Naučiť sa zdravo variť nevyžaduje veľké úsilie a často postačí len pár dobrých tipov, aby sme vyhli zo zabehnutých koľají a upustili od návykov dobre mienených rád našich babičiek.
Za ich časov bývalo najdôležitejšie, vzhľadom na malé množstvo potravín, pripraviť jedlo ako kalorickú bombu, aby všetci stravníci mali pocit sýtosti.
Dnes je však zásoba potravín takmer neobmedzená a každý si môže vybrať podľa ľubovôle. A preto sme vám pripravili 3 zdravé recepty z rýb, ktoré si zamilujete.
Pečená makrela s bylinkami
Makrela pripravovaná v rúre je jednoduchý a rýchly spôsob, ako pripraviť zdravú večeru v podobe tejto lahodnej ryby.
INGREDIENCIE
- 2 vypitvané makrely
- bylinky podľa chuti (tymian, rozmarín, mäta, šalvia, petržlen …)
- 1 citrón
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku na plátky
- 1 lyžica masla
- 1 cibuľa
POSTUP
- Makrelu dôkladne umyjeme.
- Do kože makrely potom urobíme niekoľko jemných zárezov.
- Makrelu nasolíme.
- Do brucha vložíme cesnak nakrájaný na plátky a vetvičku čerstvého zeleného korenia.
- Korenie roztierame tiež do zárezov, makrela potom bude skvele ochutená aj pod kožu.
- Na záver potom makrelu pokvapkáme šťavou z polovice citróna.
- Pripravený pekáč vymastíme maslom.
- Cibuľu nakrájame na rovnako veľké kolieska a poukladáme ich na dno pekáča. Ak nemáme cibuľu radi, môžeme ju vynechať.
- Následne pridáme pripravenú makrelu a pečieme v rúre na 150 ° C asi 30 – 40 minút podľa veľkosti ryby.
- Pečená makrela bude ešte lahodnejšia, keď ju počas pečenia obrátime a niekoľkokrát polejeme rozpusteným maslom z pekáča.
marthastewart.com
Objavte podobné tipy
Losos s bylinkami na cesnakovom masle
Losos patrí k veľmi obľúbeným a chutným rybám, preto nie je potrebné sa zaoberať veľmi zložitou prípravou. Jeho chuť naopak vynikne, ak ho urobíme klasicky na masle s bylinkami.
INGREDIENCIE
- 4 filety lososa
- 4 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ
- korenie čerstvo mleté
- 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate
POSTUP
- Do hlbšej panvice dáme rozpustiť maslo.
- Vhodíme do neho 4 celé olúpané strúčiky cesnaku a na miernom ohni ich necháme asi 5 minút restovat, nesmie sa začať páliť.
- Orestovanou cesnak vyberieme z panvice, pokiaľ nie je masla dosť, tak k nemu ešte lyžicu pridáme.
- Do ochuteného masla dáme opekať osolené a operených filety lososa.
- Filety opekáme 2 minúty z každej strany.
- Nakoniec pokvapkáme s citrónovou šťavou a posypeme petržlenovou vňaťou.
- Podávajte s rannými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
cookingclassy.com
Pečený pstruh s maslom z medvedieho cesnaku
A co takhle dát si pstruha? Je to zaručená pochoutka pro všechny rybí milovníky. Pstruh má maso jemné konzistence i chuti, kterou by bylo škoda přebít výrazným dochucováním.
INGREDIENCIE
- 4 ks celého kuchaného pstruha
- 2 celé citróny
- 1 zväzok bylín na ryby (tymián, petržlen, bobkový list)
- soľ, biele korenie, citrónová šťava
- 100 g zmäknutého masla
- 1 zväzok medvedieho cesnaku
POSTUP
- Pstruhy vypitveme, umyte, osušíme.
- Vnútri dutiny i zvonka je dôkladne osolíme a trochu okoreníme.
- Do dutiny ďalej vložíme bylinky a plátky citróna.
- Pekáč potrieme trochou masla, pridáme pstruhy a poukladáme ich zvyšným maslom nakrájaným na tenké plátky.
- Dáme do rúry rozohriatej na 190 ° C a pečieme asi 25 až 30 minút dozlatista.
- Medzitým si očistíme a osušíme medvedí cesnak.
- Nahrubo ho nakrájame a spoločne s maslom rozmixujeme v robote.
- Dochutíme troškou citrónovej šťavy a osolíme.
- Upečené ryby rozložíme na tácku alebo na veľký tanier.
- Ozdobíme bylinkami a podávame spolu s ochuteným maslom.
kaufland.cz
Toto boli naše vybrané recepty na zdravé a chutné ryby. Ak ste milovníkmi letných grilovaček, určite vyskúšajte ryby na grile , na ktoré tiež nedáme dopustiť.