Veľká noc v kuchyni

Veľkonočné sviatky sú obdobím, kedy sa v kuchyni ešte stále spája tradície s modernejšími trendy stravovania. Preto sa v niektorých domácnostiach ešte stále pečie domáci mazanec, predovšetkým pre deti baránok a pre všetky potom obľúbené koláčiky. Pozadu nezostávajú ani hlavné chody, kde väčšinou nechýba niečo s plnkou alebo plnka samotná a pre maškrtné jazýčky je tu ešte slané pohostenie v podobe chlebíčkov, jednohubiek, šalátov a iných výrobkov studenej kuchyne.

Veľkonočné pečenie

Tradičným pečivom pre veľkonočné sviatky sú mazance z kysnutého cesta podobného vianočke. Prípravu zjednodušujú modernejšie a ľahšia cesta z tvarohového cesta, ktoré je rovnako vláčne ako kysnuté. Okrem mazancov patrí k týmto sviatkom baránok pečený vo forme. Cestá na neho môžu byť z rôznych surovín a pečú sa tak zo svetlého, tak aj kakaom, prípadne mrkvou alebo inú ingrediencií zafarbeného cesta. Upečený baránok sa dozdobia, aby bol súčasne aj okrasou sviatočného stola. Cukroví sa pečie väčšinou ľahšie alebo ho nahrádzajú menšie zákusky s krémom a často doplnené ovocím. Dnes to už miesto drobného pečiva môžu byť aj rôzne rezy pečené na plechu a krájané na rezy či kocky, takže nahrádzajú cukrovinky aj zákusky. Výnimkou nie sú ani torty pečené či nepečené, kde pri plnení hrajú hlavnú úlohu odľahčené krémy s tvarohom, pudingom a nevyhnutnou šľahačkou.

Veľkonočné varenie

V dnešnej dobe sa samozrejme najväčšiu možnosť spoločného rodinného stravovania sústreďuje na hlavné sviatočné dni, kde sa snažíme vybrať svátečnější podobu obeda a večere.

Veľkonočné obed

Veľkonočné obed môžeme začať ľahkým predjedlom, ale po ňom vždy nasleduje polievka. V tomto období sa už sústreďujeme skôr na menej kalorické polievky, preto sa bude hodiť napríklad polievka z kuracích odrezkov a drobkov, doplnená jarnou zeleninou, ktorá už býva k dispozícii. Ako hlavný chod si vyberieme samozrejme masové jedlo a to akéhokoľvek druhu. V nadväznosti na tradíciu by to mohlo byť aj z niektorých mladých kusov, ako je jahňacie alebo králičie mäso. Ale dobre sa uplatní aj mäso kuracie alebo morčacie, chudé bravčové mäso, kvalitnejšie hovädzie mäso a pre milovníkov rýb nie je dôvod, aby si ho na veľkonočné stôl nepripravili. Mäso sa často pripravuje s plnkou, ktorú mäso plníme, takže potom podávame rolády alebo závitky, prípadne plnku pečieme zvlášť a pridávame ju k porciu mäsa. Pretože veľká noc sú jarné sviatky, snažíme sa využiť nielen skorej zeleniny k obohateniu sviatočného jedla, ale aj rôznych prírodných zdrojov byliniek na dochutenie mäsa alebo plniek, prípadne šalátov podávanými k hlavnému chodu.

Veľkonočné večera

Chutí raňajky, slávnostný obed, múčnik a drobné slané pohostenie popoludní nedáva príliš šancí výdatnej večeri. Preto sa snažíme podávať ju trochu odľahčenou, to nám ostatne ušetrí aj prácu. Nevadí studená večera zo syrov a nárezu z mäsa alebo údeniny, ktorú výdatne doplníme zeleninou. Výborné sú aj šaláty z podobných surovín, kde zeleniny môže byť ešte viac. Všetko potom podávame len s pečivom.

Veľkonočné pohostenie

O veľkonočných sviatkoch sa veľkej pozornosti těšívá slané pohostenie. Môžeme vopred upiecť rôzne slané drobnosti alebo podávať pohostenie čerstvo pripravené. Ak pečieme, tak sú na mieste rôzne slané sušienky s prídavkom syrov a korenia. Môžeme si tiež upiecť slané polotovary, ktoré podľa potreby plníme penami a náplňami zo syrov či údeniny. Výborné na tieto polotovary je lístkové cesto, ktoré kúpime ako polotovar a opäť si ušetríme trochu práce. Pripraviť sa dajú aj rôzne šaláty, vhodnejšie sú aspoň dva či tri druhy na výber. Medzi najobľúbenejšie však určite patrí obložené chlebíčky a jednohubky. Ich príprava nebýva zložitá, často sa nájde aj pomocník na ich zdobenie. Potrebujeme len pečivo, vhodnú nátierku a suroviny, ktorými zdobíme. Pre pestrosť, zvlášť u jednohubiek, je najlepšie pripraviť nátierky v niekoľkých druhoch. Stačí aj rôzne dochutenie jednotného základu. U zdobenie nekladieme medze fantázii a snažíme sa o čo najlepšie využitie surovín, ktoré máme k dispozícii a čo najnápaditejších zdobenie.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.