Vianočné pečivo so škoricou v 6 lahodných receptoch

Vianoce sú spojené s rôznymi zážitkami, ľuďmi, zážitky, ale aj s chuťami a vôňami.

Jednou z typických vôní Vianoc je nezameniteľná vôňa škorice!

Rozvoňajte aj Vy svoj byt pri pečení výborného škoricového vianočného pečiva!

Ktorý z receptov bude ten Váš obľúbený?

Vianočné škoricové hviezdičky

ingrediencie

  • 3 veľké vaječné bielky
  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 3,5 hrnčeka mandľové múky
  • 2 lyžice mletej škorice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli

postup

  • Rúru predhrejte na 150 ° C
  • Oddeľte 2 lyžice bielkov a zvyšok šľahajte, kým sa na vzniknutom snehu nebudú tvoriť ostré špičky.
  • Do hotového snehu vmiešajte práškový cukor.
  • Pridajte mandľovou múku, škoricu, vanilkový cukor a soľ a miešajte, kým nevznikne jednoliate, pomerne tuhé cesto.
  • Cesto vyvaľkajte na zhruba 4 milimetre hrubý plát a vykrajujte tvary hviezdičiek.
  • Pomocou mašľovačky potrite Vykrojené tvary zvyšnými bielky. Potierajte celú plochu až do krajov.
  • Pečte 15-20 minút na 150 ° C.

Mandľovou múku v recepte môžete nahradiť inou múkou z orechov a alebo si nemlít orechy doma. Použiť môžete napríklad lieskové orechy, vlašské orechy, kešu a alebo ich v rôznom pomere miešať.

Vytvoríte tak ďalší príchute tohto škoricového cukroví.

Cukroví Vám pri skladovaní na suchom a chladnom mieste vydrží minimálne 2 týždne.

škoricové vianočné hviezdičky s bielkovou polevou
Foto www.daringgourmet.com

škoricové hrudky

ingrediencie

na cesto

  • 280 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice mletej škorice
  • 1 lyžica mletého klinčeka (ak nemáte, nahraďte korením do perníka)
  • 2 lyžice kypriaceho prášku
  • 2 veľké vajcia
  • ¼ hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice smotany
  • kôra sa dvoch stredne veľkých pomarančov

na polevu

  • 250 g práškového cukru
  • ¼ hrnčeka pomarančovej šťavy
  • 1 lyžica pomarančového likéru – možno nahradiť inými druhmi likéru

postup

  • V miske zmiešajte múku, cukor, kakao, škoricu, klinčeky a kypriaci prášok. Miešajte, kým nevznikne z týchto suchých ingrediencií jednoliata farba.
  • V suchej zmesi urobte jamku, do ktorého postupne pridávajte vajcia, olej, mlieko a pomarančovú kôru.
  • Veľkú vareškou miešajte, kým nevznikne husté cesto. Pre lepšie prepojenie cestá prohnětejte rukami.
  • Hotové cesto prikryte fóliou a nechajte 30 minút odpočinúť.
  • Predhrejte rúru na 180 ° C a plech vyložte papierom na pečenie.
  • Z cesta tvorte na plechu nepravidelné tvary. Výška tvarov by mala byť zhruba 2,5 centimetrov.
  • Pečte 9 – 11 minút, potom nechajte vychladnúť.
  • Po vychladnutí všetkých hrudiek pripravte polevu. Do veľkej misky dajte cukor, pomarančovú šťavu a likér a dôkladne premiešajte.
  • Potom do misky po jednej vkladajte a obaľujte hrudky a odkladajte na mriežku.

Ak sa Vám hneď na prvýkrát nepodarí konzistencie polevy nezúfajte. Ak je poleva príliš riedka, prisypte viac cukru.

Pokiaľ je naopak príliš hustá, zrieďte vodou alebo pomarančovou šťavou – pozor, pridávajte po lyžiciach!

Odporúčame použiť pomarančovú kôru z bio pomarančov, pretože nie je chemicky ošetrená.

Ak sa Vám nepodarí bio pomaranče zohnať, môžete čerstvú kôru nahradiť kandizovanú pomarančovou kôrou.

škoricové hrudky obalené v pomarančovej poleve
Foto www.eatthelove.com

Škoricové strojkové cukroví

ingrediencie

  • 125 g zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 125 g práškového cukru
  • 1 lyžica škorice
  • 220 g hladkej múky

postup

  • Pomocou ručného šľahača vyšľahajte zmäknuté maslo, vajce a práškový cukor do krémovej konzistencie.
  • Primiešajte hladkú múku a škoricu.
  • Predhrejte rúru na 180 ° C.
  • Pomocou lisu na cesto vytvárajte kolíky cesta. Na papierom na pečenie vyložený plech vytláčajte rožteky v tvare písmena S.
  • Pečte na 180 ° C počas 8 – 10 minút.

Na ozdobu môžete upečené škoricové cukrovinky zo strojčeka postriekať rozpustenou čokoládou alebo čokoládovou polevou. Pre krásny kontrast so svetlými rožteky voľte mliečnu či horkú čokoládu.

Ak namiesto tvaru písmena S budete tvoriť tvary podkovy, môžete do čokolády namáčať aj ich konce.

Z tohto cesta môžete vytvoriť aj lepené škoricovej cukroví. Pri pretláčaní cesta lisom jednoducho zvoľte užší priemer a vytvárajte približne 5 centimetrov dlhé rovné rožteky.

Po upečení a vychladnutí zlepte obľúbenou marmeládou a konce namočte v rozpustenej čokoláde.

škoricové strojkové cukrovinky v tvare esíčok
Foto www.aldi-sued.de

Zdravé škoricové cukrovinky

ingrediencie

  • 100 g sušených datlí
  • 120 g sezamové pasty (predáva sa aj pod názvom tahini či tahini)
  • 1 vajce
  • 1 lyžica škorice
  • 2 lyžice strúhaného kokosu
  • štipka soli
  • pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

postup

  • Predhrejte rúru na 160 ° C.
  • V malom hrnci nahrejte sezamovú pastu a datle.
  • Keď budú datle mäkšie, rozmixujte kvalitným tyčovým mixérom.
  • Pridajte ostatné suroviny a ďalej mixujte, kým nevznikne hustejšie jednoliate cesto.
  • Vial posypte strúhaným kokosom a múkou. Dajte cesto z misky na dosku, vyvaľkáme a vykrajujte požadované tvary.
  • Pečte zhruba 10 minút.

Ak si chcete uľahčiť prácu s úpravou cesta pred pečením, nemusíte tvary vykrajovať, ale iba po lyžičkách dávať na plech.

Vzniknúť Vám tak nepravidelné škoricovej hrudky, ktoré budú na tanieri tiež vyzerať skvostne.

zdravé jednoduché škoricové placky
Foto www.bestrecipes.com.au

škoricové rožteky

ingrediencie

na cesto

  • 200 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica škorice
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 260 g hladkej múky

na obalenie

  • škoricový cukor

postup

  • Najprv utrite práškový cukor s maslom – vznikne hmota penové konzistencie.
  • Pridajte lyžicu škorice, mleté oriešky a múku a dobre premiešajte.
  • Zo vzniknutého cesta vytvorte tri kolíky a dajte na hodinu vychladiť do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 175 ° C.
  • Každý valček nakrájajte na tenké plátky. Z plátkov tvorte tvar rožtekov a pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Pečte, kým rožteky ľahko nezozlátnu.
  • Po upečení ešte teplé rožky obaľte vo škoricovom cukre a nechajte vychladnúť.

Namiesto kupovaného škoricového cukru si môžete vytvoriť domácu variantu. Jednoducho zmiešajte 50 g práškového cukru, 20 g cukru a 1 lyžicu mletej škorice.

Táto zmes krásne doplní Vaše orechové vianočné cukrovinky .

So škoricou sa dá skrátka čarovať!

tradičné vianočné škoricové rožteky
Foto www.gutekueche.at

Škoricový krém na cukrovinky

Mnohým druhom vianočného pečiva môžete dodať škoricovú chuť tým, že je zlepíte škoricovým krémom, ktorého výroba je veľmi jednoduchá.

ingrediencie

  • 70 g práškového cukru
  • 250 g zmäknutého masla
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 2 lyžice medu

postup

  • Všetky ingrediencie dajte do misy a šľahajte, kým nevznikne krémová konzistencia.
  • Hotový krém nanášajte na cukrovinky a zlepujte.

Tento recept môžete použiť na lepenie rôznych druhov koláčov. Škoricový krém sa perfektne hodí napríklad k lineckému cukroví.

krém na dokončenie vianočného pečiva
Foto houseofyumm.com

Ak máte radi škoricu a chcete si ju vychutnať nielen na Vianoce ale aj počas roka, vyskúšajte napríklad tento recept na škoricový pletenec, ktorým si môžete spríjemňovať napríklad sobotné rána:

Niektoré tradičné recepty si bez škorice nevieme ani predstaviť. Takými recepty sú potrebné tie na štrúdľu. Ak ho máte radi rovnako ako my, určite vyskúšajte najlepšie recepty na sladký štrúdľu a spríjemnite si tak predvianočné obdobie!

Škoricu možno využiť v období Vianoc nie len na pečenie, ale perfektne sa hodí aj na vianočné dekorácie. Celá škorica, bude skvele vyzerať na adventnom venci, vedľa orechov a badiánu na dekoračným tanieri a alebo napríklad na servírovacom tácke vedľa Vášho výborného škoricového cukroví!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.