Najlepšie recepty na mäkké perníčky na Vianoce na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Voňavé, korenené a pekne vyzerajúce. Pečenie a zdobenie perníčkov je vždy zábavou.

Prídu vhod nielen na Vianoce, ale vtedy jednoducho chutia nejako lepšie.

Recepty na tradičné vianočné perníčky môžete využiť aj na návštevu ako občerstvenie ku káve.

Mrknite sa na tie najobľúbenejšie podoby.

Vianočné perníčky hneď mäkké

Chceli by ste upiecť vianočné perníčky na poslednú chvíľu. Tento recept nevyžaduje ich rozležanie, možno ich teda konzumovať ihneď bez toho, aby ste si nalomili zub.

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky korenia do perníka
  • 1 lyžica kakaa
  • 180 g cukru múčky
  • 160 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • 4 lyžice medu
  • 1-2 lyžice vody podľa potreby
  • bielok zmiešaný s vodou na potretie

Postup

  • Múku si zmiešame s perníkovým korením, cukrom, kakaom, sódou a kypriacim práškom.
  • Následne pridáme maslo nakrájané na kocky a žĺtky.
  • Vypracujeme cesto (ak je veľmi sypké, pridáme trochu vody).
  • Necháme odležať v chlade aspoň 2 hodiny.
  • Cesto si vyvaľkáme na zhruba 5 mm hrubú placku a vykrajujeme tvary.
  • Pečieme v rúre nahriatej na 160 ° C asi 8-10 minút.
  • Po upečení ich ešte horúce potrieme zmesou vody a bielkov, aby sa krásne leskli.
Vianočné perníkové vločky s bielym zdobením zo snehu.
Zdroj: shootsknitsandleaves.com

Medové perníčky s mandľami

Recept na vianočné perníčky s medom patrí k tým najobľúbenejším. Táto verzia je navyše obohatená o mandle.

Ingrediencie

  • 75 g masla
  • 125 g medu
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 bielok
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • štipka soli
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

Postup

  • V rajnici si rozpustíme maslo s cukrom.
  • Po vychladení pridáme bielok a šľaháme, potom pridáme med a prisypeme rozomleté mandle a múku zmiešanú so soľou, korením a kypriacim práškom.
  • Cesto si vypracujeme a dáme do chladničky na dve hodiny schladiť.
  • Potom ho vyvaľkáme na tenkú placku a vykrajujeme rôzne tvary.
  • Pečieme v rúre vyhriatej na 200 ° C asi 5 minút.
  • Po vychladení ich môžeme potrieť rumovou glazúrou alebo ozdobiť bielkami.
Zdobený vianočný perník v tvare srdca.
Zdroj: mojaprzystan-ila.blogspot.com

Ak máte radi korenené medovníky na rôzny spôsob, potom vás možno potešia recepty na medovníky z plechu .

Vianočné zlepované perníčky

Perníčky s marmeládovou náplňou sú mäkké a chutné. Namiesto marmelády môžete použiť napríklad aj čokoládu alebo krém.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g Hery alebo masla
  • 100 g cukru
  • 2 a ½ lyžice medu
  • 1 vajce
  • 1 a ½ lyžičky perníkového korenia
  • ½ lyžičky škorice
  • 2 lyžičky rumu
  • ½ lyžičky jedlej sódy

Ingrediencie na polevu

  • 75 g čokolády na varenie
  • 25 g 100% tuku

Ingrediencie na zdobenie

  • marmeláda

Postup

  • Do misy si dáme vajcia, cukor, rum, zmäknutý tuk, korenie a múku zmiešanú s jedlou sódou.
  • Cesto vypracujeme a necháme v chladničke odležať 4 hodiny.
  • Potom ho vyvaľkáme na 5 mm vysokú placku a vykrajujeme tvary podľa svojich predstáv.
  • Pečieme v rúre zahriatej na 180 ° C asi 10-15 minút.
  • Po vychladení ich spájame marmeládou a obaľujeme v čokoládovej poleve.
  • Na polevu si pripravíme vodný kúpeľ, nad ktorým ingrediencie rozpustíme a perníčky máčame.
  • Potom ich ešte môžeme podľa predstáv ozdobiť bielou čokoládou alebo bielkovou polevou.
Hotový recept na perníky na Vianoce zdobené čokoládou.
Zdroj: vikendovakucharka.sk

Nepečené perníkové guličky

Máte chuť na zdravé perníčky? Navyše sú úplne bez lepku.

Ingrediencie

  • ¾ hrnčeka datlí
  • ½ hrnčeka kokosovej šľahačky
  • ⅓ hrnčeka kešu masla
  • 3 lyžice melasy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička perníkového korenia bez lepku
  • 3 lyžice kokosovej múky
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ hrnčeka nalámanej tmavej čokolády
  • ½ lyžičky kokosového oleja

Postup

  • Datľa, kokosovú šľahačku a kešu maslo si dáme do mixéra a mixujeme asi minútu.
  • Potom pridáme melasu a všetko korenie a mixujeme do hladka.
  • Potom pridáme kokosovú múčku a cesto si dáme na 10 minút do mrazničky.
  • Z cesta tvarujeme guličky alebo pralinky, ktoré skladáme na tácku a dáme opäť na chvíľu vychladiť do mrazničky.
  • Medzitým si nad parou roztopíme čokoládu s kokosovým olejom.
  • Vychladnuté perníčky máčame do čokolády.
  • Dáme opäť vychladiť.
Perníkové guličky bez pečenia a bez lepku.
purelykaylie.com

Bezlepkové medové perníčky

Aj ľudia s celiakiou chcú maškrtiť. Doprajte im to!

Ingrediencie

  • 400 g bezlepkovej múky obľúbenej značky (možno použiť aj pohánkovú)
  • 140 g trstinového cukru
  • 100 g rozmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice teplého medu
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • perníkové korenie (ak nemáme, tak lyžičku mletej škorice a lyžičku mletého klinčeka)

Postup

  1. Všetky sypké suroviny zmiešame v mise.
  2. Pridáme med, maslo a vajcia a spracujeme do jednoliatej hmoty.
  3. Cesto necháme oddýchnuť, pokojne aj cez noc.
  4. Na pomúčenú dosku (aj tu musíme použiť bezlepkovú múku) rozvaľkáme cesto na tenké plátky a vykrajujeme zvolené vianočné tvary a pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech.
  5. Pred pečením potrieme rozmiešaným vajíčkom.
  6. Vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C, pečieme asi 5 minút – akonáhle zlatnú, vyťahujeme.
Perníkové srdiečka rôzne zdobené bielou polevou
Zdroj: shootsknitsandleaves.com

Ako šikovný pomocník nielen na vianočné pečivo sa môže hodiť kvalitná kuchynská váha z našej recenzie . Pozrite sa, ako si najlepšie vybrať.

Jednoduché rumové perníčky

Máte radi cukroví s príchuťou rumu? Skúste tento recept na vianočné perníčky.

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 120 g zmäknutého masla
  • 2 lyžice rumu
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička škorice
  • 2 lyžice medu
  • 170 g cukru múčka
  • 80 g mletých mandlí
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 2 lyžice kakaa

Ingrediencie na polevu

  • 400 g práškového cukru
  • 4 lyžice rumu
  • 7 lyžíc horúcej vody

Postup

  • Múku si preosejeme spolu s cukrom a kakaom, pridáme škoricu, perníkové korenie, mandle, jedlú sódu a všetko zmiešame.
  • Potom pridáme vajcia a zmäknuté maslo.
  • Vytvarujeme cesto, ktoré necháme hodinu odležať.
  • Potom z cesta tvarujeme guličky s priemerom zhruba 2 cm a skladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ° C asi 8 minút.
  • Polevu si nachystáme z preosiateho cukru, do ktorého pridáme horúcu vodu a rum.
  • Perníčky potom do polevy namáčame.
Vianočné perníkové pečivo s rumom.
Zdroj: sistersbakery.com

Norimberské perníčky

Na vianočné perníčky z Norimbergu nemusíte cestovať ďaleko. Ich vôňa sa môže objaviť aj vo vašej kuchyni.

Ingrediencie

  • 1 hrnček cukru kryštál
  • 5 veľkých vajec
  • 1 a ¾ hrnčeka mletých lieskových orechov
  • 1 a ¾ hrnčeka mletých mandlí
  • ½ hrnčeka kandizované citrónovej kôry (rozmixované najemno)
  • ½ hrnčeka kandizované pomarančovej kôry (rozmixované najemno)
  • 3 lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • Tmavá čokoláda na varenie (na obalenie)

Postup

  • Vajcia si vyšľaháme s cukrom do bielej peny (necháme si na tom záležať a šľaháme asi 15 minút).
  • Potom pridáme mleté lieskové oriešky, mandle, kandovanú kôru z citróna i pomaranča, citrónovú kôru a perníkové korenie.
  • Všetko zamiešame a necháme v chladničke odležať asi 10 hodín.
  • Potom si na papier na pečenie predkreslíme pomocou hrnčeka (s priemerom asi 6 cm) kruhy.
  • Do jednotlivých kruhov potom pridávame kôpky cesta.
  • Pečieme pri 160 ° C asi 22 minit.
  • Po vychladení obaľujeme v čokoláde.
Lahodné perníčky na Vianoce z Norimbergu urobené doma.
Zdroj: platedcravings.com

Skúste tiež naše recepty na vianočné linecké pečivo .

Častý problém, prečo sú perníčky tvrdé, je ten, že do receptu na vianočné perníčky pridávate v dobrej viere med. To je ale zle, nikdy nedávajte viac, než je predpísaná dávka.

Pokiaľ sa stane, že sú perníčky tvrdé, ešte to nevzdávajte! Dajte ich do krabice ak nim vložte rozkrojené jablko a uzavrite. Perníčky nasiaknuť vlhkosť z jablka a zmäknú!

Hotové perníkové pečivo skladujeme uložené v škatuliach a vo vlhšom prostredí, aby zvláčnili.

Ideálna doba na odležanie sú 2 týždne vopred.

Tipy na zdobenie vianočných perníčkov

Na záver je najlepšie perníčky nejako ozdobiť. Nielen, že potom vyzerajú peknejšie, ale aj chutia o niečo lepšie.

Jednou z najobľúbenejších úprav je snehová poleva. Pre jednoduchší variant sa osvedčila rumová či citrónová glazúra.

Bielkovou polevou si môžete vytvoriť krásne ornamenty, a niekedy úplne jednoducho. Aby sa to však všetko pekne podarilo, potrebujete správnu konzistenciu polevy a taktiež ideálnu hrúbku linky. Vo finále to môže vyzerať napríklad tak, ako vidíte na obrázku.

Hotové nazdobené perníčky snehovou polevou aj vo farebnom variante.
Zdroj: tasteofhome.com

Polevu si tiež môžete zafarbiť do rôznych farieb. Toho docielite pridaním potravinového farbiva.

Oveľa jednoduchšieho zdobenia docielite namočením do čokolády alebo potretím glazúrou. Pridá to síce na chuti, ale perníčky nebudú až také lákavé na oko, ako sú tie zdobené polevou z bielkov.

Ako na každú z týchto poliev? To zistíte v samostatnom článku o polevách na perníčky .

Okrem poliev môžete samozrejme perníčky dozdobiť u detí obľúbenými lentilkami, jedlými cukrovými perličkami, potravinárskou fixkou alebo hrubozrnným cukrom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.