Ak sa stále nemôžete rozhodnúť aký múčnik upiecť, skúste niektorý z medovníkov.
V tomto prípade sa nejedná o klasické medovníčky, ktoré dajú pomerne dosť práce, ale perníky na plech. Ide o chutný múčnik, ktorý je rýchly, nenáročný na suroviny a možno do neho pridávať ďalšie suroviny alebo ho dokonca aj plniť.
Odpadá tvarovanie, pretože ho pečieme na vymastenom a vysypanom alebo papierom na pečenie vyloženom plechu. Upečený perník môžeme polievať ľubovoľnou polevou.
Pustite sa teda s nami do 5 skvelých receptov.
Perník s jablkami
INGREDIENCIE
- 400 g polohrubej múky
- 170 g krupicového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička prášku do perníka
- štipka soli
- 3 vajcia
- 200 ml mlieka
- 150 ml slnečnicového oleja
- 3 veľká alebo 4 menšie jablká
POSTUP
- Pekáč si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Jablká si nastrúhame nahrubo.
- V mise zmiešame všetky sypké ingrediencie – múku, kypriace látky, kakao, korenie a soľ.
- K sypkej zmesi pridáme mlieko, olej a vajcia.
- Dôkladne premiešame.
- Na záver vmiešame nastrúhané jablká.
- Cesto vylejeme do pekáča a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na zhruba pol hodiny.
- Hotový perník ozdobíme podľa chuti.
receptyschuti.cz
Objavte podobné tipy
Banánovo – perníkový chlebíček
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky
- 2 vajcia
- 3 banány
- hrsť nasekanej horkej čokolády
- 3/4 hrnčeka mlieka
- 1 lyžica perníkového korenia
- 2 lyžice oleja + na vymastenie formy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
POSTUP
- Do veľkej miestami nalámeme banány a spoločne s olejom je roztlačíme na kašu.
- Pridáme vajce, mlieko, múku a všetko poriadne premiešame do hladkého cesta.
- K hotovému cestu pridáme perníkové korenie, prášok do pečiva a štipku soli.
- Formu na chlebíček vymastíme zľahka olejom, vlejeme do nej cesto.
- A pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 30 minút.
www.bistro32.cz
Kokosový perník s čokoládovou polevou
INGREDIENCIE
- 400 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 1 lyžička kuchynské sódy
- 2 lyžice perníkového korenia
- 3 lyžice kakaa
- 2 vajcia
- 250 g cukru
- 3 lyžice lekváru zmiešaných so 2 lyžicami rumu
- 160 ml kokosového oleja (150 g v tuhom stave)
- 400 ml mlieka
- 50 g strúhaného kokosu
- 80 g hrozienok
- 80 g vlašských orechov
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 180 ° C a plech vyložíme papierom na pečenie.
- Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou.
- Primiešame kakao a perníkové korenie a všetko dobre premiešame.
- Vo veľkej mise zmiešame vajcia s cukrom, pridáme olej, mlieko a lekvár rozriedená rumom.
- Do tekutých ingrediencií pridáme múku zmiešanú so suchými ingredienciami a vymiešame, aby v ceste neboli hrudky.
- Nakoniec zamiešame hrozienka, orechy a kokos.
- Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme přibližně 30 minut v předehřáté troubě.
- Hotový perník necháme chvíľu vychladnúť.
- Medzi tým si pripravíme čokoládovú polevu.
- Smotanu rozohrejeme v mikrovlnke (nie príliš, aby nevyprskol).
- Vo vodnom kúpeli rozohrejeme čokoládu s maslom, potom na trikrát zamiešame teplou smotanu.
- Mícháme, dokud se vše spojí v homogenní směs.
- Vychladnutý perník prelejeme čokoládovou polevou a posypeme kokosom a dáme na dve hodiny vychladnúť do chladničky.
1001voyagesgourmands.com
orechový perník
INGREDIENCIE
- 100 g tečúceho medu
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 ks vajec
- 250 g polohrubej múky
- 250 g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
- 200 g hnedého cukru
- 200 g mäkkého masla
- 1 vrecúško prášku do perníka
- 200 g nasekaných vlašských orechov
rumová poleva
- 1 lyžica horúcej vody
- 2 lyžice rumu
- 100 g cukru múčka
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
- Vo veľkej mise zmiešame múku (oba druhy), prášok do perníka a jedlú sódu.
- V ďalšej nádobe ušľaháme do peny vajcia s cukrom a postupne do nej zapracovávame med, po lyžiciach vlažné mlieko a nakoniec aj veľa povolené maslo.
- Do peny potom vmiešame aj obsah prvej misy a dbáme na to, aby v ceste neboli žiadne hrudky.
- Následne do neho pridáme aj orechy.
- Plech vymastíme maslom a vysypte ho strúhankou.
- Ďalej do neho nalejeme všetko cesto a rozotrieme ho rovnomerne po celej ploche.
- Perník pečieme asi 40 minút.
- Hotový perník môžeme posypať len práškovým cukrom alebo pripravíme jednoduchú rumovou polevu, ktorú natierame na vychladnutý perník a sypeme orechy.
- Poleva: cukor trieme s horúcou vodou, po kvapkách pridávame rum a trieme do tej doby, kým nie je poleva hustá, lesklá a hladká. Rumovou polevu ihneď roztierame.
kondice.cz
Kakaový perník s citrónovou polevou
INGREDIENCIE
na cesto
- 2 hrnčeky vylúpaných vlašských orechov (cca 200 g)
- 1,5 hrnčeka mletých mandlí (100 g)
- 2 lyžice kakaového prášku
- 4 lyžice medovníkového korenia
- 1 lyžička škorice
- štipka soli
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžica kôry z citróna
- 1 nastrúhaná mrkva
- vanilkový extrakt
- 1 hrnček mlieka
- 1,5 lyžice rozohriateho oleja
- 3 vajcia
- 3 bielky
na polevu
- 1 lyžica horúcej vody
- 100 g cukru múčka
- 1 lyžica šťavy z citróna
POSTUP:
- Rúru predhrejeme na 175 ° C.
- Vlašské orechy vložíme do mixéra a mixujeme, kým sa nám nevytvorí hrubšia múka.
- Orechy potom vložíme do väčšej nádoby, pridáme mleté mandle, škoricu a perníkové korenie, kakao, sódu bikarbónu, soľ, kôru z citróna a všetko dôkladne premiešame.
- Následne pridáme nastrúhanú mrkvu a opäť premiešame. Potom pridáme vajcia, bielky, vanilku, olej a mlieko a miešame, kým nám nevznikne hladká zmes.
- Tú potom premiestnime do formy na tortu s priemerom 22 cm.
- Pečieme 25 – 30 minút. Prepečenosť kontrolujeme špajdľou.
- Hotový perník vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.
- Pripravíme si polevu.
- Vodu s citrónovou šťavu nalejeme do misky a postupne prisypávame a zašľaháme cukor.
- Pred primiešaním cukor preosejeme.
- Šľaháme metličkou, až poleva získa hladkú hustejšiu konzistenciu.
- Citrónovou polevou natierame vychladnutý perník a necháme stuhnúť.
- Hotový perník podávame s nasekaným čerstvým kokosom a plátkami citróna.
cukrfree.cz
Perník môžeme polievať akúkoľvek obľúbenou polevou. Biele cukrovej polevy môžeme dochutiť šťavou z citróna alebo pomaranča, ak nechceme používať rum.
Čokoládové polevy si pripravíme doma alebo kúpime. Namiesto polevy možno perník samozrejme po upečení len pocukrovat. Polevu ešte môžeme navrch sypať orechy, mandľami alebo kokosom.