Vynikajúce recepty s ružičkovým kelom zakaždým inak. Inšpirujte sa!

Ružičkový kel je typická zimná zelenina. Je ale super zdravá, a tak by ste jej nemali zabudnúť celý rok!

Ten, kto ju má v záhradke ju môže priebežne žať, pre ostatných sa objavuje v ponuke obchodov so zeleninou.

Viete akú tie najlepšie recepty s ružičkovým kelom?

Inšpirujte sa v našom článku! 🙂

Polievka z ružičkového kelu

Polievka z ružičkového kelu patrí k zdravým a chutným receptom, ktoré si určite obľúbite.

INGREDIENCIA

  • 400 g ružičkového kelu
  • 1 cibuľa
  • 250 g zemiakov
  • 1 mrkva
  • 30 g masla
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 strúčik cesnaku
  • majorán
  • soľ
  • korenie
  • 4 plátky anglickej slaniny

POSTUP

  1. Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu.
  2. Pridáme očistený kel, pričom väčšie kel prekrájame na polovice alebo štvrtiny, na kocky nakrájané zemiaky.
  3. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a zvoľna varíme 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Zahustíme múkou rozmiešanou vo vode, dobre prevaríme.
  5. Dochutíme rozotreným cesnakom a majoránom.
  6. Podávame posypané opečenou slaninou.
Polievka z ružičkového kelu
zdroj: prekvapení.kafe.cz

Najlepší ružičkový kel je ten o veľkosti vlašského orecha.

Tip: Na udržanie pozvoľného varu kelu docielite aj v pomalom hrnci. Mrknite sa, ako sa v hrnci na pomalé varenie pokrmy pripravujú .

Dusený ružičkový kel so slaninou

Zdravá príloha z ružičkového kelu, stačí len podusiť.

INGREDIENCIA

  • 800 g ružičkového kelu
  • 80 g masla
  • 100 g anglickej slaniny, plátky
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Kapustičky očistíme, sparíme vo vriacej vode a necháme odkvapkať.
  2. Slaninu nakrájame na hrubšie plátky
  3. Na masle speníme slaninu, pridáme odkvapkané kel.
  4. Osolíme ich, okoreníme, podlejeme a dusíme do mäkka.
Dusený ružičkový kel so slaninou
zdroj: recepty.dedra.cz
 Nielen výborná príloha ku grilovaným mäsám, ale aj ako hlavné jedlo s varenými zemiakmi alebo cestovinami. 

Vyprážaný ružičkový kel na chrbát

„Na chrbátiku“ značí u tejto techniky dvojakú úpravu. Rozpolené kely sa najskôr opečú dozlatista. Potom sa otočí na chrbátik, odstaví z priameho plameňa a nechajú sa dôjsť. Finta spočíva vo využití tepelnej zotrvačnosti jedla.

INGREDIENCIA

  • 500 g ružičkového kelu
  • 2 – 3 lyžice kvalitného obľúbeného oleja
  • Soľ a korenie

POSTUP

  1. Kapustičky riadne očistíme a zbavíme všetkých ovadnutých, načernalých lístkov.
  2. Následne odrežeme spodok kapustičiek a rozpolíme ich.
  3. Rozkrájané kely umyjeme, osušíme a poriadne posolíme.
  4. Na panvici rozpálime olej a stiahneme intenzitu o štvrtinu.
  5. Následne do panvice rýchlo kladieme ružičky reznou stranou dole.
  6. Opekáme zhruba 5 minút a potom ich otočíme, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť.
  7. Akonáhle budú kely mäkké, poriadne ich premiešame, osolíme a okoreníme.
  8. Dôležité je počas opekania so kelmičkami nehýbať a vydržať až budú mäkké. Výsledkom budú kely z jednej strany dozlatista opečené, mäkké, šťavnaté.
 K ružičkovému kelu v tejto úprave môžeme pripravovať rôzne omáčky, ktoré chuť kapustičiek nádherne doplnia. Výborné sú napr. aioli, vinygrette či holandská omáčka. 
Vyprážaný ružičkový kel na chrbát
zdroj: prkynko.cuketka.cz
Pre ľahkú prípravu odporúčame zaobstarať niektorú z kvalitných panvíc s odnímateľnou rukoväťou z našej recenzie.

Zapekaný ružičkový kel

INGREDIENCIA

  • 250 g ružičkového kelu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 100 g kyslej smotany
  • 100 g tučného čerstvého krémového syra
  • 100 g mozzarelly (natrháme si ju na kúsky)
  • 30 g strúhaného parmezánu

POSTUP:

  1. Očistené ružičky kelu prelejeme vriacou vodou a necháme ich vychladnúť a potom rozkrojíme napoly.
  2. Na jednej či dvoch lyžiciach olivového oleja opečieme na mesiačiky nakrájanú šalotku a cesnak.
  3. Pridáme ružičkový kel, osolíme a okoreníme a chvíľočku podusíme, kým mi kel nezmäkne.
  4. Kyslú smotanu premiešame so všetkými druhmi syra.
  5. Zapekaciu misku naplníme smotanovo-syrovou zmesou a premiešam s ružičkovým kelom, šalotkou a cesnakom.
  6. V predhriatej rúre na 200 ° C zapekáme asi 20 minút.
  7. Nakoniec posypeme parmezánom.
Zapekaný ružičkový kel
zdroj : pinterest.ca

Zapekané kelové závitky

Klasickým pokrmom z kelu sú závitky s mletým mäsom, ktoré doplníme vyškvarenou slaninou.

INGREDIENCIA

  • 1 kel
  • 650 g mletého mäsa
  • 2 cibuľa
  • 1 vajce
  • 3 až 4 lyžice strúhanky
  • 4 lyžice mlieka
  • soľ
  • 1 lyžica horčice plnotučné
  • 1 lyžica sladkej mletej papriky
  • mleté korenie
  • olej
  • 100 g slaniny
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku

POSTUP

  1. Najprv si pripravíme kel, ktorý opláchneme, oberieme uvädnuté listy a pripravíme si listy podľa počtu porcií.
  2. Tie sparíme vo vriacej osolenej vode.
  3. Listy z vody zarobíme a necháme odkvapkať, pričom paličkou na mäso zľahka naklepeme rebrá pri listoch.
  4. Vezmeme mleté mäso, ktoré v mise zmiešame s nakrájanou cibuľou, strúhankou namočenou v mlieku, soľou, horčicou, vajcom, korením a mletou paprikou.
  5. Vypracujeme cesto az neho si vytvarujeme valčeky podľa počtu porcií, tie potom zabalíme do listu kelu.
  6. Aby sa nám balíčky nerozmotali, môžeme ich previazať niťou.
  7. V hrnci si orestujeme nakrájanú slaninu a cibuľu, pridáme zvyšok pokrájaného kelu.
  8. Osolíme, podlejeme vodou a pod pokrievkou dusíme domäkka.
  9. Pridáme paradajkový pretlak, ochutíme soľou a korením.
  10. Vezmeme pekáčik, ktorý vymažeme olejom, na dno dáme podusený kel, na ňu vložíme kelové závitky.
  11. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 45 minút.
  12. Ako prílohu podávame varené zemiaky.
Hotový recept na zapekané kelové závitky
zdroj: tastessence.com

Zapekaný kel s ryžou

Zapečením kelu v rúre získame lahodný pokrm, ktorého chute vyniknú, ak použijeme súčasne tvrdý syr a jemné párky.

INGREDIENCIA

  • 1 kel
  • 250 g ryže
  • 150 g jemných párkov
  • 150 g tvrdého syra – Eidam
  • 75 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia
  • soľ

POSTUP

  1. Kel očistíme av slanej vode ho uvaríme, až bude takmer mäkký.
  2. Uvarený kel nakrájame nadrobno.
  3. Uvaríme ryžu.
  4. V hrnci na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájané párky, ktoré olúpeme.
  5. Vezmeme zapekaciu misku, na dno dáme postupne vrstvu nasekaného kelu, ryže, párkov s cibuľou a posypeme strúhaným syrom.
  6. Konečnou vrstvou bude kel.
  7. Všetko osolíme a okoreníme a zalejeme rozšľahanými vajcami.
  8. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry, až pokrm zružovie.
Hotový recept na zapečený kel s ryžou
zdroj: divaliciousrecipes.com

Zapekaný kelový nákyp

Jednou z hlavných prísad nákypu je tuhý sneh z vaječných bielkov, vďaka ktorému pokrm pri pečení nadobudne objem.

INGREDIENCIA

  • 1 kel
  • 3 vajcia
  • olej
  • maslo
  • 40 g tvrdého syra
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 100 g dusené šunky
  • 1 až 2 plátky celozrnného toastového chleba
  • mleté korenie
  • soľ
  • strúhanka

POSTUP

  1. Kel povaríme vo vriacej osolenej vode a vychladnutú ju potom nakrájame nadrobno.
  2. Zapekaciu misku vymažeme olejom a vysypeme strúhankou.
  3. V miske vymiešame žĺtky s kúskom masla a soľou.
  4. Pridáme nadrobno nakrájaný celozrnný chlieb, strúhaný syr a kyslú smotanu.
  5. Doplníme na rezančeky nakrájanou šunkou a kelom.
  6. Osolíme a okoreníme.
  7. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a ten pridáme do pripravenej zmesi.
  8. Zmes vlejeme do zapekacej misky a zapečieme v horúcej rúre asi 45 minút pri teplote 180 °C.
Hotový recept na zapekaný kelový nákyp
zdroj: tasteofhome.com

Pokiaľ nie je kel už zapečený s niektorou prílohovou surovinou, tak k nej podávame predovšetkým rôzne upravené zemiaky. Môžu to byť varené zemiaky, zemiaková kaša alebo šťouchané zemiaky. Inšpirovať sa môžete našimi receptami, v ktorých o zemiakoch ako prílohe píšeme.

K zvlášť pestrým a sýtym zmesiam sa dá podávať iba chlieb. Prílohy doplníme zeleninovou oblohou alebo šalátom.

Zo kelu môžete samozrejme pripravovať veľa ďalšieho , skúste naše ďalšie tipy.

Viete, že kel je zeleninou, ktorú nejeme surovú?

Aj pri príprave šalátov kel vždy vopred chvíľu povaríme vo vriacej vode.

Kel so svojím obsahom zdraviu prospešných látok sa radí medzi potraviny, ktoré by sme mali zaraďovať do svojho jedálnička čo najčastejšie.

A preto sme pre vás v tomto článku pripravili 3 recepty na zapekaný kel. Nechajte si chutiť!

Zapekáme kel

Hlávkový kel je jednou zo zelenín, ktorú je možné využívať mnohými spôsobmi. Dusený a dochutený kel môžeme podávať ako prílohu alebo z neho môžeme uvariť polievku.

Upravený kel sa aj dobre smaží. Ak chceme mať však jedlo, ku ktorému môžeme pridať rôzne ďalšie suroviny, tak si vyberieme niektorý z receptov na zapekaný kel.

Kel a jeho príprava

Kel kupujeme vždy v dobrej kvalite, to znamená nezvädnutú, s vrchnými listami zelenými a bez poškodenia. Napriek tomu sa niekedy neubránime tomu, aby nebolo treba vrchné listy odstrániť. Preto kel vždy dobre prezrieme a poškodené časti odstránime.

Potom ju podľa potreby rozoberieme na listy, nakrájame na polovičky alebo štvrtky, prípadne menší kel necháme celý.

Pred zapekaním je potrebné kel povariť aspoň do polomäkka v osolenej vode. Pri varení ju nezakrývame, a to preto, aby čpavé látky mali možnosť uniknúť. Povarený kel necháme odkvapkať a podľa vybraného receptu ho ďalej upravujeme spolu s ďalšími surovinami a korením.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.