Vianočné pečivo s čokoládou je klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnej Vianoce

K vianočným sviatkom rozhodne patrí maškrtenie cukrovinky a čo by to bolo za maškrtenie bez čokolády ?!

Pozrite sa na naše recepty na čokoládové vianočné pečivo a nájdite to svoje tohtoročné najlepšie vianočné pečivo!

Na konci článku tiež predstavujeme rôzne druhy čokoládových poliev na vianočné pečivo, tak prečo ich nevyskúšať?

čokoládové jazýčky

ingrediencie

na cesto

  • 180 g zmäknutého masla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 220 g hladkej múky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 30 g kakaa
  • 3 lyžice mlieka

na dokončenie

  • 200 g orieškovo-nugátové nátierky
  • 200 g čokoládovej polevy – tipy na čokoládové polevy na vianočné pečivo nájdete nižšie

postup

  • Plech vyložte papierom na pečenie. Šľahajte zmäknuté maslo a postupne pridávajte práškový cukor, vanilkový cukor a vaječné žĺtky. Šľahajte, kým nevytvoríte jednoliatu hmotu.
  • Zmiešajte múku, prášok do pečiva a kakao. Túto zmes postupne zmiešajte s maslovou hmotou. Na záver pridajte po lyžiciach aj mlieko.
  • Cukrársky zdobiace vrecko s hviezdicovou špicou naplňte cestom a na plech vytláčajte zhruba 4 centimetre dlhé jazýčky.
  • Pečte na 180 ° C približne 10-12 minút. Po upečení vyložte na mriežku a nechajte vychladnúť.
  • Vychladnutej jazýčky k sebe zlepte orieškovo-nugátovú nátierkou.
  • Končeky zlepených jazýčkov namáčajte v čokoládovej poleve. Ako vytvoriť čokoládovú polevu na vianočné pečivo nájdete nižšie.
strojkové čokoládové jazýčky máčané v čokoláde
Foto www.gutekueche.at

čokoládové rožteky

ingrediencie

  • 140 g hladkej múky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • 100 g zmäknutého masla
  • 90 g mletých lieskových orieškov
  • 40 g nastrúhanej čokolády

postup

  • Múku preosejte a na doske z nej urobte kopček, do ktorého stredu urobte jamku. Do jamky dajte vanilkový cukor, žĺtok, kúsok masla, mleté lieskové oriešky a nastrúhanú čokoládu.
  • Z celého múčneho kopčeku postupne na doske vypracujte hladké cesto. Hotové cesto dajte na 30 minút do chladničky.
  • Z cesta vyvaľkajte hadmi silné zhruba ako ceruzka a krájajte na kusy dlhé zhruba 6 centimetrov.
  • Tie vytvarujte do podkovičiek, položte na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Pečte v predhriatej rúre na 140 ° C 10 – 15 minút.

Aby Vaše čokoládové rožteky vyzerali slávnostnejšie môžete ich po pečení poprášiť práškovým cukrom či kakaom. Pre naozajstné milovníkov čokolády môžete končeky rožtekov namočiť v čokoládovej poleve a na mriežke nechať stuhnúť.

čokoládové rohlíčky posypané práškovým cukrom
Foto www.gutekueche.at

čokoládové guličky

ingrediencie

  • 250 g kvalitnej horkej čokolády
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica masla
  • vanilkový extrakt

postup

  • Čokoládu nasekajte na malé kúsky a potom dajte do misy.
  • V inom malom hrnci zohrejte smotanu – nesmie prejsť varom!
  • Teplú smotanu prelejte do misky s čokoládou. Pripravte vodnom kúpeli a začnite čokoládu rozpúšťať.
  • Pridajte maslo a vanilkový extrakt. Priebežne miešajte, aby vznikla jednoliata hmota.
  • Dajte do chladničky na zhruba 1-2 hodiny.
  • Lyžicou trolujte guličky a tvar dotvorte v dlaniach.

S týmto nepečeným čokoládovým sladkosťami Vám zvládnu pomôcť aj deti. Nechajte ich obaliť guľôčky v kokose, kakau alebo nasekaných orieškoch a vytvorte tak spoločne veľa rôznych variantov! Čakanie na Štedrý deň tak deťom aspoň rýchlejšie utečie.

vianočné čokoládové guličky v kokose
Foto meinleckeresleben.com

Jemná domáce čokoláda do formičiek

ingrediencie

  • 200 g kokosového oleja
  • 100 g kakaa
  • 200 g práškového cukru
  • pre ďalšie kombinácie napríklad mandle alebo iné orechy, hrozienka, kúsky sušienok a pod.

postup

  • V hrnci rozpustite kokosový olej.
  • Pridajte kakao a práškový cukor a zhruba 20 minút majte na veľmi miernom plameni a miešajte. Čím dlhšie budete hmotu miešať, tým bude výsledná čokoláda jemnejšia.
  • Takto vzniknutú čokoládu nalejte do malých formičiek, nechajte stuhnúť a vyberte z formičiek.

Pre milovníkov čokolády je toto nepostrádateľné vianočné pečivo. Čokoládou do formičiek je však môžete aj prekvapiť, a to napríklad pridaním mandlí, hrozienok, sušeného ovocia a alebo napríklad ozdobením cukrárskym zdobením.

jemná domáce vianočné čokoláda do formičiek
Foto www.primaverakitchen.com

Čokoládové polevy na vianočné pečivo

Recepty na vianočné pečivo s čokoládou sa nezaobídu bez čokoládových poliev. Každá gazdinka má svoj osvedčený recept – pozrite sa na naše tipy a nájdite tú pravú polevu pre Vaše cukroví!

Všetky recepty na čokoládovej polevy majú jedno spoločné pravidlo: čokoládu a ďalšie ingrediencie rozpúšťajte vždy vo vodnom kúpeli a jemne miešajte. Nikdy nedávajte rajnica s čokoládou priamo na platňu. I keď budete usilovne miešať, v poleve vniknú hrudky, ktoré Vášmu vianočnému cukroví uberú na kráse!

jemná čokoládová poleva na vianočné pečivo
Foto www.gutekueche.ch

základné poleva

Jedna z najjednoduchších čokoládových poliev vznikne rozpustením 110 g masla a 150 g čokolády a jej využitie je univerzálny. Perfektne sa hodí napríklad na vianočné pečivo.

Horká poleva s kokosovým olejom

Pre jemnejšiu chuť a štruktúru polevy použite kvalitný horkú čokoládu, smotanu na šľahanie a kokosový olej. Pomer surovín je nasledovné: 30 g kokosového oleja, 1 polievková lyžica smotany na šľahanie a 250 g horkej čokolády.

Horkú polevu s kokosovým olejom môžete použiť napríklad v tomto recepte na orechové špičky

vláčna poleva

Z 200 ml smotany a 400 g čokolády vyrobíte vláčnu polevu vhodnú na múčniky z plechu, ako je napríklad klasický perník.

Receptom sa môžete nechať inšpirovať tu

Na polevy môžete využívať aj iné druhy čokolády ako je horká alebo na varenie. Vhodná je aj mliečna alebo biela čokoláda – majte ale na pamäti, že čím svetlejšie čokoláda, tým menej tuku (napr. Masla alebo kokosového oleja) a tekutín (napr. Smotana) potrebujete pridať.

Ak hľadáte ešte viac tipov na vianočné čokoládové cukrovinky, určite vyskúšajte ešte tieto tri recepty na kakaové koláčiky !

Ako sa Vám recepty podarili? A ktorá čokoládová poleva sa Vám najviac trafila do chuti?

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.