Naši tradiční utopenci sú zmámi naprieč Českou republikou.
Nepatrí iba medzi krčmové pochúťky k pivu, ale mnohokrát tiež vie zasýtiť aj doma.
Vyskúšajte recepty na tie najlepšie nakladané pochúťky, za ktoré vám budú najmä muži bozkávať ruky.
Najlepší utopenci z točenej salámy
Uspeli by vo vašej domácnosti utopenci? Receptov je mnoho. Tento je jeden z nič a je veľmi chutný.
INGREDIENCIA:
Na základný nálev:
- 500 ml vody
- 250 ml octu
- 1 lyžica cukru
- ½ lyžičky soli
- 3 guličky nového korenia
- 2 guličky korenia
- 2 bobkové listy
- ¼ feferónky
Na naloženie:
- 600 g slovenskej točenej salámy
- 1 strúčik cesnaku
- 2 cibuľa
- 1 červená paprika
- kúsok kôpru
POSTUP:
- Lák si pripravíme zvarením všetkých surovín.
- Necháme ho vychladnúť
- Párok si nakrájame na kolieska, cibuľu na plátky a cesnak a papriku taktiež.
- Na dno vysterilizovanej zavareninovej fľaše si dáme párky, na to navrstvíme zeleninu a takto pokračujeme smerom nahor.
- Nakoniec všetko zalejeme nálevom, ktorý nám medzitým vychladol.
- Necháme odležať minimálne 14 dní na chladnom mieste.

Pikantné utopenci zo syrov
Receptom na pikantné utopence zo syrov prekvapíte nielen vegetariánov.
INGREDIENCIA
- 5 ks syra hermelínu
- 2 červené cibule
- plnotučná horčica
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 feferónka
- 1 kapia
- 1 lyžička sekanej čerstvej petržlenovej vňate
- ingrediencie na základný nálev
POSTUP
- Pripravíme si nálev podľa predchádzajúceho receptu.
- Cibuľu a cesnak si nakrájame na plátky.
- Syr rozkrojíme na polovicu a prekrojíme.
- Zvnútra potrieme horčicou a vložíme kapiu a feferónku nakrájanú na prúžky.
- Spevníme špáradlom.
- Vo vrstvách skladáme do pohárov striedavo so zvyšnou cibuľou, cesnakom, kapiou a feferónkami.
- Na záver všetko prelejeme ešte teplým nálevom.
- Po vychladnutí necháme v chladničke asi 5 dní odležať.

Objavte podobné tipy
Rýchli utopenci s kečupom
Sú naozaj rýchli. Nemusíte čakať dva týždne, ale si pochutnáte už po 8 hodinách.
INGREDIENCIA:
Na nálev:
- 60 ml octu
- 60 ml oleja
- 60 ml worcesterovej omáčky
- 5 lyžíc kečupu
- 4 lyžice plnotučnej horčice
- 60 ml vody
- chilli podľa chuti
Na naloženie:
- 600 g slovenskej točenej salámy
- 2 cibuľa
POSTUP:
- Suroviny na nálev si dáme do hrnca a zvaríme ich.
- Párky si nakrájame na kolieska alebo na plátky, podľa toho, ako nám viac chutí.
- Cibuľu si nakrájame na plátky.
- Do sklednic vrstvíme salámu, cibuľu a to polejeme ešte horúcim nálevom.
- Takto postupujeme, pokiaľ všetko nevypotrebujeme.

Recept na utopence s kapustou
Na vyskúšanie sa ponúka aj tento mierne pikantný variant utopencov s kyslou kapustou. Je to skrátka klasická mňamka k pivu a dobrému čerstvému chlebu.
INGREDIENCIA:
Nálev:
- 175 ml vody
- 350 ml octu
- 1 a pol lyžice cukru
- 6 guličiek nového korenia
- 5 guličiek čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- ¾ lyžičky soli
Na naloženie:
- 8 špekáčikov
- 2 stredne veľké cibule
- chilli
- feferónka
- 350 g bielej kyslej kapusty
POSTUP:
- Ingrediencie na nálev si zvaríme.
- Špekáčiky si nakrojíme naprieč, dovnútra dáme cibuľu zaprášenú čili.
- Do pohára dáme špekáčik pridáme pár plátkov cibule, feferónku a na to kapustu.
- Postup opakujeme až hore.
- Nakoniec zalejeme ešte teplým lákom, štuple iba prikryjeme a necháme vychladnúť.
- Až potom viečka utiahneme a môžeme ich dať do chladničky a nechať odležať 14 dní.

Ako zásobu vitamínov na zimu si môžete tiež urobiť domácu nakladanú kapustu . Mrknite sa, ako na to.
Domáci utopenci z vajec
Nakladané vajcia môžete použiť na chlebíčky, studené misy, alebo obložiť nakladanú zeleninou a pokvapkať majonézou.
INGREDIENCIA
- 10 ks nakladaných uvarených vajec na tvrdo
- 6 ks cherry paradajok
- 2 ks feferónik
- 1 ks červenej mäsitej papriky
- 1 ks väčšia cibuľa
- základný nálev
POSTUP
- Vajcia uvaríme natvrdo, vychladnuté olúpeme
- Naukladáme ich do pohára, pritom vajcia preložíme pokrájanou paprikou, cibuľou, tvrdými cherry paradajkami a prúžkami alebo kolieskami feferónok.
- Prelejeme vajcia nálevom, necháme vychladnúť, do pohárov preložíme aj korenie z nálevu.
- Nádobu dôkladne uzavrieme, dáme do chladničky, po 3 dňoch môžeme konzumovať.

Utopenci sú obyčajnou, ale pritom pikantnou ľudovou pochúťkou s trochu zvláštnym názvom.
Sú ponúkané predovšetkým v krčmách, kde sa nevarí vôbec alebo len málo, pretože svojou prípravou to je vlastne konzervácia, hoci s obmedzenou trvanlivosťou.
V domácnostiach potom poskytujú výdatnejšiu desiatu alebo jednoduchú večeru. A prečo názov utopenci? Pretože základ z údeniny alebo iných surovín sa zalieva pikantným kyslým nálevom a použité suroviny musia byť vždy úplne potopené.
Veľmi obľúbení sú aj utopenci z mletého rybieho mäsa a zeleniny. Najlepšou prílohou k utopencom je domáci chlieb .
Ak vás zaujal recept na nakladaný hermelín , vyskúšajte aj ďalšie varianty.
Podarili sa? Ktorý recept na utopencov sa vám páčil najviac? Čo ešte „utápate“ vo vašej kuchyni vy? Pochváľte sa v komentároch.