5 jednoduchých šalátov do veľkonočného obdobia. Vyskúšajte ich všetky!

V období Veľkej noci sa obklopujeme množstvom delikates a často potom máme potrebu stravu trochu odľahčiť.

Ideálnou voľbou na odľahčenie stravy sú šaláty.

S nastupujúcou jarou môžeme plne využiť vlastnú fantáziu a možnosti, ktoré poskytujú dostupné suroviny vrátane jarnej zeleniny.

Vybrali pre vás 5 vynikajúcich receptov na veľkonočné šaláty, na ktorých si pochutí celá rodina.

Všetky sú dobre stráviteľné a jednoduché.

Poďte sa s nami pustiť do ich prípravy.

Veľkonočný vajíčkový šalát

Pripravte si zo zvyšných vajec tento luxusný šalát, ktorý je možné využiť aj ako nátierku na chlebíčky. Podľa chuti môžete pridať jarnú zeleninu alebo varené zemiaky.

INGREDIENCIA

  • 6 uvarených vajec
  • 1/2 hrnčeka zeleru nastrúhaného nahrubo
  • 1/4 hrnčeka majonézy alebo jogurtu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 menšia červená cibuľa nasekaná najemno
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Najprv si pripravte zálievku zmiešaním majonézy a citrónovej šťavy.
  2. Vajcia pokrájajte na kocky a dajte do väčšej misy.
  3. Prisypte aj zeler a cibuľu.
  4. Prelejte zálievkou a premiešajte.
  5. Dochuťte soľou a korením.
  6. Podávajte.
Šalát z vajec v mise ozdobený čestvými bylinkami a vedľa položené rozpolené vajcia natvrdo.
www.littlebitsof.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie originálne recepty na vaječný šalát 6-krát inak. Pochutnáte si!

Šalát z rukoly s citrónovou zálievkou

Tento živý a jednoduchý šalát s citrónovou zálievkou, čerstvým parmezánom a praženými mandľami sa skvele hodí ako príloha k veľkonočnej večeri a navyše ho zvládnete pripraviť za menej ako 15 minút!

INGREDIENCIA

Na šalát:

  • 140 g rukoly
  • ¼ šálky strúhaného parmezánu alebo podľa chuti
  • ½ šálky lúpaných mandlí
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti

Na zálievku:

  • ¼ šálky extra panenského olivového oleja
  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 1 lyžička medu alebo agávového sirupu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • ⅛ lyžičky soli

POSTUP

  • Rozpáľte veľkú panvicu na strednom plameni.
  • Po zahriatí pridajte nasekané mandle.
  • Pražte 3–4 minúty za občasného miešania, kým nezozlátnu.
  • Do malého pohára alebo misy pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, biely vínny ocot, citrónovú kôru, med, dijonskú horčicu a soľ.
  • Pokiaľ používate pohár, zaviečkujte ho a pretrepte, aby sa zmes spojila.
  • Pokiaľ používate misu, všetko šľahajte, kým sa ingrediencie dobre nespoja.
  • Pridajte rukolu do veľkej servírovacej misy.
  • Zalejte ju zálievkou a premiešajte.
  • Navrch dajte opražené mandle a čerstvo nastrúhaný parmezán.
  • Ozdobte trochou čierneho korenia.
  • Šalát si najlepšie vychutnáte ihneď.
  • Užite si to!
Šalát s citrónovou zálievkou, čerstvým parmezánom a praženými mandľami na tanieri s vidličkou a polovicou citróna.
www.cozypeachkitchen.com

Veľkonočný zemiakový šalát

Vyskúšajte tento zemiakový šalát bez majonézy s čerstvým kôprom a majoránom a na Veľkú noc už nikdy nebudete chcieť jesť nič iné!

INGREDIENCIA

  • 12-14 malých červených zemiakov
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
  • 4 plátky hrubo nakrájanej slaniny
  • olivový olej podľa potreby
  • 1/2 žltej cibule, pozdĺžne rozpolené a nakrájané naprieč na tenké plátky
  • 2 veľké stopky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 2 lyžičky nasekané čerstvé majoránky
  • 1/2 lyžičky mletej horčice
  • 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice kôpru a viac na ozdobu
  • štyri natvrdo varené vajcia, nakrájané
  • hľuzovkový olej (voliteľne)

POSTUP

  • Zemiaky dajte do veľkého hrnca, zalejte osolenou vodou a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a prikryte, varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 20 minút.
  • 4 vajcia vložte do malého hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
  • Vypnite sporák, dajte na hrniec pokrievku a nastavte časy na 15 minút.
  • Keď sú vajcia hotové, ponorte ich do ľadovej vody.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej panvici orestujte slaninu do chrumkava, asi šesť minút.
  • Upečenú slaninu vyberte dierovanou lyžicou z tuku a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
  • Dajte bokom.
  • Nechajte si tri lyžice tuku zo slaniny na orestovanie řapíkatého zeleru a cibule.
  • Na strednom plameni rozohrejte tuk zo slaniny a pridajte cibuľu a stopkový zeler.
  • Restujte, kým nezačnú mäknúť, asi 3 minúty.
  • Pridajte ocot, majoránku, kôpor, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia a mletú horčicu a prešľahajte.
  • Pridajte hovädzí vývar a premiešajte.
  • Zemiaky nakrájané na kúsky o veľkosti sústa spolu so slaninou opatrne vložte do panvice.
  • Varte, opatrne ochutnávajte, kým dresing nezhustne a neobalí zemiaky.
  • Pridajte nakrájané vajcia podľa chuti.
  • Pokiaľ chcete, pridajte do šalátu dve veľké lyžice hľuzovkového oleja a jemne premiešajte.
  • Šalát naložte do servírovacej misy a ozdobte čerstvým kôprom.
  • Podávajte teplé.
Šalát zo zemiakov, vajec a byliniek v mise.
www.insolenceandwine.com

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na šaláty zo zemiakov v klasickej aj diétnej úprave 7x inak. Inšpirujte sa!

Krémový brokolicový šalát

Tento šalát z brokolice je tak neuveriteľne svieži, farebný a chuťovo vynikajúci, že mu málokto odolá! Doplňte ním svoju veľkonočnú tabuľu a uvidíte, že zo stola zmizne ako prvá.

INGREDIENCIA

  • 5 šálok nakrájané čerstvé brokolice
  • 500 g slaniny
  • 1 šálka zlatých hrozienok
  • 1 šálka majonézy
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 lyžice bieleho vína
  • ocot
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná
  • 1 šálka slnečnicových semienok

POSTUP

  • Osmažte niekoľko prúžkov slaniny na stredne vysokom plameni dohneda.
  • Nakrájajte na malé kúsky a dajte bokom.
  • Brokolicu okrájajte tak, aby vám ostali len ružičky.
  • Tie potom nakrájajte na sústa
  • Do misy dajte brokolicu, slaninu, semienka, hrozienka a cibuľu.
  • Na dresing zmiešajte majonézu, cukor, víno a ocot.
  • Nalejte ho na brokolicový šalát a premiešajte.
  • Ihneď podávajte!
Šalát so zeleninou v mise.
www.insanelygoodrecipes.com

Veľkonočné Cobb šalát

Tento vynikajúci šalát je dokonalým stredobodom vášho veľkonočného stola. Skvele vyzerá a ešte lepšie chutí a navyše je neuveriteľne jednoduchý na prípravu!

INGREDIENCIA

Na zálievku:

  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1/2 šálky bieleho vínneho octu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 2/3 šálky olivového oleja

Na šalát:

  • 1 zväzok špargle, orezanej
  • 5 stredných reďkoviek
  • 5 natvrdo uvarených vajec, olúpaných
  • 140 g mladého kelu
  • 3/4 šálky jemne nastrúhaného čedaru
  • 1 šálka mrazených kukuričných zŕn, rozmrazených a osušených
  • 3/4 šálky mrkvy, nakrájané na zápalky
  • 1 a 1/2 šálky šunky nakrájanej na kocky

POSTUP

  • Cesnak nastrúhajte najemno do pollitrového pohára s uzatvárateľným viečkom.
  • Pridajte vínny ocot, citrónovú šťavu, cukor, dijonskú horčicu a olej.
  • Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Uzavrite a dobre pretrepte, aby sa všetko spojilo.
  • Usporiadajte špargľu do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry.
  • Pridajte 2 lyžice vody a zakryte odvetrávaným plastovým vekom.
  • Ohrievajte v mikrovlnnej rúre 2 minút, alebo pokiaľ nebude špargľa chrumkavá.
  • Odkryte, sceďte a nechajte vychladnúť.
  • Nakrájajte pozdĺžne na cca 2,5 cm kúsky.
  • Reďkovky olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  • Vajcia nakrájajte na kocky.
  • Na veľký oválny tanier naaranžujte mladý kel.
  • Posypte väčšinou špargľu, asi tretinu si vyhraďte na ozdobu.
  • Usporiadajte reďkovky, vajcia, čedar, kukuricu, mrkvu, špargľu a šunku na mladý kel a špargľu podľa obrázku nižšie.
  • Podávajte so zálievkou servírovanou bokom.
Šalát so zeleninou, vajcami a šunkou na veľkej tácke s vedľa položeným pohárom zálievky.
www.savoryonline.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie varičov vajec . Kto vyhral v našom porovnaní?

Predstavili sme vám 5 receptov na veľkonočné šaláty, ktoré prídu na chuť.

Šaláty môžeme upravovať podľa vlastných preferencií .

Dochucujeme čerstvými bylinkami ako je petržlenová vňať, bazalka, rozmarín, medvedí cesnak a ďalšie.

Medzi jarnú zeleninu , ktorá sa v šalátoch dobre vyníma, patria predovšetkým reďkovky, pór, jarná cibuľka, špargľa, hrášok, hlávkové a ďalšie šaláty.

Fantázii sa medze nekladú.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.