Báječné recepty na pečené zajačiky k Veľkej noci v 5 variantoch. Vyskúšajte!

Zajaca (alebo zajačika) si môžeme vyrobiť zo sena, z papiera, alebo si ho môžeme uháčkovať. S výrobou nám môžu pomôcť deti, nejde o zložitú prácu.

My vám dnes pomôžeme s tým, ktorého môžete zjesť a pochutnať si na ňom s celou rodinou.

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na veľkonočného zajačika.

Orechový zajačik na Veľkú noc

Veľkonoční zajačikovia sa pečú v rôznych variantoch. Jedným z nich je ten s orechmi.

Ingrediencie

  • 150 g polohrubej múky
  • 40 g hladkej múky
  • 70 g mletých orechov
  • 130 g cukru
  • 60 g tuku
  • 1 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 1,5 dcl mlieka
  • 1/3 balíčka kypriaceho prášku
  • tuk na vymastenie
  • hrubá múka na vysypanie formy

Postup

  • Do misky preosejeme múku s kypriacim práškom a cukrom a premiešame ich s mletými orechmi.
  • Teplé mlieko, vajcia, žĺtok a tuk rozmixujeme, rýchlo premiešame s múčnou zmesou, nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na zajačika (objem pre 500g hotového výrobku) a upečieme v mierne vyhriatej rúre.
  • Po vychladnutí zajačika polejeme polevou podľa chuti a dozdobíme.
Upečený veľkonočný zajac s orechmi a práškovým cukrom.
Zdroj: kochrezepte.at

Kysnutie zajačikovia s medom

Týmito kysnutými veľkonočnými zajačikmi potešíte najmä tie najmenšie. Čo tak ako špeciálna výslužka pre koledníkov?

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • 1/4 l mlieka
  • 2 žĺtky
  • 120 g masla
  • 80 g medu
  • 30 g droždie
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • bielok na potretie

Postup

  • Vytvoríme kysnuté cesto – pomôcť vám môže domáca pekáreň.
  • Po vykysnutí z cesta tvarujeme zajačikmi podľa obrázkov alebo aj judáša.
  • Opäť necháme kysnúť na plechu, potrieme bielkom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C.
  • Vychladnutým zajačikom vytvoríme oči pomocou čokolády.
Lahodný veľkonočný kysnutý zajačik ako obdoba judášov.
akcnezeny.sk

Náš tip: Obdobou týchto kysnutých zajačikov sú aj tradičné veľkonočné judáše . Skúste si tiež upiecť domáci.

Tradičný veľkonočný zajac

Tento pečený zajačik s jemnou vanilkovou príchuťou je jedna báseň! Inšpirujte sa.

Ingrediencie

  • 120 g masla
  • 4 vajcia
  • 200 g cukru krupica
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • trochu šťavy z citróna

Postup

  • Tuk, žĺtky a cukry vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažné mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  • Pokvapkáme šťavou z citróna a nakoniec pomaly vmiešame sneh z bielkov.
  • Vymastíme formu, vysypeme hrubou múkou a pečieme v predhriatej rúre asi 1/2 až 3/4 hodiny.
Tradičný veľkonočný zajačik môže zdobiť aj váš stôl.
nordicware.com

Hrnčekový zajac k Veľkej noci

Nestíhate? Nemáte radi dlhé a zložité pečenie? Potom je tento recept tým pravým pre vás. Je jednoduchý a veľmi rýchly. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1,2 hrnčeku cukor krupica
  • 5 celé vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 šľahačka (nešľahať)

Postup

  • Všetky suroviny zmiešame kým nám vznikne hladké cesto bez hrudiek.
  • Formu na zajačika si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
  • Cesto vlejeme do formy a pečieme približne 30 minút na 180 °C.
Jednoduchý hrnčekový pečený zajačik.
svetevity.sk

Náš tip: Ochutnajte tiež niektorý z našich receptov na veľkonočný bochník .

Šľahačkový zajačik

Kúzliť môžeme aj so šľahačkou a vytvoriť si tak lahodného veľkonočného zajačika, po ktorom sa bude olizovať celá rodina.

Ingrediencie

  • 30 dkg polohrubej múky
  • 22,5 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajcia
  • 1 šľahačka
  • 1 prášok do pečiva

Postup

  • Celé vajcia vyšľaháme s oboma cukrami, prilejeme šľahačku a potom primiešame múku s práškom do pečiva.
  • Nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180 ° C asi 50 minút. (50 minút v mojej ťažkej dvojdielnej keramickej forme, v teflónovej to bude určite rýchlejšie).
  • Po upečení môžeme pocukrovať, poliať polevou, ako kto rád.
Lahodný šľahačkový zajačik k Veľkej noci.
najpecenie.sk

Veľkonočný zajačik ako tradícia

Zajačikovia, či už ako pochúťka, alebo ako dekorácia, sú skrátka tradíciou, ktorú si s Veľkou nocou spája takmer každý. Rovnako sú tradičným symbolom napríklad kraslice.

Existuje veľa možností, aké cesto použiť. Čo ste mohli vidieť v našich receptoch vyššie.

Na pečené zajačiky existuje celý rad rôznych foriem:

  • keramické,
  • plechové,
  • silikónové
  • alebo formy s nepriľnavým povrchom.

Záleží na preferenciách a obľúbenosti každej jednotlivej kuchárky, ktorá forma pre ňu bude najlepšia. V každej z vyššie uvedených foriem sa zajačik pečie inak. Niektoré formy nie je potrebné vymazávať a vysypávať a ušetrí sa vďaka nim aj niečo málo času.

Zajačikovia neodmysliteľne patria k Veľkej noci. Môžete si ale k nim upiecť aj veľkonočné perníčky podľa našich receptov . Máme aj tipy na zdobenie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.