Upečte si vlastné vianočné perník: inšpirácie do vašej kuchyne!

Vianoce konečne prichádzajú.

Upratovanie je rozplánovaný, vianočné darčeky nakúpené a bezpečne schované, k dokonalej domácej pohode zostáva „len“ napiecť cukroví.

Čo nesmie na žiadnom sviatočnom stole chýbať sú jednoznačne voňavé vianočné medovníčky.

Viete, ako na ne? Ak nie, po prečítaní našich receptov a tipov iste budete.

Tradičné vianočné perníčky

Základom každých perníčkov je správne cesto. My sme zvolili to pravé, tradičné. Tak, aby boli skutočne ozdobou sviatočného stola.

INGREDIENCIE

  • 700 g hladkej múky
  • 200 g slaniny (popr. Masla alebo Hery)
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g medu
  • 4 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do perníka

POSTUP

  1. Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto.
  2. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke minimálne deň uležať.
  3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme tvary.
  4. Rúru predhrejeme na 180 ° C.
  5. Pečieme približne 10 minút.
  6. Necháme vychladnúť a zdobíme.
Vianočné perníkovej vločky s bielym zdobením
Zdroj: shootsknitsandleaves.com

Vianočné medové perníčky

Vyskúšajte recept tak, ako pekla vaše prababička. Navyše prevoniate celú kuchyňu a medovníčky budú ihneď mäkké . Nebojte sa, nejde o nič zložité.

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 4 lyžice medu
  • 4 vajcia
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžica rumu
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 kypriaci prášok do perníka

POSTUP

  1. Zo všetkých ingrediencií s výnimkou žĺtkov vypracujeme cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme tvary.
  3. Rúru predhrejeme na 180 ° C.
  4. Pečieme približne 10 minút.
  5. Po vybratí z rúry ihneď potrieme žĺtky s trochou vody.
  6. Necháme vychladnúť a zdobíme.
Zdobený vianočný perník v tvare srdca
Zdroj: mojaprzystan-ila.blogspot.com

Hneď mäkké medovníčky

Sú síce najobľúbenejším a najčastejším sladkosťami na vianočnom stole, niekedy ale dokážu svojou tvrdosťou potrápiť naše zuby. Môžeme sa tomu ale vyhnúť, a to aj bez uležanie.

INGREDIENCIE

  • 400 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • 3 lyžice medu
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • lyžička sódy bikarbóny
  • lyžička kypriaceho prášku

POSTUP

  1. Najskôr zmiešame všetky sypké suroviny, do nich potom pridáme vajcia, med a maslo.
  2. Všetko spracujeme do cesta.
  3. Necháme v chladničke odpočinúť ideálne cez noc, môžeme s ním však pracovať aj skôr.
  4. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme zvolenej tvary. Tie potom pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech.
  5. Robíme dostatočné medzery, perníčky mierne vykysnú.
  6. Vkladáme do vopred rozohriatej rúry na 170 ° C a pečieme asi 7 minút. Akonáhle Zlatna, vyťahujeme.
  7. Ozdobte tak, ako ste zvyknutí.

Častý problém, prečo sú perníčky tvrdé, je ten, že do receptu pridávate v dobrej viere med. To je ale zle, nikdy nedávajte viac, ako je predpísaná dávka.

Ak sa stane, že sú perníčky tvrdé, ešte to nevzdávajte! Dajte ich do krabice a k nim vložte rozkrojené jablko a uzavrite. Perníčky nasiaknuť vlhkosť z jablka a zmäknú!

Ozdobené vianočné perníčky naaranžované so škoricou
Zdroj: 10awesome.com

Bezlepkové medové perníčky

Aj ľudia s celiakiou chcú maškrtiť. Doprajte im to!

INGREDIENCIE

  • 400 g bezlepkovej múky obľúbenej značky (možno použiť aj pohánkovú)
  • 140 g trstinového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice teplého medu
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • perníkové korenie (ak nemáme, tak lyžičku mletej škorice a lyžičku mletého klinčeka)

POSTUP

  1. Všetky sypké suroviny zmiešame v mise.
  2. Pridáme med, maslo a vajcia a spracujeme do jednoliatej hmoty.
  3. Cesto necháme odpočinúť, pokojne aj cez noc.
  4. Na pomúčenej doske (aj tu musíme použiť bezlepkovú múku) rozvaľkáme cesto na tenké plátky a vykrajujeme zvolenej vianočné tvary a pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech.
  5. Pred pečením potrieme rozkvedlaným vajíčkom.
  6. Vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C, pečieme asi 5 minút – akonáhle Zlatna, vyťahujeme.
Perníková srdiečka rôzne zdobená bielou polevou
Zdroj: shootsknitsandleaves.com

perníkové chalúpky

Kto nemal rád rozprávku o perníkovej chalúpke?

INGREDIENCIE

Na perník:

  • vyberieme si niektorý z vyššie uvedených receptov – množstvo pripravíme z dvoch dávok

Na zdobenie:

  • biela poleva (vlastný alebo kúpená)
  • farebná poleva
  • želé cukríky
  • iné cukríky
  • rôzny posyp

POSTUP

  1. Cesto spracujeme podľa vybraného receptu.
  2. Vykrajujeme tvary určené pre časti perníkovej chalúpky – možno zakúpiť v obchodoch s kuchynskými potrebami. Ak nám zostane viac cesta, môžeme vykrajovať ďalšie tvary, prípadne môžeme vykrajovať malé hviezdičky a srdiečka, ktorými potom dozdobíme chalúpku.
  3. Pečieme určenú dobu.
  4. Po upečení nazdobíme podľa svojich predstáv. Nemusíme použiť iba klasické polevy, využiť môžeme tiež rôzne cukríky a farebné posypy. Všetko pripevňujeme vtlačením do polevy.
  5. Počkáme, až zdobenie zaschne a zlepíme jednotlivé kúsky k sebe polevou.

Každý má inú predstavu, ako by takáto perníková chalúpka mala vyzerať. Pokiaľ ale neviete, ako začať, môžete sa inšpirovať ozdobnými prvkami z chalúpok v našej galérii.

Poleva na vianočné perníčky

Aké by to boli medovníky bez bielkovej polevy. Hrajte sa s tvarmi a zapojte do zdobenia celú rodinu.

INGREDIENCIE

  • 1 bielok
  • 200 g práškového cukru
  • 1 lyžička solamylu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • možné použiť farbivo

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie spoločne vyšľaháme.
  2. Poleva je hotová, vo chvíli, keď dosiahneme tuhšej konzistencie.
  3. Zdobíme.
TIP : Polevu si můžeme připravit i předem a uchováváme zmraženou.

Tri minúty pred zdobením vyberieme a ideme na vec.

Kreatívne zdobenie vianočných medovníčkov farebnou polevou
Zdroj: creativemarket.com

Zdobenie vianočných medovníčkov

Zlatým klincom prípravy perníčkov je ich zdobenie. Inšpirovať sa môžeme tradičnými postupmi alebo aj vlastnou fantáziou.

biela poleva

Potrebovať budete predovšetkým zdobiace vrecko . Ten naplníme polevou (pozri recept vyššie) a vyskúšame si najprv pár ťahov na menej podarenom perníčky. Vždy skvele funguje urobiť bodku a postupne ju pretiahnuť.

Správnu konzistenciu ozkoušíte tiež tak, že naberiete polevu na lyžičku. Nesmie vám z nej stekať, ale pomaly odkvapkávať.

Ak nemáte klasický zdobiace vrecko, môžete si vystačiť aj s obyčajným pevnejším. U vrecka odstrihnite rožtek, ale opatrne! Najskôr odstrihnite kúsoček, ak bude linka moc tenká, môžete pristrihnúť viac.

Všeobecne platí, čím tenšie linkou „kreslíte“ na perníčky, tým krehkejšie a vánočnější vzhľad im dodáte. Pekne vyzerá kombinácia tenkých liniek a malých bodiek.

Tými naozaj podarenými môžete dokonca ozdobiť vianočný stromček – stačí im napichnúť dierku pre háčik.

Vianočné medovníčky rôznych tvarov nazdobené bielou polevou
Zdroj: flickr.com

farebná poleva

Nechcete len bielu farbu? Nie je nič jednoduchšie, než si zaobstarať potravinárske farbivo. K Vianociam odporúčame zelenú a červenú farbu.

Farbivo pridajte do bielej polevy, aj tu sa môžete riadiť vyššie uvedeným postupom. Nemusíte všetku polevu zafarbiť rovnako, naopak, rozdeľte hmotu do niekoľkých misiek a zafarbite každú inak. Ponechajte si aj trochu bielej na detaily, prípadne na podklad.

Uvidíte, ako tým svoje cukroví oživíte!

Farebne nazdobené perníčky s vianočným motívom
Zdroj: happyholiday21.com

Kombinácia polevy s guličkami

Perníčky môžete dozdobiť tiež guličkami, ideálne zlatými alebo striebornými. Načerpajte inšpiráciu:

Hotové perníčky skladujeme uložené v škatuliach a vo vlhkejšom prostredí, aby zvláčneli.

Ideálna doba na uležanie sú 2 týždne vopred. Ak sme včasnú prípravu zanedbali, nemusíme si trhať vlasy a postupujeme podľa receptu perníky raz dva.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.