Báječné recepty na koláč k Veľkej noci. Slané aj sladké potešenie

Chcete si upiecť veľkonočné koláče, s ktorými pohostíte návštevu?

Hľadáte recepty na pochúťky vhodné aj pre deti?

Nemusí však ísť vždy o sladkú variantu, pretože výborné sú aj slané koláče.

Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na veľkonočné koláče .

Inšpirujte sa!

Malinovo-citrónový koláč

Pokiaľ nemáte čerstvé maliny, postačia vám aj tie mrazené. Vďaka citrónu bude váš koláč ojedinele svieži. Vyskúšajte!

Ingrediencie na koláč

  • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka mäkkého masla
  • 1 vanička mäkkého tvarohu
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 3 veľké vajcia, izbové teploty
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnček malín

Ingrediencie na polevu

  • 1/2 hrnčeka mletého cukru
  • 5 lyžíc vysokopercentnej smotany
  • 1 lyžica malinového džemu bez semienok

Postup

  • Upečte najskôr koláč. Predhrejte si rúru na 180 °C. Vymažte si formu maslom a vysypte ju múkou.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ. V druhej miske pomocou mixéra utrite cukor, maslo, tvaroh a citrónovú kôru, kým nevznikne hladké cesto. Pridajte vajcia, jedno po druhom.
  • Zmiešajte suché suroviny s mokrými, aby vzniklo hladké cesto. Pridajte maliny a jemne cesto premiešajte.
  • Cesto vlejte do pripravenej formy a uhlaďte ho.
  • Veľkonočný koláč pečte zhruba 1 hodinu.
  • Potom ho nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si za pomoci mixéra zmiešajte cukor, smotanu a malinový džem. Vznikne vám poleva, ktorú potom pokvapkáte vychladený koláč.
Koláč z malín a citrónu skvelý na Veľkú noc.
Zdroj: goodhousekeeping.com

Citrónová bábovka na Veľkú noc

Patríte skôr medzi milovníkov báboviek? Aj na Veľkú noc si ju môžete upiecť. Zabudnite však na tradičný recept od babičky a vyskúšajte namiesto neho tento originálny, napriek tomu tak výborný.

Ingrediencie

  • 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček jemne rozomletých opražených mandlí
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 hrnček masla
  • 1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 hrnček nízkotučného cmaru
  • 1/2 hrnček tvarohu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 hrnčeky čerstvých čučoriedok

Ingrediencie na krém

  • 1/2 hrnčeka vysokopercentnej smotany
  • 1/4 hrnčeka tvarohu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica cukru
  • bobuľovité ovocie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vymažte si formu na bábovku tukom a vysypte múkou.
  • Upečte si najskôr veľkonočnú bábovku. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, mandle, prášok do pečiva a soľ.
  • Vo veľkej miske pomocou mixéra utrite maslo s cukrom, kým nebude zmes nadýchaná a svetlá. Pridajte vajcia, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
  • Do múčnej zmesi postupne pridávajte cmar, potom aj tvaroh a citrónovú šťavu. Zmiešajte múčnú zmes s rozotreným maslom, cukrom a vajcami. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  • Do cesta potom prisypte čučoriedky a jemne premiešajte.
  • Cesto vlejte do formy na bábovku a pečte ju zhruba 1 hodinu.
  • Nechajte bábovku vychladnúť, a potom ju vyberte z formy.
  • Medzitým si pripravte citrónovú polevu. V miske pomocou mixéra zmiešajte všetky ingrediencie potrebné na polevu. Bábovku potom polevou ozdobte a hore dajte ešte bobuľovité ovocie.
Bábovka s citrónovou polevou a čučoriedkami.
Zdroj: goodhousekeeping.com

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na veľkonočné pečivo . Sladké maškrtenie pre všetkých.

Slaný koláč po Taliansku

Upečte si namiesto sladkého tento výborný slaný koláč, ktorý v talianskych domácnostiach počas veľkonočných sviatkov nesmie chýbať. Je skutočne ľahký. A vychutnáte si ho aj kedykoľvek inokedy počas roka.

Ingrediencie na cesto

  • 3 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 2 lyžice cukru
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnčeka masla, nakrájaného na kúsky

Ingrediencie na náplň

  • 300 g mangoldu bez stoniek
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 stredne veľké cibule, najemno nasekané
  • 10 veľkých vajec
  • 1 hrnček ricotty
  • 100 g parmezánu, nastrúhaného nahrubo
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžičky cukru

Postup

  • Zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo a spracovávajte cesto tak dlho, kým sa nespracuje aj samotné maslo.
  • Pridajte 1/2 hrnčeka studenej vody a mixujte.
  • Cesto si dajte na pracovnú dosku a hneťte ho tak, aby sa dokonale spojilo. Rozdeľte ho na polovicu.
  • Jednu polovicu položte na potravinovú fóliu.
  • Cesto rozvaľkajte na plát hrubý 20 milimetrov, a potom ho zabaľte.
  • To isté urobte aj s druhou polovicou cesta.
  • Oba pláty dajte do chladničky na aspoň 2 hodiny.
  • Teraz sa pustite do plnky.
  • Do veľkého hrnca dajte vodu a priveďte ju do varu. Pridajte do nej mangold a varte túto zeleninu tak dlho, pokiaľ nebude svetlo zelená. Ak nezoženiete mangold, môžete použiť špenát. Aj koláč so špenátom je totiž výborný.
  • Mangold povarte zhruba 2 minúty, a potom ho pomocou klieští namočte do studenej vody, aby ste zastavili varenie. Zeleninu nechajte vychladnúť, a potom ju jemne nasekajte.
  • Vo veľkom hrnci si rozpáľte olej. Osmahnite cibuľku a zmiešajte ju s mangoldom.
  • Vo veľkej miske rozšľahajte 4 vajcia. Pridajte k nim ricottu, parmezán a mangold. Všetko premiešajte. Pridajte cesnak, citrónovú kôru, muškátový oriešok, 2 lyžičky soli a korenie.
  • Vytiahnite cesto z chladničky, nechajte ho zhruba 5 minút pri izbovej teplote. Jeden plát ešte rozvaľkajte tak, aby ste ho mohli dať do formy na koláč a aby ešte cesto trochu presahovalo cez okraje. Cesto zatlačte do strán a dna formy.
  • Rozšľahajte si jedno vajce, a tým hrany cesta potrite.
  • Potom na koláč rovnomerne naneste plnku.
  • Vezmite druhý plát cesta, dajte ho cez plnku, a potom zatočte okraje.
  • Potrite taliansky koláč zhora vajíčkom, posypte ho cukrom, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte ho na 10 minút do mrazničky.
  • Predhrejte si medzitým rúru na 180 °C. Vyberte koláč z mrazničky, oddeľte z neho potravinovú fóliu, a potom ho pečte zhruba 65 až 75 minút. Než ho budete podávať, nechajte ho vychladnúť.
Pravý taliansky koláč so slanou náplňou k Veľkej noci.
Zdroj: bonappetit.com

Tvarohový koláč na Veľkú noc

Aj u nás sa začal na Veľkú noc piecť ruský trhaný koláč. Jeho príprava je totiž jednoduchá a rýchla. Vyskúšajte!

Ingrediencie na cesto

  • 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 3/4 hrnčeka masla
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžice holandského kakaa
  • 1 prášok do pečiva

Ingrediencie na náplň

  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 2 vaničky tvarohu
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva. Pridajte do nej cukor a kakao.
  2. Ďalej do misky primiešajte vajcia a maslo, a potom na pracovnej doske spracujte cesto.
  3. Štvrtinu cesta dajte bokom, zvyšok dajte do formy na koláč.
  4. Zvlášť v miske utrite maslo s cukrom, pridajte tvaroh a všetko premiešajte.
  5. Zo smotany si ušľahajte šľahačku, a tú opatrne zamiešavajte do tvarohu.
  6. Potom pridajte vajcia, štipku soli a vrecko vanilkového cukru.
  7. Náplň pomocou mixéra premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dokonale spojili.
  8. Náplň dajte na cesto, a potom zo zvyšného cesta vykrojte nejaké ozdoby, a tým koláč spestrite.
  9. Predhrejte si rúru na 180 °C a ruský trhaný koláč pečte zhruba 60 minút.
Tvarohový koláč s čokoládovými fľakmi.
Zdroj: diejungskochenundbacken.de

Mrkvový koláč k Veľkej noci

Mrkvové múčniky sú v posledných rokoch viac a viac obľúbené. Nielen že sú zdravé, ale veľmi chutné. Vyskúšajte náš recept!

Ingrediencie na koláč

  • 250 g masla, izbové teploty
  • 4 veľké vajcia
  • lyžička vanilkového extraktu
  • 225 g svetlo hnedého cukru
  • 200 g mrkvy, hrubo nastrúhané
  • 300 g hladké múka
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička korenia podľa ľubovôle (škorica, muškátový oriešok, klinčeky, nové korenie)
  • 1 lyžička mletého zázvoru

Ingrediencie na polevu

  • 40 g masla
  • 100 g tvarohu
  • 175 g práškového cukru
  • 10 g pistácií, nasekaných najemno na ozdobu

Postup

  1. Vymažte si tortovú formu maslom.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte maslo, vajcia, vanilkový extrakt a hnedý cukor.
  3. Primiešajte nastrúhanú mrkvu, múku, prášok do pečiva a korenia. Všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  4. Potom cesto dajte do formy a veľkonočný mrkvový koláč pečte 55 minút.
  5. Po upečení ho nechajte vychladnúť.
  6. Medzitým si pripravte polevu, a to tak, že zmiešate maslo, tvaroh a práškový cukor.
  7. Ozdobte polevu ešte pistáciami. Veľkonočný mrkvový koláč je hotový.
Mrkvový múčnik s polevou a pistáciami.
Zdroj: bakewithstork.com

Zaujal vás tento koláč? Chcete vyskúšať ďalšie recepty na mrkvové múčniky ? Smelo do toho, máme ich veľa.

Koláčiky s lekvárom

Inšpirujte sa týmito báječnými veľkonočnými koláčikmi. Síce je postup o niečo zložitejší, ale výsledok stojí za to! Pokiaľ nemáte lekvár, nahraďte ich akoukoľvek marmeládou či džemom.

Ingrediencie

  • 1 hrnček masla izbovej teploty
  • 1/3 hrnčeka cukru
  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 veľký žĺtok
  • lyžička vanilkového extraktu
  • 2 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 hrnčeka cukru na obalenie (voliteľné)
  • 1/3 hrnčeka lekváru

Postup

  1. V miske za pomoci mixéra utrite maslo, kým nebude krémové.
  2. Do masla pridajte cukor, a potom ešte mixujte, kým sa ingrediencie nespoja.
  3. Pridajte žĺtok a vanilkový extrakt, opäť chvíľu mixujte.
  4. V ďalšej miske si zmiešajte múku, kukuričný škrob a soľ.
  5. Postupne vmiešavajte múčnu zmes do mokrých ingrediencií, pokiaľ sa všetky suroviny dokonale nespoja. Cesto bude suché a drobivé, a preto ho potom môžete vypracovať rukou.
  6. Lyžičkou si naberte trochu cesta, urobte z neho guličku, a potom do cesta urobte jamky prstom.
  7. Veľkonočné koláče obaľte v cukre a položte na papier na pečenie.
  8. Potom dajte koláče do mrazničky a nechajte ich tam 30 minút.
  9. Predhrejte si rúru na 190 °C. Slivkový lekvár si dajte do malej nádoby a rozohrejte ich v rúre.
  10. Do každej jamky na koláči dajte trochu lekváru, koláč položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte po dobu 11 minút.
Mini koláčiky s lekvárovou náplňou.
Zdroj: sugarspunrun.com

Dúfame, že ste si vybrali a upiekli ten najlepší veľkonočný koláč pod slnkom. Určite po ňom nezostane ani kúsok.

Ako sa zabaviť počas sviatkov? Najlepším riešením je zabaviť deti maľovaním veľkonočných vajíčok, vyrábaním veľkonočnej dekorácie alebo napríklad prechádzka do prírody. Buďte kreatívni a vymyslite pre deti veľkonočný program. Poschovávajte sladkosti, vajíčka a iné darčeky po záhrade, po lese alebo po ceste, kam sa chystáte na prechádzku. Deti nielen zabavíte, ale darujete im originálny zážitok.

Ak tento rok trávite Veľkú noc doma, máme pre vás veľa tipov a nápadov, ako si ich užiť , čo vyrábať a čo ukuchtit.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.