Vianoce konečne prichádzajú.
Upratovanie je rozplánovaný, vianočné darčeky nakúpené a bezpečne schované, k dokonalej domácej pohode zostáva „len“ napiecť cukroví.
Čo nesmie na žiadnom sviatočnom stole chýbať sú jednoznačne voňavé vianočné medovníčky.
Viete, ako na ne? Ak nie, po prečítaní našich receptov a tipov iste budete.
Tradičné vianočné perníčky
Základom každých perníčkov je správne cesto. My sme zvolili to pravé, tradičné. Tak, aby boli skutočne ozdobou sviatočného stola.
INGREDIENCIE
- 700 g hladkej múky
- 200 g slaniny (popr. Masla alebo Hery)
- 200 g práškového cukru
- 100 g medu
- 4 vajcia
- 1 kypriaci prášok do perníka
POSTUP
- Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto.
- Zabalíme do fólie a necháme v chladničke minimálne deň uležať.
- Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme tvary.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Pečieme približne 10 minút.
- Necháme vychladnúť a zdobíme.

Vianočné medové perníčky
Vyskúšajte recept tak, ako pekla vaše prababička. Navyše prevoniate celú kuchyňu a medovníčky budú ihneď mäkké . Nebojte sa, nejde o nič zložité.
INGREDIENCIE
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 200 g masla
- 4 lyžice medu
- 4 vajcia
- 3 lyžice masla
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžica rumu
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 kypriaci prášok do perníka
POSTUP
- Zo všetkých ingrediencií s výnimkou žĺtkov vypracujeme cesto.
- Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme tvary.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Pečieme približne 10 minút.
- Po vybratí z rúry ihneď potrieme žĺtky s trochou vody.
- Necháme vychladnúť a zdobíme.

Hneď mäkké medovníčky
Sú síce najobľúbenejším a najčastejším sladkosťami na vianočnom stole, niekedy ale dokážu svojou tvrdosťou potrápiť naše zuby. Môžeme sa tomu ale vyhnúť, a to aj bez uležanie.
INGREDIENCIE
- 400 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 100 g zmäknutého masla
- 3 lyžice medu
- 3 vajcia
- 2 lyžičky perníkového korenia
- lyžička sódy bikarbóny
- lyžička kypriaceho prášku
POSTUP
- Najskôr zmiešame všetky sypké suroviny, do nich potom pridáme vajcia, med a maslo.
- Všetko spracujeme do cesta.
- Necháme v chladničke odpočinúť ideálne cez noc, môžeme s ním však pracovať aj skôr.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme zvolenej tvary. Tie potom pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech.
- Robíme dostatočné medzery, perníčky mierne vykysnú.
- Vkladáme do vopred rozohriatej rúry na 170 ° C a pečieme asi 7 minút. Akonáhle Zlatna, vyťahujeme.
- Ozdobte tak, ako ste zvyknutí.
Častý problém, prečo sú perníčky tvrdé, je ten, že do receptu pridávate v dobrej viere med. To je ale zle, nikdy nedávajte viac, ako je predpísaná dávka.
Ak sa stane, že sú perníčky tvrdé, ešte to nevzdávajte! Dajte ich do krabice a k nim vložte rozkrojené jablko a uzavrite. Perníčky nasiaknuť vlhkosť z jablka a zmäknú!

Objavte podobné tipy
Bezlepkové medové perníčky
Aj ľudia s celiakiou chcú maškrtiť. Doprajte im to!
INGREDIENCIE
- 400 g bezlepkovej múky obľúbenej značky (možno použiť aj pohánkovú)
- 140 g trstinového cukru
- 100 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 2 lyžice teplého medu
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- perníkové korenie (ak nemáme, tak lyžičku mletej škorice a lyžičku mletého klinčeka)
POSTUP
- Všetky sypké suroviny zmiešame v mise.
- Pridáme med, maslo a vajcia a spracujeme do jednoliatej hmoty.
- Cesto necháme odpočinúť, pokojne aj cez noc.
- Na pomúčenej doske (aj tu musíme použiť bezlepkovú múku) rozvaľkáme cesto na tenké plátky a vykrajujeme zvolenej vianočné tvary a pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech.
- Pred pečením potrieme rozkvedlaným vajíčkom.
- Vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C, pečieme asi 5 minút – akonáhle Zlatna, vyťahujeme.

perníkové chalúpky
Kto nemal rád rozprávku o perníkovej chalúpke?
INGREDIENCIE
Na perník:
- vyberieme si niektorý z vyššie uvedených receptov – množstvo pripravíme z dvoch dávok
Na zdobenie:
- biela poleva (vlastný alebo kúpená)
- farebná poleva
- želé cukríky
- iné cukríky
- rôzny posyp
POSTUP
- Cesto spracujeme podľa vybraného receptu.
- Vykrajujeme tvary určené pre časti perníkovej chalúpky – možno zakúpiť v obchodoch s kuchynskými potrebami. Ak nám zostane viac cesta, môžeme vykrajovať ďalšie tvary, prípadne môžeme vykrajovať malé hviezdičky a srdiečka, ktorými potom dozdobíme chalúpku.
- Pečieme určenú dobu.
- Po upečení nazdobíme podľa svojich predstáv. Nemusíme použiť iba klasické polevy, využiť môžeme tiež rôzne cukríky a farebné posypy. Všetko pripevňujeme vtlačením do polevy.
- Počkáme, až zdobenie zaschne a zlepíme jednotlivé kúsky k sebe polevou.
Každý má inú predstavu, ako by takáto perníková chalúpka mala vyzerať. Pokiaľ ale neviete, ako začať, môžete sa inšpirovať ozdobnými prvkami z chalúpok v našej galérii.
-
Zdroj: podskrzydlamianiola.com.pl -
Zdroj: i.pinimg.com -
Zdroj: hellolovelystudio.com -
Zdroj: szinesotletek.reblog.hu/ -
Zdroj: cookieconnection.juliausher.com
Poleva na vianočné perníčky
Aké by to boli medovníky bez bielkovej polevy. Hrajte sa s tvarmi a zapojte do zdobenia celú rodinu.
INGREDIENCIE
- 1 bielok
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžička solamylu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- možné použiť farbivo
POSTUP
- Všetky ingrediencie spoločne vyšľaháme.
- Poleva je hotová, vo chvíli, keď dosiahneme tuhšej konzistencie.
- Zdobíme.
Tri minúty pred zdobením vyberieme a ideme na vec.

Zdobenie vianočných medovníčkov
Zlatým klincom prípravy perníčkov je ich zdobenie. Inšpirovať sa môžeme tradičnými postupmi alebo aj vlastnou fantáziou.
biela poleva
Potrebovať budete predovšetkým zdobiace vrecko . Ten naplníme polevou (pozri recept vyššie) a vyskúšame si najprv pár ťahov na menej podarenom perníčky. Vždy skvele funguje urobiť bodku a postupne ju pretiahnuť.
Správnu konzistenciu ozkoušíte tiež tak, že naberiete polevu na lyžičku. Nesmie vám z nej stekať, ale pomaly odkvapkávať.
Ak nemáte klasický zdobiace vrecko, môžete si vystačiť aj s obyčajným pevnejším. U vrecka odstrihnite rožtek, ale opatrne! Najskôr odstrihnite kúsoček, ak bude linka moc tenká, môžete pristrihnúť viac.
Všeobecne platí, čím tenšie linkou „kreslíte“ na perníčky, tým krehkejšie a vánočnější vzhľad im dodáte. Pekne vyzerá kombinácia tenkých liniek a malých bodiek.
Tými naozaj podarenými môžete dokonca ozdobiť vianočný stromček – stačí im napichnúť dierku pre háčik.

farebná poleva
Nechcete len bielu farbu? Nie je nič jednoduchšie, než si zaobstarať potravinárske farbivo. K Vianociam odporúčame zelenú a červenú farbu.
Farbivo pridajte do bielej polevy, aj tu sa môžete riadiť vyššie uvedeným postupom. Nemusíte všetku polevu zafarbiť rovnako, naopak, rozdeľte hmotu do niekoľkých misiek a zafarbite každú inak. Ponechajte si aj trochu bielej na detaily, prípadne na podklad.
Uvidíte, ako tým svoje cukroví oživíte!

Kombinácia polevy s guličkami
Perníčky môžete dozdobiť tiež guličkami, ideálne zlatými alebo striebornými. Načerpajte inšpiráciu:
Hotové perníčky skladujeme uložené v škatuliach a vo vlhkejšom prostredí, aby zvláčneli.
Ideálna doba na uležanie sú 2 týždne vopred. Ak sme včasnú prípravu zanedbali, nemusíme si trhať vlasy a postupujeme podľa receptu perníky raz dva.