Recepty na utopenca nielen z párkov. Ideálne k pivu!

Naši tradiční utopenci sú zmámi naprieč Českou republikou.

Nepatrí iba medzi krčmové pochúťky k pivu, ale mnohokrát tiež vie zasýtiť aj doma.

Vyskúšajte recepty na tie najlepšie nakladané pochúťky, za ktoré vám budú najmä muži bozkávať ruky.

Najlepší utopenci z točenej salámy

Uspeli by vo vašej domácnosti utopenci? Receptov je mnoho. Tento je jeden z nič a je veľmi chutný.

INGREDIENCIA:

Na základný nálev:

  • 500 ml vody
  • 250 ml octu
  • 1 lyžica cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 3 guličky nového korenia
  • 2 guličky korenia
  • 2 bobkové listy
  • ¼ feferónky

Na naloženie:

  • 600 g slovenskej točenej salámy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • kúsok kôpru

POSTUP:

  • Lák si pripravíme zvarením všetkých surovín.
  • Necháme ho vychladnúť
  • Párok si nakrájame na kolieska, cibuľu na plátky a cesnak a papriku taktiež.
  • Na dno vysterilizovanej zavareninovej fľaše si dáme párky, na to navrstvíme zeleninu a takto pokračujeme smerom nahor.
  • Nakoniec všetko zalejeme nálevom, ktorý nám medzitým vychladol.
  • Necháme odležať minimálne 14 dní na chladnom mieste.
Recept na utopenke podomácky s výborným lákom.
pikist.com

Pikantné utopenci zo syrov

Receptom na pikantné utopence zo syrov prekvapíte nielen vegetariánov.

INGREDIENCIA

  • 5 ks syra hermelínu
  • 2 červené cibule
  • plnotučná horčica
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 feferónka
  • 1 kapia
  • 1 lyžička sekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ingrediencie na základný nálev

POSTUP

  1. Pripravíme si nálev podľa predchádzajúceho receptu.
  2. Cibuľu a cesnak si nakrájame na plátky.
  3. Syr rozkrojíme na polovicu a prekrojíme.
  4. Zvnútra potrieme horčicou a vložíme kapiu a feferónku nakrájanú na prúžky.
  5. Spevníme špáradlom.
  6. Vo vrstvách skladáme do pohárov striedavo so zvyšnou cibuľou, cesnakom, kapiou a feferónkami.
  7. Na záver všetko prelejeme ešte teplým nálevom.
  8. Po vychladnutí necháme v chladničke asi 5 dní odležať.
Nakladaný hermelín ako utopenec v jemne pikantnom náleve.
pinterest.com
 TIP : Na nakladanie môžeme použiť skoro akýkoľvek syr. Vhodnejšie sú čerstvé, zrejúce alebo plesňové syry, ale nakladať môžeme aj polotvrdé alebo tvrdé syry. Môžeme použiť romadur, olomoucké syrečky alebo pivný syr.  

Rýchli utopenci s kečupom

Sú naozaj rýchli. Nemusíte čakať dva týždne, ale si pochutnáte už po 8 hodinách.

INGREDIENCIA:

Na nálev:

  • 60 ml octu
  • 60 ml oleja
  • 60 ml worcesterovej omáčky
  • 5 lyžíc kečupu
  • 4 lyžice plnotučnej horčice
  • 60 ml vody
  • chilli podľa chuti

Na naloženie:

  • 600 g slovenskej točenej salámy
  • 2 cibuľa

POSTUP:

  • Suroviny na nálev si dáme do hrnca a zvaríme ich.
  • Párky si nakrájame na kolieska alebo na plátky, podľa toho, ako nám viac chutí.
  • Cibuľu si nakrájame na plátky.
  • Do sklednic vrstvíme salámu, cibuľu a to polejeme ešte horúcim nálevom.
  • Takto postupujeme, pokiaľ všetko nevypotrebujeme.
Recept na utopenke narýchlo s kečupom.
zenyvmeste.sk

Recept na utopence s kapustou

Na vyskúšanie sa ponúka aj tento mierne pikantný variant utopencov s kyslou kapustou. Je to skrátka klasická mňamka k pivu a dobrému čerstvému chlebu.

INGREDIENCIA:

Nálev:

  • 175 ml vody
  • 350 ml octu
  • 1 a pol lyžice cukru
  • 6 guličiek nového korenia
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • ¾ lyžičky soli

Na naloženie:

  • 8 špekáčikov
  • 2 stredne veľké cibule
  • chilli
  • feferónka
  • 350 g bielej kyslej kapusty

POSTUP:

  • Ingrediencie na nálev si zvaríme.
  • Špekáčiky si nakrojíme naprieč, dovnútra dáme cibuľu zaprášenú čili.
  • Do pohára dáme špekáčik pridáme pár plátkov cibule, feferónku a na to kapustu.
  • Postup opakujeme až hore.
  • Nakoniec zalejeme ešte teplým lákom, štuple iba prikryjeme a necháme vychladnúť.
  • Až potom viečka utiahneme a môžeme ich dať do chladničky a nechať odležať 14 dní.
Recept na utopenca s kapustou a feferónkami.
pinterest.ca

Ako zásobu vitamínov na zimu si môžete tiež urobiť domácu nakladanú kapustu . Mrknite sa, ako na to.

Domáci utopenci z vajec

Nakladané vajcia môžete použiť na chlebíčky, studené misy, alebo obložiť nakladanú zeleninou a pokvapkať majonézou.

INGREDIENCIA

  • 10 ks nakladaných uvarených vajec na tvrdo
  • 6 ks cherry paradajok
  • 2 ks feferónik
  • 1 ks červenej mäsitej papriky
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • základný nálev

POSTUP

  1. Vajcia uvaríme natvrdo, vychladnuté olúpeme
  2. Naukladáme ich do pohára, pritom vajcia preložíme pokrájanou paprikou, cibuľou, tvrdými cherry paradajkami a prúžkami alebo kolieskami feferónok.
  3. Prelejeme vajcia nálevom, necháme vychladnúť, do pohárov preložíme aj korenie z nálevu.
  4. Nádobu dôkladne uzavrieme, dáme do chladničky, po 3 dňoch môžeme konzumovať.
Pikantné nakladanie utopenci z vajec.
cookpad.com

Utopenci sú obyčajnou, ale pritom pikantnou ľudovou pochúťkou s trochu zvláštnym názvom.

Sú ponúkané predovšetkým v krčmách, kde sa nevarí vôbec alebo len málo, pretože svojou prípravou to je vlastne konzervácia, hoci s obmedzenou trvanlivosťou.

V domácnostiach potom poskytujú výdatnejšiu desiatu alebo jednoduchú večeru. A prečo názov utopenci? Pretože základ z údeniny alebo iných surovín sa zalieva pikantným kyslým nálevom a použité suroviny musia byť vždy úplne potopené.

Veľmi obľúbení sú aj utopenci z mletého rybieho mäsa a zeleniny. Najlepšou prílohou k utopencom je domáci chlieb .

Ak vás zaujal recept na nakladaný hermelín , vyskúšajte aj ďalšie varianty.

Podarili sa? Ktorý recept na utopencov sa vám páčil najviac? Čo ešte „utápate“ vo vašej kuchyni vy? Pochváľte sa v komentároch.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.