6 lahodných a voňavých receptov na vianočné pečivo z vína. Inšpirujte sa!

Víno k vianočným sviatkom samozrejme patrí.

Nemusíte ho vždy ale konzumovať iba vo forme nápoja.

Nebojte sa ho použiť aj pri pečení!

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na vínové pečivo!

Použiť môžete víno biele, červené, ružové aj varené!

Vyskúšajte a uvidíte, že budete príjemne prekvapení.

Jednoduché vínové pečivo

Veľmi jednoduchý recept na chutné pečivo len z niekoľkých mála ingrediencií.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/3 šálky oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • cukor kryštál na posypanie, obalenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Do misy si dajte biele víno, olej, cukor, soľ a prášok do pečiva.
  3. Dobre premiešajte a postupne pridávajte po troškách múku, kým sa všetko nespojí.
  4. Zmes preneste na pomúčenú plochu a prehneťte.
  5. Následne cesto rozvaľkajte a pomocou vykrajovačov vykrájajte jednotlivé tvary, alebo tieto tvary vytvorte z cesta ručne.
  6. Cesto bude mäkké, preto ho príliš neprepracovávajte.
  7. Na záver obaľte či posypte vínové pečivo cukrom.
  8. Vložte na plech s papierom na pečenie a pečte v závislosti od veľkosti a hrúbky cukroviniek 15-25 minút dozlatista.
Vianočné pečivo s bielym vínom.
zdroj: anitalianinmykitchen.com

Víno nie je jedinou neobvyklou tekutinou, ktorú môžete pri pečení cukroviniek použiť. Vyskúšajte aj vianočné pečivo s octom !

Vínové pečivo s mandľami

Kombinácia vína a mandlí je generáciami preverená. Skúste ich spojenie vyskúšať aj prostredníctvom tohto receptu na pečivo!

Ingrediencie:

  • 230 g hladkej múky
  • 60 g bieleho vína
  • 60 g oleja
  • 60 g cukru krupica
  • 10 g zemiakového škrobu
  • 4 g prášku do pečiva
  • 1 PL vody
  • strúhaná citrónová alebo pomarančová kôra
  • hnedý alebo práškový cukor na obalenie
  • 25-30 celých mandlí

Postup:

  1. Do misy nalejte víno, olej, pridajte nastrúhanú citrusovú kôru, cukor a všetko dobre premiešajte.
  2. Pridajte preosiatu múku, škrob a prášok do pečiva.
  3. Opäť dôkladne premiešajte.
  4. Zmes preneste na ľahko pomúčenú pracovnú plochu, pridajte lyžicu vody a hneťte, kým nevznikne kompaktné cesto.
  5. Z cesta nožom odkrajujte malé kúsky a tvarujte z nich guličky.
  6. Povrch guličiek obaľte v hnedom alebo práškovom cukre.
  7. Položte doprostred guličky mandľu a trochu ju pritlačte.
  8. Vínové pečivo položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 15-20 minút.
Cukroví s mandľami a vínom.
zdroj: blog.giallozafferano.it

Túžite po zdravších Vianociach? Vyskúšajte cukroví bez cukru ! Oslaďte si vianočné sviatky medom a ďalšími prírodnými sladidlami.

Vianočné pečivo so vareným vínom

Okrem klasického bieleho či červeného vína, môžete pri pečení cukroviniek využiť aj víno varené. Tento recept je obľúbený predovšetkým v nemecky hovoriacich krajinách.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky vareného vína
  • 4 vajcia
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 100 g nastrúhanej čokolády

Na polevu

  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 PL vareného vína

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 ° C a pripravte vyšší plech, v ktorom budete toto vínové pečivo piecť.
  2. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny.
  3. Pridajte postupne všetky vajcia a premiešajte.
  4. Potom pridajte tiež múku, prášok do pečiva, čokoládu a varené víno.
  5. Vypracujte v hladké cesto a to potom rozotrite po vymastenom plechu.
  6. Pečte približne 20 minút.
  7. Nechajte vychladnúť av medziobdobí si pripravte polevu.
  8. Na polevu zmiešajte práškový cukor so vareným vínom. Množstvo vína prispôsobte koncentrácii.
  9. Potrite ním povrch cukroví a nechajte stuhnúť.
  10. Následne nakrájajte na kosoštvorce či ďalšie tvary.
Vianočné pečivo so vareným vínom.
zdroj: quick-german-recipes.com

Výborné prstienky z červeného vína

Obľúbené pečivo talianskeho pôvodu, ktoré je charakteristické svojou krehkosťou a lahodnou chuťou.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 135 g cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 90 g oleja
  • 20 g nesladeného kakaového prášku
  • 6 g prášku do pečiva
  • kôra z polovice pomaranča
  • 1 g škoricového prášku
  • štipka mletého klinčeka
  • hnedý cukor na obalenie

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, kakao, škoricu, klinčeky a všetko dobre premiešajte.
  2. Pridajte nastrúhanú pomarančovú kôru a olej, červené víno.
  3. Vypracujte v cesto, v prípade potreby pridajte ešte trochu múky.
  4. Pomocou lyžice potom odoberajte malé množstvo cesta a prstami vytvarujte tvar prstienka.
  5. Veľkosť prstienkov záleží na vašich preferenciách, len je podľa toho nutné upraviť dobu pečenia.
  6. Prstienky na záver obaľte v hnedom cukre a položte ich v dostatočných rozostupoch na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Pečte v rúre predhriatej na 175 °C približne 10-14 minút.
Výborné vianočné prstienky z červeného vína.
zdroj: blog.giallozafferano.it

Vianočné sušienky ozvláštnené vínom

Nadýchané lahodné pečivo, ktoré spríjemní vaše vianočné sviatky.

Ingrediencie:

  • 4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 1 šálka červeného vína
  • 1 a 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • cukor múčka na posypanie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte povolené maslo, víno a cukor kryštál, kým sa dobre nespoja.
  3. Pridajte prášok do pečiva, soľ, múku a vanilku.
  4. Vypracujte v cesto a dajte na hodinu do chladničky.
  5. Následne pomocou valčeka rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na hrúbku približne pol centimetra.
  6. Vykrajovačom vykrájajte jednotlivé tvary.
  7. Vložte ich na pripravené plechy a pečte približne 15-18 minút.
  8. Nechajte vínové pečivo ľahko vychladnúť a potom posypte práškovým cukrom.
Vianočné sušienky ozvláštnené vínom.
zdroj: mrfood.com

Vianočné pečivo z bieleho vína

Hviezdičky, polmesiačiky aj ďalšie tvary jednoducho vytvoríte z tohto lahodného vínového cesta.

Ingrediencie:

  • 200 g ryžovej múky
  • 1 šálka bieleho vína
  • 1 šálka oleja
  • 100 g kukuričného škrobu
  • 80 g cukru
  • 3 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup:

  1. Do misy nasypte múku, kukuričný škrob, cukor, prášok do pečiva, soľ a škoricu.
  2. Pridajte olej a víno.
  3. Premiešajte a rukami vypracujte na hladké a homogénne cesto.
  4. Vytvorte guľu, cesto prikryte potravinovou fóliou a preneste na 30 minút do chladničky.
  5. Potom cesto rozvaľkajte valčekom na hrúbku asi jedného centimetra a vykrajovače vykrájajte požadované tvary.
  6. Vínové pečivo odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Pečte v rúre vyhriatej na 170 ° C po dobu približne 15-20 minút.
  8. Po upečení nechajte pečivo vychladnúť a nakoniec ho posyptomučkovým cukrom.
Vianočné pečivo z bieleho vína.
zdroj: cookpad.co

Máte slabosť pre škoricu? Vyskúšajte naše recepty na škoricové pečivo !

Víno a pečenie

Víno je nápoj, ktorý sa dá nielen konzumovať k výsledným pokrmom, ale ktorý sa dá použiť aj pri ich príprave. O používaní vína pri varení, najmä pri príprave najrôznejších mäsových pokrmov a omáčok, už ste asi počuli. Úplne rovnako ho ale môžete použiť aj pri pečení vianočných cukroviniek.

Najčastejšie sa využíva víno biele, ale použiť môžete aj červené alebo ružové. Vínové pečivo je krehké a ľahké. Nemusíte sa obávať, že by sa víno prejavilo na jeho chuti, aj keď do cesta pridáte pomerne veľké množstvo. Navyše pri pečení vonia trochu inak ako klasické pečivo. Vaše Vianoce tak obohatia v mnohých ohľadoch.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.