Dusíme mäso 6x inak alebo inšpirujte sa našimi receptami na luxusný obed či večeru!

Premýšľate, čo si pripraviť cez víkend na obed?

Máme pre vás skvelé recepty na dusené mäso, ktoré si zamiluje celá vaša rodina!

Vyskúšajte variant s kuracím, teľacím alebo hovädzím mäsom.

Nech už si vyberiete akokoľvek, bude to nezabudnuteľná pochúťka!

Dusené kuracie stehná so šampiňónmi a pórom

Ochutnajte tento pokrm, ktorý vás počas chladných dní krásne zahreje a je skvelý ako perfektný obed či večera pre celú rodinu!

Ingrediencie

  • 2 veľké alebo 3 stredné póry, iba biele časti
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 1/2 lyžičky papriky
  • olivový olej v spreji
  • 8 kúskov (cca 1,2 kg) kuracích stehien s kosťou a bez kože, nakrájaných
  • 1 lyžica masla
  • 230 g šampiňónov, nakrájaných na štvrtky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • 3 lyžice sherry

Postup

  1. Pór dobre opláchnite a oddeľte jednotlivé vrstvy, aby ste sa uistili, že v ňom nie sú žiadne nečistoty.
  2. Nakrájajte na polmesiaca hrubé asi 0,5 cm.
  3. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  4. Zmiešajte dohromady 1 a 1/4 lyžičky soli, 1/4 lyžičky korenia a papriku a okoreňte všetky strany kurčaťa.
  5. Rozpáľte veľký hrniec (alebo panvicu) vhodný do rúry na vysokom plameni.
  6. Až bude hrniec rozpálený, pridajte olivový olej a opekajte kura po dávkach zo všetkých strán, asi 5 minút z každej strany, podľa potreby upravte teplotu.
  7. Odstavte a opakujte so zvyšným kuracím mäsom.
  8. Dajte bokom.
  9. Znížte plameň na stredne nízky a pridajte maslo.
  10. Keď maslo začne peniť, pridajte pór a restujte za stáleho miešania do zmäknutia asi 6 až 8 minút.
  11. Pridajte šampiňóny, 1/4 lyžičky soli, premiešajte a varte prikryté 5 minút.
  12. Miešajte, kým nepustí šťavu.
  13. Prisypte múku, vmiešajte kurací vývar a sherry a 2 až 3 minúty poduste.
  14. Vráťte kurča do hrnca, nalejte naň omáčku zo šampiňónov a cherry a pečte v rúre zakrytej 40 až 50 minút, kým nebude mäso prepečené a mäkké.
  15. Dobrú chuť!
Kuracie mäso so šampiňónmi a zelenou zeleninou servírované na tanieri s vidličkou.
www.skinnytaste.com

Máme pre vás aj ďalších 6 najlepších receptov na stehná z kuracieho mäsa , ktorým nebude môcť odolať. Vyskúšajte!

Osso Buco

Už ste niekedy vyskúšali túto taliansku klasiku zo šťavnatého duseného teľacieho s gremolatou z petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku? Nie? Chyba! Je to lahôdka!

Ingrediencie

Na Osso Buco:

  • 115 g pancetty, nakrájané na 0,5 cm kocky
  • 1,1 až 1,4 kg teľacej gleje (4 až 6 kusov s hrúbkou 5 až 8 cm)
  • 1/2 šálky nakrájanej mrkvy (0,5 cm kocky)
  • 1/2 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru (0,5 cm kocky)
  • 1 stredná cibuľa (0,5 cm kocky)
  • 2 lyžice nasekaného cesnaku (asi 4 strúčiky)
  • 3 až 4 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 lyžička sušeného)
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 1 až 2 šálky kuracieho alebo teľacieho vývaru
  • hladká múka na poprášenie mäsa
  • soľ a korenie podľa chuti

Na gremolate:

  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené a nasekané

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 °C.
  2. Nechajte rozpáliť hrniec vhodný do rúry (alebo veľkú panvicu) na sporáku na strednom plameni asi 5 minút.
  3. Pridajte do hrnca pancettu, restujte a občas premiešajte.
  4. Keď je pancetta chrumkavá a väčšina tuku je vypálená (asi 5 minút restovania), vyberte pancettu na tanier pokrytý papierovou utierkou a dajte bokom.
  5. V prípade potreby zlejte z panvice všetok tuk okrem dvoch lyžíc.
  6. Múku dajte do plytkej misy alebo hlbokého taniera.
  7. Teľacie mäso dobre osoľte a okoreňte, obaľte ju v múke, straste prebytok a mäso pridajte do rozpáleného tuku v hrnci.
  8. Zvýšte plameň na stredne vysoký a opečte mäso z každej strany, kým nebude dobre zhnednuté (asi 5 minút z každej strany).
  9. Vyberte mäso na tanier, dajte bokom.
  10. Pridajte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler do hrnca.
  11. Restujte za častého miešania, kým cibuľa nezosklovatí asi 5 minút), a pridajte cesnak a tymian.
  12. Pokračujte v restovaní, kým zelenina nezačne hnednúť (asi 10 minút).
  13. Vráťte mäso do hrnca a potom pridajte toľko vývaru, aby presahoval o niečo viac ako do polovice mäsa.
  14. Priveďte do varu.
  15. Zakryte hrniec a vložte ho do rúry.
  16. Pečte, kým nie je mäso mäkké, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
  17. Zmiešajte ingrediencie na gremolate a dajte ich do samostatnej malej servírovacej misky.
  18. Podávajte Osso Buco servírované na rizote alebo polente.
  19. Posypte gremolatou.
Dusené teľacie s gremolatou z petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku, servírované na zemiakovej kaši so zeleninkou.
www.simplyrecipes.com

Dusené jahňacie kolienko v paradajkovej omáčke

Tento recept je jednoduchý a pritom tak luxusný! Jahňacia kolienka dusená veľmi pomaly v rúre v paradajkovej omáčke, ktorá dodá mäsu veľa lahodnej chuti, budú to najlepšie, čo ste za posledný rok jedli!

Ingrediencie

  • 6 jahňacích kolienok
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 lyžice masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 2 stredné mrkvy, olúpané a jemne nakrájané
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1 plechovka (425 g) paradajkovej omáčky
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 1 šálka červeného vína
  • zemiaková kaša, na podávanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 ° Celzia.
  2. Jahňacie kolienka osoľte a okoreňte.
  3. Vo veľkom hrnci (alebo panvici) vhodnom do rúry rozohrejte olej.
  4. Pridajte jahňacie mäso a opekajte celé dozlatista, asi 4 minúty z každej strany.
  5. Podľa potreby pracujte v dávkach.
  6. Vyberte jahňacie mäso z hrnca a položte na tanier.
  7. V hrnci rozpustite na strednom plameni 2 lyžice masla.
  8. Pridajte cibuľu a mrkvu a restujte do mäkka, 4 minúty.
  9. Pridajte cesnak a restujte, kým nebude voňavý, ešte 1 minútu, potom pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.
  10. Zalejte vývarom a paradajkovou omáčkou a potom vráťte jahňacie kolienka do hrnca.
  11. Pridajte rozmarín a priveďte do varu.
  12. Prikryte a preložte do rúry.
  13. Pečte, kým jahňacie kolienka úplne nezmäknú, 2 hodiny.
  14. Vyberte jahňacie mäso z hrnca a položte na doštičku.
  15. Zabaľte mäso do alobalu, aby ste ho udržali teplé.
  16. Rozmarín vyhoďte.
  17. Vráťte hrniec na sporák na strednú teplotu.
  18. Pridajte víno a priveďte do varu.
  19. Znížte teplotu a nechajte variť do zhustnutia, 10 minút.
  20. Vmiešajte zvyšné 2 lyžice masla.
  21. Jahňacie mäso podávajte so zemiakovou kašou a lyžicou omáčky navrch.
Jahňacie mäso v omáčke z paradajok a vína s tymianom.
www.delish.com

Morčacie stehná dusené v jablčnom mušte

Morčacie stehienka dusené so zeleninou v jablčnom mušte sú jednoduché na prípravu a zároveň sa jedná o výbornú záležitosť, ktorú si obľúbi celá vaša rodina!

Ingrediencie

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 2 morčacie stehná
  • 115 g pancetty alebo slaniny, nakrájané na cca centimetrové kocky
  • 2 stredné mrkvy, nakrájané na centimetrové kocky
  • 1 veľký stopka stopkového zeleru, nakrájaný na centimetrové kocky
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na centimetrové kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 šálky jablčného muštu
  • 1–1 a ½ šálky morčacieho vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 celé klinčeky
  • 2 vetvičky tymiánu
  • soľ a čerstvo drvené korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 °C.
  2. Zohrejte široký hrniec s ťažkým dnom vhodný do rúry na strednom až stredne vysokom plameni.
  3. Morčacie stehná osušte a dochuťte soľou a korením.
  4. Pridajte do hrnca olej a potom morčacie stehná.
  5. Varte asi 8-10 minút na prvej strane alebo pokiaľ dobre nezhnednú.
  6. Otočte a varte ďalších 10–15 minút, alebo pokiaľ zo všetkých strán nebudú krásne zlaté.
  7. Odstráňte z panvice.
  8. Znížte teplotu na stredne nízku a pridajte do hrnca pancettu.
  9. Varte celkom 10–15 minút, teplotu upravujte podľa potreby, alebo pokiaľ sa tuk nerozpustí a pancetta nebude chrumkavá.
  10. Vyberte pancettu z panvice pomocou dierovanej lyžice.
  11. Nechajte si v hrnci zvyšný tuk.
  12. Pridajte do hrnca mrkva, stopkatý zeler a cibuľu.
  13. Dochuťte soľou.
  14. Restujte na strednom plameni za občasného miešania asi 10 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
  15. Pridajte cesnak a restujte asi 30 sekúnd.
  16. Pridajte morku a pancettu späť do hrnca.
  17. Zalejte jablčným muštom a dostatočným množstvom vývaru, aby tekutina dosahovala do ⅔ morčacích stehien.
  18. Pridajte bobkový list, klinčeky a tymian.
  19. Prikryjeme pokrievkou a dajte do rúry.
  20. Pečte 45 minút, odkryte a pečte ďalších 15–20 minút, alebo kým najhrubšia časť morčacieho mäsa nezaznamená na teplomere 70 °C.
  21. Morčacie stehienka preložte na tanier a zakryte alobalom, aby zostala teplá.
  22. Tekutinu z dusenia preceďte.
  23. Zeleninu a pancettu nevyhadzujte, nechajte si ju na servírovanie.
  24. Lyžicou odstráňte tuk z hornej časti scedenej tekutiny.
  25. Precedenú tekutinu vráťte do hrnca a priveďte do varu.
  26. Varte do zhustnutia a zredukujte asi na 2 šálky.
  27. V prípade potreby dokoreňte.
  28. Morčacie stehienka podávajte s omáčkou a odloženou zeleninovou zmesou.
  29. Ako príloha je skvelá zemiaková kaša.
  30. Užite si to!
Dve morčacie stehienka servírované na tanieri a ozdobené bylinkami.
www.mythreeseasons.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na stehná z morčacieho mäsa pre všetkých gurmánov. Vyskúšajte ich všetky!

Hovädzie na víne so šampiňónmi

Nikto neodolá tomuto bohatému uspokojivému pokrmu, ktorý sa rozplýva v ústach! Hovädzie mäso dusené so zeleninou, šampiňónmi a vínom je obľúbená pochúťka a až ju ochutnáte, pochopíte prečo.

Ingrediencie

  • 2,3 kg hovädzieho predného mäsa, nakrájaného na 7 – 10 cm kúsky (veľké tučné kúsky odrežte)
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica soli
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na jemné kocky
  • 2 bobkové listy
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 3 šálky červeného vína (napríklad pinot noir)
  • 500 g šampiňónov, nakrájaných na štvrtiny
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • korenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Mäso osušte a zo všetkých strán bohato osoľte a okoreňte.
  3. Vo veľkej panvici alebo v hrnci vhodnom do rúry rozohrejte olej, kým sa nezačne trblietať.
  4. V malých dávkach opekajte mäso zo všetkých strán.
  5. Asi 2 minúty na každú stranu.
  6. Mäso dajte bokom.
  7. Znížte teplotu na stredne nízku a pridajte cibuľu, mrkvu a bobkový list.
  8. Opekajte, kým mrkva a cibuľa nezmäknú, asi 5 minút.
  9. Pridajte cesnak a restujte ďalšie 2 minúty.
  10. Vmiešajte paradajkový pretlak.
  11. Prisypte múku a miešajte, kým sa nevstrebe.
  12. Pomaly vmiešajte víno a pridajte huby.
  13. Vložte mäso späť do panvice v jednej vrstve.
  14. Mäso by malo sedieť tesne nad hladinou tekutiny.
  15. Aby bolo dobré, nechcete, aby bolo celé ponorené v tekutine.
  16. Tymian vložte medzi kúsky mäsa a pokrm priveďte do varu.
  17. Prikryte a vložte do predhriatej rúry.
  18. Pečte 2 a ½ – 3 hodiny.
  19. Mäso by sa malo po dokončení jemne rozpadať.
  20. Podávajte na lôžku zemiakovej kaše as trochou zeleniny.
Hovädzie mäso pripravované so zeleninou, šampiňónmi a vínom, servírované v panvici a posypané čerstvými bylinkami.
www.themodernproper.com

Pikantná bravčová pliecko na jablkách

Bravčové mäso a jablká sú obľúbenou kombináciou. V tomto recepte je sladkosť ovocia vyvážená pikantným korením ako je zázvor, horčica a kajenské korenie. Vyskúšajte túto delikatesu aj u vás doma!

Ingrediencie

  • 1 lyžička celých semienok koriandra
  • 4 lyžičky soli plus na dochutenie
  • 2 a 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
  • 2 lyžičky horčičného prášku
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky kajenského korenia
  • cca 1,3 kg bravčovej pleci s kosťou
  • 2 stredné jablká, nakrájané na kocky
  • 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
  • 1/2 šálky jablčného octu
  • 1/4 šálky medu

Postup

  1. Semienka koriandra opečte na malej suchej panvici na strednom plameni a prevaľujte ich na panvici, aby sa nepripálili, kým nebudú voňavé.
  2. Krátko schlaďte, potom rozdrvte v mlynčeku na korenie alebo v mažiari.
  3. Zmiešajte koriander, soľ, zázvor, horčicu, čierne korenie a kajenské korenie v malej miske.
  4. Ostrým nožom obkreslite tukové švy mäsa a okolo kosti, aby ste vytvorili rad hlbokých rezov na oboch stranách bez toho, aby ste úplne oddelili svaly.
  5. Vyrežte akýkoľvek vonkajší tuk sérií rezov vo vzdialenosti 2,5 cm od seba.
  6. Mäso utrite po celom povrchu utierkou, masírujte ho medzi svalmi a zo všetkých strán.
  7. Vložte mäso do hrnca vhodného do rúry alebo vysokej panvice.
  8. Zakryte a nechajte v chlade aspoň 12 hodín a až 3 dni.
  9. Mäso vyberte z chladničky a pred varením ho nechajte 1 až 1 a 1/2 hodiny odležať pri izbovej teplote.
  10. Umiestnite stojan do stredu rúry a zahrejte na 150 ° C.
  11. Odkryte bravčové mäso a pridajte jablká a cibuľu.
  12. Zmiešajte ocot a med s 1 šálkou vody a nalejte na mäso.
  13. Pevne prikryte a pečte, kým mäso nezmäkne, 2-1/2 až 3 hodiny.
  14. Ponechajte tekutinu a jablká v hrnci a preneste mäso na plech s okrajom, aby mierne vychladlo.
  15. Mäso rozdeľte na veľké kúsky a odstráňte a vyhoďte všetok tuk.
  16. Z vývaru zoberte tuk.
  17. Vráťte mäso do hrnca a kúsky naskladajte do jednej vrstvy.
  18. Zvýšte teplotu rúry na 220 °C.
  19. Bravčové mäso pečte odkryté (počas pečenia raz otočte), kým povrch pekne nezhnedne, asi 40 minút.
  20. Podávajte s jablkami a omáčkou a podľa chuti dochuťte soľou.
Bravčové mäso servírované na tanieri so zemiakovou kašou a príborom.
www.finecooking.com

Odporúčame vyskúšať aj našich 6 vynikajúcich receptov s trhaným mäsom . Ktorá varianta sa stane vašim favoritom?

A aký recept bol ten váš TOP? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.