Varte ružičkový kel zakaždým inak

Ružičkový kel je typická zimná zelenina. Ten, kto ju má na záhradke ju môže priebežne žať, pre ostatné sa objavuje v ponuke obchodov so zeleninou.

Počas roka potom musíme vziať zavděk ružičkový kelom mrazenú. Ružičky kelu sú obľúbenou prísadou do polievok, niekedy tvorí zeleninovú prílohu, ale možno ju pripraviť aj samostatne ako hlavný chod.

Vyskúšajte si, štyri recepty v ktorých vám bude určite ružičkový kel chutiť.

Polievka z ružičkového kelu

Polievka z ružičkového kelu patrí ku zdravých a chutným receptom, ktoré si určite obľúbite.

INGREDIENCIE

  • 400 g ružičkového kelu
  • 1 cibuľa
  • 250 g zemiakov
  • 1 mrkva
  • 30 g masla
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 strúčik cesnaku
  • majoránka
  • soľ
  • korenie
  • 4 plátky anglickej slaniny

POSTUP

  1. Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu.
  2. Pridáme očistenú kel, pričom väčšie ružičkový kel překrájíme na polovice alebo štvrtiny, na kocky nakrájané zemiaky.
  3. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a zvoľna varíme 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Zahustíme múkou rozmiešanou vo vode, dobre prevaríme.
  5. Dochutíme roztlačeným cesnakom a majoránom.
  6. Podávame posypané opečenou slaninou.

Polievka z ružičkového kelu prekvapeni.kafe.cz

Najlepšie ružičkový kel je tá o veľkosti vlašského orecha.

Dusená ružičkový kel so slaninou

Zdravá príloha z ružičkového kelu, stačí len podusiť.

INGREDIENCIE

  • 800 g ružičkového kelu
  • 80 g masla
  • 100 g anglickej slaniny, plátky
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Ružičkový kel očistíme, sparíme vo vriacej vode a necháme odkvapkať.
  2. Slaninu nakrájame na hrubšie plátky
  3. Na masle speníme slaninu, pridáme odkvapkané ružičkový kel.
  4. Osolíme ich, okoreníme, podlejeme a dusíme do mäkka.

 Nejen výborná příloha ke grilovaným masům, ale také jako hlavní jídlo s vařenými bramborami nebo těstovinami. 

Dusená ružičkový kel so slaninou recepty.dedra.cz

Vyprážané ružičkový kel na chrbátik

“Na chrbátik” značí u tejto techniky dvojaký úpravu. Rozpolené ružičkový kel sa najprv opečú dozlatista. Potom sa otočí na chrbátik, odstaví z priameho plameňa a nechajú sa dôjsť. Finta spočíva vo využití tepelnej zotrvačnosti jedla.

INGREDIENCIE

  • 500 g ružičkového kelu
  • 2 – 3 lyžice kvalitného obľúbeného oleja
  • Soľ a korenie

POSTUP

  1. Ružičkový kel riadne očistíme a zbavíme všetkých ovadlých, načernalých lístkov.
  2. Následne odrežeme spodok kapustiček a rozpolíme ich.
  3. Rozkrájané ružičkový kel umyjeme, osušíme a poriadne posolíme.
  4. Na panvici rozpálime olej a stiahneme intenzitu o štvrtinu.
  5. Následne do panvice rýchlo kladieme ružičky reznou stranou nadol.
  6. Opekáme zhruba 5 minút a potom ich otočíme, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť.
  7. Akonáhle budú ružičkový kel mäkké, poriadne ich premiešame, osolíme a okoreníme.
  8. Dôležité je počas opekania s kelom nehýbať a vydržať až budú mäkké. Výsledkom budú ružičkový kel z jednej strany dozlatista opečené, mäkké, šťavnaté.

 K růžičkové kapustě v této úpravě můžeme připravovat různé omáčky, které chuť kapustiček nádherně doplní. Výborné jsou např. aioli, vinygrette či holandská omáčka. 

Vyprážané ružičkový kel na chrbátik prkynko.cuketka.cz

Pro snadnou přípravu doporučujeme pořídit některou z kvalitních pánví s odjímatelnou rukojetí z naší recenze.

Zapekaná ružičkový kel

INGREDIENCIE

  • 250 g ružičkového kelu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 100 g kyslej smotany
  • 100 g tučného čerstvého krémového syra
  • 100 g mozzarelly (natrháme si ju na kúsky)
  • 30 g strúhaného parmezánu

POSTUP:

  1. Očistené ružičky kelu prelejeme vriacou vodou a necháme ich vychladnúť a potom rozkrojíme napoly.
  2. Na jednej či dvoch lyžiciach olivového oleja opečieme na mesiačiky nakrájanú šalotku a cesnak.
  3. Pridáme ružičkový kel, osolíme a okoreníme a chvíľočku podusíme, kým mi kel nezmäkne.
  4. Kyslú smotanu premiešame so všetkými druhmi syra.
  5. Zapekaciu misku naplníme smotanovo-syrovou zmesou a premiešam s ružičkový kelom, šalotkou a cesnakom.
  6. V predhriatej rúre na 200 ° C zapekáme asi 20 minút.
  7. Nakoniec posypeme parmezánom.

Zapekaná ružičkový kelzdroj : pinterest.ca

Z kelu môžete samozrejme pripravovať veľa ďalšieho, skúste naše ďalšie tipy.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.