5 báječných receptov na bravčovú krkovicu. Budú sa vám zbiehať sliny!

Viete, že krkovica je jedným z najčastejšie konzumovaných druhov mäsa?

Ide o sval mierne prerastený tukom – preto je tak krásne šťavnatá.

Hodí sa na pečenie, grilovanie aj údenie.

Objavte tie najlepšie recepty s bravčovou krkovicou v hlavnej úlohe.

Marinovaná bravčová krkovica na grile

Krkovička sa skvele hodí na letné grilovanie. Spôsobov, ako ju naložiť sú stovky, ale vyskúšajte túto pivnú marinádu a už nikdy nebude chcieť nič iné.

Ingrediencie

  • 6 plátkov bravčovej krkovice
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL medu
  • 1 citrón
  • 250 ml piva
  • 1 vetvička rozmarínu
  • čierne korenie
  • soľ

Postup

  • Každý plátok mäsa na okraji na niekoľkých miestach mierne narežte, aby sa pri pečení neskrútil
  • Posypte z oboch strán soľou a korením a korenie vtlačte do mäsa
  • V mise zmiešajte pivo, cotronovú šťavu, rozotrený cesnak, med a nasekaný rozmarín
  • Vložte mäso, premiešajte a misu zakryte
  • Nechajte marinovať v chladničke ideálne cez noc
  • Pečte na grile niekoľko minút, kým nie je mäso krásne chrumkavé
Plátky bravčovej krkovice na grile
Zdroj: pinterest.com

Steak z bravčovej krkovice na hubách

Krkovica si skvele rozumie s hubami. V lete môžete použiť čerstvo nazbierané úlovky z lesa, v zime siahnite po šampiňónoch alebo sušených hubách.

Ingrediencie

  • 2 plátky bravčovej krkovičky
  • 200 g húb
  • 1 cibuľa
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL masla
  • 2 PL oleja
  • štipka muškátového orieška
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Mäso vyberte z chladničky a nechajte ho pri izbovej teplote zhruba 30 minút
  • Huby očistite a nakrájajte na kúsky, cibuľu olúpte a najemno nasekajte, cesnak a petržlenovú vňať nakrájajte na drobno
  • Mäso z oboch strán osoľte a okoreňte
  • V panvici rozpáľte olej, vložte plátky mäsa a opekajte na strednom plameni 3 minúty z každej strany
  • Vyberte steaky z panvice
  • V rovnakej panvici nechajte rozpustiť maslo
  • Vložte huby, miešajte a opekajte 2-3 minúty
  • Pridajte cibuľu a cesnak a krátko opečte
  • Ľahko podlejte vodou, miešajte a opekajte ešte 3-5 minút
  • Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom
  • Steak položte na hubovú zmes posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujte s opečenými zemiakmi
Plátok krkovice s hubami a šalátom na tanieri
Zdroj: tasteofhome.com

TIP: Máte radi huby? Pozrite sa na vynikajúce recepty na hubové omáčky.

Bravčová krkovica na smotane

Každé mäso získa úplne nový rozmer keď ho zalejete omáčkou. A táto smotanová s bylinkami je jednoznačne stávka na istotu.

Bravčová krkovica na smotanovej omáčke s hráškom
Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Ingrediencie

  • 3 plátky bravčovej krkovice
  • 2 PL oleja
  • soľ
  • korenie
  • kari prášok
  • 1 ČL masla
  • 120 ml smotany na varenie
  • ½ ČL plnotučnej horčice
  • ½ ČL čerstvého tymiánu
  • 1 ČL čerstvého rozmarínu
  • 2 ČL pažítky

Postup

Postupujte podľa jednoduchého videoreceptu:

Pan-Fried Pork Neck with Herbed Cream Sauce

Pomaly pečená krkovička s ryžou

Keď necháte krkovičku pozvoľna piecť, tuk sa krásne uvoľní do mäsa a prestúpi ho lahodnou chuťou. Inšpirujte sa napríklad týmto receptom.

Ingrediencie

  • 1,5 kg bravčovej krkovice
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 PL nasekaného rozmarínu
  • 1 PL dijónskej horčice
  • 1 PL cirtónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • 4 PL sherry
  • 2 PL javorového sirupu
  • 250 g cherry paradajok
  • soľ

Postup

  • Predhrejte rúru na 150°C
  • Roztlačte 4 strúčiky cesnaku a pridajte k nim horčicu, citrónovú šťavu, rozmarín a olej a premiešajte
  • Mäso vložte do pekáča a pomažte ho zo všetkých strán olejovou pastou
  • Prelejte ho sherry a javorovým sirupom a pečte 3 hodiny
  • Počas pečenia občas podlievajte výpekom alebo vodou
  • Na posledných 15 minút pridajte do pekáča cherry paradajky a na plátky nasekané zvyšné strúčiky cesnaku
  • Keď mäso vyberiete z rúry, nechajte ho ešte 10 minút odpočívať pod alobalom.
  • Servírujte nakrájané na plátky, preliate výpekom s paradajkami a cesnakom.
  • Ako prílohu podávajte ryžu
Krkovica vcelku v pekáčiku s cherry paradajkami
Zdroj: womensweeklyfood.com

Veľa dobrôt pripravíte aj v stolnej rúre. Ak by ste tohto pomocníka potrebovali, v recenzii na minirúry nájdete množstvo rád, ktoré vám určite pomôžu.

Pikantná krkovica po thajsku

Grilované kúsky mäsa doplnené ľahko pálivým dipom. Tento recept na bravčovú krkovicu si zamiluje každý, kto má rád ázijskú kuchyňu.

Ingrediencie

  • 1 kg bravčovej krkovice nakrájanej na hrubšie plátky
  • 4 PL cukru
  • 4 PL rybie omáčky
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 4 PL limetkovej šťavy
  • 2 PL jemne nasekané šalotky
  • 1 PL nakrájaného čerstvého koriandra
  • 1 PL chilli vločiek

Postup

  • Zmiešajte v mise 2 lyžice cukru, 3 lyžice rybej omáčky, pol lyžice chilli vločiek a 2 lyžice limetkovej šťavy
  • Vložte plátky mäsa, premiešajte a nechajte 2-6 hodín marinovať v chladničke
  • Zvyšok chilli vločiek, sójovej omáčky, rybej omáčky a cukru zmiešajte so šalotkou a koriandrom a nechajte v miske, ktorá sa hodí na servírovanie
  • Mäso vyberte z chladničky, zľahka utrite papierovými obrúskami a pečte niekoľko minút na panvici alebo grile
  • Servírujte s čerstvou zeleninou a dipom
  • Podávajte s ryžou, rezancami alebo opečenou bagetkou
Plátky mäsa na tanieri s miskou ázijského dipu
Zdroj: shesimmers.com

Tipy šéfkuchárov, ako najlepšie pripraviť krkovičku

  • Mäso je lepšie kupovať vcelku a nakrájať si ho ešte len doma.
  • Ideálny plátok krkovice by mal byť vysoký približne 2 cm.
  • Začať včas sa oplatí! Čím viac času strávi mäso v marináde, tým bude chutnejšie. Naložte ho cez noc, alebo aspoň na 4 hodiny.
  • To isté platí o pečení. Pomaly pečená krkovica je prestúpená chuťou a mäso sa doslova rozplýva na jazyku.
  • Pri smažení a grilovaní sa mäso naopak musí rýchlo zatiahnuť. Ideálnu teplotu spoznáte, tak že udržíte ruku 10 cm nad rozpálenou panvicou alebo grilom len 2-3 sekundy.
  • Žiadne spečené zvyšky! Pred grilovaním skontrolujte a očistite rošt.
  • Rovnako ako u iného mäsa aj u krkovičky platí, že po upečení alebo po grilovaní je najlepšie nechať mäso ešte chvíľu oddýchnuť napr. pod alobalom, pokrievkou alebo tanierom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.