Pokiaľ sa pripravujete na menšiu rodinnú oslavu, posedenie s priateľmi či vianočné sviatky, určite musíte skúsiť recepty na perníkové guličky.
Jednoduchá príprava je dôležitá, zvlášť keď niečo chystáme na poslednú chvíľu.
Všetky tieto recepty majú jedno spoločné, a to bleskovú prípravu, lahodnú chuť a výber tých najlepších surovín.
Neváhajte vyskúšať jednotlivé recepty a zistiť tak, ktorý z nich sa stane vašim favoritom!
Jednoduché perníkové guličky
Kto by nemal rád vôňu a nezameniteľnú korenenú chuť tradičných perníčkov. Pokiaľ nemáte čas si upiecť tie klasické, skúste tento recept, ktorý vás doslova nakopne svojou energiou. Je to v podstate taký zdravá sviatočná desiata. Kto by si rád vychutnal aj nejaký ten normálny múčnik, môže omrknúť recepty na cuketový perník .
Ingrediencie:
- 1/4 hrnčeka mandľovej múky
- 3/4 hrnčeka ovsených vločiek
- 1 hrnček vanilkovej srvátky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1 a 1/4 hrnčeka datlí bez kôstok
Postup:
- Do nádoby kuchynského robota dáme mandľovú múku, ovsené vločky, srvátku, škoricu, zázvor a klinčeky.
- Mixujeme, kým zmes nebude mať konzistenciu múky.
- Pridáme polovicu vykôstkovaných datlí a znovu rozmixujeme, aby sa zmes dobre zmiešala.
- Pridáme zostávajúce datle a naposledy dôkladne rozmixujeme, až vznikne jednotná hladká hmota.
- Z cesta vytvarujeme cca 12 guličiek veľkosti vlašského orecha.
- Umiestnime ich do vzduchotesnej nádoby a uložíme do chladničky.
- Pred podávaním by mali byť v chladničke minimálne hodinu.
- Potom už len stačí naservírovať. Guličky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až piatich dní.
Perníkové guličky s mandľou
Keď sa povie perník, každý si hneď vybaví Vianoce a vianočné pečivo. To však neznamená, že si také pochúťky, nemôžete pripraviť kedykoľvek počas roka, napríklad aj na Veľkú noc či len tak k popoludňajšej káve či čaju.
Ingrediencie:
- 1 hrnček vykôstkovaných sušených datlí vcelku
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 2 a 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžica melasy
- 1 lyžica javorového sirupu
- 2 hrnčeky vody
- Mandle podľa potreby
Postup:
- Do hrnca dáme 2 hrnčeky vody a privedieme do varu.
- Pridáme datle, premiešame a odstavíme ohňa. Necháme namočené po dobu 15 minút.
- Zatiaľ čo sa datle namáčajú, dáme si do nádoby kuchynského robota všetky suché ingrediencie (ovsené vločky, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, soľ a vlašské orechy).
- Pomocou pulzného tlačidla mixujeme, kým zmes nebude svojou konzistenciou pripomínať prášok.
- Presypeme z kuchynského robota do misy a dáme nabok.
- Akonáhle sú datle hotové, zlejeme prebytočnú vodu a datle preložíme do nádoby kuchynského robota.
- Pridáme melasu, javorový sirup a rozmixujeme na pyré.
- Postupne prisypeme zmes suchých surovín a mixujeme, kým sa všetko rovnomerne nezmieša
- Podľa potreby zoškrabujeme gumovou stierkou zmes zo steny misy.
- Pomocou polievkovej lyžice odoberáme kúsky hmoty, do stredu položíme mandľu a tvarujeme rovnako veľké guličky.
- Hotové gule dáme do chladničky, aby sa minimálne 1 hodinu pred podávaním chladili.
Tip: Gule môžete ešte namočiť do bielej či tmavej čokoládovej polevy.
Objavte podobné tipy
Sladké gule zo salka s vôňou perníka
Úžasná vôňa, lahodná chuť a jednoduchá príprava. Perníkové guličky zo salka si zamilujete. To je presne to, čo robí tento recept jedinečným. Uvidíte, že sa k nemu budete veľmi radi vracať.
Ingrediencie:
- 1 hrnček mliečnej čokolády
- 2 lyžičky zmäknutého nesoleného masla
- 1/2 hrnčeka sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 lyžice nadrobno nakrájaného kryštalizovaného zázvoru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/8 lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 hrnčeka kvalitného kakaa
Postup:
- Mliečnu čokoládu do veľkej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a dáme ju na minútu rozpustiť, pričom každých 20 sekúnd premiešame.
- Vyberieme nádobu z mikrovlnky, pridáme maslo a miešame, kým sa nerozpustí a nebude hladké.
- Vmiešame sladené kondenzované mlieko, kryštalizovaný zázvor, škoricu, nové korenie, muškátový oriešok, klinčeky a ¼ lyžičky mletého zázvoru.
- Vypracujeme hladkú hmotu, ktorú potom zakryjeme plastovým obalom a necháme asi 1 až 1 a 1/2 hodiny chladnúť, aby stuhla.
- Čokoládovú zmes odoberáme lyžicou, tvarujeme guličky a pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Zmiešame kakao a zvyšné 1/4 lyžičky zázvoru v malej miske.
- Každú guľôčku vyvaľkáme v kakaovej zmesi, aby boli rovnomerne potiahnuté.
- Dáme do chladničky a necháme ich tam, až do servírovania.
- Keď ich naukladáme medzi listami voskového papiera do vzduchotesnej nádoby, vydrží nám v chladničke až po dobu 2 týždňov.
Guľôčky s marcipánom
Určite mi dáte za pravdu, že ako sa na nejakom zákusku či cukroví objaví marcipán, nemôže chutiť zle. Je to dokonalosť sama a vo väčšine prípadov sa rozplýva taká pochúťka na jazyku už pri prvom ochutnaní. To isté vás čaká aj v prípade tohto lahodného receptu na nepečené perníkové guličky.
Ingrediencie:
- 2 lyžice pomarančovej marmelády
- 200 g karamelových sušienok
- 200 g marcipánu
- 1 lyžička perníkového korenia
- 2 lyžice likéru Amaretto
- 2 lyžice rumu
- 200 g bielej čokolády
- 100 g strúhaného kokosu
Postup:
- Pomarančovú marmeládu dáme na niekoľko sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre.
- Vyberieme a dôkladne premiešame, aby sa odstránilo prebytočné teplo.
- Sušienky pomelieme v kuchynskom robote a nastrúhame k nim marcipán.
- Všetky ingrediencie okrem čokolády a kokosu miesime dohromady, kým nevznikne homogénne cesto.
- Potom necháme cesto asi hodinu oddýchnuť, zatiaľ čo bielu čokoládu rozpustíme v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli.
- Lyžičkou odoberáme kúsky cesta, tvarujeme do guličiek a vždy každú namáčame do bielej čokolády a obaľujeme v strúhanom kokose.
- Necháme ich vychladnúť na kuchynskej mriežke, kým čokoláda nezatuhne. Skladujeme pri izbovej teplote.
Perníkové vianočné gule
Tie snehové poznáme všetci, ale s vôňou perníkov majú také guľôčky úplne inú chuť. To správne korenie ich pozdvihne na oveľa vyššiu úroveň a dodá ten správny chuťový šmrnc.
Ingrediencie:
- 1 hrnček zmäknutého nesoleného masla
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžica melasy
- 2 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
- Múčkový cukor na váľanie
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 175 stupňov. Dva plechy na pečivo vyložíme papierom na pečenie.
- Maslo našľaháme pomocou ručného elektrického mixéra do peny.
- Pridáme práškový cukor, vanilku, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, nové korenie, klinčeky a melasu
- Miešame, kým nebude zmes hladká. Pridáme múku a dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo v cesto.
- Naberieme 1 polievkovú lyžicu cesta, vytvarujeme do gule a dáme na pripravený plech.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10–12 minút. Spodky by mali byť ľahko hnedé.
- Vyberieme z rúry a ochladíme 1 – 2 minúty.
- Do malej misky dáme práškový cukor a každú guľu v ňom obalíme.
- Naukladáme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
- Keď sušienky vychladnú, môžeme ich ešte raz obaliť v cukre.
Tip:
Perníkové guličky s lekvárom
Skúste niečo trochu iné, čo nepripravujte tak často alebo možno vôbec, ale napriek tomu to stojí za ochutnávku.
Čo budeme potrebovať:
1/2 hrnčeka mäkkých vykôstkovaných datlí, 2 lyžice slivkového lekváru, 1 a 1/2 hrnčeka nesolených kešu orieškov, 1/2 hrnčeka quinoových vločiek, 2 lyžice kvalitného kakaa, 5 lyžíc slivkového prášku Kakadu, 2 kokosu.
Ako na to:
Datle s kešu orieškami dáme do nádoby kuchynského robota a rozmixujeme na hrubú lepkavú hmotu, ktorá sa drobí. Pridáme vločky, kakao, lekvár, zázvor, slivkový prášok a pokračujeme v mixovaní, kým sa neutvorí lepivé cesto do jednej gule.
Lyžičkou potom odoberáme kúsky hmoty, tvarujeme do guličiek a obaľujeme v kokose. Dáme do chladničky zatuhnúť a máme hotovo. V chladničke vydrží pokojne aj týždeň až dva týždne. Dokonca sa dajú aj mraziť.