Zdravé recepty na pečivo na Vianoce bez cukru v 7 lahodných variantách!

Slovo cukroví je síce odvodené od slova cukor, to ale neznamená, že sa nedá upiecť bez neho!

Nahraďte ho zdravšími variantmi v podobe medu, stévie, javorového či agávového sirupu.

Poďme si dnes predstaviť recepty na vianočné pečivo bez cukru.

Urobte si tohtoročné Vianoce nielen veselé, ale zároveň menej sladké!

Mandľové vianočné pečivo bez cukru

Pokiaľ vám med skryštalizoval, navráťte mu pred pečením jeho tekutú podobu zahriatím vo vodnom kúpeli.

Ingrediencie:

  • 2 šálky mandľovej múky
  • 2 PL kokosovej múky
  • 1/4 šálky medu
  • 1/2 čajovej lyžičky želatíny
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 100 g masla
  • 1/2 šálky medom sladeného džemu podľa vášho výberu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Do misy kuchynského robota dajte mandľovú múčku, kokosovú múku, med, želatínu a soľ. Pulzujte, aby sa zmes spojila.
  3. Pridajte maslo a spracovávajte, kým sa nevytvorí cesto.
  4. Pomocou lyžice naberte časť cesta a potom ju rukami vytvarujte do guličky.
  5. Položte ju na plech vyložený papierom na pečenie a prstom urobte do hornej časti guličky jamku.
  6. Postup opakujte aj so zvyšným cestom.
  7. Do stredu každého jamku dajte lyžičku džemu.
  8. Pečte približne 10-12 minút, kým okraje nezezlátnu.
Mandľové vianočné pečivo s džemom pripravované bez cukru
zdroj: deliciouslyorganic.net

Máte radi mandľové pečivo? Vyskúšajte naše rozmanité vianočné pečivo z mandľovej múky !

Kokosovo-mandľové guličky bez cukru

Toto pečivo je možné vytvoriť v mnohých variantoch. Okrem mandľového masla môže použiť aj maslo orechové, namiesto chia semienok napríklad semienka ľanové.

Ingrediencie:

  • 4 PL mandľového masla
  • 1 PL chia semienok
  • 2 PL drveného kokosu
  • 2 PL kakaa
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 2 PL rozpusteného kokosového oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky škorice

Postup:

  1. Dôkladne v mise zmiešajte všetky ingrediencie okrem kokosu.
  2. Pomocou polievkovej lyžice naberte cesto a potom rukami vytvarujte guličky.
  3. Následne ich obaľte v kokose a položte na plech s papierom na pečenie.
  4. Vložte plech na hodinu a pol do chladničky alebo na 20 minút do mrazničky.
Kokosové guličky s kakaom
zdroj: thedailymeal.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie kokosové pečivo . Guličky, pusinky či rožky!

Perníčky sladené medom a javorovým sirupom

Med sa do perníčkov pridáva bežne, nahraďte ale inak používaný cukor javorovým sirupom. Uvidíte, že perníčky nielen osladia, ale zároveň im dodá zaujímavú chuť a vôňu.

Ingrediencie:

  • 100 g javorového sirupu
  • 100 g medu
  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva, muškátový oriešok a škoricu.
  2. Pridajte všetky zvyšné ingrediencie a miešajte, kým nevznikne vláčne cesto.
  3. Cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke aspoň po dobu dvoch hodín alebo cez noc.
  4. Predhrejte rúru na 180°C a pripravte si papierom na pečenie vystlané plechy.
  5. Cesto rozvaľkajte medzi dvoma listami papiera na pečenie a perníčky vykrájajte pomocou vykrajovačov.
  6. Vianočné pečivo bez cukru položte na pripravené plechy a pečte 10-12 minút alebo kým nezačnú okraje hnednúť.
Perníčky sladené medom a javorovým sirupom
zdroj: daniscookings.com

Vianočné pečivo zo stévie

Jednu z najjednoduchších variantov, ako sa pri pečení vyhnúť cukru, je použiť stéviu. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky masla
  • 1/2 čajovej lyžičky stévie
  • 2 čajové lyžičky vanilky
  • 2/3 šálky minerálky
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 šálky mandľovej múky
  • 1/2 šálky kokosovej múky
  • 2 PL tapiokovej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Poleva

  • 1 šálka masla
  • 3-4 PL prášku z maranty
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 PL smotany na šľahanie
  • 2 PL minerálky

Zdobenie

  • semienka granátového jablka
  • strúhaný kokos
  • 1/4 šálky horkých čokoládových lupienkov
  • 1/4 čajovej lyžičky kokosového oleja
  • matcha prášok ako prírodné zelené farbivo
  • prášok z červenej repy ako prírodné červené farbivo

Postup:

  1. V mixéri zmiešajte maslo a stéviu. Šľahajte do nadýchanej konzistencie asi 2-3 minúty.
  2. Vmiešajte vanilku, minerálku a vajcia.
  3. V mise zmiešajte mandľovú múku, kokosovú múku, tapiokový škrob, prášok do pečiva a soľ.
  4. Mokré a suché prísady spojte tak, že do mixéra pomaly pridávate suché prísady.
  5. Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
  6. Keď je cesto vychladené, rozvaľkajte ho na hrúbku jedného centimetra a vykrájajte požadované tvary.
  7. Predhrejte rúru na 180°C a plechy vložte papierom na pečenie.
  8. Preneste vykrájané tvary na plechy a dajte ich na 10 minút do chladničky.
  9. Potom pečte 12-15 minút.
  10. Zatiaľ čo cukroví chladne, pripravte si polevu.
  11. S pomocou mixéra vyšľahajte šálku masla do peny, potom pridajte vanilku, minerálku, dve lyžice múky z maranty a smotanu na šľahanie. Šľahajte ďalšie 2 minúty a pridajte zvyšok múky z maranty. V prípade potreby pridajte tiež trochu stévie.
  12. Polevu rozdeľte a pridajte prírodné farbivá.
  13. Čokoládové lupienky rozpustite v hrnci s trochou kokosového oleja.
  14. Cukroví ozdobte podľa vašich predstáv.
Bohato zdobené vianočné pečivo sladené stéviou
zdroj: zevia.ca

Kakaovo-vanilkové rožteky s javorovým sirupom

Kombinácia mandlí, javorového sirupu a vanilky robí z týchto rožkov nezabudnuteľná gurmánsky zážitok.

Ingrediencie:

  • 100 g špaldovej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 75 g mandľového masla
  • 1 PL ľanových semienok
  • 2 PL vody
  • 40 ml javorového sirupu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej vanilky
  • 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa

Poleva

  • 50 g kakaového masla
  • 40 g mandľového masla
  • 1 PL javorového sirupu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Ľanové semienka zmiešajte s vodou a nechajte 10 minút odstáť, aby zhustli.
  3. Múku, mandle, mandľové maslo, javorový sirup, vanilku, kakao a prášok do pečiva zľahka zmiešajte v mise.
  4. Pridajte ľanovú zmes a rozmixujte ručným mixérom alebo použite kuchynský robot.
  5. Z cesta následne odoberte približne polievkovú lyžicu a vyvaľkajte ju do tvaru rožka.
  6. Postup opakujte so zvyškom cesta a rožky následne položte na plech s papierom na pečenie.
  7. Toto vianočné pečivo bez cukru pečte asi 12 minút, potom ho vyberte a nechajte vychladnúť.
  8. Polevu pripravíte tak, že kakaové maslo rozpustíte a necháte mierne vychladnúť.
  9. Potom doň metličkou pridajte mandľové maslo a javorový sirup.
  10. Polevou následne rožky ozdobte.
kakaové rožky s javorovým sirupom a bielou polevou
zdroj: heavenlyhealthy.com

Trpí niekto z vašich blízkych cukrovkou? Upečte mu chutné dia vianočné pečivo !

Jednoduché medové vianočné pečivo

Toto medové pečivo môžete ozdobiť napríklad sušeným ovocím, mandľami či orieškami.

Ingrediencie:

  • 1 šálka masla
  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky medu
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Ručným mixérom vyšľahajte med a maslo, kým sa dobre nespoja.
  2. Pridajte vajcia, vanilku, soľ a dobre premiešajte.
  3. Následne vmiešajte po častiach aj múku a vypracujte v cesto.
  4. Hotové cesto dajte na 30-60 minút vychladiť.
  5. Predhrejte si rúru na 175 °C.
  6. Rozdeľte cesto na polovicu a rozvaľkajte ho na pomúčenom povrchu na hrúbku asi pol centimetra.
  7. Vykrájajte požadované tvary a preneste ich na plechy s papierom na pečenie.
  8. Pečte približne 12-15 minút, kým okraje cukroviniek jemne nezhnednú.
Medové vianočné pečivo
zdroj: venisonfordinner.com

Med využijete aj pri pečení celého radu ďalších cukroviniek. Inšpirujte sa našimi rozmanitými variantmi na medové vianočné pečivo .

Čokoládové kolieska s agávovým sirupom

Agávový sirup môžete nahradiť aj inými sirupmi, napríklad javorovým, datľovým či čakankovým.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky celozrnnej múky
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1/4 šálky sójového mlieka
  • 1 PL mletých ľanových semienok
  • 2/3 šálky slnečnicového oleja
  • 3/4 šálky agávového sirupu
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 PL instantného espressa v prášku
  • 3/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 šálky horkých čokoládových lupienkov
  • 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 1/2 šálky nakrájaných hrozienok

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 160°C a plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte sójové mlieko, ľanové semienka, olej, agávový sirup, espresso v prášku a vanilkový extrakt.
  3. Prisypte múky, kakaový prášok, jedlú sódu, soľ a premiešajte, aby vzniklo vláčne cesto.
  4. Na záver vmiešajte malé množstvo čokoládových lupienkov, vlašských orechov a hrozienok.
  5. Toto pečivo vytvoríte jednoducho tak, že na plech vložíte vždy dve polievkové lyžice cesta a následne ich ľahko sploštite lyžicou a navrchu ozdobíte opäť niekoľkými kúskami čokolády, hrozienok a orechov.
  6. Pečte približne 15 minút.
čokoládové kolieska sladené agávovým sirupom a zdobené kúskami čokolády, orechov a hrozienok
zdroj: cinnamongirldelights.blogspot.com

Prečo piecť vianočné pečivo bez cukru?

Bežne sa pri pečení cukroviniek používa predovšetkým biely rafinovaný cukor. Ten môžete nahradiť nielen o niečo zdravším trstinovým cukrom, ale aj mnohými ďalšími spôsobmi. V Čechách je tým najobľúbenejším predovšetkým med. Použiť môžete lesný aj kvetový.

Ďalšou možnosťou sú tiež rozmanité sirupy, ako je javorový, agávový, datľový, čakankový či ryžový. Použiť samozrejme môžete aj extrakt zo stévie. Múčkový cukor je možné v receptoch jednoducho nahradiť sušeným ovseným mliekom, ktoré je prirodzene sladké.

Keď navyše náhradu cukru skombinuje aj s tým, že klasickú bielu múku nahradíte múkou špaldovou, pohánkovou či mandľovou, vaše pečivo získa razom oveľa zdravšiu podobu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.