Žito je zdravá obilnina, ktorú ľudstvo konzumuje už niekoľko storočí.
Okrem chleba a pečiva sa z neho dá upiecť aj veľmi chutné pečivo.
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na vianočné pečivo zo ražnej múky.
Linecké, perníčky aj ďalšie druhy vám stopercentne zachutia.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Maľované vianočné pečivo zo ražnej múky
Toto chutné pečivo ponúka nespočetné množstvo možností, ako si ho môžete ľahko a originálne ozdobiť. Záleží len na vašej fantázii.
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej ražnej múky
- 1 šálka zmäknutého masla
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky mletého kardamónu
- 1/8 čajovej lyžička mletej škorice
- 2 lyžice studenej vody
Postup:
- Vo veľkej mise vyšľahajte elektrickým mixérom maslo.
- Pridajte kryštálový cukor, soľ, kardamóm a škoricu a šľahajte, kým sa nespoja.
- Na nízke otáčky mixéra zašľahajte tiež múku, kým zmes nebude pripomínať jemnú posýpku.
- Pridávajte po lyžiciach vodu a premiešavajte zmes vidličkou, kým cesto nezvlhne.
- Cesto jemne prehneťte rukami, aby ste vytvorili guľu.
- Na ľahko pomúčenom povrchu rozvaľkajte cesto na hrúbku pol centimetra.
- Z cesta vykrájajte požadované tvary.
- Pečte v rúre vyhriatej na 170 ° C približne 8-10 minút alebo kým cukroví nezačne na okrajoch hnednúť.
- Nechajte vychladnúť a následne ozdobte pomocou najrôznejších poliev či zdobenia.
Jednoduché ražné pečivo
Rýchle, ľahké ale veľmi chutné vianočné pečivo, ktoré môžete na povrchu ozdobiť napríklad sušeným ovocím, mandľami či orieškami.
Ingrediencie:
- 2 šálky ražnej múky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky mascarpone
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky trstinového cukru
Postup:
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku a soľ.
- V mixéri alebo ručne vyšľahajte mascarpone, pridajte maslo a cukor a postupujte rovnako, kým sa obe hmoty dobre nespoja.
- Následne pridajte múčnú zmes k maslovej a miešajte len tak dlho, aby sa obe zmesi spojili.
- Cesto vyklopte na pracovnú dosku, prehneťte a vytvarujte do gule.
- Potom cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu vychladiť do chladničky.
- Rúru si predhrejte na 170 °C.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a vykrajujte tvary pomocou vykrajovača.
- Cukroví pokladajte na pripravené plechy s papierom na pečenie.
- Pečte 6-8 minút dozlatista.
- Nechajte vychladnúť a posypte trochou práškového cukru.
Medové perníčky s ražnou múkou
Ak chcete perníčky farebnejšie, stačí do časti polevy pridať niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva.
Ingrediencie:
- 450 g ražnej múky
- 115 g masla
- 115 g hnedého cukru
- 8 PL medu
- 1 vajce
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 2 PL perníkového korenia
- 2 PL kakaového prášku
Poleva
- 150 g práškového cukru
- 1 bielok
- 1 PL vody
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Maslo, hnedý cukor a med dajte do malého hrnca na mierny oheň. Miešajte, kým sa maslo nerozpustí a potom odstavte nabok.
- Do veľkej misy preosejte suché prísady, pridajte vajcia a premiešajte.
- Maslovú zmes nalejte do suchých prísad a miešajte, kým sa cesto nezačne spájať.
- Zmes vyklopte na dosku a prehneťte, aby ste vytvorili guľu. Pokiaľ je zmes príliš drobivá, pridajte trochu vody a znovu hneťte, kým sa nespojí.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi piatich milimetrov a pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary.
- Vložte na plech a pečte približne 8 minút dozlatista.
- V medziobdobí si vytvorte polevu.
- Zmiešajte práškový cukor, bielok a vodu. Zmiešajte všetko skutočne dôkladne, až získate hustú hmotu.
- Polevou naplňte zdobiace vrecko opatrené jemnou tryskou a po vychladnutí perníčky ozdobte.
Perníčky patria nielen k Vianociam, ale aj k Veľkej noci. Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na medové perníčky .
Objavte podobné tipy
Čokoládové vianočné pečivo zo ražnej múky
Horká čokoláda a ražná múka robí z tohto pečiva jedinečný chuťový zážitok.
Ingrediencie:
- 200 g 70-85% horkej čokolády
- 40 g ražnej múky
- 25 g masla
- 2 vajcia
- 100 g hnedého cukru
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
Postup:
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a nechajte ľahko vychladnúť.
- Pomocou elektrického šľahača vyšľahajte v mise vajcia a cukor.
- Potom k nim vmiešajte rozpustenú čokoládovú zmes spolu s vanilkou.
- Opatrne pridajte tiež múku a jedlú sódu.
- Misu prikryte a dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Z cesta vytvorte rukami guličky, ktoré následne položte na plech a mierne stlačte.
- Toto vianočné pečivo zo ražnej múky pečte približne 12-15 minút, kým sa mierne nespevnia okraje a vršky by mali trochu popraskať.
Máte slabosť pre čokoládové pečivo? Vyskúšajte naše rozmanité vianočné pečivo s čokoládou!
Ražné kolieska zlepované vanilkovým krémom
Lahodné pečivo s ľahkým vanilkovým krémom, ktorý mu dodáva nezabudnuteľnú chuť a vôňu.
Ingrediencie:
- 280 g hladkej ražnej múky
- 80 g zmäknutého masla
- 160 g hnedého cukru
- 40 g práškového cukru
- 1 vajce
- 2 PL brandy alebo koňaku
Vanilkový krém
- 250 ml mlieka
- 200 g cukru
- 300 g masla
- 30 g hladkej múky
- 2 vajcia
- čerstvá vanilka
Postup:
- Maslo a cukry vložte do mixéra alebo použite elektrický šľahač a vyšľahajte.
- Do zmesi zašľahajte tiež vajcia a potom vmiešajte brandy alebo koňak.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku a jednu lyžičku morskej soli.
- Suché prísady následne vmiešajte do mokrých a vypracujte na cesto.
- Hotové cesto vložte na hodinu do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 170 °C.
- Z cesta si vytvarujte malé guličky, ktoré pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Jednotlivé guličky potom sploštite pomocou lyžice.
- Pečte približne 12-15 minút.
- Následne nechajte vianočné pečivo zo ražnej múky vychladnúť.
- Pred podávaním cukroviniek zlepte pomocou vanilkového krému.
- V mise zmiešajte vajcia a cukor.
- Vyšľahajte ich v penu a pridajte trochu múky.
- Následne po troškách pridávajte mlieko a miešajte mixérom na vysoké otáčky.
- Zmes nalejte do hrnca a zahrievajte na miernom ohni, kým nezhustne.
- Na záver do krému vmiešajte maslo izbovej teploty a vanilku.
- Nechajte vychladnúť a môžete zdobiť.
Linecké pečivo zo ražnej múky
Linecké patrí k najobľúbenejším druhom vianočného pečiva. Presvedčte sa, že to platí aj pre jeho ražnú variantu!
Ingrediencie:
- 1 šálka ražnej múky
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 3/4 šálky masla
- 1/2 šálky cukru
- 1 žĺtok
- citrónová kôra z 1 citróna
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- džem na zlepenie podľa vlastných preferencií
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Maslo, cukor a citrónovú kôru spoločne vyšľahajte.
- Pridajte žĺtok, vanilkový a mandľový extrakt a šľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- V miske si zmiešajte ražnú múku, mandľovú múku, škoricu a soľ.
- Túto zmes následne pridajte k vaječnej zmesi a dôkladne premiešajte.
- Zmes vypracujte v cesto.
- Cesto rozdeľte na polovicu a každú časť zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke stuhnúť asi hodinu.
- Na dosku rozvaľkajte prvú časť cesta na placku s hrúbkou asi pol centimetra.
- Pomocou vykrajovačov z cesta vykrájajte jednotlivé tvary a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rovnaký postup opakujte aj s druhou časťou cesta.
- Akonáhle sú všetky tvary vykrájané, rozdeľte ich na spodné a vrchné časti. Pomocou menšieho vykrajovača vykrojte otvory v stredoch vrchných častí cukroví.
- Pečte v rúre predhriatej na 170 ° C približne 10-12 minút, kým okraje nezačnú hnednúť.
Po vychladnutí vianočné pečivo z ražnej múky zlepte pomocou džemu a posypte práškovým cukrom.
Vyskúšajte aj ďalšie druhylineckých cukroviniek . Z múky špaldovej či s orechmi!
Prečo piecť vianočné pečivo zo ražnej múky?
Jednou z predností ražnej múka je to, že je oveľa výživnejšia ako klasická biela pšeničná múka. Počas mletia raže je ďaleko zložitejšie oddeliť klíčky a otruby od vnútorného živého pletiva.
Vďaka tomu si ale táto múka uchováva oveľa viac živín, vlákniny, minerálnych látok a vitamínov. Aj keď nie je bezlepková, obsahuje lepku oveľa menej ako pšenica a jačmeň.
Ražná múka je všeobecne odporúčaná ako prevencia pred vznikom celého radu zdravotných problémov, od vysokého krvného tlaku a obezity cez cukrovku až po rakovinu. V neposlednom rade je zároveň odporúčaná aj pri chudnutí, nemusíte teda mať obavu, že by ste po ražnom cukroví výrazne pribrali na váhe.
Okrem receptov na pečivo, ktoré je iba zo ražnej múky, môžete túto múku samozrejme skombinovať s bežnou múkou a pridať ju do vašich obľúbených klasických receptov.