vianočné pečivo

Blíži sa vianoce a s nimi spojené nielen nákupy darčekov, predvianočné upratovanie, zdobenie stromčeka, kapor vo vani, ale aj pečenie tradičného vianočného pečiva. To je práca bezpochyby náročná a potrebuje premyslený a starostlivý prístup. Aby sa vám všetko podarilo, prinášame vám niekoľko dobrých a osvedčených rád pre jednotlivé etapy pečenie. A keď sa niečo nepodarí? Nevadí, za rok budú zase Vianoce.

Príprava na pečenie vianočného pečiva

  • Vopred si rozmyslíme, ktoré druhy pečiva budeme na vianoce piecť a pripravíme si predbežný prepočet surovín a pripočítame menšie rezervu.
  • Je dobré si pripraviť aj takú banálnu záležitosť ako krabice a dózy na uskladnenie napečených polotovarov alebo hotového cukroví.
  • Prezrieme plechy, formičky a vykrajovátka a včas obnovíme potrebné.
  • Vybrané druhy pečiva pripravujeme s ohľadom na to, akú dobu potrebujú k preležaniu, aby v čase vianočných sviatkov boli čo najlepšie.
  • Vopred vylouskáme vlašské a lieskové orechy, vyberieme vzhľadné orechy na zdobenie a z ostatných si potrebné množstvo pomelieme.
  • Mandle zlúpnite a pripravíme si ich ako orechy.
  • Mandle pred lúpaním sparíme horúcou vodou, potom ide šupka ľahko stiahnuť.
  • Lieskové oriešky pred lúpaním mierne opražíme na panvici. Potom mnutím v utierke šupky z orieškov odpadnú.

Príprava cesta

  • Múku vždy preosejeme, cesto je potom nadýchanejší.
  • Tuky do cesta by mali mať izbovú teplotu (výnimky sú uvedené pri receptov).
  • Ušetríme si čas, keď si rozvážame a pripravíme na misky suroviny na jednotlivé tukové cestá, ktorá budeme práve piecť. Potom postupne cesta vypracujeme, zabalíme do mikroténu alebo alobalu a uložíme do chladu.
  • Na prípravu ciest využijeme domácich prístrojov (robotov, šľahačov alebo hnetačov) a cesto už len dopracujeme na doske. Ušetríme si čas aj námahu.
  • V Linecké cesto môžeme časť tuku nahradiť mäkkým tvarohom alebo jemne nastrúhanými varenými zemiakmi.
  • Keď do cesta pridáme 2 lyžice vanilkového pudingu, tak bude pekne dožlta sfarbené.
  • Krehké a linecké cesto po spracovaní uložíme aspoň na pol hodiny do chladu, po upečení bude krehkejšie.
  • Pre zlepšenie chuti a vône môžeme do cesta pridať lyžicu citrónovej alebo pomarančovej šťavy. Predtým uvádzaná kôra z týchto plodov nie je vhodná, pretože je chemicky ošetrená.
  • Rum dodáva pečivu krehkosť a vôňu, len výnimočne ho možno nahradiť iným destilátom (punč alebo likéry), ale vždy len pre vybrané špeciálne recepty.

pečenie cukroví

  • Pečivo z krehkého cesta sa nám bude lepšie tvarovať, keď ich dáme do chladničky stuhnúť a na spracovanie je budeme odoberať po častiach.
  • Ak nejde vyklopiť pečivo z formičiek, postavíme ich ešte horúce na mokrú utierku a po chvíľke je vyklopíme.
  • Pečivo vo formičkách, ktoré budeme ďalej plniť ako košíčky, orechy, apod. Prepichneme, aby nevybehol, tým zostane viac priestoru pre náplň.
  • Na vykrajovanie sú najlepšie formičky s ostrými hranami. Pri vykrajovanie postupujeme tak, aby zostalo čo najmenej okrojků.
  • Než začneme piecť, narovnáme si cukrovinky pripravené na pečenie na čo najviac plechov, aby bolo viac času na sledovanie priebehu pečenia. Používame preto všetky plechy, ktoré máme k dispozícii. Aj značne opotrebovaný plech môže poslúžiť pre pečenie koláčov vo formičkách.
  • Počas pečenia plech neumývame vodou, ale iba utrieme obrúskom a znova potrieme tukom. Cesto sa potom nebude pripaľovať.
  • Cukroví k pečenie kladieme vždy na vychladnuté plechy
  • Linecká a krehká cesta majú dostatok tuku, takže nie je potrebné plech vymazávať a nie je ani nutné piecť na papieri na pečenie.
  • Cesto vkladáme vždy do predhriatej rúry. Počas pečenia rúru zbytočne neotvárame, pretože ochladzovaním by pečivo nenadobudlo.
  • Po upečení rovnáme horúce pečivo na rovnej taniere alebo tácky a len v jednej vrstve.
  • Polámané alebo nie celkom podarené kúsky cukroví uschováme a využijeme ich pri príprave nepečených druhov koláčov.

Ukladanie a skladovanie cukrovinky

  • Upečené a vychladnuté cukrovinky ukladáme v chlade do vhodných škatuliek, ktoré môžeme vyložiť alobalom.
  • Do krabičiek ukladáme pokiaľ možno vždy len jeden druh cukroví, zvlášť korenené druhy balíme zvlášť.
  • Cukroví môžeme skladať vo vrstvách, ale jednotlivé vrstvy oddelíme papierovým obrúskom.
  • Naplnené škatule skladujeme v chlade.

Plnenie, polievanie, zdobenie

  • Predtým napečené koláčiky plníme krémom až tesne pred Vianocami a naplnené cukrovinky uchovávame aj naďalej v chlade.
  • Maslo na krém by malo mať izbovú teplotu, rovnako ako ostatné prísady pridávané do krému. Počas trenia pridávame všetko ostatné po malých dávkach, aby sa krém nezrazil.
  • Zrazený krém napravíme, keď nahrejeme misu s krémom nad parou a znovu vymiešame alebo zrazený krém vmiešavame po malých častiach do masla vymiešaného s cukrom.
  • Na zdobenie polevou, napríklad u perníkov použijeme veľmi tesne stočený kornútok z papiera, ktorému odstrihneme špičku.
  • Polevy nanášame na vychladnuté cukrovinky.
  • Poleva z práškového cukru sa najlepšie nanáša nožom.
  • Do čokoládovej polevy môžeme cukrovinky aj namáčať buď celé na ihlicu alebo len čiastočne (končeky, vršky, spodky) a potom ich nechať uschnúť.
  • Cukroví s polevou z čokolády nenechávame tuhnúť v chlade, pretože poleva potom šedne. Pri ostatných poliev chlad nevadí.
  • Zvyšky poliev môžeme uchovať a znova upotrebiť. Polevu z práškového cukru rozriedime trochou vody, rumu alebo ovocné šťavy a rozmiešame. Stuhnutú čokoládovú polevu nahrejeme vo vodnom kúpeli.
  • Cukroví potreté polevou zdobíme ešte orechy, mandľami, cukrovými perličkami, kokosom, tmavou polevou na bielu a naopak. Alebo polevou len zdobíme tak, že papierovým kornútikom striekame úzke linky, bodky, kolieska, a pod.

Servírovanie

  • Vianočné pečivo servírujeme na rôznych ozdobných táckach a tanieroch z peknom porcelánu alebo kvalitného skla.
  • Nikdy nepoužívame umelohmotné tácky.
  • Cukroví rovnáme podľa druhov do radov alebo na okrúhle podnosy do kruhov alebo do výsekov.

Prečítajte si tiež článok Cesto na vianočné pečivo alebo Voňavé cukroví alebo Najobľúbenejšie recepty na vianočné pečivo

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.