Zajaca (alebo zajačika) si môžeme vyrobiť zo sena, z papiera, alebo si ho môžeme uháčkovať. S výrobou nám môžu pomôcť deti, nejde o zložitú prácu.
My vám dnes pomôžeme s tým, ktorého môžete zjesť a pochutnať si na ňom s celou rodinou.
Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na veľkonočného zajačika.
Orechový zajačik na Veľkú noc
Veľkonoční zajačikovia sa pečú v rôznych variantoch. Jedným z nich je ten s orechmi.
Ingrediencie
- 150 g polohrubej múky
- 40 g hladkej múky
- 70 g mletých orechov
- 130 g cukru
- 60 g tuku
- 1 vajcia
- 1 žĺtok
- 1,5 dcl mlieka
- 1/3 balíčka kypriaceho prášku
- tuk na vymastenie
- hrubá múka na vysypanie formy
Postup
- Do misky preosejeme múku s kypriacim práškom a cukrom a premiešame ich s mletými orechmi.
- Teplé mlieko, vajcia, žĺtok a tuk rozmixujeme, rýchlo premiešame s múčnou zmesou, nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na zajačika (objem pre 500g hotového výrobku) a upečieme v mierne vyhriatej rúre.
- Po vychladnutí zajačika polejeme polevou podľa chuti a dozdobíme.

Kysnutie zajačikovia s medom
Týmito kysnutými veľkonočnými zajačikmi potešíte najmä tie najmenšie. Čo tak ako špeciálna výslužka pre koledníkov?
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 1/4 l mlieka
- 2 žĺtky
- 120 g masla
- 80 g medu
- 30 g droždie
- štipka soli
- citrónová kôra
- bielok na potretie
Postup
- Vytvoríme kysnuté cesto – pomôcť vám môže domáca pekáreň.
- Po vykysnutí z cesta tvarujeme zajačikmi podľa obrázkov alebo aj judáša.
- Opäť necháme kysnúť na plechu, potrieme bielkom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C.
- Vychladnutým zajačikom vytvoríme oči pomocou čokolády.

Náš tip: Obdobou týchto kysnutých zajačikov sú aj tradičné veľkonočné judáše . Skúste si tiež upiecť domáci.
Objavte podobné tipy
Tradičný veľkonočný zajac
Tento pečený zajačik s jemnou vanilkovou príchuťou je jedna báseň! Inšpirujte sa.
Ingrediencie
- 120 g masla
- 4 vajcia
- 200 g cukru krupica
- 1 vanilkový cukor
- 200 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- trochu šťavy z citróna
Postup
- Tuk, žĺtky a cukry vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažné mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Pokvapkáme šťavou z citróna a nakoniec pomaly vmiešame sneh z bielkov.
- Vymastíme formu, vysypeme hrubou múkou a pečieme v predhriatej rúre asi 1/2 až 3/4 hodiny.

Hrnčekový zajac k Veľkej noci
Nestíhate? Nemáte radi dlhé a zložité pečenie? Potom je tento recept tým pravým pre vás. Je jednoduchý a veľmi rýchly. Vyskúšajte!
Ingrediencie
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- 1,2 hrnčeku cukor krupica
- 5 celé vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 šľahačka (nešľahať)
Postup
- Všetky suroviny zmiešame kým nám vznikne hladké cesto bez hrudiek.
- Formu na zajačika si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Cesto vlejeme do formy a pečieme približne 30 minút na 180 °C.

Náš tip: Ochutnajte tiež niektorý z našich receptov na veľkonočný bochník .
Šľahačkový zajačik
Kúzliť môžeme aj so šľahačkou a vytvoriť si tak lahodného veľkonočného zajačika, po ktorom sa bude olizovať celá rodina.
Ingrediencie
- 30 dkg polohrubej múky
- 22,5 dkg cukru
- 1 vanilkový cukor
- 4 vajcia
- 1 šľahačka
- 1 prášok do pečiva
Postup
- Celé vajcia vyšľaháme s oboma cukrami, prilejeme šľahačku a potom primiešame múku s práškom do pečiva.
- Nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180 ° C asi 50 minút. (50 minút v mojej ťažkej dvojdielnej keramickej forme, v teflónovej to bude určite rýchlejšie).
- Po upečení môžeme pocukrovať, poliať polevou, ako kto rád.

Veľkonočný zajačik ako tradícia
Zajačikovia, či už ako pochúťka, alebo ako dekorácia, sú skrátka tradíciou, ktorú si s Veľkou nocou spája takmer každý. Rovnako sú tradičným symbolom napríklad kraslice.
Existuje veľa možností, aké cesto použiť. Čo ste mohli vidieť v našich receptoch vyššie.
Na pečené zajačiky existuje celý rad rôznych foriem:
- keramické,
- plechové,
- silikónové
- alebo formy s nepriľnavým povrchom.
Záleží na preferenciách a obľúbenosti každej jednotlivej kuchárky, ktorá forma pre ňu bude najlepšia. V každej z vyššie uvedených foriem sa zajačik pečie inak. Niektoré formy nie je potrebné vymazávať a vysypávať a ušetrí sa vďaka nim aj niečo málo času.
Zajačikovia neodmysliteľne patria k Veľkej noci. Môžete si ale k nim upiecť aj veľkonočné perníčky podľa našich receptov . Máme aj tipy na zdobenie.