôr, ako bielok začne meniť farbu.
- Servírujeme navrch šunky, najlepšie s celozrnným pečivom a zeleninou.
Volské oko môžete servírovať spoločne so zdravou polentou . Pripravte si ju spoločne s nami!

Objavte podobné tipy
Volské oko v toaste
Tento recept na sendvič so sadeným vajcom je skvelým a jednoduchým jedlom! Pre tieto rýchle a jednoduché raňajky môžete použiť akýkoľvek druh chleba alebo syra. Ako výživné raňajky podávajte s ovocím, zeleninou a šťavou/domácou limonádou.
Čo budeme potrebovať
- 2 vajcia
- 4 plátky toastového chleba
- 2 lyžice masla
- 4 plátky syra (Eidam, Čedar, Mozzarella, Roquefort)
- 2 lyžice nátierkového masla
- pažítka
- soľ, korenie
Postup
- Uprostred všetkých 4 krajcov vyrežeme koliesko veľké asi ako žĺtok.
- Vždy jednu stranu krajca natrieme maslom a ešte ho potrieme nátierkovým maslom a posypeme s pažítkou a pridáme plátky syra, tak aby sme nezakryli dieru uprostred sendviča.
- Krajce pritlačíme namazanými stranami k sebe, vzniknú teda akési 2 sendviče s dierou.
- Rozohrejeme trochu masla na panvici a vložíme sendviče.
- Po minútke zalejeme dieru v každom sendviči jedným vajcom.
- Stiahneme oheň a vyprážame z oboch strán, kým sa žĺtok nepretiahne zlatistou pevnejšou vrstvou.
- Servírujeme so zeleninou alebo ovocím.
Radi by ste si volské oká dopriali častejšie, ale vadí vám nezdravý spôsob ich prípravy? Na keramickej panvici sa smaží iba s minimom tuku.

Ako urobiť volské oko?
Okrúhly a tým pádom úhľadný tvar volských ôk sa najlepšie zaistí ich opekaním v jamkovej forme na sadené vajcia , lievanečníku alebo menšej panvičke.
Akúkoľvek formu necháme najskôr rozohriať bez tuku , potom na ňu dáme malý kúsok masla a necháme ho rozpustiť alebo ju vytrieme olejom a necháme ho prehriať.
Vajíčko naklepneme v polovici, rozdelíme škrupiny a opatrne vpustíme vajíčko na rozohriaty tuk tak, aby žĺtok zostal uprostred. Pokiaľ nemáme žiadnu jamkovú formu a používame panvičku, tak musíme rýchlo a obratne prihrnúť bielok k stredu , aby sa čo najviac zachoval zaguľatený tvar.
Vajcia necháme variť pri miernejšej teplote , aby bielok nestuhol predčasne a spodok sa nepripálil. V žiadnom prípade neprikrývame pokrievkou , tak by sa žĺtok pretiahol blankou.
Vajcia mierne osolíme až vo chvíli, keď začína žĺtok tuhnúť. Ak vajcia osolíme ihneď, tak sa žĺtok roztečie . Akonáhle je bielok stuhnutý a žĺtok polotuhý, vajcia podoberieme lopatkou a ihneď podávame. Volské oká nemožno pripravovať do zásoby, strácajú formu aj chuť.
Najlepšie sa volské oká dopĺňajú so strukovinami ako hrachovou kašou alebo šošovkou na kyslo .
Pochutnali ste si? Zdieľajte recepty s priateľmi , ocenia to!