Recepty na vianočného kubu na 5 rôznych spôsobov. Akú variantu vyskúšate?

Huby sa v minulosti podávali na Štedrý deň v chudobných rodinách namiesto mäsa.

Pripomeňte si teda dávnu staročeskú tradíciu a tento rok zaraďte kubu zo sušených húb do svojho jedálnička aj vy.

Pripravili sme si pre vás 5 báječných receptov na hubového kubu, ktorý by nemal chýbať na vašej štedrovečernej tabuli.

Dobrú chuť!

Hubový kuba ako od babičky

Vianočné kuba sa pripravuje na rôzne spôsoby. Zatiaľ čo niekto ho robí z bulguru, niekto zase z krúp. Práve z krúp sa robí od pradávna. Ak teda chcete, aby bol hubový kuba podľa babičky, tak postupujte nasledovne.

INGREDIENCIA

  • 1/2 hrnčeka sušených húb (dajte ich pred použitím na 30 minút do vody)
  • 1 hrnček krup
  • 2 lyžice roztaveného masla
  • 1 a 1/2 hrnčeka vývaru či vody
  • 2 cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička rasce
  • soľ a korenie na dochutenie

POSTUP

  1. Huby umyte, namočte a dajte bokom.
  2. V hlbšom hrnci si na miernom ohni rozpustite maslo.
  3. Pridajte doň prepláchnuté krúpy, nechajte ich chvíľu opiecť, ale nespáľte ich.
  4. Akonáhle krúpy zožltnú, pridajte k nim huby, vývar, soľ a korenie.
  5. Varte hubového kubu asi 45 minút.
  6. Premiešavajte ho, aby sa vám nepripálil ku dnu hrnca.
  7. V prípade potreby počas varenia pridajte aj trochu vody alebo ešte vývaru.
  8. Zhruba 15 minút pred koncom varenia si zvlášť na panvičke na masle opražte na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  9. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
  10. Akonáhle je hubový kuba hotový, pridajte doň pripravenú cibuľku s cesnakom, majoránom a rascou.
  11. Premiešajte ho.
  12. Pripravte si pekáč, vymažte ho maslom a nalejte do neho hubového kubu.
  13. Pečte ho zhruba 15 až 25 minút.
  14. Staročeský hubový kuba sa podáva so zavarenými uhorkami.
Kuba z húb na tanieri, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.tresbohemes.com

Rizoto á la hubový kuba

Tento luxusný pokrm si zamilujete a môžete si ho pripraviť kedykoľvek počas roka! Tento kuba je ozvláštnený bielym vínom, chilli papričkami, klobásou a nivou, čo z neho robí úplne jedinečné jedlo.

INGREDIENCIA

  • 250 g jačmenných krúp
  • 0,05 l oleja
  • 150 g cibule
  • 30 g cesnaku
  • 5 g chilli papričiek
  • 0,5 l kuracieho vývaru
  • 0,1 l bieleho vína
  • 10 g sušených húb
  • 10 g, čerstvé majoránky
  • 200 g klobásy
  • 160 g nivy
  • 40 g masla
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

POSTUP

  • Krúpy predvarte vo vriacej osolenej vode asi 20–25 minút.
  • Sušené huby namočte do vlažnej vody.
  • Na oleji orestujte cibuľku, cesnak a čerstvé chilli.
  • Pridajte nakrájané namočené sušené huby a podlejte vínom.
  • Keď sa víno odparí, pridajte vodu zo sušených húb a podlievajte vývarom.
  • Pridajte predvarené krúpy, ktoré sa v tekutine dovaria a absorbujú čo najviac hubovej chuti.
  • Na záver zjemnite studeným maslom a dochuťte čerstvou majoránom.
  • Na kubu nakrájajte pri servírovaní ugrilovanú klobásku a nadrobte nivu.
  • Užite si to!
Kuba z húb na tanieri s kúskami klobásy a nivou.
www.varecha.pravda.sk

Vyskúšajte aj naše recepty na vynikajúce rizoto s hubami . Voňavé a lahodné jedlo za pár korún!

Vianočná kuba z bulguru

Samozrejme nie všetci majú radi krúpy. V hubovom kubovi sa však dajú pokojne nahradiť, napríklad bulgurom. Bulgur je predvarená celozrnná pšenica, ktorá je bohatá na vitamíny, minerálne látky, vlákninu a antioxidanty. V prípade, že vám bulgur chutí a konzumujete ho aj pre jeho benefity, inšpirujte sa aj ďalšími receptami z bulguru .

INGREDIENCIA

  • 100 g bulguru
  • 35 g sušených húb
  • 10 g nesoleného masla
  • olivový olej na vyprážanie a vymazanie plechu
  • 1 cibuľa nakrájaná na jemno
  • 6 lístkov tymiánu
  • 200 g čerstvých húb nakrájaných na drobno
  • strúčik cesnaku
  • 1 lyžica suchého vermútu
  • 1 vajce

POSTUP

  1. Bulgur si dajte do veľkej misky, vlejte doň vrelú vodu tak, aby bola zhruba 1,5 centimetra nad ním.
  2. Dochuťte ho soľou a korením, a potom prikryte fóliou.
  3. Bulgur nechajte takto asi 20 minút, kým nenasaje vodu a nezmäkne.
  4. Potom ho odkryte a nechajte vychladnúť.
  5. Medzitým si namočte sušené huby do vody na zhruba 15 minút, a potom ich nakrájajte na kúsky.
  6. Na panvici si rozohrejte maslo a trochu olivového oleja.
  7. Osmažte cibuľku s tymianom.
  8. Pridajte čerstvé huby a cesnak a varte ich za stáleho miešania zhruba 5 minút.
  9. Huby osoľte, nalejte do nich vermút a tiež dajte do nich aj sušené huby.
  10. Potom zmes varte na vysokej teplote, kým sa neodparí všetka voda.
  11. Zamiešajte do húb bulgur a dajte zmes vychladnúť.
  12. Potom ešte pridajte vajcia a nechajte hubového kubu vychladnúť aspoň na 20 minút.
  13. Medzitým si rozohrejte rúru na 180 °C.
  14. Plech vymažte olejom a nalejte naň hubového kubu bez krúp.
  15. Pečte ho zhruba 15 až 20 minút.
Kuba z húb a bulguru na tanieri s vidličkou a zeleným šalátom.
www.deliciousmagazine.co.uk

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie panvíc na indukciu . Aké sú ich prednosti a ako by mali na indukčnom sporáku fungovať?

Pohánkový kuba so slaninou a syrom

Pripravte si vianočného hubového kubu z pohánky, pridajte slaninku, zapečte so syrom a božsky si pochutnáte!

INGREDIENCIA

  • 2 hrsti sušených húb
  • 150 g slaniny
  • soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
  • cesnak
  • majorán
  • masť
  • 1,5 šálky pohánky
  • strúhaný syr

POSTUP

  • Huby namočte cez noc do vody.
  • Osmažte slaninu, speňte na nej na kocky nakrájanú cibuľu, pridajte huby a poduste.
  • Pohánku uvarte v osolenej vode, zmiešajte s hubovou zmesou, ochuťte soľou, majoránom, čiernym korením a cesnakom.
  • Vmestajte zmes do zapekacej misky, pokvapkajte masťou (ak máte mastnejšiu slaninu, masť už nemusíme pridávať), posypte syrom a zapečte, kým povrch nezozlátne.
  • Podávajte so šalátom z kyslej kapusty.
Kuba z pohánky zapečený so syrom v mištičke. Vedľa sú položené huby a zelenina.
www.varecha.pravda.sk

Pripravili sme si pre vás aj 5 netradičných receptov na placky s hubami . Vyskúšajte ich všetky!

Vianočná kuba s hubami, morčacím mäsom a kapustou

Vyskúšajte zase úplne novú úpravu tradičného hubového kuby, tentoraz s kyslou kapustou a morčacím mäsom. Delikatesa!

INGREDIENCIA

  • 200 g krúp
  • hrsť lesných húb
  • 1 kg morčacích stehien
  • 1 kg kyslej kapusty
  • cibuľa
  • cesnak
  • olej
  • rasca
  • mletá paprika
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

  • Krúpy niekoľkokrát dobre prepláchnite v studenej vode.
  • Pokiaľ použijete špaldové krúpy, tak tie varom veľmi rýchlo mäknú, ostatné druhy treba povariť tak 20 – 30 minút (nemusí byť úplne domäkka).
  • Mäso nakrájajte na väčšie kúsky, huby namočte, kyslú kapustu, cibuľu a cesnak nakrájajte.
  • Cibuľu a cesnak speňte na oleji a pridajte mletú papriku.
  • Ďalej pridajte mäso, huby aj s vodou, rascu, mleté korenie a soľ.
  • Nakoniec pridajte kapustu a duste 20 minút alebo do úplného zmeny mäsa.
  • Do hotovej zmesi vmiešajte predvarené krúpy.
  • Zmes preložte do olejom vytretého pekáča, uhlaďte a pečte v rúre cca 40 minút.
  • Dobrú chuť!
Kuba z mäsa, húb a kapusty.
www.dennikn.sk

Aj keď držíte diétu, nemusíte si hubového kubu odopierať. Ak vás zaujíma, aké má hubový kuba kalórie, potom hodnota na 100 gramov sa pohybuje okolo 118 kcal.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.