Pečeň zastupujú v našich kuchyniach menej obľúbenou skupinu mäsitých potravín.
Sú však rýchla na prípravu a zároveň podstatne cenovo dostupnejšie, než ak ostatné druhy mäsa.
Dajú sa pripravovať mnohými spôsobmi, môžeme ich variť, smažiť, zapekať a svoje využitie nájdu aj v omáčkach alebo pri príprave nielen domácich paštét.
V tomto článku vám prinášame 4 recepty z pečene, od restovaných až po pečeňovú paštétu.
Bravčová pečeň na cibuľke a slanine
INGREDIENCIE
- 300 g bravčová pečeň
- 500 g cibule
- 400 – 300 g anglickej slaniny
- soľ a korenie mleté
- majoránka
- drvenú rascu
- nasekaný cesnak
- zelené bylinky
POSTUP
- Bravčová pečeň, slaninu a cibuľu nakrájame na tenké plátky.
- Na rozpálenú panvicu dáme anglickú slaninu (ak je chudé, pridáme lyžicu oleja) a necháme ju pekne vypéct dozlatista.
- Pár plátkov slaniny si dáme bokom do tepla na ozdobu
- Potom ku slanine pridáme pečeň, ktorá tiež opečieme a nakoniec cibuľu.
- Spoločne restujene dozlatista cibule.
- Osolíme a okoreníme.
- Dochutiť môžeme aj majoránom, čerstvými bylinkami, drvenou rascou alebo cesnakom.
- Podávame s plátkami slaniny, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom.

pečeňové knedličky
INGREDIENCIE
- 100 g bravčovej pečeňou
- 2 lyžice strúhanky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 ks vajcia
- 1 malá lyžička masla
- 1/2 ks cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- majoránka
- soľ
- mleté čierne korenie
POSTUP
- Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pečeň rozmixujeme, osolíme a okoreníme.
- Pridáme nastrúhaný cesnak, lyžicu strúhanky a hladkej múky, majoránku a rozšľahané vajíčko.
- Na záver pridáme orestovanou cibuľku a premiešame.
- Do osolenej vriacej vody vložíme vytvarované knedličky.
- Povaríme 3-5 minút
- Akonáhle vyplávajú hore, vyberieme ich stranou do misky.
- Vkladáme do hotového vývaru a podávame.
TIP: Recept na klasické pečeňové knedličky, môžeme vylepšiť pridaním pažítky alebo petržlenovej vňate miesto majoránky.

Objavte podobné tipy
Smotanová pečeňová omáčka
INGREDIENCIE
- 500 g bravčových alebo morčacích pečene
- 1 cibuľa
- korenie
- drvenú rascu
- 500 ml hydinový vývar
- soľ
- 150 ml sladkej smotany
- olej
- 1 lyžica hladkej múky
- 50 g hrášku
POSTUP
- 200 g pečene rozmixujeme.
- Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme rozmixované pečeň a orestujeme, až zmení farbu.
- Okoreníme, posypeme rascou a zalejeme vývarom.
- Pridáme hrášok a povaríme asi 10 minút.
- Potom osolíme a zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali lyžicu múky.
- Zvyšok pečene nakrájame na kúsky, opečieme na panvici na oleji, osolíme, okoreníme a podávame s omáčkou.

Domáce pečeňová paštéta
Na čerstvé alebo opečené bagete je jej chuť úplne luxusné, neporovnateľne lepšie ako kupované paštéty.
INGREDIENCIE
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 0,5 kg kuracích pečene
- asi 4 cl Napoleona
- 125 g masla
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- Na panvici zohrejeme olej a orestujeme na ňom na hrubo nakrájanú cibuľu.
- K cibuli pridáme tymián a chvíľku restujeme.
- Pečeň očistíme a na panvici opečieme.
- Podlejeme Napoleonom, osolíme, okoreníme a dusíme.
- Keď sú hotové, dáme ich do misy, pridáme maslo a spoločne mixujeme dohladka.
- V prípade potreby ešte dochutíme soľou a korením.

Pečeň nakupujte výhradne čerstvá, sú totiž náchylnejšie na trvanlivosť než ktorékoľvek iné potraviny. Čerstvá pečeň spoznáte podľa toho, že sú na povrchu lesklá a vlhká.
Pokiaľ máte radi najmä hydinová pečeň, prečítajte si náš ďalší článok, kedy sa hydinovým pečeni venujeme .