Najlepšie recepty na bravčovú pliecko pre skutočných milovníkov mäsa

Premýšľate, čo uvariť, takže hľadáte tie najlepšie recepty z bravčovej pliecko?

Máte radi mäsko pečené, varené či dusené?

Pripravujete stále dookola tie isté pokrmy a už vás to začína nudiť?

Najvyšší čas inšpirovať sa v našom článku plnom chutničkého mäsa.

Pliecko na hubách z pomalého hrnca

Tento pokrm z bravčového je veľmi populárny a mnohí ho pripravujú ako valentínsku večeru. Vďaka použitiu pomalého hrnca je mäso dokonale krehké, veľmi šťavnaté a lahodné.

Vhodná kombinácia jednotlivých ingrediencií dodá mäsu ten správny šmrnc, či už ide o chuť alebo arómu. Príprava nie je nijako zložitá, navyše sa dá použiť nielen pliecko, ale aj bravčová bábika. Pozrite sa tiež na najlepšie recepty z hrnca na pomalé varenie .

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica stolného oleja
  • 1,7 kg bravčové pliecko
  • 1 – 2 cibule (žltá alebo červená)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 hrnčeky kuracieho vývaru
  • 500 – 700 g šampiňónov
  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky sušeného estragónu
  • 4 – 6 stredne veľkých červených zemiakov
  • 300 ml smotany
  • Soľ
  • Korenie
  • Kukuričný škrob
  • Voda

Postup:

  • Naporciujte mäso na rovnako široké plátky a zbavte ich prebytočného tuku.
  • Primerane osoľte a okoreňte z oboch strán.
  • Pripravte si veľkú panvicu a postavte na mierny oheň.
  • Prilejte olej a nechajte chvíľku zahriať.
  • Potom jednotlivé plátky mäsa naskladajte do panvice, až pokryjú celé dno. Ak sa vám nezmestia všetky naraz, spracujte ich v dvoch várkach.
  • Nechajte mäso opekať na miernom ohni po dobu 5 minút bez obracania.
  • Zatiaľ čo sa bude mäso farbiť do hneda, prichystajte si zeleninu.
  • Cibuľu, huby aj cesnak očistite a nakrájajte na plátky.
  • Zemiaky olúpte a rozkrájajte na širšie plátky.
  • Obráťte mäso a nechajte znovu opekať z druhej strany po dobu cca 3 minút.
  • Takto opečené mäso vložte do pripraveného pomalého hrnca.
  • Do panvice dajte namiesto mäsa cibuľu a nechajte zhruba 3 minúty restovať.
  • Potom pridajte ešte cesnak a restujte ďalšiu minútu.
  • Prilejte kuracie vývar a nechajte prebublať.
  • Takto pripravenú zmes vlejte do pomalého hrnca k mäsu.
  • Primiešajte šampiňóny, horčicu, citrónovú šťavu a estragón.
  • Zemiaky dajte do zapekacej misky, osoľte, okoreňte a premiešajte.
  • Misku zakryte fóliou na pečenie a umiestnite ju do pomalého hrnca na ostatné ingrediencie.
  • Priklopte pomalý hrniec a nechajte na stredný stupeň pracovať po dobu 8 hodín.
  • Po uplynutí tejto doby opatrne vyberte misku so zemiakmi a odložte ju bokom.
  • Dajte štvrtinu zemiakov k mäsu a nastavte pomalý hrniec na plný výkon.
  • V miske zmiešajte 3 lyžice kukuričného škrobu s 3 lyžicami studenej vody až do hladkej konzistencie.
  • Vmiešajte k mäsu do pomalého hrnca a nechajte omáčku zhruba 30 minút zahustiť.
  • Keď je zmes hotová, môžete ešte dochutiť soľou a korením.
  • Na tanier dáme trochu zemiakov, pridáme plátok mäsa a prelejeme omáčkou s hubami.
  • Kto chce, môže ešte posypať trochou estragónu alebo napríklad petržlenovou vňaťou.
Mäso so šampiňónmi, zemiakmi a luxusnou omáčkou z pomalého hrnca.
Zdroj: https://www.365daysofcrockpot.com

Zapečená bravčová pliecka s rozmarínom a cherry paradajkami

Tento jednoduchý recept je vhodný pre celú rodinu. Ponúka veľa dobrých chutí a pripravuje sa z ľahko dostupných ingrediencií. To všetko navyše pripravíte v jednom pekáči, prípadne v zapekacej panvici. Správne pripravený pokrm zdobia chrumkavé zemiaky a šťavnaté mäsko.

Ingrediencie:

  • 6 veľkých zemiakov
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 3 stredne veľké cibule
  • 5 – 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 3 – 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 4 hrubšie plátky bravčovej plece
  • 100 – 120 g cherry paradajok
  • 1 – 2 polievkové lyžice sladkej mletej papriky
  • Hrubá morská soľ podľa chuti

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 240 °C.
  • Očistíme cesnak a necháme ho vcelku.
  • Olúpeme cibuľu a rozkrájame na štvrtky.
  • Zemiaky zbavíme šupky, prepolíme a pokrájame na rovnako silné plátky.
  • Rozprestrite zemiaky do panvice, ktorú je možné vložiť do rúry. Pokiaľ nemáte stačí pekáčik.
  • Pridajte cibuľu, cesnak aj celé cherry paradajky.
  • Ochuťte morskou soľou a posypte lístky rozmarínu.
  • Zalejte olivovým olejom a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  • Potom vložte panvicu do rúry a nechajte piecť 35 minút.
  • Po uplynutí tejto doby panvicu vyberte a všetko pomocou obracačky otočte opečenou stranou dole.
  • Vezmite mäso, potrite ho olivovým olejom, posypte paprikou a morskou soľou.
  • Prsty všetko starostlivo rozotrite po oboch stranách, aby bolo mäso dobre ochutené.
  • Pripravte si inú panvicu, nahrejte ju a vložte do nej mäso.
  • Nechajte chvíľu po oboch stranách zatiahnuť, aby zostalo šťavnaté.
  • Potom preložte k zemiakom do druhej panvice/pekáčika a vložte spoločne do rúry.
  • Nechajte piecť asi 25 minút, ale priebežne kontrolujte, aby sa vám náhodou nepripálili zemiaky.
  • Podľa hrúbky mäsa môže pečenie trvať 25 minút, ale pokojne iba 15 minút. Záleží na type rúry aj na tom, ako veľmi máte radi mäso prepečené.
  • Keď je všetko hotové, servírujte spoločne a ozdobte ešte troškou rozmarínu.
Pečené mäso s paprikou, zemiakmi, cibuľou, cesnakom a rozmarínom.
Zdroj: https://www.lydiagerratt.com/

Pečená pliecka z bravčového s bylinkami

Cesnak spolu s bylinkami dokáže mäso premeniť na nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Príprava tohto receptu je jednoduchá a výsledok veľmi chutný. Ostatne dokonale upečené mäsko s chrumkavou kôrkou, ktorá vonia aj chutí po bylinkách a cesnaku pohladí vaše chuťové bunky a dopraje vám skutočnú slasť s každým ďalším sústom.

Vnútri je mäso jemné, zatiaľ čo na povrchu perfektne chrumká. Bravčová pliecka sa dá pripraviť mnohými spôsobmi. Skvelá je tiež údená, varená v pomalom či tlakovom hrnci, metódou sous vide, prípadne ju môžete pokrájanú hodiť jednoducho na gril.

Ingrediencie:

  • 4 – 6 kíl bravčové pliecko vcelku
  • 6 – 8 strúčikov cesnaku
  • 2 – 3 polievkové lyžice čerstvého rozmarínu
  • 1 – 2 polievkové lyžice čerstvého tymiánu
  • 2 – 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice morskej soli (prípadne podľa chuti)
  • 2 kávové lyžičky cukru kryštál
  • 2 lyžičky mletého čierneho korenia (môže byť aj viac)

Postup:

  • Ak chcete dokonalé mäso, je dobré si ho pripraviť deň vopred.
  • Začnite tým, že mäso vysušíte pomocou papierových kuchynských utierok.
  • Potom vezmete čo najostrejší nôž a vrchnú tukovú vrstvu prerežete do hĺbky cca 1 – 2 cm tak, aby vznikla mriežka po celom povrchu.
  • Všetky ingrediencie dajte do misky a dôkladne premiešajte, aby bola zmes hladká.
  • Naneste marinádu na mäso a rozotrite ju po všetkých stranách. Snažte sa skutočne nevynechať jediný kúsok.
  • Dajte mäso do veľkej misy a prelejte zostávajúcou marinádou.
  • Uložte do chladničky a nechajte marinovať najlepšie do budúceho dňa. Pokiaľ nechcete čakať tak dlho, marinujte aspoň 5 hodín.
  • Druhý deň si predhrejte rúru na 135 °C. Nie je to veľa, ale potrebujeme, aby sa mäso robilo pomaly.
  • Pripravte si plech s mriežkou a položte naň pripravené mäso (kto nemá, upečie bežným spôsobom).
  • Tento plech bude praktickejší, aby mohlo lepšie cirkulovať teplo okolo mäsa.
  • Zakryte alobalom a pečte tak dlho, až teplota vo vnútri mäsa dosiahne 80 °C. To zistíte pomocou kuchynského teplomera určeného na tieto účely.
  • Potom zložte alobal a pečte zhruba 30 minút z každej strany.
  • Vyberte pečeni z rúry a nechce zhruba 20 minút odpočívať.
  • Medzitým zvýšte teplotu v rúre na 235 ° C a pečeni do nej po odpočinku vráťte späť.
  • Pečte cca 40 minút, pričom mäso každý 5 minút obracajte, aby bolo prepečené rovnomerne zo všetkých strán.
  • Nakoniec vyberte mäso z rúry a ešte teplé servírujte.
  • Pečenia môžete nakrájať na plátky alebo ju pomocou vidličiek tzv. natrhať a využiť napríklad do sendvičov či hamburgerov ako obľúbené trhané mäso.
  • Ako príloha sú super zemiaky, ale aj pečená tekvica.
Bravčové mäso pečené s cesnakom a bylinkovou krustou.
Zdroj: https://saltpepperskillet.com/

Vyskúšajte aj grilovaný variant. Skvelými kandidátmi sú nami testované elektrické kontaktné grily , ktoré nájdu pestré využitie. Mrknite sa na ich výhody.

Bravčová pečienka so smotanou a horčicou

Tento recept sa vám bude zdať na hony vzdialený od tej klasiky, ktorú poznáme my. Napriek tomu sa skutočne jedná o jednu z variant pliecka na smotane, len tá smotana je v tomto prípade súčasťou luxusnej omáčky. Príprava je jednoduchá a zvládne to naozaj každý. Mäsko je vo finále šťavnaté as omáčkou má úplne dokonalú chuť.

Ingrediencie:

  • 3 kg bravčové pliecko bez kosti
  • Extra panenský olivový olej
  • Morská soľ podľa chuti
  • 3 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 450 ml smotany
  • 3 lyžice kremžskej horčice
  • 1 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia

Postup:

  • Najskôr si predhrejte rúru na pečenie na 230 °C.
  • Potrite mäso olejom a osoľte morskou soľou.
  • Pripravte si pekáč s roštom a umiestnite naň mäso.
  • Nalejte trochu vody na dno.
  • Vložte do rúry a pečte 30 – 40 minút.
  • Potom stiahnite teplotu na 160 ° C a nechajte mäso pomaly piecť 1 1/2 hodiny.
  • Keď sa vám bude zdať mäso ešte málo upečené, nechajte ho piecť ešte ďalších 30 minút.
  • Po upečení mäso z rúry nevyberajte. Iba otvorte dvierka a nechce ho v rúre odpočívať 20 minút.
  • Medzitým čo bude mäso odpočívať, pripravte si omáčku.
  • Kurací vývar dajte do hrnca a nechajte ho povariť, až sa zhruba polovica tekutiny odparí.
  • Odstavte a za stáleho miešania prilejte smotanu.
  • Vráťte hrniec na sporák a na miernom ohni priveďte pomaly do varu.
  • Pridajte horčicu a nechajte variť cca 20 minút.
  • Okoreňte a podľa chuti prípadne ešte prisoľte.
Vynikajúci zapečený prastok so smotanovo-horčičnou omáčkou
Zdroj: https://www.goodfood.com.au/

Mäso pečené so zeleninou

S týmto receptom sa nebudete nijako trápiť. Je to tak trochu šup šup. Rýchla príprava a skvelá chuť. Možno to pri servírovaní nebude vyzerať ako jedlo z nejakej vyhlásenej reštaurácie, ale rozhodne bude stáť za to.

Ingrediencie:

  • 2,5 kg bravčové pliecko
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica čerstvého tymiánu
  • Hrubá morská soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 4 – 5 mrkví
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • 1 kg zemiakov
  • 2 stredne veľké cibule

Postup:

  • Cesnak olúpte a nasekajte najemno spolu s tymianom.
  • Dajte do misky, pridajte soľ a korenie, premiešajte a vzniknutou zmesou obaľte mäso zo všetkých strán.
  • Rúru predhrejte na 190 ° C a pripravte si vyšší pekáčik.
  • Položte doň mäso tukovou stranou nahor a trochu podlejte.
  • Vložte do rúry a pečte zhruba 2 a pol hodiny.
  • Medzitým si očistite zeleninu, pokrájajte na podobne veľké kusy a cca 45 minút pred koncom pečenia pridajte k mäsu do pekáča.
  • Pečte s mäsom a až bude zelenina mäkká, preložte ju na servírovací tanier a nechajte zhruba 10 – 15 minút odpočívať.
  • Nakoniec k zelenine pridajte aj mäso, prelejte šťavou z pekáča a môžete servírovať.
  • Ako príloha je ideálny čerstvý chrumkavý chlieb.
Luxusná pečienka s tymianom a chrumkavou zeleninou.
Zdroj: https://food52.com/

Pliecko na rasci s pomarančovým džúsom

Pliecka pripravovaná s pomarančovým džúsom vás prekvapí svojou osviežujúcou a veľmi lahodnou chuťou, ktorú ešte podčiarkne štipľavá aróma cibule. Mäso je veľmi jemné a krehké.

Ingrediencie:

  • 2 kg bravčové pliecko bez kosti
  • 2 polievkové lyžice rasce
  • 2 lyžice sušeného granulovaného cesnaku
  • 2 lyžice morskej soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 2 veľké cibule
  • 2 stredne veľké pomaranče
  • 1 litrový pomarančový džús

Postup:

  • Predhrejte si rúru na 180 ° C a pripravte si najlepšie liatinový zapekací pekáč s pokrievkou.
  • V miske zmiešajte všetky suché korenie a vysypte na pracovnú dosku alebo napríklad papier na pečenie.
  • Potom v ňom mäso dôkladne obaľte zo všetkých strán a starostlivo pritlačte, nech sa korenie prichytí naozaj všade.
  • Očistite cibule, nakrájajte na plátky a rozprestrite po celom dni pekáča.
  • Pomaranče umyte, rozkrájajte na tenké plátky a naskladajte na cibuľu.
  • Zalejte pomarančovým džúsom a vložte korením obalené mäso.
  • Nechajte pekáč odklopený a zasuňte ho do predhriatej rúry na 30 minút.
  • Potom pekáč znovu vyberte, mäso otočte a dajte späť na 1 a pol hodiny, opäť bez pokrievky.
  • Po týchto 2 hodinách pekáč vytiahnite, opäť mäso obráťte a zaklopte pokrievkou.
  • Vráťte späť do rúry a nechajte piecť ďalších 60 minút.
  • Po upečení mäso odložte zaklopené na kuchynskú linku či sporák a nechajte 20 minút odpočívať. Až potom je mäso pripravené na nakrájanie.
  • Pripravte si mixér a dajte doň cibuľu, plátky pomarančov zbavené šupky aj zvyšok pomarančového džúsu.
  • Nechajte cca 2 minúty mixovať, až sa utvorí pyré, ktoré podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
  • Pri servírovaní pridajte pyré jednoducho k mäsu, či už vedľa na namáčanie mäsa alebo ho môžete potrieť.
  • Ako príloha sa skvele hodí čerstvý chrumkavý chlieb, ktorý si môžete namáčať do pyré.
  • Niekto dokonca podáva tento pokrm spolu s pečenými zemiakmi, alebo sa hodia aj hranolky.
Mäso s príchuťou pomaranča a rasce pečené v liatinovom hrnci.
Zdroj: https://justcook.butcherbox.com/

Prečo máme radi bravčovú pliecko?

Je to v podstate univerzálny kus mäsa, ktorý sa dá použiť na všeličo. Napríklad pliecko s lopatkou je ideálnym kandidátom pre dokonalý grilovaný steak. Všeobecne je pliecko veľmi šťavnatá a má výraznú chuť.

Lepšie je, keď je trochu tučnejšia, pretože keď upečiete chudé pliecko, bude na 100% tuhé. Naopak také mäso sa skvele hodí na dusenie. Tučnejšie pliecko je vo výsledku úžasne krehká.

Pokiaľ má na sebe pliecko tuk, rozhodne ho neodkrajujte, len ho na povrchu narežte. Pliecko je obľúbená súčasť tlačeniek i údenín, navyše je úplne úžasná v podobe trhaného mäsa.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.