Pór, ktorý sa v jesennom období ponúka v pekne vyvinutých stvoloch s bielou aj zelenú častí využívame do polievok, nátierok či šalátov.
Nemenej chutný a samozrejme aj zdravý je aj pripravený ako hlavný chod, kedy ho pripravíme buď samostatne alebo s ďalšími ingredienciami.
A o póru ako hlavnom chode si napíšeme v tomto článku. Inšpirujte sa a nechajte si chutiť!
Dusený pór na masle
Je výbornou prílohou k dusenému, pečenému alebo grilovanému mäsu, ktoré sa dá doplniť aj varenými alebo opekanými zemiakmi.
INGREDIENCIE
- 3 očistenej póry
- 3 lyžice masla
- soľ a korenie
- lyžička olivového oleja a citrónovej šťavy
POSTUP
- Póry (svetlejšie časti) nakrájame pozdĺžne a potom na širšie kolieska.
- V hrnci rozohrejeme maslo a pór na ňom opražíme.
- Osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút.
- Hotový pór pokvapkáme citrónovou šťavou a trochou olivového oleja.
idratherbeachef.com
Objavte podobné tipy
Vyprážaný pór v cestíčku
Máte radi vyprážané jedlo? Skúste pripraviť jednoduchý recept na chrumkavý pór v cestíčku.
INGREDIENCIE
- 2 -3 ks póru
- 2 ks vajec
- 125 ml piva
- soľ
- hladká múka a olej podľa potreby
POSTUP
- Póry očistíme a nakrájame na asi 5cm kolíky.
- Vhodíme ich do vriacej osolenej vody, krátko povaríme a prudko schladíme ľadovou vodou.
- Necháme odkvapkať.
- Vajcia rozšľaháme s pivom, osolíme a zahustíme múkou tak, aby vzniklo vláčne cestíčko.
- Každý špalíček opatrne namočíme do cesta a usmažíme vo vyššej vrstve rozpáleného oleja.
- Osmažené póry položíme na papierový obrúsok, aby odsal prebytočný tuk.
- Podávame so zemiakovou kašou alebo opečenými zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo ľubovoľným dipom.
moorlandseater.com
TIP : Pokud máte rádi bylinky, zkuste přidat do těstíčka své oblíbené. Navíc, jídlo ochucené bylinkami není potřeba tolik solit ani jinak dochucovat. Řada z nich umí přecházet zažívacím obtížím a usnadňuje trávení.
Zapečený pór so šunkou
Výborné a chutné jedlo, ktoré ocenia nielen dospelí, ale aj deti. Využite sezónu, kedy je k mání výborný pór, ktorý sa v tomto prípade premení v hlavnej hviezdu večera, na ktorej si každý pochutí.
INGREDIENCIE
- 2-3 póry
- 8 plátkov šunky
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 6 lyžíc kyslej smotany
- 100 g strúhaného syra
- soľ a korenie
POSTUP
- Pór (svetlejšie časti) 6-8 kúskov povaríme päť minút v osolenej vode.
- Pozor, nesmie sa nám rozvariť.
- Potom ho vyberieme a schladíme v studenej vode.
- Každý kúsok obalíme v plátku šunky a naukladáme do zapekacej misy alebo pekáča.
- Potom si pripravíme omáčku, ktorú budeme póry potierať.
- Zmiešame dijonskej horčicu, kyslú smotanu a pridáme strúhaný syr, osolíme a okoreníme.
- S omáčkou prelejeme póry a pečieme v rúre na 180 ° C asi 15 – 20 minút, kým nebude pór zlatistý.
- Zapečený pór podávame s pečenými zemiakmi.
ricette.pourfemme.it
Jak jste na tom s pórkem vy? Máte ho rádi? Z pórku lze připravit i jiné chutné a oblíbené recepty, tradiční pórkovou polévku, pórkovou pomazánku nebo i plněný pórek.
Ďalšie skvelé recepty s pórom nájdete medzi našimi ďalšími recepty.