Blíži sa Veľká noc alebo už nastala a vy máte chuť na sladké?
Pokiaľ radi, pečiete, potom pre vás máme riešenie!
Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na veľkonočné sušienky , ktoré ocení každý milovník sladkého.
Maslové sušienky na Veľkú noc
Máte najradšej maslové sušienky? Urobte si ich poctivo a po domácky. Navyše s farebnou polevou budú vyzerať naozaj skvele a budú tak slávnostne zdobiť váš stôl.
Ingrediencie na sušienky
- ½ hrnčeka masla
- 1 hrnček cukru
- 1ks vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu (môžete nahradiť kvalitným vanilkovým cukrom)
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 2 hrnčeky hladkej múky
Ingrediencie na polevu
- 3 hrnčeky práškového cukru
- 2 lyžice sušených bielkov (môžete nahradiť 2 väčšími bielkami)
- ¼ hrnčeka vody (ak použijete čerstvé bielky, vodu nepotrebujete)
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- potravinové farbivá
Postup
- Pomocou elektrického mixéra miešajte vo veľkej mise maslo a cukor, kým zmes nie je ľahká a nadýchaná. Pridajte vajcia a vanilku.
- Znížte otáčky na minimum a vsypte prášok do pečiva a soľ. Postupne pridávajte múku, kým cesto nie je dôkladne premiešané.
- Vytvorte z neho guľu a tesne ju obaľte do potravinovej fólie. Doprajte jej minimálne hodinu v chladničke, pokiaľ nie je pevná. Ideálne ju nechajte v chlade odpočívať celú noc.
- Rúru predhrejte na 175 °C. Plechy vyložte papierom na pečenie.
- Cesto vyberte z chladničky a počkajte 5-10 minút.
- Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkajte tenké cesto. Pomocou vykrajovačov v tvare vajcia vytvorte malé vajíčka. Zo zvyškov opäť podplácajte guľu, vyvaľkajte ju a pokračujte vo vykrajovaní.
- Pečte 8-10 minút podľa hrúbky cesta. Nechajte asi minútu vychladnúť a potom sušienky presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Na polevu zmiešajte sušené bielky a práškový cukor. Pridajte vodu a vanilkový extrakt a miešajte ručným mixérom na stredné otáčky, pokiaľ zmes nebude hladká. Pokiaľ bude poleva veľmi hustá, pridajte vodu, pokiaľ bude príliš tekutá, dodajte cukor.
- Rozdeľte polevu do niekoľkých mištičiek a zafarbite ich vybranými potravinovými farbivami. Nezabudnite na to, že pokiaľ použijete tekuté farbivá, bude to mať vplyv na konzistenciu polevy, prípadne potom pridajte cukor.
- Pomocou zdobičky naneste polevu na sušienky. Pokiaľ budete pridávať druhú vrstvu v bielej alebo inej farbe, počkajte pred ďalším zdobením aspoň hodinu, aby už nanesená poleva dobre stuhla.

Sušienkové vajíčka
Ak chcete koledníkom darovať niečo výnimočné, môžete im darovať tieto sušienky v tvare veľkonočných vajíčok, určite ich poteší.
Ingrediencie na sušienky
- 1 hrnček zmäknutého masla
- ½ hrnčeka hnedého cukru (dobre ho v hrnčeku stlačte, aby zmizol prebytočný vzduch)
- 1 veľké vajcia
- 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu (alebo 2 vanilkové cukry)
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček ovsených vločiek
- ¾ lyžičky soli
Ingrediencie na polevu
- 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
- ⅛ lyžičky soli
- 2 a ½ lyžice smotany na varenie
- dekoračné tyčinky s farebnou polevou na zdobenie
Postup
- Vo veľkej mise trite maslo s hnedým cukrom, kým zmes nie je ľahká a nadýchaná. Pridajte vajcia a vanilku a opäť dobre premiešajte.
- Zmiešajte múku, vločky a soľ a potom ich vsypte do už pripravenej zmesi. Cesto rozdeľte na tri rovnaké dávky.
- Z každej časti vypracujte 12 sušienok v tvare vajíčka. Položte ich na plech, vyložený papierom na pečenie. Pečte na 175 ° C zhruba 20-25 minút. Nechajte kompletne vychladnúť.
- Zmiešajte ingrediencie na polevu, kým nie je úplne hladká. Lyžičkou ju potom naložte na sušienky. Po zaschnutí ich môžete skrášliť farebným veľkonočným zdobením.

Objavte podobné tipy
Kakaové sušienky plnené čokoládou
Nemáte kakaa a čokolády nikdy dosť? Potom ochutnajte tento recept na veľkonočné sušienky s kakaovou príchuťou.
Ingrediencie
- 65 g studeného nakrájaného masla
- ¼ hrnčeka práškového cukru
- ½ hrnčeka hladkej múky
- 2 a ½ lyžičky kukuričnej múky
- 2 lyžice kakaa
- 1 a ¼ žĺtka
- rozpustená biela čokoláda na zdobenie
Ingrediencie na náplň
- 200 g tmavej čokolády, nakrájané na kúsky
- ½ hrnčeka smotany
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C. V robote spracujte maslo, cukor, obe múky, kakao a žĺtky, kým sa neutvorí jemné cesto. Zabaľte ich do potravinovej fólie a vložte do chladničky na cca 30 minút.
- Vyvaľkajte cesto medzi dvoma hárkami papiera na pečenie na šírku cca 3 mm. Použite vykrajovač v tvare vajíčka, vykrajujte s ním z cesta malej oválky a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte cca 8-10 minút, prípadne sa pomocou obracačky skontrolujte spodnú časť sušienky.
- Pokiaľ bude tmavo hnedá, máte hotovo. Sušienky vyberte z rúry a nechajte ich na plechu úplne vychladnúť.
- Na čokoládový krém dajte čokoládu so smotanou do malej rajnice a na miernom plameni ich miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude lesklá.
- Nechajte úplne vychladnúť. Pomocou krému spájajte vždy dve vajíčka k sebe. Potom ich ešte môžete dozdobiť rozpustenou bielou čokoládou.

Baví vás piecť? Vyskúšajte niektoré z našich cukroví na Veľkú noc . Užite si sladké pečenie na sviatky jari!
Perníkové sušienky s pečiatkami
Sušienky s príchuťou perníka vykompenzujú domáce veľkonočné perníčky.
Ingrediencie
- 350 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 130 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 70 g strúhaného kokosu
- ½ lyžice korenia do perníka
- 2 lyžice kakaa
- štipka soli
Postup
- Zmiešajte v mise všetky ingrediencie tak, aby ste vytvorili hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte minimálne na 2 hodiny do chladničky.
- Predhrejte rúru na 160 °C a vyložte plechy papierom na pečenie.
- Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte cesto na šírku cca 4 mm.
- Použite vykrajovače s pečiatkami alebo kolieska vykrájajte a ozdobte ich veľkonočnými pečiatkami na sušienky.
- Sušienky preneste na plech vyložený papierom na pečenie a pečte cca 12 minút.
- Vyberte z rúry a asi po 5 minútach preložte sušienky na mriežku, aby úplne vychladli.

Máme pre vás tie najlepšie recepty na veľkonočné perníčky a navyše aj tipy na zdobenie. Vyskúšajte. 🙂
Zdravé sušienky na Veľkú noc
Maškrtenie je možné aj na Veľkú noc. Skvelú chuť sušienkam dodá kyslá smotana. Inšpirujte sa!
Ingrediencie
- ¼ hrnčeka zmäknutého kokosového oleja
- ½ hrnčeka medu alebo javorového sirupu
- 1 vajce
- ½ hrnčeka kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 2 a ¼ hrnčeka jemne rozomletých ovsených vločiek
Postup
- Z ingrediencií vypracujeme cesto.
- Bochník zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 2 hodiny stuhnúť do chladničky.
- Potom z cesta oddeľujeme guličky, ktoré na plechu sploštíme vidličkou.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ° C asi 10 minút.

Užite si sviatky jari spoločne s rodinou a so svojimi priateľmi a pridajte na veľkonočne prestretý stôl voňavé a chutné sušienky.
Zaručene s nimi zožnete úspech. Veľkonočné sušienky budú navyše milým prekvapením aj pre malých a veľkých koledníkov.
A keď už budete plne zapojení v prípravách na Veľkú noc, čo takto dopriať trochu krásy aj vášmu domovu? Zapojte deti a vrhnite sa na veľkonočné tvorenie. Môžete zdobiť veľkonočné vajíčka, vyrábať dekorácie, ako sú kuriatka, zajačikovia, papierové vajcia atď.
Pozvite priateľov, zvolajte deti a užite si originálnu spoločnú zábavu. Veď sviatky sú ideálnou príležitosťou na to, aby sme trávili čas s tými, ktoré máme na svete najradšej.