Varíme s pórom netradične ako hlavným chodom

Pór, ktorý sa v jesennom období ponúka v pekne vyvinutých stvoloch s bielou aj zelenú častí využívame do polievok, nátierok či šalátov.

Nemenej chutný a samozrejme aj zdravý je aj pripravený ako hlavný chod, kedy ho pripravíme buď samostatne alebo s ďalšími ingredienciami.

A o póru ako hlavnom chode si napíšeme v tomto článku. Inšpirujte sa a nechajte si chutiť!

Dusený pór na masle

Je výbornou prílohou k dusenému, pečenému alebo grilovanému mäsu, ktoré sa dá doplniť aj varenými alebo opekanými zemiakmi.

INGREDIENCIE

  • 3 očistenej póry
  • 3 lyžice masla
  • soľ a korenie
  • lyžička olivového oleja a citrónovej šťavy

POSTUP

  1. Póry (svetlejšie časti) nakrájame pozdĺžne a potom na širšie kolieska.
  2. V hrnci rozohrejeme maslo a pór na ňom opražíme.
  3. Osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút.
  4. Hotový pór pokvapkáme citrónovou šťavou a trochou olivového oleja.

Dusený pór na masle idratherbeachef.com

Vyprážaný pór v cestíčku

Máte radi vyprážané jedlo? Skúste pripraviť jednoduchý recept na chrumkavý pór v cestíčku.

INGREDIENCIE

  • 2 -3 ks póru
  • 2 ks vajec
  • 125 ml piva
  • soľ
  • hladká múka a olej podľa potreby

POSTUP

  1. Póry očistíme a nakrájame na asi 5cm kolíky.
  2. Vhodíme ich do vriacej osolenej vody, krátko povaríme a prudko schladíme ľadovou vodou.
  3. Necháme odkvapkať.
  4. Vajcia rozšľaháme s pivom, osolíme a zahustíme múkou tak, aby vzniklo vláčne cestíčko.
  5. Každý špalíček opatrne namočíme do cesta a usmažíme vo vyššej vrstve rozpáleného oleja.
  6. Osmažené póry položíme na papierový obrúsok, aby odsal prebytočný tuk.
  7. Podávame so zemiakovou kašou alebo opečenými zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo ľubovoľným dipom.

Vyprážaný pór v cestíčku moorlandseater.com

 TIP : Pokud máte rádi bylinky, zkuste přidat do těstíčka své oblíbené. Navíc, jídlo ochucené bylinkami není potřeba tolik solit ani jinak dochucovat. Řada z nich umí přecházet zažívacím obtížím a usnadňuje trávení. 

Zapečený pór so šunkou

Výborné a chutné jedlo, ktoré ocenia nielen dospelí, ale aj deti. Využite sezónu, kedy je k mání výborný pór, ktorý sa v tomto prípade premení v hlavnej hviezdu večera, na ktorej si každý pochutí.

INGREDIENCIE

  • 2-3 póry
  • 8 plátkov šunky
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 6 lyžíc kyslej smotany
  • 100 g strúhaného syra
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Pór (svetlejšie časti) 6-8 kúskov povaríme päť minút v osolenej vode.
  2. Pozor, nesmie sa nám rozvariť.
  3. Potom ho vyberieme a schladíme v studenej vode.
  4. Každý kúsok obalíme v plátku šunky a naukladáme do zapekacej misy alebo pekáča.
  5. Potom si pripravíme omáčku, ktorú budeme póry potierať.
  6. Zmiešame dijonskej horčicu, kyslú smotanu a pridáme strúhaný syr, osolíme a okoreníme.
  7. S omáčkou prelejeme póry a pečieme v rúre na 180 ° C asi 15 – 20 minút, kým nebude pór zlatistý.
  8. Zapečený pór podávame s pečenými zemiakmi.

Zapečený pór so šunkou ricette.pourfemme.it

Jak jste na tom s pórkem vy? Máte ho rádi? Z pórku lze připravit i jiné chutné a oblíbené recepty, tradiční pórkovou polévku, pórkovou pomazánku nebo i plněný pórek.

Ďalšie skvelé recepty s pórom nájdete medzi našimi ďalšími recepty.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.