Vychutnajte si lahodné guličky s vôňou perníka, ktoré sa hodia na akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Pokiaľ sa pripravujete na menšiu rodinnú oslavu, posedenie s priateľmi či vianočné sviatky, určite musíte skúsiť recepty na perníkové guličky.

Jednoduchá príprava je dôležitá, zvlášť keď niečo chystáme na poslednú chvíľu.

Všetky tieto recepty majú jedno spoločné, a to bleskovú prípravu, lahodnú chuť a výber tých najlepších surovín.

Neváhajte vyskúšať jednotlivé recepty a zistiť tak, ktorý z nich sa stane vašim favoritom!

Jednoduché perníkové guličky

Kto by nemal rád vôňu a nezameniteľnú korenenú chuť tradičných perníčkov. Pokiaľ nemáte čas si upiecť tie klasické, skúste tento recept, ktorý vás doslova nakopne svojou energiou. Je to v podstate taký zdravá sviatočná desiata. Kto by si rád vychutnal aj nejaký ten normálny múčnik, môže omrknúť recepty na cuketový perník .

Ingrediencie:

  • 1/4 hrnčeka mandľovej múky
  • 3/4 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 hrnček vanilkovej srvátky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1 a 1/4 hrnčeka datlí bez kôstok

Postup:

  • Do nádoby kuchynského robota dáme mandľovú múku, ovsené vločky, srvátku, škoricu, zázvor a klinčeky.
  • Mixujeme, kým zmes nebude mať konzistenciu múky.
  • Pridáme polovicu vykôstkovaných datlí a znovu rozmixujeme, aby sa zmes dobre zmiešala.
  • Pridáme zostávajúce datle a naposledy dôkladne rozmixujeme, až vznikne jednotná hladká hmota.
  • Z cesta vytvarujeme cca 12 guličiek veľkosti vlašského orecha.
  • Umiestnime ich do vzduchotesnej nádoby a uložíme do chladničky.
  • Pred podávaním by mali byť v chladničke minimálne hodinu.
  • Potom už len stačí naservírovať. Guličky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až piatich dní.
Energetické guličky s tradičnou chuťou perníčkov.
Zdroj: https://www.beachbodyondemand.com

Perníkové guličky s mandľou

Keď sa povie perník, každý si hneď vybaví Vianoce a vianočné pečivo. To však neznamená, že si také pochúťky, nemôžete pripraviť kedykoľvek počas roka, napríklad aj na Veľkú noc či len tak k popoludňajšej káve či čaju.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček vykôstkovaných sušených datlí vcelku
  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 2 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky sušeného zázvoru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
  • 1 lyžica melasy
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 2 hrnčeky vody
  • Mandle podľa potreby

Postup:

  • Do hrnca dáme 2 hrnčeky vody a privedieme do varu.
  • Pridáme datle, premiešame a odstavíme ohňa. Necháme namočené po dobu 15 minút.
  • Zatiaľ čo sa datle namáčajú, dáme si do nádoby kuchynského robota všetky suché ingrediencie (ovsené vločky, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, soľ a vlašské orechy).
  • Pomocou pulzného tlačidla mixujeme, kým zmes nebude svojou konzistenciou pripomínať prášok.
  • Presypeme z kuchynského robota do misy a dáme nabok.
  • Akonáhle sú datle hotové, zlejeme prebytočnú vodu a datle preložíme do nádoby kuchynského robota.
  • Pridáme melasu, javorový sirup a rozmixujeme na pyré.
  • Postupne prisypeme zmes suchých surovín a mixujeme, kým sa všetko rovnomerne nezmieša
  • Podľa potreby zoškrabujeme gumovou stierkou zmes zo steny misy.
  • Pomocou polievkovej lyžice odoberáme kúsky hmoty, do stredu položíme mandľu a tvarujeme rovnako veľké guličky.
  • Hotové gule dáme do chladničky, aby sa minimálne 1 hodinu pred podávaním chladili.

Tip: Gule môžete ešte namočiť do bielej či tmavej čokoládovej polevy.

Ľahké datľové gule s perníkovou chuťou a mandľou vo vnútri.
Zdroj: https://pinchofwellness.com

Sladké gule zo salka s vôňou perníka

Úžasná vôňa, lahodná chuť a jednoduchá príprava. Perníkové guličky zo salka si zamilujete. To je presne to, čo robí tento recept jedinečným. Uvidíte, že sa k nemu budete veľmi radi vracať.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček mliečnej čokolády
  • 2 lyžičky zmäknutého nesoleného masla
  • 1/2 hrnčeka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 2 lyžice nadrobno nakrájaného kryštalizovaného zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 hrnčeka kvalitného kakaa

Postup:

  • Mliečnu čokoládu do veľkej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a dáme ju na minútu rozpustiť, pričom každých 20 sekúnd premiešame.
  • Vyberieme nádobu z mikrovlnky, pridáme maslo a miešame, kým sa nerozpustí a nebude hladké.
  • Vmiešame sladené kondenzované mlieko, kryštalizovaný zázvor, škoricu, nové korenie, muškátový oriešok, klinčeky a ¼ lyžičky mletého zázvoru.
  • Vypracujeme hladkú hmotu, ktorú potom zakryjeme plastovým obalom a necháme asi 1 až 1 a 1/2 hodiny chladnúť, aby stuhla.
  • Čokoládovú zmes odoberáme lyžicou, tvarujeme guličky a pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Zmiešame kakao a zvyšné 1/4 lyžičky zázvoru v malej miske.
  • Každú guľôčku vyvaľkáme v kakaovej zmesi, aby boli rovnomerne potiahnuté.
  • Dáme do chladničky a necháme ich tam, až do servírovania.
  • Keď ich naukladáme medzi listami voskového papiera do vzduchotesnej nádoby, vydrží nám v chladničke až po dobu 2 týždňov.
Čokoládové hľuzovky s chuťou a vôňou klasických perníkových cukroviniek.
Zdroj: https://www.realsimple.com

Guľôčky s marcipánom

Určite mi dáte za pravdu, že ako sa na nejakom zákusku či cukroví objaví marcipán, nemôže chutiť zle. Je to dokonalosť sama a vo väčšine prípadov sa rozplýva taká pochúťka na jazyku už pri prvom ochutnaní. To isté vás čaká aj v prípade tohto lahodného receptu na nepečené perníkové guličky.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice pomarančovej marmelády
  • 200 g karamelových sušienok
  • 200 g marcipánu
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 2 lyžice likéru Amaretto
  • 2 lyžice rumu
  • 200 g bielej čokolády
  • 100 g strúhaného kokosu

Postup:

  • Pomarančovú marmeládu dáme na niekoľko sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre.
  • Vyberieme a dôkladne premiešame, aby sa odstránilo prebytočné teplo.
  • Sušienky pomelieme v kuchynskom robote a nastrúhame k nim marcipán.
  • Všetky ingrediencie okrem čokolády a kokosu miesime dohromady, kým nevznikne homogénne cesto.
  • Potom necháme cesto asi hodinu oddýchnuť, zatiaľ čo bielu čokoládu rozpustíme v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli.
  • Lyžičkou odoberáme kúsky cesta, tvarujeme do guličiek a vždy každú namáčame do bielej čokolády a obaľujeme v strúhanom kokose.
  • Necháme ich vychladnúť na kuchynskej mriežke, kým čokoláda nezatuhne. Skladujeme pri izbovej teplote.
Marcipánovo-karamelové hľuzovky s perníkovým korením.
Zdroj: https://cinnamonandcoriander.com

Perníkové vianočné gule

Tie snehové poznáme všetci, ale s vôňou perníkov majú také guľôčky úplne inú chuť. To správne korenie ich pozdvihne na oveľa vyššiu úroveň a dodá ten správny chuťový šmrnc.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček zmäknutého nesoleného masla
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1 lyžica melasy
  • 2 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
  • Múčkový cukor na váľanie

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov. Dva plechy na pečivo vyložíme papierom na pečenie.
  • Maslo našľaháme pomocou ručného elektrického mixéra do peny.
  • Pridáme práškový cukor, vanilku, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, nové korenie, klinčeky a melasu
  • Miešame, kým nebude zmes hladká. Pridáme múku a dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo v cesto.
  • Naberieme 1 polievkovú lyžicu cesta, vytvarujeme do gule a dáme na pripravený plech.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10–12 minút. Spodky by mali byť ľahko hnedé.
  • Vyberieme z rúry a ochladíme 1 – 2 minúty.
  • Do malej misky dáme práškový cukor a každú guľu v ňom obalíme.
  • Naukladáme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
  • Keď sušienky vychladnú, môžeme ich ešte raz obaliť v cukre.
Tradičné snehové gule, ktoré chutia ako domáci perník.
Zdroj: https://www.crazyforcrust.com

Tip:
Perníkové guličky s lekvárom
Skúste niečo trochu iné, čo nepripravujte tak často alebo možno vôbec, ale napriek tomu to stojí za ochutnávku.
Čo budeme potrebovať:
1/2 hrnčeka mäkkých vykôstkovaných datlí, 2 lyžice slivkového lekváru, 1 a 1/2 hrnčeka nesolených kešu orieškov, 1/2 hrnčeka quinoových vločiek, 2 lyžice kvalitného kakaa, 5 lyžíc slivkového prášku Kakadu, 2 kokosu.
Ako na to:
Datle s kešu orieškami dáme do nádoby kuchynského robota a rozmixujeme na hrubú lepkavú hmotu, ktorá sa drobí. Pridáme vločky, kakao, lekvár, zázvor, slivkový prášok a pokračujeme v mixovaní, kým sa neutvorí lepivé cesto do jednej gule.

Lyžičkou potom odoberáme kúsky hmoty, tvarujeme do guličiek a obaľujeme v kokose. Dáme do chladničky zatuhnúť a máme hotovo. V chladničke vydrží pokojne aj týždeň až dva týždne. Dokonca sa dajú aj mraziť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.