Viete, aké mäso patrí k tým najšťavnatejším a najvyužívanejším? Je to bezpochyby bravčová pečienka.
Ide o časť pod chrbticou prasaťa a patrí k tomu najlepšiemu, čo z čuníka môžete získať.
Ako túto časť mäsa pripraviť, aby si uchovala svoju šťavnatosť a zároveň nechutila stále rovnako?
Inšpirujte sa našimi lákavými receptami.
Bravčová pečienka na cesnaku
Chcete pripraviť pokrm, ktorý vyzerá zložito, ale pritom je veľmi jednoduchý? Cesnaková pečienka sa hodí k rôznym príležitostiam a je klasikou, ktorú by mal mať vo svojej domácej kuchárke každý milovník dobrého jedla.
Ingrediencie:
- 400 g bravčovej pečienky
- 6 strúčikov cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého korenia
- ½ lyžičky mletej sladkej papriky
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C. Vložte bravčovú pečienku do pekáča s alobalom a potrite ju rozotreným cesnakom zo všetkých strán.
- V malej miske zmiešajte ostatné korenie a pečienku ním taktiež potrite.
- Starostlivo zabaľte do alobalu a pečte zhruba 1,5 hodiny, kým nebude mäso mäkké.
- Pred podávaním nechajte mäso chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájajte na plátky.
- Podávajte so šťouchanými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.

Plnená pečienka z bravčového mäsa
Ako dodať šťavnatému mäsu ešte niečo navyše? Naplňte ho! Bravčové pečienka s plnkou sa skvele hodia na slávnostnejšie príležitosti a každý si v nej nájde to, čo má rád.
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečienky
- 14 plátkov anglickej slaniny
- 1 menšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g listového špenátu
- 120 g smotanového syra (napr. Lučina)
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžičky sušeného tymiánu
- 1 lyžička rozmarínu
- soľ
- korenie
Postup:
- Mäso očistite a pozdĺžne rozkrojte na plát. Potom ho opatrne na doske rozklepte tak, aby v nej nevznikli žiadne trhliny. Prebytočné časti mäsa odrežte, aby vám vznikol pravidelný štvorec či obdĺžnik. Mäso osoľte a okoreňte.
- Pripravte si plnku. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na olivovom oleji. Akonáhle cibuľa zmäkne, pridajte rozotrený cesnak a restujte ďalšiu minútu.
- Potom pridajte listový špenát. Akonáhle začne strácať objem, vmiešajte syr a korenie.
- Medzitým pripravte lôžko zo slaniny. Rozložte slaninu na 7 a 7 prúžkov a prepleťte ju tak, aby vám vznikla mriežka. Na slaninové lôžko potom položte rozklepané bravčové mäso.
- Mäso potrite špenátovo-syrovou zmesou a potom mäso opatrne zarolujte. Roládu zafixujte špáradlami tak, aby sa nikde neroztvárala.
- Vložte do pekáča a pečte do mäkka po dobu 75 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
- Podávajte so šťouchanými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo zeleninou opečenou na masle.

TIP: Pokiaľ vás mäsové rolády a plnené mäso baví, nechajte sa inšpirovať našim receptami na plnené mäsové rolády na rôzne spôsoby.
Objavte podobné tipy
Pečienka z bravčového mäsa na chrumkavo
Bravčová pečienka s chrumkavou kožičkou je menej tradičná, ale o to lákavejšia varianta, ako tento druh mäsa pripraviť. Chrumkavé mäsko servírované s baby karotkou restovanou na masle vám doslova roztancuje vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečienky s kožou
- ½ lyžičky čínskeho korenia 5 vôní
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky cibuľového prášku
- štipka bežnej kuchynskej soli
- 30-50 g hrubozrnnej soli
Postup:
- Bravčové mäso dôkladne umyte. Zmiešajte korenie – čínske korenie, cesnakový a cibuľový prášok a kuchynskú soľ.
- Vzniknutou zmesou mäso potrite, predovšetkým kožu. Takto pripravené mäso dajte oddýchnuť ideálne cez noc do chladničky, minimálne však na 2 hodiny.
- Umiestnite mäso do pekáča kožou nahor a zasypte hrubozrnnou soľou tak, aby bola koža pokrytá po celom povrchu.
- Vložte do rúry predhriatej na 230 ° C a pečte po dobu 30 minút.
- Po 30 minútach by mala byť soľná krusta pevná a sfarbená do červena. Celú ju z mäsa odstráňte.
- Mäso vráťte do rúry a podlejte vodou do výšky 1-2 centimetrov.
- Pokračujte v pečení po dobu 25 – 30 minút pri teplote 220 – 230 ° C (záleží na výkone konkrétnej rúry, časy sa môžu mierne líšiť).
- Po vybratí z rúry nechajte aspoň 15 minút vychladnúť, až potom mäso krájajte na plátky.
- Podávajte s baby karotkou alebo fazuľkami restovanými na masle.

Bravčová pečienka na hubách
Jednou z najznámejších úprav pečienka je tá s hubami. Mäso môžete piecť priamo s hubami a omáčkou, v našom recepte sa však pozrieme na trochu iný spôsob úpravy bravčového mäsa na hubách. Máte nejaké huby navyše? Pozrite sa na naše tipy ako prebytočné huby správne uchovávať.
Ingrediencie:
Na mäso
- 600 g bravčovej pečienky
- 2 lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 ½ lyžičky sušenej šalvie
- 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo pár vetvička čerstvého)
- 1 lyžička hrubozrnnej soli
- 3 strúčiky cesnaku
Na omáčku
- 500 g čerstvých húb (hríbiky alebo šampiňóny)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- 350 ml kuracieho vývaru
- 100 ml červeného vína
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžičky kukuričného škrobu rozpusteného v 1 lyžici vody
- soľ
- korenie
Postup:
Príprava mäsa
- V malej miske zmiešajte všetko korenie.
- Korením posypte mäso a premačkajte tak, aby na mäsu dobre držalo.
- Pečenie vložte do pekáča a dajte piecť do rúry predhriatej na 220 °C. Pečte po dobu 15 minút a potom znížte teplotu na 160 ° C a pečte zhruba ďalšie 1 ½ hodiny.
- Pred podávaním nechajte mäso 10-15 minút odpočívať, až potom nakrájajte.
Príprava omáčky
- Na strednom ohni zahrejte olej. Orestujte rozotrený cesnak a šalotku po dobu 1 minúty.
- Pridajte huby a restujte po dobu 4-5 minút.
- Pridajte víno, 200 ml kuracieho vývaru a duste, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
- Potom pridajte zvyšok vývaru a sójovú omáčku. Priveďte do varu.
- Vmiešajte zmes kukuričného škrobu a vody a duste ďalšie 2 – 3 minúty.
- Dochuťte soľou a korením.
- Mäso prelejte hubovou omáčkou a podávajte s ryžou.

Hodila by sa vám malá rúra do kuchyne alebo na chatu? V našej recenzii elektrických stolných rúr vám poradíme s výberom. Mrknite sa!
Ako je vidieť, bravčová pečienka je veľmi variabilným typom pokrmu, či už ju robíte len tak, plnenú alebo napríklad s omáčkou.
Vedľa bábiky a stehna patrí do najvyššej triedy toho, čo na prasati nájdete.
Pečienka kúpite samotnú, alebo aj ako kotletu aj s kosťou. Pre niektoré recepty je ideálne, ak je mäso aj s tukovým krytím – s kožou.
O tom sme sa napokon presvedčili už v recepte „na chrumkavo“.
Ktorá je vaša obľúbená časť z prasiatka?