Potrebujete zdravo pripraviť mäso? Je známe, že najzdravšie je mäso varené, dusené a pečené.
V množstve receptov sa mäso jednoducho smaží. Je to rýchla a dobrá pochúťka, ale všetci vieme, že nie práve najzdravšie.
Preto sme pre vás, ktorí radšej volia zdravšiu cestu, pripravili špeciálny článok!
O čom teda bude reč? Práve o varenie, dusenie a pečenie strong>. Pripravíme si rovnaký kus bravčového podľa 3 rôznych receptov!
varené mäso
Variť môžeme všetky druhy mäsa. My sme vybrali, ako už vyššie zmieňujeme, bravčové.
INGREDIENCIE
- bravčové stehno
- soľ, korenie
- 5 strúčikov cesnaku
- bobkový list
POSTUP
- Mäso vkladáme vždy až vo chvíli, kedy voda varí. Ak chceme iba silný vývar, môžeme vložiť mäso do studenej vody
- Vriacu vodu primerane osolíme a podľa vlastnej chuti pridávame korenie. Varíme do zmäknutia. V tlakovom hrnci to však bude oveľa rýchlejší.
- Servírujeme so zemiakmi a zeleninou, aby sme dodržali diétne charakter pokrmu.

Objavte podobné tipy
dusené mäso
Dusiť môžeme tiež všetky druhy mäsa a čas potrebný na dusenie sa samozrejme riadi jeho druhom a kvalitou.
INGREDIENCIE
- 1 bravčové stehno
- 3/4 kg mrkvy
- soľ, korenie
- 2 lyžice oleja
- majorán / bazalka / tymian / oregáno podľa chuti
- rasca
POSTUP
- Dusenie mäsa sa podobá úprave mäsa v pare. Na mäso pôsobí horúci vzduch a para z horúcej tekutiny, preto ho v priebehu dusenia podlievame primeraným množstvom horúcej vody alebo vývaru. Nikdy na mäso nelejeme studenú vodu, pretože mäso potom tvrdne.
- Mäso očistíme a menej šťavnaté mäso môžeme špikovať prúžkami slaniny, údeniny alebo zeleniny.
- Kostičky osolíme, okoreníme podľa chuti a opečieme na troche tuku.
- Potom ho vložíme do hrnca, podlejeme a dusíme na platni 20 minút.
- Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a dusíme ďalších zhruba 20 minút.
- Servírujeme so zemiakmi, posypané zelenými bylinkami.

pečené mäso
Pečenie je výborná a zdravá forma pre tých, ktorí milujú chrumkavé mäso na povrchu a jemné vo vnútri.
INGREDIENCIE
- bravčové stehno na plátky
- čiže, karí, korenie podľa chuti a preferencií
- 1 cuketa na kolieska
- 1 žltá a 1 oranžová paprika na prúžky
- 1 limetka
POSTUP
- Pri pečení pôsobí na mäso horúci vzduch, preto očistené, osolené a podľa potreby okorenené mäso vkladáme do vopred dobre vyhriatej rúry, aby sa vytvorila ochranná vrstva a mäso zostalo šťavnaté.
- Plátky bravčového okoreníme a sprudka opečieme na oleji z oboch strán.
- Vložíme do nádoby na pečenie spolu so zeleninou, pokvapkáme sójovou omáčkou, okoreníme i papriky.
- Aby sa mäso nepripálilo, podlievame ho podľa potreby len veľmi malým množstvom horúcej vody alebo vývaru, a to na dno nádoby, nie na mäso.
- Ak chceme mať kôrku mäsa zvlášť dobre vypečenú, potierame povrch mäsa rozohriatym masťou alebo olejom.
Niektoré druhy pečeného mäsa odporúčame zasypať tesne pred dokončením strúhaným syrom. Pre viac informácií o tejto kombinácii sa pozrite na naše 4 recepty na pečené mäso so syrom .
Ako zvyčajne upravujete mäso? Dajte nám vedieť strong> v komentári pod článkom!