Pripravte si recepty na pečivo so škoricou vhodné ku káve aj na sviatočnú tabuľu. Inšpirujte sa!

Vianoce, Veľká noc, narodeninové oslavy alebo len popoludňajšie kávy, pre všetky tieto situácie sa vám hodia recepty na škoricové pečivo.

Neváhajte vyskúšať naše pozbierané recepty, ktoré pohladia vaše chuťové poháriky a vykúzlia úsmev na perách.

Prekvapte svojich blízkych a nachystajte im tieto skvelé pochúťky kedykoľvek vás len napadne.

Uvidíte, že jedna dávka nebude nikdy stačiť, bez ohľadu na to, ktorú receptúru zvolíte.

Škoricové vianočné pečivo

Pokiaľ milujete škoricu, ktorá je pre Vianoce typická, potom iste túto lahôdku uvítate. Cukroví sa rozplýva na jazyku a je krásne jemné. No a pre toho, kto toto korenie naozaj zbožňuje a môže ho vo všetkom, sú tu na vyskúšanie recepty na churros , ktoré rozhodne stoja za to vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 2 vaječné bielky
  • ⅛ lyžičky vínneho kameňa v prášku
  • 120 g práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkovej pasty
  • 200 g mandľovej múky + na posyp doske
  • ¼ lyžičky mandľového extraktu
  • 2 lyžičky škorice
  • Štipka soli

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 230 stupňov a pripravíme si dva plechy na sušienky s papierom na pečenie.
  • Bielky vyšľaháme do peny, pridáme vínny kameň a ďalej šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  • Za stáleho šľahania preosejeme práškový cukor, kým sa dobre nespoja s bielkami.
  • Pridáme vanilkovú pastu a šľaháme tak dlho, až sa všetko bude oddeľovať od seba.
  • Odoberieme ¼ hrnčeka zmesi vaječných bielkov a dáme bokom. Neskôr ich použijeme ako polevu.
  • Do mixovacej nádoby pridáme mandľovú múku, mandľový extrakt, škoricu a soľ. Potom šľaháme, aby sa cesto spojilo a bolo lepkavé.
  • Keď bude cesto až veľmi lepkavé, prisypeme viac mandľovej múky s práškovým cukrom. Pokiaľ je príliš lepivé, pridajte viac orechov a práškový cukor.
  • Plochu posypeme mandľovou múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,4 cm.
  • Vykrájame hviezdičky a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Zužitkujeme tiež odrezky cesta a vždy spojíme v guli, vyvaľkáme a vykrájame, kým všetko nespracujeme.
  • Pomocou cukrárskeho štetca potrieme každý jednotlivý kúsok cukroviniek odloženou zmesou z vaječných bielkov v tenkej vrstve.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15-20 minút. Poleva by mala zostať takmer biela, len s ľahkým nádychom hnedého odtieňa.
  • Necháme sušienky úplne vychladnúť.
Luxusné hviezdičky zo škorice pre vianočné sviatky.
Zdroj: https://www.hallmarkchannel.com

Tip: Chystáte pohostenie na svadbu a chcete niečo dobré na zub? Skúste škoricové mexické svadobné pečivo v štýle snehových gulí.

Ingrediencie: 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček mletých vlašských orechov, 1/2 lyžičky vanilkového extraktu, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla a 1/4 hrnčeka múčkového múčka.

Ako na to: Rúru si predhrejeme na 175 stupňov. Vlašiaky dáme do misy, prisypeme múku, škoricu a premiešame. Maslo, cukor aj vanilkový cukor dáme do nádoby kuchynského robota a 4 minúty mixujeme. Postupne po častiach vsypeme múčnu zmes a mixujeme, až sa všetko spojí.

Lyžicou alebo mini naberačkou na zmrzlinu odoberáme kúsky cesta a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 15 minút, a ešte teplé obalíme v práškovom cukre alebo len poprášime.

Zlepované škoricové pečivo

Kedykoľvek sa pečie akékoľvek pečivo, kedy sa dva kúsky lepia k sebe dobrou náplňou, stojí to za to. Zlepovať môžete maslovým krémom, pikantnou marmeládou, alebo tiež populárnou Nutellou. V tomto prípade použijeme latinskoamerickú verziu mliečneho karamelu Dulce de leche.

Ingrediencie:

  • 3 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 vrchovatá lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 hrnčeka zmäknutého masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • 1 lyžička kvalitného vanilkového extraktu
  • 1 plechovka mliečneho karamelu Dulce de leche

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a pripravíme si plech na pečenie vyložený papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, škoricu a kypriaci prášok do pečiva.
  • V inej mise našľaháme maslo s cukrom pomocou elektrického ručného mixéra do svetlej a nadýchanej hmoty.
  • Pridáme vajcia, mlieko, vanilkový extrakt a znova dôkladne premiešame.
  • Postupne začneme za stáleho miešania prisypávať múčnu zmes do maslovej zmesi.
  • Cesto po častiach vložíme do lisu na pečivo a vytláčame sušienky v tvare, ktorý máme práve po ruke rovno na plech na pečenie.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme po dobu 10–12 minút, prípadne pokiaľ nebude mať pečivo zlatistý nádych.
  • Hotové sušienky vyberieme z rúry a necháme pár minút odpočívať na plechu.
  • Potom preložíme na kuchynskú mriežku, aby pečivo úplne vychladlo.
  • Nakoniec potrieme vždy jednu polovicu lyžičkou Dulce de leche a priklopíme druhou polovicou.
  • Kto chce, môže ešte počkať rozpustenou čokoládou, ale nie je to potrebné.
Vynikajúce škoricové sušienky s vrstvou lahodnej náplne a neodolateľnou chuťou.
Zdroj: https://www.wilton.com

Tip: Ako vyrobiť škoricové pečivo na stromček?
Tieto sladké sušienky s príchuťou škorice obsahujú kokosový cukor a trochu práškového cukru. Na zavesenie na stromček použite najlepšie červenú a zelenú stuhu prevlečenú, aby ich bolo možné zavesiť na stromček. A keď za nimi bliká ešte vianočné osvetlenie, vyzerá to skutočne nádherne.

Čo potrebujeme: 3/4 hrnčeka pohánkovej múky, 1/2 hrnčeka ľadovo vychladeného masla nakrájaného na kocky, 1/4 hrnčeka kokosového cukru, 1 lyžička práškového cukru a 2 lyžičky kokosového cukru.

Ako na to: Rúru rozohrejeme na 190 °. Do veľkej misy pridáme všetky suroviny a dôkladne spracujeme, aby vznikla zmes, ktorá vyzerá ako drobčeky. Ruky maslo rozohrejú a postupným spracovaním sa zmes zmení na hladké cesto.

To vytvarujeme do gule, dáme na pomúčenú pracovnú plochu, vyvaľkáme na 0,5 cm plát a vykrájame sušienky rôznych tvarov. Pomocou slamky na každej sušienke vytvoríme dierku pre záves. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca 8 minút dozlatista.

Necháme úplne vychladnúť. Kto chce, môže ich ozdobiť polevou, ale krásne sú aj tak bez ničoho. Do každej sušienky prevlečieme stuhu a môžeme zavesiť na vianočný stromček.

Pravá škorica

Keď sa povie škorica, každý si väčšinou vybaví mletú vo vrecúšku, ktorú kúpite v bežnom supermarkete. Lenže tú najvyššiu kvalitu na svete ponúka jedine pravá škorica zo Srí Lanky.

Má to najúžasnejšiu arómu a nezameniteľnú, úplne charakteristickú chuť. Je dokonale jemná, tak akurát sladká a vyvážená. Treba podotknúť, že je to dosť drahá záležitosť, ale tá investícia rozhodne chutí za to.

Pravá škorica je typická svojou svetlo hnedou farbou, krehkosťou a jemnou chuťou, ktorá má ľahký nádych citrónu v kombinácii s tropickými plodmi.

Oproti tomu Cassia, nepravá škorica ponúkaná v bežných obchodoch má tmavo hnedé sfarbenie, je na dotyk dosť tvrdá a chuť má ostrú až niekedy nepríjemne štipľavú.

Mrknite na zaujímavé video, ako vlastne prebieha proces výroby cejlónskej škorice.

The process of making Ceylon Cinnamon spices - Short Documentary

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.