Vianoce s diétou

Niektorým z nás nie je ani o vianočných sviatkoch dovolené pochutnať si bez obmedzenia na všetkom možnom, pretože kvôli zdravotnému stavu je predpísaná diéta. Niekedy je to diéta tak špeciálne, že je bezpodmienečne nutné sa riadiť odporúčaním lekára, ale väčšinou sa jedná o obmedzenie alebo vylúčenie tukov a cukrov, zníženie prísunu soli a dráždivého korenia. Ale aj v tejto situácii sa dajú pripraviť veľmi chutná a rozmanitá jedla, hoci treba aj trochu netradičné.

diétne polievky

Na diétne polievku pripravíme vývar z hydinového mäsa alebo hydinových skeletov. Nepridávame už žiadny tuk, ale naopak ju doplníme dostatočným množstvom zeleniny. Nezahušťujeme zápražkou, ako závarku použijeme jemné rezance, najlepšie doma pripravené, drobné halušky alebo knedličky. Mäso bez kože môžeme jemne nakrájať a vložiť do polievky. Solíme veľmi mierne, namiesto toho polievku dochutíme bylinkami. Podobne môžeme postupovať aj u rybacej polievky pripravované z kapra.

Diétne mäsové jedlá

U mäsových jedál používame predovšetkým diétne mäsové suroviny. Nemusíme pritom narušiť ani tradíciu v podávaní kapra, pretože aj ten sa dá pripraviť diétne. Porcie z kapra môžeme podusiť a ich konečná úprava poskytuje veľmi veľa možností tým, že je dopĺňame zeleninou, syrom, jogurtom, kyslou smotanou a ďalšími ingredienciami. Pri miernejšie diéte môžeme porcie kapra iba opiecť a vylúčený nie je ani takmer vypražený kapor. Takto upravovaného kapra obalíme klasicky v múke, vajciach (žĺtok môžeme vynechať a obaliť len v bielkoch) a strúhanke. Potom ho zabalíme do alobalu, hore dáme plátok masla alebo niekoľko kvapiek oleja a v rúre upečieme alebo ugrilujeme. Pre ďalšie jedlá o sviatočných dňoch volíme predovšetkým hydinové mäso, prípadne mäso teľacie. Najvhodnejšie úpravou je dusenie. Dusiť mäso môžeme aj v rúre, potom býva mäso napoly upečené a napoly udusené, takže zostáva pekne šťavnaté a veľmi mäkké. Solíme a koreníme veľmi málo, vylúčime predovšetkým všetky ostrá korenie. Ako tuk používame iba maslo alebo rastlinný olej. Mäso dopĺňame zeleninou alebo ovocím. Zvlášť sa zimným ovocím, ako sú pomaranče alebo banány, prípadne iné dovážané ovocie, získavajú tieto jedlá neobvyklú a vynikajúcu chuť.

diétne prílohy

Pre diétu sa samozrejme hodia varené zemiaky alebo zemiaková kaša. Okrem nich to môže byť dusená ryža, prípadne i jemné varené cestoviny. Diétne sa ale dá pripraviť aj zemiakový šalát. Do takéhoto šalátu je vhodné pridať väčšie množstvo zeleniny. Jedná sa predovšetkým o mrkvu a zeler vopred povarené, cibuľu, ktorú môžeme z diétnych dôvodov spariť a sterilizované uhorky. Do diétneho šalátu sa hodia aj mäkka jablká nakrájané na kocky. V žiadnom prípade nepridávame nakrájanú údeninu. Šalát solíme len mierne, korenie môžeme vynechať a majonézu nahradíme kyslou smotanou alebo bielym jogurtom a okyslíme iba citrónovou šťavou.

Diétne cukrovinky a múčniky

U diétnych múčnikov dbáme predovšetkým na to, aby mali čo najnižší obsah cukru a tuku. Použitie surovín a výber receptov potom záleží na prísnosti diéty. Niekedy stačí len vhodný recept, ktorý nemá veľké nároky ani na tuk, ani na cukor. Ak nemáme taký recept po ruke, tak nikdy nič nepokazíme piškótovým cestom, ktoré bude tvoriť základ múčnika. Aj toto cesto môžeme osladiť miernejšie, než býva predpísané, rozdiel v cukre nahradíme múkou alebo inými ingredienciami. Upečený piškótový základ potom plníme ako roládu alebo krájame na rezy, prípadne rôzne kocky. Krémy na plnenie pripravujeme ľahké, najčastejšie z tvarohu a pudingu. Doplniť je možné šľahačkou, ak je to nežiaduce, tak ju nahradíme snehom z bielkov. Tam, kde je cukor úplne zakázaný, môžeme ho pri pečení a plnení nahradiť umelým sladidlom. Vhodnejšie je však cukrovinky a múčnik úplne vynechať a nahradiť ho penovým krémom z mäkkého tvarohu alebo žervé syra a doplneného diétne prijateľným ovocím.

diétne nápoje

Ako teplé diétne nápoje sa osvedčujú nenáročné bylinné čaje bez vedľajších účinkov. Tieto požiadavky spĺňa predovšetkým šípkový čaj, ďalej čaj mätový alebo čaju ovocné. Zo studených nápojov volíme minerálky alebo ovocné džúsy bez konzervačných prísad. Vo sviatočných dňoch môže byť aj chuť na niečo silnejšie. V žiadnom prípade by to nemali byť ani destiláty, ani likéry, do úvahy pripadá iba prírodné víno v primeranom množstve.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.