Recepty na pečienku z bravčového mäsa na 4 inšpiratívne spôsoby, ktoré sa budú vracať na váš stôl

Viete, aké mäso patrí k tým najšťavnatejším a najvyužívanejším? Je to bezpochyby bravčová pečienka.

Ide o časť pod chrbticou prasaťa a patrí k tomu najlepšiemu, čo z čuníka môžete získať.

Ako túto časť mäsa pripraviť, aby si uchovala svoju šťavnatosť a zároveň nechutila stále rovnako?

Inšpirujte sa našimi lákavými receptami.

Bravčová pečienka na cesnaku

Chcete pripraviť pokrm, ktorý vyzerá zložito, ale pritom je veľmi jednoduchý? Cesnaková pečienka sa hodí k rôznym príležitostiam a je klasikou, ktorú by mal mať vo svojej domácej kuchárke každý milovník dobrého jedla.

Ingrediencie:

  • 400 g bravčovej pečienky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého korenia
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky

Postup:

  • Predhrejte rúru na 200 °C. Vložte bravčovú pečienku do pekáča s alobalom a potrite ju rozotreným cesnakom zo všetkých strán.
  • V malej miske zmiešajte ostatné korenie a pečienku ním taktiež potrite.
  • Starostlivo zabaľte do alobalu a pečte zhruba 1,5 hodiny, kým nebude mäso mäkké.
  • Pred podávaním nechajte mäso chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájajte na plátky.
  • Podávajte so šťouchanými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.
Bravčová pečienka s cesnakom a bylinkami
mccormick.com

Plnená pečienka z bravčového mäsa

Ako dodať šťavnatému mäsu ešte niečo navyše? Naplňte ho! Bravčové pečienka s plnkou sa skvele hodia na slávnostnejšie príležitosti a každý si v nej nájde to, čo má rád.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej pečienky
  • 14 plátkov anglickej slaniny
  • 1 menšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 g listového špenátu
  • 120 g smotanového syra (napr. Lučina)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 lyžička rozmarínu
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Mäso očistite a pozdĺžne rozkrojte na plát. Potom ho opatrne na doske rozklepte tak, aby v nej nevznikli žiadne trhliny. Prebytočné časti mäsa odrežte, aby vám vznikol pravidelný štvorec či obdĺžnik. Mäso osoľte a okoreňte.
  • Pripravte si plnku. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na olivovom oleji. Akonáhle cibuľa zmäkne, pridajte rozotrený cesnak a restujte ďalšiu minútu.
  • Potom pridajte listový špenát. Akonáhle začne strácať objem, vmiešajte syr a korenie.
  • Medzitým pripravte lôžko zo slaniny. Rozložte slaninu na 7 a 7 prúžkov a prepleťte ju tak, aby vám vznikla mriežka. Na slaninové lôžko potom položte rozklepané bravčové mäso.
  • Mäso potrite špenátovo-syrovou zmesou a potom mäso opatrne zarolujte. Roládu zafixujte špáradlami tak, aby sa nikde neroztvárala.
  • Vložte do pekáča a pečte do mäkka po dobu 75 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
  • Podávajte so šťouchanými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo zeleninou opečenou na masle.
Plnená pečienka z bravčového mäsa so zeleninou
www.ruled.me

TIP: Pokiaľ vás mäsové rolády a plnené mäso baví, nechajte sa inšpirovať našim receptami na plnené mäsové rolády na rôzne spôsoby.

Pečienka z bravčového mäsa na chrumkavo

Bravčová pečienka s chrumkavou kožičkou je menej tradičná, ale o to lákavejšia varianta, ako tento druh mäsa pripraviť. Chrumkavé mäsko servírované s baby karotkou restovanou na masle vám doslova roztancuje vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej pečienky s kožou
  • ½ lyžičky čínskeho korenia 5 vôní
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • ½ lyžičky cibuľového prášku
  • štipka bežnej kuchynskej soli
  • 30-50 g hrubozrnnej soli

Postup:

  • Bravčové mäso dôkladne umyte. Zmiešajte korenie – čínske korenie, cesnakový a cibuľový prášok a kuchynskú soľ.
  • Vzniknutou zmesou mäso potrite, predovšetkým kožu. Takto pripravené mäso dajte oddýchnuť ideálne cez noc do chladničky, minimálne však na 2 hodiny.
  • Umiestnite mäso do pekáča kožou nahor a zasypte hrubozrnnou soľou tak, aby bola koža pokrytá po celom povrchu.
  • Vložte do rúry predhriatej na 230 ° C a pečte po dobu 30 minút.
  • Po 30 minútach by mala byť soľná krusta pevná a sfarbená do červena. Celú ju z mäsa odstráňte.
  • Mäso vráťte do rúry a podlejte vodou do výšky 1-2 centimetrov.
  • Pokračujte v pečení po dobu 25 – 30 minút pri teplote 220 – 230 ° C (záleží na výkone konkrétnej rúry, časy sa môžu mierne líšiť).
  • Po vybratí z rúry nechajte aspoň 15 minút vychladnúť, až potom mäso krájajte na plátky.
  • Podávajte s baby karotkou alebo fazuľkami restovanými na masle.
Bravčová pečienka s chrumkavou krustou
booths.co.uk

Bravčová pečienka na hubách

Jednou z najznámejších úprav pečienka je tá s hubami. Mäso môžete piecť priamo s hubami a omáčkou, v našom recepte sa však pozrieme na trochu iný spôsob úpravy bravčového mäsa na hubách. Máte nejaké huby navyše? Pozrite sa na naše tipy ako prebytočné huby správne uchovávať.

Ingrediencie:

Na mäso

  • 600 g bravčovej pečienky
  • 2 lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 ½ lyžičky sušenej šalvie
  • 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo pár vetvička čerstvého)
  • 1 lyžička hrubozrnnej soli
  • 3 strúčiky cesnaku

Na omáčku

  • 500 g čerstvých húb (hríbiky alebo šampiňóny)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • 350 ml kuracieho vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu rozpusteného v 1 lyžici vody
  • soľ
  • korenie

Postup:

Príprava mäsa

  • V malej miske zmiešajte všetko korenie.
  • Korením posypte mäso a premačkajte tak, aby na mäsu dobre držalo.
  • Pečenie vložte do pekáča a dajte piecť do rúry predhriatej na 220 °C. Pečte po dobu 15 minút a potom znížte teplotu na 160 ° C a pečte zhruba ďalšie 1 ½ hodiny.
  • Pred podávaním nechajte mäso 10-15 minút odpočívať, až potom nakrájajte.

Príprava omáčky

  • Na strednom ohni zahrejte olej. Orestujte rozotrený cesnak a šalotku po dobu 1 minúty.
  • Pridajte huby a restujte po dobu 4-5 minút.
  • Pridajte víno, 200 ml kuracieho vývaru a duste, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
  • Potom pridajte zvyšok vývaru a sójovú omáčku. Priveďte do varu.
  • Vmiešajte zmes kukuričného škrobu a vody a duste ďalšie 2 – 3 minúty.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Mäso prelejte hubovou omáčkou a podávajte s ryžou.
Pečienka z bravčového mäsa na hubách
food.com

Hodila by sa vám malá rúra do kuchyne alebo na chatu? V našej recenzii elektrických stolných rúr vám poradíme s výberom. Mrknite sa!

Ako je vidieť, bravčová pečienka je veľmi variabilným typom pokrmu, či už ju robíte len tak, plnenú alebo napríklad s omáčkou.

Vedľa bábiky a stehna patrí do najvyššej triedy toho, čo na prasati nájdete.

Pečienka kúpite samotnú, alebo aj ako kotletu aj s kosťou. Pre niektoré recepty je ideálne, ak je mäso aj s tukovým krytím – s kožou.

O tom sme sa napokon presvedčili už v recepte „na chrumkavo“.

Ktorá je vaša obľúbená časť z prasiatka?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.