Vianočné pečivo z jedného cesta aneb ako šetríme čas univerzálnymi recepty

Mnoho žien prehlasuje, že Vianoce pre nich sú obdobím stresu a neustálych príprav.

Tiež si hovoríte, „kiež by mi stačilo jedno cesto na všetko cukroví“?

Nu, také želanie vyplniť nevieme, ale recepty na cukrovinky z jedného cesta vám rozhodne uľahčí život.

Neveríte?

Poďte sa o tom presvedčiť!

Univerzálny cesto na cukrovinky

K vytvoreniu niekoľkých rôznych variantov cukroví potrebujeme vytvoriť základné cesto.

INGREDIENCIE:

  • 500 g hladkej múky
  • 500 g zmäknutého masla
  • 250 g práškového cukru
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 5 žĺtkov
  • štipka soli

POSTUP:

  1. Najskôr zmiešame sypké suroviny.
  2. Potom pridáme maslo a žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
  3. Necháme v chladničke odpočinúť minimálne 2 – 3 hodiny.

V tejto chvíli máme cesto, s ktorým toho vytvoríme veľa. Môžeme tretinu cesta v tejto podobe rozváľať, vykrajovať obľúbené tvary a 5 – 10 minút piecť na plechu s papierom na pečenie vo vyhriatej rúre na 170 ° C.

Dozdobiť môžeme po vychladnutí bielkovou polevou či roztopenou čokoládou.

TIP: Co s bílky, které nám zůstanou po oddělení žloutků? S moučkovým cukrem a citronovou šťávou si můžeme připravit polevu na zdobení, kterou můžeme dozdobit cukroví.
Snehové vločky ako vianočné pečivo.
Zdroj: sugarsanctuary.com

Škoricová srdiečka s čokoládou

Škoricová príchuť vždy zahreje!

INGREDIENCIE:

  • tretina vytvoreného univerzálneho cesta
  • štipka škorice
  • čokoláda na varenie

POSTUP:

  1. Do už vytvoreného cesta primiešame štipku škorice.
  2. Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme srdiečka.
  3. Tie pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 ° C. Sledujeme a akonáhle nám začnú zlatnúť (cca po 5 – 10 minútach), vyťahujeme a necháme vychladnúť.
  4. Ak sme veľkí maškrtníci, môžeme vo vodnom kúpeli rozohriať čokoládu na varenie a srdiečka do nej namáčať. Na drobné dozdobenie potom môžeme použiť polevu z bielkov.
Srdiečka zo škorice ako vianočné pečivo.
Zdroj: lifestyle.sapo.pt

Orieškové zlepované cukroví z jedného cesta

Ak máte hrsť vlašských orechov, nie je nič jednoduchšie!

INGREDIENCIE:

  • tretina základného cesta
  • hrnček vlašských orechov
  • polovičky vlašských orechov na dozdobenie
  • čokoláda na varenie

POSTUP:

  1. Vlašské orechy namelieme a pridáme ich do základného cesta.
  2. Zvolíme si tvar vykrajovače a tým vykrajujeme z rozváľaného plátu.
  3. Pokladáme na plech s papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 ° C pečieme asi 5 – 8 minút.
  4. Po vychladnutí zlepujeme marmeládou
  5. Necháme odpočinúť a medzitým v horúcom kúpeli roztopíme čokoládu.
  6. Do tej namáčame buď celé kúsky cukroví, alebo ich môžeme namáčať len z polovice či rôzne čokoládou pokvapkať.
  7. Do ešte mokré polevy môžeme vtlačiť polku vlašského orecha na dozdobenie.
TIP: Tuto variantu můžete připravit také s domácí marmeládou.
Zlepované vianočné cukrovinky z univerzálneho cesta
Zdroj: chocolatemoosey.com

Univerzálny krém na vianočné pečivo

Pripravovať krém ku každému cukroví zvlášť je otrava, všakže? Tak čo takto si to uľahčiť univerzálnym receptom?

INGREDIENCIE:

  • 500 g masla
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajcia

POSTUP:

  1. Najskôr ušľaháme vajcia s cukrom do tuhej peny.
  2. Pridáme zmäknuté maslo a všetko spojíme pomocou mixéra.
  3. Krém môžeme odložiť do chladničky.

Ako tento krém dochutiť?

Z univerzálneho krému môžeme vytvoriť krém:

  • rumový – postačí vmiešať 4 lyžice klasického hnedého rumu
  • kakaový – vmiešame 1 lyžicu holandského kakaa
  • mandľový – pridáme nadrobno rozomletých 50 g mandlí môžeme dodať mandľová aróma
  • kávový – zo 4 lyžičiek instantnej kávy si pripravíme malé espresso, ktoré po vychladnutí vmiešame do krému
  • orechový – namelieme hrsť orechov a pridáme ich do vytvoreného krému

Krémy potom môžeme využiť ako náplň do trubičiek aj kornútkov a alebo napríklad do osích hniezd. Tuhý krém potom môžete využiť aj na zlepovanie.

Všestranný krém na vianočné pečivo.
Zdroj: lifeloveandsugar.com

Cukroví z jedného cesta je naozaj jednoduché, chutné, a čo je najdôležitejšie, rýchlo hotové! Ako ďalšie rýchlu variantu odporúčame napríklad nepečené cukrovinky.

Tak čo? Tiež už si nemyslíte, že Vianoce sú len obdobím stresu?

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.