Výborné recepty na domácu sekanú na Veľkú noc. Pripravte si s nami celú sviatočnú tabuľu

Veľkonočné sviatky sú rovnako ako Vianoce spojené s prípravou slávnostných pokrmov, pečením sladkostí a vychutnávaním si dobrého pitia a jedla.

Veľkonočná sekaná z mletého mäsa patrí medzi obľúbené pokrmy a my vám ukážeme hneď niekoľko variantov tejto lahodnej a pritom jednoduchej pochúťky.

Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na veľkonočnú sekanú.

Veľkonočné sekaná s vajcom

Klasický recept, bez ktorého sa nezaobíde žiadny sviatočný obed! Veľkonočné sekaná sa tradične plnia varenými vajíčkami, a ak do nej pridáte ešte pár čerstvých zelených byliniek, perfektné jarné jedlo je na svete!

Čo budeme potrebovať

  • 1 veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g strúhanky
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 250 g mletého teľacieho alebo kuracieho mäsa
  • 1 lyžička Worcestrové omáčky
  • 1 vajce
  • 250 ml paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate alebo žeruchy
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 4 varené olúpané vajcia

Postup

  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie na sekanú okrem varených vajec. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu odležať.
  • Rozdeľte mäsovú zmes na dve polovice. Prvú polovicu rovnomerne rozložte do tukom vymasteného pekáča. Na ňu naskladajte vajcia a prekryte druhou polovicou mäsovej zmesi. Uplácajte do rovnomerného tvaru a vložte do rúry.
  • Pečte cca 40 minút, potom vyberte z rúry a nechajte ešte cca 10 minút vychladnúť. Potom podávajte.

Pripravujete sviatočné menu a neviete, čím začať? Vyskúšajte skvelé recepty na najlepšie veľkonočné polievky !
Neviete, akú prílohu zvoliť k veľkonočnej sekanej? Vyskúšajte napríklad obľúbené šťouchané zemiaky podľa nášho receptu .

Nadýchaná mäsová sekaná s vajcom.
Zdroj: jernejkitchen.com

Najlepšia sekaná so žihľavami

Žihľavy patria k jarnej kuchyni už od nepamäti, ale nemusíte sa obmedzovať len na žihľavový špenát či plnku. Vyskúšajte lahodnú sekanú so žihľavou a údeným mäsom, ktorá sa skvele hodí na sviatočný stôl.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 100 g cibule
  • 50 g cesnaku
  • miska čerstvých mladých žihľav
  • 120 ml mlieka
  • 2 svetlé žemle
  • soľ a korenie podľa chuti
  • majorán

Postup

  • Rúru predhrejeme na 200 °C.
  • Žihľavy prelejeme horúcou vodou, zlejeme a necháme odkvapkať.
  • Žemle nakrájame na kocky a zalejeme mliekom, aby napučali a zmäkli. Prebytočné mlieko vytlačíme.
  • Vo veľkej mise zmiešame mleté mäso, žemle, cibuľku a prelisovaný cesnak a dochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Pridáme žihľavy a dobre premiešame.
  • Mäsovú zmes vložíme do pekáča, podlejeme pohárom vody a pečieme cca 45 minút. Počas pečenia môžeme niekoľkokrát poliať výpekom.

Nezabudnite na záver slávnostného obeda podávať sladkú bodku! Podávajte s týmto receptom na veľkonočnú sekanú osvedčené veľkonočné zákusky , ktoré nesklamú.

Mäsová zmes s čerstvou žihľavou.
Zdroj: thebossykitchen.com

Sekaná s údeným mäsom

Údená sekaná je jedna z vecí, ktorá na ľudí pôsobí vo veľkom. Takmer bezpochyby zakaždým, keď to niekto skúsi, vyhlási, že už nikdy nebude jesť „pečenou sekanou“. Milujem sekanú všetkého druhu, ale súhlasím s tým, že na údené sekane je niečo naozaj zvláštne a zaskočí vás hneď prvýkrát a zakaždým, keď ju ochutnáte.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg mletého mäsa
  • 50 g údeného mäsa (na
  • 110 g strúhanky
  • 2 lyžice kožené na mleté mäso
  • 160 gramov nasekanej cibule
  • 150 g syra Gruyere (strúhaný)
  • 2 vajcia
  • 240 ml cmar
  • Barbecue omáčka

Postup

  • Mäso položte na plech a vytlačte ho do placky.
  • Na mäso rovnomerne navrstvite všetky ingrediencie okrem barbecue omáčky.
  • Mäso a ingrediencie zrolujte a vytvarujte akoby bochník.
  • Vložte sekanú do formy v tvare bochníka a vložte do chladničky aspoň na hodinu alebo dlhšie.
  • Predhrejte rúru na 200 °C a dajte, seknú piecť na približne 45 minút.
  • Asi 10 minút pred dokončením sekanou potrite barbecue omáčkou.
  • Nechajte sekanú 7-10 minút odpočinúť a potom nakrájajte.

Na prípravu náramnej sekanej sa iste osvedčí aj domáce mleté mäso. Ingrediencie si volíte podľa vašich predstáv. Ak vás zaujíma, ako si vybrať kvalitný elektrický mlynček na mletie mäsa , mrknite na naše testovanie.
Vyskúšajte aj vy niektorý z receptov na veľkonočnú plnku , ktorá sa skvele hodí napríklad práve k mäsovej sekanej.

Mäsová zmes upečená s BBQ omáčkou.
Zdroj: easyweeknightrecipes.com

Veľkonočná sekanina alá pštrosie vajcia

Nebojte sa dať obľúbené sekané inú formu ako nakrájané plátky. Urobte každému hosťovi jeho porciu zvlášť – obľúbené pštrosie vajcia nie sú v skutočnosti nič iné, než miniatúrne sekané plnené vajcom.

Čo budeme potrebovať

  • 6 varených vajec
  • 120 g mletého mäsa (mix hovädzie + bravčové)
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 60 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 60 g strúhanky
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte mäso, horčicu, soľ a korenie. Zmes dobre premiešajte, rozdeľte na šesť častí az nich vytvarujte placky.
  • Do troch tanierov si nachystajte hladkú múku, strúhanku spolu s parmezánom a dve rozšľahané vajcia.
  • Olúpte varené vajcia. Každé vajcia najprv zľahka obaľte v hladkej múke a potom obaľte v mäsovej plačke. Starostlivo uhlaďte zo všetkých strán.
  • Vajcia obalené v mäse ďalej obaľujte v múke, vajíčku a strúhanke.
  • Vymažte vo vysokej panvici vo vrstve oleja niekoľko minút z každej strany, potom vyberte a nechajte zľahka odkvapkať na obrúsku.
Mäsové guličky so zeleninou a zemiakovou kašou.
Zdroj: tastefullysimple.com

Veľkonočné tradície vo svete

Púšťanie drakov
Oslava Veľkej noci na krásnom britskom ostrove Bermudy, ľudia prichádzajú na pláž Horseshoe Bay, aby predviedli a púšťali svoje dom vyrobené drakmi, často s výraznými, pestrofarebnými, geometrickými vzormi. Súťažiť je možné v mnohých kategóriách, vrátane Najlepší tradičný bermudský drak, Najinovatívnejší dizajn a ďalšie.

Vyrábanie farebných kobercov
Antigua na juhu Guatemaly pokrýva svoje ulice farebnými kobercami po celý veľkonočný týždeň v rámci prípravy na sprievod na Veľký piatok. Dlhé koberce sú vyrobené z kvetov, farebných pilín, ovocia, zeleniny a piesku.

Ohňostroj
V talianskej Florencii miestni oslavujú 350 rokov starú veľkonočnú tradíciu známu ako Scoppio del Carro alebo „výbuch vozíka“. Ľudia vo farebných kostýmoch z 15. storočia vedú ulicami mesta zdobený vozík plný pyrotechniky, než sa zastavia pred katedrálou Duomo. Arcibiskup z Florencie potom počas veľkonočnej omše zapáli zápalnicu, ktorá vedie k vozíku a zapáli ohňostroj, čo má zaistiť dobrú úrodu.

Kroje
Malé deti vo Fínsku – najmä dievčatá – sa tradične prezliekajú za veľkonočné čarodejnice a nosia farebné oblečenie s namaľovanými pehami na tvárach. Na Kvetnú nedeľu vo východnom Fínsku a Bielu sobotu v západnom Fínsku chodia malé čarodejnice od dverí k dverám so zväzkami vŕbových prútikov zdobených farebnými pierkami a krepovým papierom. Na zahnanie zlých duchov sa prednáša rýmované požehnanie a deti na oplátku často dostávajú čokoládové vajíčko.

Hádzanie vody
Ráno na Bielu sobotu sa na gréckom ostrove Korfu koná tradičné „hádzanie hrncov“. Ľudia vyhadzujú z okien hrnce, panvice a ďalšie hlinené riady často naplnené vodou a rozbíjajú ich na ulici. Niektorí hovoria, že tento zvyk pochádza od Benátčanov, ktorí na Nový rok vyhadzovali všetky svoje staré veci. Iní veria, že hádzanie hrncov víta jar, čo symbolizuje nové plodiny, ktoré sa budú zbierať v nových hrncoch.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.