Varíme z pečene: od restovanie k paštéte

Pečeň zastupujú v našich kuchyniach menej obľúbenou skupinu mäsitých potravín.

Sú však rýchla na prípravu a zároveň podstatne cenovo dostupnejšie, než ak ostatné druhy mäsa.

Dajú sa pripravovať mnohými spôsobmi, môžeme ich variť, smažiť, zapekať a svoje využitie nájdu aj v omáčkach alebo pri príprave nielen domácich paštét.

V tomto článku vám prinášame 4 recepty z pečene, od restovaných až po pečeňovú paštétu.

Bravčová pečeň na cibuľke a slanine

INGREDIENCIE

  • 300 g bravčová pečeň
  • 500 g cibule
  • 400 – 300 g anglickej slaniny
  • soľ a korenie mleté
  • majoránka
  • drvenú rascu
  • nasekaný cesnak
  • zelené bylinky

POSTUP

  1. Bravčová pečeň, slaninu a cibuľu nakrájame na tenké plátky.
  2. Na rozpálenú panvicu dáme anglickú slaninu (ak je chudé, pridáme lyžicu oleja) a necháme ju pekne vypéct dozlatista.
  3. Pár plátkov slaniny si dáme bokom do tepla na ozdobu
  4. Potom ku slanine pridáme pečeň, ktorá tiež opečieme a nakoniec cibuľu.
  5. Spoločne restujene dozlatista cibule.
  6. Osolíme a okoreníme.
  7. Dochutiť môžeme aj majoránom, čerstvými bylinkami, drvenou rascou alebo cesnakom.
  8. Podávame s plátkami slaniny, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom.
Bravčová pečeň na cibuľke a slanine
Zdroj: greatbritishchefs.com

pečeňové knedličky

INGREDIENCIE

  • 100 g bravčovej pečeňou
  • 2 lyžice strúhanky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 ks vajcia
  • 1 malá lyžička masla
  • 1/2 ks cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie

POSTUP

  1. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pečeň rozmixujeme, osolíme a okoreníme.
  3. Pridáme nastrúhaný cesnak, lyžicu strúhanky a hladkej múky, majoránku a rozšľahané vajíčko.
  4. Na záver pridáme orestovanou cibuľku a premiešame.
  5. Do osolenej vriacej vody vložíme vytvarované knedličky.
  6. Povaríme 3-5 minút
  7. Akonáhle vyplávajú hore, vyberieme ich stranou do misky.
  8. Vkladáme do hotového vývaru a podávame.

TIP: Recept na klasické pečeňové knedličky, môžeme vylepšiť pridaním pažítky alebo petržlenovej vňate miesto majoránky.

pečeňové knedličky
Zdroj: matkavari.cz

Smotanová pečeňová omáčka

INGREDIENCIE

  • 500 g bravčových alebo morčacích pečene
  • 1 cibuľa
  • korenie
  • drvenú rascu
  • 500 ml hydinový vývar
  • soľ
  • 150 ml sladkej smotany
  • olej
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 50 g hrášku

POSTUP

  1. 200 g pečene rozmixujeme.
  2. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme rozmixované pečeň a orestujeme, až zmení farbu.
  3. Okoreníme, posypeme rascou a zalejeme vývarom.
  4. Pridáme hrášok a povaríme asi 10 minút.
  5. Potom osolíme a zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali lyžicu múky.
  6. Zvyšok pečene nakrájame na kúsky, opečieme na panvici na oleji, osolíme, okoreníme a podávame s omáčkou.
Smotanová pečeňová omáčka
Zdroj: foto.dama.cz

Domáce pečeňová paštéta

Na čerstvé alebo opečené bagete je jej chuť úplne luxusné, neporovnateľne lepšie ako kupované paštéty.

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 0,5 kg kuracích pečene
  • asi 4 cl Napoleona
  • 125 g masla
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP

  1. Na panvici zohrejeme olej a orestujeme na ňom na hrubo nakrájanú cibuľu.
  2. K cibuli pridáme tymián a chvíľku restujeme.
  3. Pečeň očistíme a na panvici opečieme.
  4. Podlejeme Napoleonom, osolíme, okoreníme a dusíme.
  5. Keď sú hotové, dáme ich do misy, pridáme maslo a spoločne mixujeme dohladka.
  6. V prípade potreby ešte dochutíme soľou a korením.
Domáce pečeňová paštéta
Zdroj: instructables.com

Pečeň nakupujte výhradne čerstvá, sú totiž náchylnejšie na trvanlivosť než ktorékoľvek iné potraviny. Čerstvá pečeň spoznáte podľa toho, že sú na povrchu lesklá a vlhká.

Pokiaľ máte radi najmä hydinová pečeň, prečítajte si náš ďalší článok, kedy sa hydinovým pečeni venujeme .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.