Vianočné kapor: recepty nielen na tradičný spôsob

Štedrovečerná večera bez kapra si jednoducho nevieme predstaviť. Nie vždy ale chceme rok čo rok jesť na sviatky to rovnaké jedlo.

Aj vás už to nudí a chcete zmenu? Chcete miesto vyprážaného kapra skúsiť napríklad rybiu polievku? A alebo ste už dlho experimentovali a chcete si naopak po dlhej dobe dať smaženú klasiku?

Inšpirujte sa našimi receptami na vianočného kapra!

Vianočné rybia polievka z kapra

Tradičná česká polievka objavujúce sa na štedrovečernom stole, ktorá je síce skromná, ale za to veľmi chutí.

INGREDIENCIE

  • hlava kapra, odrezky
  • 2 petržlenu
  • 1/4 malého zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 1 mrkva
  • 3 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia
  • 3 guličky čierneho korenia
  • podľa chuti soľ
  • 1 lyžička hladkej múky

POSTUP

  1. Hlavu kapra a odrezky dáme do väčšieho hrnca.
  2. Pridáme zeleninu, korenie a zalejeme vodou.
  3. Osoľte a varíme na miernom plameni asi 1 hodinu.
  4. Na panvici orestujeme na masle nakrájanú mrkvu a pridáme do hotového vývaru.
  5. Urobíme maslovú zápražku a pridáme ju do polievky.
  6. Dobre rozšľaháme v polievke a prevaríme.
  7. Pridáme na kúsky nakrájané mlieč ​​a obranné rybie mäso.
TIP: Pokud vás tento recept zaujal, tak se mrkněte i na další recepty na vánoční rybí polévky.
Porcie vianočné rybacej polievky z kapra v miske
countryliving.com

Vianočné vyprážaný kapor

Štedrovečernej večeri si asi ťažko väčšina dokáže predstaviť bez vyprážaného peletovaného kapra.

INGREDIENCIE

  • 4 filé z kapra, každé o váhe 250 g
  • 1/2 l rastlinného oleja
  • 4 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • soľ
  • 500 g strúhanky
  • 1 citrón

POSTUP

  1. Kapra pokvapkáme trochou citrónovej šťavy, osolíme a začneme postupne obaľovať.
  2. Pretiahneme ho v rozšľahaných vajciach a následne obalíme v strúhanke.
  3. Olej rozpálime na vyššiu teplotu.
  4. Rybu smažíme asi 4-5 minút po každej strane, až bude kôrka krásne zlatá.
  5. Po usmažení kladieme kúsky ryby na vrstvu kuchynského papiera, ktorý odsaje prebytočný tuk.
  6. Podávame so zemiakovým šalátom a kúskom citróna.

 TIP : Pokud nemáte rádi typický pach rybiny, zkuste kapra naložit do mléka (popřípadě piva nebo bílého vína). Maso zjemní, nepříjemný pach zmizí a ryba bude tak křehká, že se po úpravě začne úplně rozpadat na jednotlivé kousky. 

vyprážaný obaľovaný kapor s citrónom
homemaderecipes.com

Kapor na modro

Modrá je dobrá a vianočný kapor na modro je ešte lepšie!

INGREDIENCIE

  • mäso z kapra nakrájané na podkovy (cca 500 g)
  • 1 dcl bieleho suchého vína
  • mrkva, petržlen, kúsok zeleru
  • cibuľa
  • bobkový list, nové korenie, tymian
  • korenie, soľ
  • ocot (možno použiť jablkový)

POSTUP

  1. Zeleninu nakrájame na kolieska a spolu s korením pripravíme asi 1,5 litra vývaru.
  2. Ocot privedieme zvlášť takmer k varu a polejeme ním osolené rybie mäso.
  3. To potom vložíme do vriaceho vývaru a prilejeme víno.
  4. Varíme asi 15 minút za miernom ohni.

Niektoré kuchárky odporúčam preliatie octom až po tepelnej úprave, aby kapor dostal modrú farbu. Pri tomto je dôležité, aby mäso nebolo zbavené slizu, ktorý zabezpečí zmenu farby.

Ako veľmi tradičné úpravu chcete zvoliť je len na vás.

tradičné kapor na modro naservírovaný na zemiakoch
czechspecials.cz

Marinovaný kapor na grile

Čo tak pripraviť si kapra na grile?

INGREDIENCIE

  • mäso z jedného kapra
  • 1 dcl piva
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • citrónová šťava z polovice citróna
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička červenej papriky
  • soľ, korenie
  • prípadne zmes obľúbeného korenia na ryby

POSTUP

  1. Kapra nakrájame na úhľadné, rovnako veľké kúsky.
  2. Všetky ingrediencie zmiešame vo väčšej mise. Množstvo surovín si môžeme podľa svojich preferencií upraviť.
  3. Do pripravenej marinády ponoríme kúsky kapra.
  4. Misu uzatvoríme a odložíme minimálne na deň až dva do chladničky.
  5. Grilujeme z každej strany asi 3 minúty. Ak chcete využiť rúru, potom jej vyhrejte na 220 ° C a grilujte dozlatista.
Marinovaný kapor na grile naservírovaný s kúskami citróna a špenátom
foodiecitynetwork.com

A čo by to bolo za štedrovečernú večeru bez zemiakového šalátu?

V kombinácii s výborným kaprom sa vám podarí vykúzliť tú pravú vianočnú atmosféru.

My už svoju obľúbenú kombináciu na vianočný stôl máme. Čo vy?

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.