Upečte si vianočné štôlňu: múčnik, ktorý na sviatočnom stole nesmie chýbať

Okrem vianočného pečiva sa na vianočné sviatky pripravujú tiež kysnuté múčniky z tučnejšieho cesta, ktoré podávame na raňajky alebo desiatu.

Veľmi dlhú tradíciu má u nás pletená vianočka. Okrem vianočky sa často pripravoval tiež závin alebo štrúdľa.

Vianočná štóla je niečo medzi vianočkou a závinom, pretože sa pripravuje z kysnutého cesta, nepomýlite sa z prameňov a plní sa plnkou.

Kysnuté vianočné štóla

Zoberme droždie a poďme na to!

INGREDIENCIE

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 100 g hrozienok
  • 100 g mandlí
  • vanilkový cukor
  • pár lyžíc rumu
  • kocka droždia
  • štipka soli

POSTUP

  • Ako prvý krok zmiešame všetky sypké suroviny.
  • Pridáme nadrobené droždie, zmäknuté maslo a ostatné suroviny (okrem vanilkového cukru).
  • Dáme si záležať, aby sme všetko veľmi dobre premiešali.
  • Akonáhle máme jednoliate, dobre miesenie cesta, odložíme misu s cestom na tmavé a teplé miesto. Vymedzte si na kysnutie viac času, minimálne dve hodiny.
  • Potom cesto ešte raz poriadne prepracujeme a necháme ešte kysnúť (cca 30 minút).
  • Po kysnutia vytvarujeme do podlhovastého oválu a položíme na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 160 ° C asi 40 – 50 minút – stav kontrolujeme pomocou špajdle.
  • Počas pečenia si pripravíme trochu masla, ktoré zmiešame s vanilkovým cukrom.
  • Po vytiahnutí z rúry pripravenou zmesou kysnutia štólu potrieme.
  • Necháme kompletne vychladnúť, zabalíme do alobalu či fólie a na 14 dní odložíme na chladné miesto.
Kysnuté vianočné štóla naservírovaná na drevenom doske
Zdroj: schoenesleben.ch

Sviatočné maslová štóla

Pri tejto štôlne hrá hlavnú úlohu maslo.

INGREDIENCIE

Ingrediencie sú rovnaké ako u kysnuté vianočné štôlne, iba s tým rozdielom, že do cesta použijeme 250 g masla. Aj na potretie celej štôlne budeme potrebovať viac masla (cca 100 g).

POSTUP

Aj u postupe sa budeme riadiť kysnutie štôlňou, droždie však najskôr nadrobíme do vlažného mlieka, necháme trochu nakysnúť a hmotu potom zmiešame s ostatnými surovinami.

Hotovú štólu potrieme ešte v horúcom stave dôkladne rozpusteným maslom – tak sa nám vsiakne najlepšie. Potom obalíme v zmesi z práškového a vanilkového cukru.

Rozkrojená maslová štóla s hrozienkami, naaranžovaná so škoricou, badyánom a sušeným pomarančom
Zdroj: natural-grainmills.com

Vianočná štóla s marcipánom

Ak pridáte do cesta štôlne marcipán, štóla bude veľmi chutná a navyše s úplne jedinečnou vôňou.

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 220 g práškového cukru + asi 30 g na záverečné pocukrované
  • 140 g zmäknutého masla + 50 g na potretie pred pečením
  • 150 g mäkkého tvarohu (najlepšie plnotučného)
  • 150 g kandizovaného ovocia nasekaného na kúsky
  • 3 celé vajcia
  • 60 g hrozienok namočených v rume
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • orechy
  • marcipán

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 180 ° C.
  • Ušľaháme vajcia s cukrom a následne postupne pridávame múku, maslo, tvaroh, citrónovú kôru a prášok do pečiva.
  • Ručne cesto spracujeme
  • Do cesta zapracujeme orechy, hrozienka, kandizované ovocie.
  • Pomocou valčeka cesto vyvaľkáme asi na 1 cm silný plátok, ktorý budeme rolovať.
  • Na plát vložíme marcipán Uvalenie do menšieho valčeka.
  • Zarolujeme, ako by sme balili bábätko do zavinovačky.
  • Nakoniec štólu potrieme rozpusteným maslom a vložíme do rúry.
  • Pečieme asi 40 minút.
  • Ešte teplú štólu bohato zasypeme cukrom.
Odkrojený dva plátky vianočné štôlne s marcipánom, naaranžované s badyánom a škoricou
Zdroj: beasglutenfrei.blogspot.com

Tvarohová vianočná štóla s mandľami

Chuť mandlí k Vianociam jednoducho patria … tak si ich doprajme!

INGREDIENCIE

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g polotučného tvarohu (1 vanička)
  • 150 g cukru
  • 150 g posekaných mandlí
  • 150 g masla
  • 3 lyžice rumu
  • 2 ks vajcia
  • kypriaci prášok
  • vanilkový cukor
  • 3- 4 lyžice rumu
  • podľa chuti: hrozienka, kandizované ovocie

Navyše budeme potrebovať rozpustené maslo (cca 50 g), vanilkový a práškový cukor na konečnej potretie upečené štôlne.

POSTUP

  • Zmiešame sypké suroviny a potom k nim pridávame ostatné ingrediencie.
  • Pokiaľ máte radi hrozienka či kandizované ovocie, môžete ich do cesta zapracovať.
  • Všetko poriadne zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočinúť v chlade.
  • Potom cesto zľahka rozvaľkáme a vytvarujeme z neho tvar štôlňu.
  • Tú potom položíme na papierom na pečenie vyložený plech a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 170 ° C. Dĺžka pečenia je asi 40 – 50 minút, stav kontrolujeme priebežne pomocou špajdle.

Rovnako ako u kysnuté štôlne, aj túto tvarohovú na konci potrieme maslom a cukrom, zabalíme a necháme aj niekoľko týždňov odležať, aby sme zabezpečili jej vláčnosť.

Čiastočne nakrájaná vianočné štóla s tvarohom a mandľami
Zdroj: daskochrezept.de

Drážďanská štóla

K upečení pravej drážďanskej štôlne sa musíme riadiť presným pomerom ingrediencií. Idete do toho?

INGREDIENCIE

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 g hrozienok
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g pomarančovej a citrónovej kandizované kôry
  • 80 g mandlí
  • 15 ml rumu
  • štipka soli
  • 60 g práškového cukru na posypanie hotové štôlne

POSTUP

Postup je rovnaký ako v receptoch uvedených vyššie. Dĺžku pečenia odhadujeme podľa svojej rúry a pomocou špajdle.

TIP: Pokud chcete mít chuť rozinek a kandovaného ovoce výraznější, je dobré předem je namočit v rumu.
Rozkrojená Drážďanská štóla s vianočnou dekoráciou okolo
Zdroj: 31daily.com

História vianočné štôlne

Už podľa vyššie uvedeného receptu vás iste trklo, že vianočné štôlňa bude mať korene v nemecky hovoriacich krajinách. A tiež že áno.

Jej história spadá až do 14. storočia, vtedy ale nešlo o cukroví, ktoré si ľudia robievali o vianočných sviatkoch, bola skôr akýmsi druhom pôstneho jedla, do ktorého bolo zakázané pridávať také ingrediencie ako maslo či mlieko.

Najznámejší variantom je Drážďanská štóla, inak sa ale pripravovala po celom Nemecku a postupom času si každý región vytvoril svoju typickú variantu.

Pre Drážďanskou štôlňu je typické, že u nej bolo na konci 15. storočia povolené používať k príprave maslo, a to vďaka „Listu o masle“, ktorý vydal na požiadanie vtedajší pápež Inocenta VIII.

Od tej doby sa do štôlní začali pridávať chutnejšie suroviny a recept sa rôzne vyvíjal až do 20. storočia.

A počuli ste už o obrovskej štôlni vážiaci takmer 2 tony? Tá bola upečená pri príležitosti vojenskej oslavy „Zeithainer Lustlager“, ktorú usporiadal August Silný. V spojitosti s touto udalosťou sa konajú výročné oslavy, teraz už premenovanej na „Slávnosti drážďanskej vianočné štôlne“. Aká je hlavná obrie pochúťka tejto akcie si iste viete domyslieť.

Vozidlo sa štôlňou na Slávnostiach drážďanskej vianočné štôlne
Zdroj: dresdner-striezel.de

Okrem štôlne na sviatočnom stole samozrejme nesmie chýbať vianočné cukrovinky, inšpirujte sa našimi receptami.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.