7 jedinečných receptov na vianočné pečivo z našľahaných bielkov, ktoré sa vám bude v ústach len rozplývať!

Tiež milujete ľahučké pusinky, nadýchané venčeky alebo rozplývajúce sa laskonky?

Obohaťte si týmito pochúťkami aj vianočné sviatky!

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na snehové pečivo!

Je jemné, chrumkavé a krehké!

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Jednoduché snehové pečivo

Veľmi jednoduchý recept, na ktorý budete potrebovať iba štyri ingrediencie. Výsledok vás ale milo prekvapí! Ak chcete, môžete pred vložením do rúry pečiva posypať farebnými posypkami.

Ingrediencie:

  • 4 bielky
  • 3/4 šálky cukru krupica
  • 3/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 100°C.
  2. Z bielkov vyšľahajte ručným šľahačom hustý sneh.
  3. V priebehu šľahania postupne pridávajte po lyžiciach cukor a štipku soli.
  4. Keď je sneh takmer hotový, pridajte vanilkový extrakt.
  5. Hotovú zmes vložte do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou.
  6. Na plech vyložený papierom na pečenie potom vytláčajte jednotlivé snehové pečivo.
  7. Vložte do rúry a sušte približne 80-90 minút.
Jednoduché pečivo z našľahaných bielkov s posypkami.
zdroj: cookingclassy.com

Snehové orechové pečivo

Pevné, chrumkavé a doslova sa rozplývajúce v ústach, tak by sa dalo jednoducho charakterizovať toto lahodné vianočné pečivo. Vyskúšajte, uvidíte, že na ňom nie je nič zložité!

Ingrediencie:

  • 4 bielky
  • 1 šálka cukru krupica
  • 1 šálka mandlí
  • 1 šálka lieskových orieškov
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 175 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Mandle a lieskové oriešky rozmixujte v kuchynskom robote, aby ste získali hrubo mletú štruktúru. Prípadne ich nasekajte ručne.
  3. Z bielkov šľahajte sneh.
  4. V priebehu šľahania do snehu najskôr pridajte štipku soli, škoricu a vanilkový extrakt.
  5. Potom po lyžiciach pridávajte cukor a šľahajte, kým nezískate tuhý sneh.
  6. Na záver do vzniknutého snehu lyžicou opatrne primiešajte zmes orieškov a mandlí.
  7. Pomocou lyžice vytvorte zo zmesi na papieri na pečenie cukroviniek.
  8. Sušte v predhriatej rúre približne 20 minút, kým vrchná časť cukroviniek nezačne zlátnuť.
Snehové vianočné pečivo s orechmi.
zdroj: shelovesbiscotti.com

Orechy sa pri pečení vianočného pečiva používajú veľmi často. Inšpirujte sa našimi receptami na orechové pečivo !

Pusinky zo snehu zlepované lahodným krémom

Tvarovo veľmi originálne pečivo, v ktorom je tradičná chuť snehového pečiva ozvláštnená nielen orechmi, ale aj lahodným krémom.

Ingrediencie:

  • 4 bielky
  • 1 šálka cukru krupica
  • 1 šálka mletých lieskových alebo vlašských orechov
  • štipka soli
  • 1/4 šálky nasekaných lieskových orieškov na obalenie
  • čokoládová poleva

Krém

  • 3 žĺtky
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 a 1/2 PL hladkej múky
  • 1/4 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka
  • 3/4 šálky mlieka
  • 8 PL masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 100°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Z bielkov šľahajte pomocou ručného šľahača hustý sneh.
  3. V priebehu šľahania postupne po lyžiciach pridávajte cukor.
  4. Do hustého snehu potom opatrne lyžicou primiešajte mleté orechy.
  5. Hotovú zmes vložte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou.
  6. Na pripravený plech vytláčajte postupne snehové pečivo a následne sušte v rúre približne 90-100 minút.
  7. Nechajte snehové pečivo vychladnúť av medziobdobí si pripravte krém.
  8. Vyšľahajte do hladka žĺtky, cukor a vanilkový extrakt.
  9. Potom pridajte múku a opäť šľahajte dohladka.
  10. Zahrejte mlieko a po troškách ho pridávajte do žĺtkovej zmesi, po každom pridaní dôkladne prešľahajte.
  11. Do vzniknutej zmesi na záver zašľahajte aj kondenzované mlieko.
  12. Potom zmes prelejte do hrnca a za stáleho miešania povarte po dobu približne dvoch minút.
  13. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  14. V medziobdobí si vyšľahajte maslo a potom doň zašľahajte aj vychladnutú zmes.
  15. Následne k sebe vždy dve pusinky zlepte pomocou krému.
  16. Odkrytú časť krému potom obaľte v nasekaných orieškoch a vršky ozdobte čokoládovou polevou.
Pusinky z bielkového snehu zlepované krémom a zdobené čokoládovou polevou.
zdroj: letthebakingbegin.com

Neviete, akú čokoládovú polevu na ozvláštnenie receptov na snehové pečivo zvoliť? Inšpirujte sa našimi rozmanitými polevami z čokolády

Nadýchané vianočné stromčeky z bielkov

Jednoduché a na pohľad veľmi originálne pečivo, ktoré si každý hneď obľúbi.

Ingrediencie:

  • 4 bielky
  • 1 šálka cukru krupica
  • 1/8 čajovej lyžičky mandľového extraktu
  • zelené gélové potravinové farbivo
  • rôznofarebné zdobenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 100°C.
  2. Z bielkov vyšľahajte pomocou ručného šľahača hustý sneh.
  3. V priebehu šľahania postupne pridávajte cukor.
  4. Keď je sneh takmer hotový, pridajte mandľový extrakt a zelené potravinárske farbivo.
  5. Pokračujte v šľahaní až do vytvorenia hustého snehu.
  6. Zmes vložte do vrecka s hviezdicovou špičkou.
  7. Na plech vyložený papierom na pečenie vytláčajte jednotlivé snehové pečivo.
  8. Stromčeky posypte rôznofarebným posypom.
  9. Snehové pečivo sušte v predhriatej rúre približne 90 minút.
Nadýchavé stromčeky z bielkov zafarbené zeleným potravinárskym farbivom.
zdroj: thissillygirlskitchen.com

Skvelým pomocníkom nielen na prípravu snehových cukroviniek je kvalitný šľahač. Pokiaľ neviete, ako si elektrický ručný šľahač vybrať , navštívte náš veľký porovnávací test.

Snehové pusinky bez cukru

Chcete si vianočné sviatky urobiť zdravšie? Vyskúšajte tento variant cukroviniek zo snehu bez cukru.

Ingrediencie:

  • 2 bielky
  • 5 PL prášku zo stévie
  • 1/4 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 105°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, počas šľahania postupne pridávajte stéviu, vanilku a citrónovú šťavu.
  3. Tuhú zmes potom preložte do vrecka s hviezdicovou špičkou.
  4. Na pripravený plech vytláčajte jednotlivé pusinky.
  5. Snehové pečivo sušte v rúre približne 45 minút.
  6. Potom rúru vypnite a pusinky v nej nechajte ešte hodinu vychladnúť.
Snehové pusinky pripravované bez cukru.
zdroj: thebigmansworld.com

Linecké pečivo z našľahaných bielkov

Linecké pečivo patrí k najobľúbenejším druhom vianočného pečiva. Ozvláštnite ho tento rok tiež našľahanými bielkami!

Ingrediencie:

  • 300 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • marmeláda podľa vlastného výberu

Sneh

  • 3 bielky
  • 150g cukru krupica

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Z múky, masla, cukru, žĺtkov, vanilínového cukru a citrónovej kôry vypracujte ručne alebo pomocou kuchynského robota hladké cesto.
  3. Vzniknuté cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky.
  4. Vychladnuté cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary lineckých cukroviniek.
  5. Z bielkov a cukru vyšľahajte hutný sneh.
  6. Pomocou zdobiaceho vrecka ozdobte polovicu vykrájaného pečiva snehom.
  7. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte dozlatista, približne 15 minút.
  8. Po upečení nechajte vychladnúť a potom zlepte linecké bez snehu a so snehom pomocou marmelády.
Linecké pečivo zlepované marmeládou a zdobené snehom.
zdroj: zivot.pluska.sk

Vyskúšajte aj ďalšie druhylineckých cukroviniek . Zo špaldovej múky či s orechmi!

Snehové vianočné pečivo s čokoládou

Už ste vyskúšali tradičný recept na snehové pečivo ozvláštniť čokoládou?

Ingrediencie:

  • 3 bielky
  • 3/4 šálky cukru krupica
  • 1/2 šálky nutelly
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 1/2 čajovej lyžičky bieleho octu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 100°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Z bielkov vyšľahajte pomocou ručného šľahača hustý sneh.
  3. V priebehu šľahania postupne pridajte cukor, vanilku a ocot.
  4. Nutellu dajte približne 30 sekúnd ohriať do mikrovlnnej rúry, aby získala tekutejšiu konzistenciu.
  5. Teplú nutellu potom pridajte do vzniknutej zmesi.
  6. Na pripravený plech lyžicou alebo pomocou zdobiaceho vrecka potom vytvorte jednotlivé tvary cukroviniek.
  7. Sušte v predhriatej rúre približne 50 minút, potom rúru vypnite a nechajte snehové pečivo vo vnútri ešte približne hodinu.
Vianočné pečivo z našľahaných bielkov s čokoládou.
zdroj: tablespoon.com

Tajomstvo snehových cukroviniek

Aby malo pečivo z našľahaných bielkov tú správnu konzistenciu, je potrebné venovať náležitú pozornosť príprave snehu. Existujú dve základné možnosti, ako bielky s cukrom vyšľahať. Klasická možnosť spočíva vo vyšľahaní samotných bielkov do polotuhého stavu ak nim sa potom postupne zašľaháva po malom množstve pridávaný cukor. Dôležité je šľahať naozaj dlho. Druhú možnosť predstavuje vyšľahanie samotných bielkov opäť do polotuhého stavu a následné zašľahanie horúceho cukrového sirupu, ktorý si pripravíte zvarením cukru s trochou vody.

Chuť tohto vianočného pečiva sa dá jednoducho ozvláštniť tým, že k základnému receptu na snehové pečivo, teda k zmesi bielkov a cukru, pridáte ďalšie ingrediencie. Najčastejšie sa používajú najrôznejšie extrakty, napríklad vanilkový alebo mandľový, a tiež nasekané alebo namleté orechy. Použiť ale môžete aj mandle alebo čokoládu.

Skvelým trikom je pridať do snehu malé množstvo citrónovej šťavy, ktorá napomôže tomu, aby bola zmes naozaj hutná a tuhá. Hotové pečivo zo snehu možno ozdobiť nielen najrôznejšími posypkami, ale aj čokoládovou polevou, nasekanými mandľami či orechmi.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.