Mnoho žien prehlasuje, že Vianoce pre nich sú obdobím stresu a neustálych príprav.
Tiež si hovoríte, „kiež by mi stačilo jedno cesto na všetko cukroví“?
Nu, také želanie vyplniť nevieme, ale recepty na cukrovinky z jedného cesta vám rozhodne uľahčí život.
Neveríte?
Poďte sa o tom presvedčiť!
Univerzálny cesto na cukrovinky
K vytvoreniu niekoľkých rôznych variantov cukroví potrebujeme vytvoriť základné cesto.
INGREDIENCIE:
- 500 g hladkej múky
- 500 g zmäknutého masla
- 250 g práškového cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 5 žĺtkov
- štipka soli
POSTUP:
- Najskôr zmiešame sypké suroviny.
- Potom pridáme maslo a žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
- Necháme v chladničke odpočinúť minimálne 2 – 3 hodiny.
V tejto chvíli máme cesto, s ktorým toho vytvoríme veľa. Môžeme tretinu cesta v tejto podobe rozváľať, vykrajovať obľúbené tvary a 5 – 10 minút piecť na plechu s papierom na pečenie vo vyhriatej rúre na 170 ° C.
Dozdobiť môžeme po vychladnutí bielkovou polevou či roztopenou čokoládou.

Škoricová srdiečka s čokoládou
Škoricová príchuť vždy zahreje!
INGREDIENCIE:
- tretina vytvoreného univerzálneho cesta
- štipka škorice
- čokoláda na varenie
POSTUP:
- Do už vytvoreného cesta primiešame štipku škorice.
- Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme srdiečka.
- Tie pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 ° C. Sledujeme a akonáhle nám začnú zlatnúť (cca po 5 – 10 minútach), vyťahujeme a necháme vychladnúť.
- Ak sme veľkí maškrtníci, môžeme vo vodnom kúpeli rozohriať čokoládu na varenie a srdiečka do nej namáčať. Na drobné dozdobenie potom môžeme použiť polevu z bielkov.

Objavte podobné tipy
Orieškové zlepované cukroví z jedného cesta
Ak máte hrsť vlašských orechov, nie je nič jednoduchšie!
INGREDIENCIE:
- tretina základného cesta
- hrnček vlašských orechov
- polovičky vlašských orechov na dozdobenie
- čokoláda na varenie
POSTUP:
- Vlašské orechy namelieme a pridáme ich do základného cesta.
- Zvolíme si tvar vykrajovače a tým vykrajujeme z rozváľaného plátu.
- Pokladáme na plech s papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 ° C pečieme asi 5 – 8 minút.
- Po vychladnutí zlepujeme marmeládou
- Necháme odpočinúť a medzitým v horúcom kúpeli roztopíme čokoládu.
- Do tej namáčame buď celé kúsky cukroví, alebo ich môžeme namáčať len z polovice či rôzne čokoládou pokvapkať.
- Do ešte mokré polevy môžeme vtlačiť polku vlašského orecha na dozdobenie.

Univerzálny krém na vianočné pečivo
Pripravovať krém ku každému cukroví zvlášť je otrava, všakže? Tak čo takto si to uľahčiť univerzálnym receptom?
INGREDIENCIE:
- 500 g masla
- 250 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
POSTUP:
- Najskôr ušľaháme vajcia s cukrom do tuhej peny.
- Pridáme zmäknuté maslo a všetko spojíme pomocou mixéra.
- Krém môžeme odložiť do chladničky.
Ako tento krém dochutiť?
Z univerzálneho krému môžeme vytvoriť krém:
- rumový – postačí vmiešať 4 lyžice klasického hnedého rumu
- kakaový – vmiešame 1 lyžicu holandského kakaa
- mandľový – pridáme nadrobno rozomletých 50 g mandlí môžeme dodať mandľová aróma
- kávový – zo 4 lyžičiek instantnej kávy si pripravíme malé espresso, ktoré po vychladnutí vmiešame do krému
- orechový – namelieme hrsť orechov a pridáme ich do vytvoreného krému
Krémy potom môžeme využiť ako náplň do trubičiek aj kornútkov a alebo napríklad do osích hniezd. Tuhý krém potom môžete využiť aj na zlepovanie.

Cukroví z jedného cesta je naozaj jednoduché, chutné, a čo je najdôležitejšie, rýchlo hotové! Ako ďalšie rýchlu variantu odporúčame napríklad nepečené cukrovinky.
Tak čo? Tiež už si nemyslíte, že Vianoce sú len obdobím stresu?