Varíme, dusíme a pečieme mäso

Potrebujete zdravo pripraviť mäso? Je známe, že najzdravšie je mäso varené, dusené a pečené.

V množstve receptov sa mäso jednoducho smaží. Je to rýchla a dobrá pochúťka, ale všetci vieme, že nie práve najzdravšie.

Preto sme pre vás, ktorí radšej volia zdravšiu cestu, pripravili špeciálny článok!

O čom teda bude reč? Práve o varenie, dusenie a pečenie . Pripravíme si rovnaký kus bravčového podľa 3 rôznych receptov!

varené mäso

Variť môžeme všetky druhy mäsa. My sme vybrali, ako už vyššie zmieňujeme, bravčové.

INGREDIENCIE

  • bravčové stehno
  • soľ, korenie
  • 5 strúčikov cesnaku
  • bobkový list

POSTUP

  1. Mäso vkladáme vždy až vo chvíli, kedy voda varí. Ak chceme iba silný vývar, môžeme vložiť mäso do studenej vody
  2. Vriacu vodu primerane osolíme a podľa vlastnej chuti pridávame korenie. Varíme do zmäknutia. V tlakovom hrnci to však bude oveľa rýchlejší.
  3. Servírujeme so zemiakmi a zeleninou, aby sme dodržali diétne charakter pokrmu.
Keď už bravčové, skúsme ho uvariť na vode.
pinterest.com
Tip : Vepřové maso z bůčku nebo plece se většinou podává jako studený nářez.

dusené mäso

Dusiť môžeme tiež všetky druhy mäsa a čas potrebný na dusenie sa samozrejme riadi jeho druhom a kvalitou.

INGREDIENCIE

  • 1 bravčové stehno
  • 3/4 kg mrkvy
  • soľ, korenie
  • 2 lyžice oleja
  • majorán / bazalka / tymian / oregáno podľa chuti
  • rasca

POSTUP

  1. Dusenie mäsa sa podobá úprave mäsa v pare. Na mäso pôsobí horúci vzduch a para z horúcej tekutiny, preto ho v priebehu dusenia podlievame primeraným množstvom horúcej vody alebo vývaru. Nikdy na mäso nelejeme studenú vodu, pretože mäso potom tvrdne.
  2. Mäso očistíme a menej šťavnaté mäso môžeme špikovať prúžkami slaniny, údeniny alebo zeleniny.
  3. Kostičky osolíme, okoreníme podľa chuti a opečieme na troche tuku.
  4. Potom ho vložíme do hrnca, podlejeme a dusíme na platni 20 minút.
  5. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a dusíme ďalších zhruba 20 minút.
  6. Servírujeme so zemiakmi, posypané zelenými bylinkami.
Bravčové dusíme väčšinou so zeleninou
pinterest.com

pečené mäso

Pečenie je výborná a zdravá forma pre tých, ktorí milujú chrumkavé mäso na povrchu a jemné vo vnútri.

INGREDIENCIE

  • bravčové stehno na plátky
  • čiže, karí, korenie podľa chuti a preferencií
  • 1 cuketa na kolieska
  • 1 žltá a 1 oranžová paprika na prúžky
  • 1 limetka

POSTUP

  1. Pri pečení pôsobí na mäso horúci vzduch, preto očistené, osolené a podľa potreby okorenené mäso vkladáme do vopred dobre vyhriatej rúry, aby sa vytvorila ochranná vrstva a mäso zostalo šťavnaté.
  2. Plátky bravčového okoreníme a sprudka opečieme na oleji z oboch strán.
  3. Vložíme do nádoby na pečenie spolu so zeleninou, pokvapkáme sójovou omáčkou, okoreníme i papriky.
  4. Aby sa mäso nepripálilo, podlievame ho podľa potreby len veľmi malým množstvom horúcej vody alebo vývaru, a to na dno nádoby, nie na mäso.
  5. Ak chceme mať kôrku mäsa zvlášť dobre vypečenú, potierame povrch mäsa rozohriatym masťou alebo olejom.

 Pečené vepřoé mäso so zeleninou je klasika na nedeľný stôl

Niektoré druhy pečeného mäsa odporúčame zasypať tesne pred dokončením strúhaným syrom. Pre viac informácií o tejto kombinácii sa pozrite na naše 4 recepty na pečené mäso so syrom .

Ako zvyčajne upravujete mäso? Dajte nám vedieť v komentári pod článkom!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.