Tekutý žĺtok a pevný bielok, to je dokonalé volské oko. Naučte sa ho s nami pripraviť!

Inak povedané, pochúťka od pohľadu.

Ako na to, aby vajcia tvorilo biely krúžok s výrazným žltým stredom, aby bol bielok takmer tuhý, ale žĺtok polotekutý?

Tieto recepty na volské oko vás presne navedú, aby ste si mohli pochutnať na krémovom žĺtku a nadýchanom bielku.

Volské oko so slaninou

Perfektná voľba na raňajky alebo na nedeľný brunch.

Čo budeme potrebovať

  • 2 vajcia
  • 1 lyžička masla
  • 4 plátky slaniny
  • soľ, korenie

Postup

  1. Panvicu rozohrejeme a na maslo dáme smažiť 2 vajcia.
  2. Po minútke pridáme prúžky slaniny.
  3. Panvicu nezakrývame, a akonáhle bielok chytá po okrajoch zlatistý nádych, vajcia aj slaninu podoberieme a okamžite podávame.
  4. Servírujeme s pečivom a čerstvou zeleninou.

Tento recept na volské oko je skvelou voľbou ako doplniť stôl nedeľného bruncha s priateľmi. Čo toto slovo znamená a aké ďalšie pokrmy si môžete pripraviť sa dozviete v týchto receptoch na brunch .

Tanierik plný lahodných surovín, ako je šalát, párok alebo slanina.
Zdroj: imgbin.com

Volské oko so šunkou

Šunka a vajcia sú jedným z najjednoduchších a najchutnejších pochúťok, ktoré môžete urobiť. Všetko je hotové počas chvíľky a dobré ako na raňajky, obed alebo večeru.

Čo budeme potrebovať

  • 2 vajcia
  • 1 lyžica masla
  • 2 väčšie a silnejšie plátky šunky
  • soľ, korenie

Postup

  1. Volské oko môžeme jednoducho šunkou prekryť, ale lepšie vyzerá, ak osmažíme šunku a pripravíme ju na tanier.
  2. Potom na panvici opražíme vajcia na masle, ku koncu osolíme a okoreníme. Vajcia vyberieme skôr, ako bielok začne meniť farbu.
  3. Servírujeme navrch šunky, najlepšie s celozrnným pečivom a zeleninou.

Volské oko môžete servírovať spoločne so zdravou polentou . Pripravte si ju spoločne s nami!

Tanierik s opečenou šunkou, vajcom a polentou.
Zdroj: biscuits a ndsuch.com

Volské oko v toaste

Tento recept na sendvič so sadeným vajcom je skvelým a jednoduchým jedlom! Pre tieto rýchle a jednoduché raňajky môžete použiť akýkoľvek druh chleba alebo syra. Ako výživné raňajky podávajte s ovocím, zeleninou a šťavou/domácou limonádou.

Čo budeme potrebovať

  • 2 vajcia
  • 4 plátky toastového chleba
  • 2 lyžice masla
  • 4 plátky syra (Eidam, Čedar, Mozzarella, Roquefort)
  • 2 lyžice nátierkového masla
  • pažítka
  • soľ, korenie

Postup

  1. Uprostred všetkých 4 krajcov vyrežeme koliesko veľké asi ako žĺtok.
  2. Vždy jednu stranu krajca natrieme maslom a ešte ho potrieme nátierkovým maslom a posypeme s pažítkou a pridáme plátky syra, tak aby sme nezakryli dieru uprostred sendviča.
  3. Krajce pritlačíme namazanými stranami k sebe, vzniknú teda akési 2 sendviče s dierou.
  4. Rozohrejeme trochu masla na panvici a vložíme sendviče.
  5. Po minútke zalejeme dieru v každom sendviči jedným vajcom.
  6. Stiahneme oheň a vyprážame z oboch strán, kým sa žĺtok nepretiahne zlatistou pevnejšou vrstvou.
  7. Servírujeme so zeleninou alebo ovocím.

Radi by ste si volské oká dopriali častejšie, ale vadí vám nezdravý spôsob ich prípravy? Na keramickej panvici sa smaží iba s minimom tuku.

Do chrumkava opečené toasty s volským okom uprostred.
Zdroj: chefshamy.com

Ako urobiť volské oko?

Okrúhly a tým pádom úhľadný tvar volských ôk sa najlepšie zaistí ich opekaním v jamkovej forme na sadené vajcia , lievanečníku alebo menšej panvičke.

Akúkoľvek formu necháme najskôr rozohriať bez tuku , potom na ňu dáme malý kúsok masla a necháme ho rozpustiť alebo ju vytrieme olejom a necháme ho prehriať.

Vajíčko naklepneme v polovici, rozdelíme škrupiny a opatrne vpustíme vajíčko na rozohriaty tuk tak, aby žĺtok zostal uprostred. Pokiaľ nemáme žiadnu jamkovú formu a používame panvičku, tak musíme rýchlo a obratne prihrnúť bielok k stredu , aby sa čo najviac zachoval zaguľatený tvar.

Vajcia necháme variť pri miernejšej teplote , aby bielok nestuhol predčasne a spodok sa nepripálil. V žiadnom prípade neprikrývame pokrievkou , tak by sa žĺtok pretiahol blankou.

Vajcia mierne osolíme až vo chvíli, keď začína žĺtok tuhnúť. Ak vajcia osolíme ihneď, tak sa žĺtok roztečie . Akonáhle je bielok stuhnutý a žĺtok polotuhý, vajcia podoberieme lopatkou a ihneď podávame. Volské oká nemožno pripravovať do zásoby, strácajú formu aj chuť.

Najlepšie sa volské oká dopĺňajú so strukovinami ako hrachovou kašou alebo šošovkou na kyslo .

Pochutnali ste si? Zdieľajte recepty s priateľmi , ocenia to!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.