Upečte si pečivo zo špaldovej múky a prežite Vianoce v zdravom štýle!

Zmenili ste spôsob stravovania a prešli ste z klasickej múky na špaldovú?

Vedeli ste, že sa zo špaldovej múky dajú upiecť múčniky, torty aj vianočné pečivo?

A práve tie najlepšie recepty na špaldové pečivo pre vás dnes máme!

Prevonia vám celý dom.

Špaldové perníčky

Perníčky k vianočnému obdobiu neodmysliteľne patria. Chutia vám babičkine recepty, ale radi by ste nahradili klasickú múku a cukor zdravšími variantmi? Perníčky môžete urobiť pokojne zo špaldovej múky as prírodnými sladidlami. Chuťovo sú výborné. Prípadne nájdete u nás aj recept na perníčky z múky ražnej .

INGREDIENCIA

  • 1 a 3/4 hrnčeka špaldovej múky
  • 45 g medu či iného prírodného cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 15 g klinčeka
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 6 lyžíc nesoleného masla izbovej teploty nakrájaného na plátky
  • 45 g melasy
  • 1 lyžica mlieka

POSTUP

  1. V miske za pomoci kuchynského robota rozmixujte múku, korenie, soľ a jedlú sódu.
  2. Pridajte do misky kúsky masla a cesto mixujte dovtedy, kým nevznikne piesková zmes bez hrudiek.
  3. Počas mixovania pridajte med, melasu a mlieko.
  4. Vytiahnite cesto z misky, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte ho na 15 minút do mrazničky.
  5. Potom cesto rozdeľte na 3 časti.
  6. Každú časť rozvaľkajte.
  7. Na každý rozvaľkaný plát dajte zospodu aj zhora papier na pečenie.
  8. Všetky tri časti potom vložte opäť do mrazničky na ďalších 25 minút.
  9. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  10. Vyberte prvý plát cesta z mrazničky, dajte si ho na pracovnú plochu a odlepte z neho z oboch strán papier na pečenie.
  11. Použite formičky na vykrajovanie perníčkov.
  12. Jednotlivé kúsky dajte zase do mrazničky medzi papierom na pečenie.
  13. Vytiahnite druhú časť cesta, opäť vyrežte perníčky a vložte ich do mrazničky.
  14. A tak to urobte aj s tretím plátom.
  15. Akonáhle máte perníčky vykrojené, dajte ich na plech a pečte 5 až 6 minút.
  16. Potom ich vytiahnite a nechajte vychladnúť.
Perníčky zo špaldovej múky na mriežke.
www.thebakerchick.com

Snehové guličky zo špaldovej múky

Tieto guličky veľkosti sústa sa vám rozplynú na jazyku! Orieškovo-máslovému cestíčku obalenému v práškovom cukre sa jednoducho nedá odolať.

INGREDIENCIA

  • 2 a ¼ hrnčeka bielej špaldovej múky
  • ¼ lyžičky morskej soli
  • 170 g pekanových orechov, jemne mletých
  • 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
  • 1 šálka masla izbovej teploty
  • 1 veľké vajcia izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

POSTUP

  • V strednej mise zmiešajte múku, soľ a pekanové orechy.
  • Dajte bokom.
  • Do malej misky pridajte 1 hrnček práškového cukru a dajte bokom.
  • Ušľahajte maslo do krémova, potom pridajte po malých množstvách ½ šálky práškového cukru a šľahajte do nadýchanej hmoty.
  • Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a znova šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  • Suché ingrediencie postupne pridávajte k mokrým a šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa cesto nezačne spájať.
  • Použite veľkú drevenú lyžicu alebo ruky na dokončenie spájania ingrediencií dohromady.
  • Z cesta vytvarujte guľu a zabaľte do plastovej fólie.
  • Nechajte vychladiť v chladničke minimálne 2 hodiny alebo až 24 hodín.
  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a vyložte dva plechy papierom na pečenie.
  • Z cesta vyvaľkajte asi 2,5 cm guličky a pokladajte ich na plechy vzdialené 5 cm od seba.
  • Pečte 10 minút alebo dozlatista.
  • Nechajte pár minút vychladnúť, pridajte práškový cukor a preložte na veľký tanier, aby úplne vychladli.
  • Akonáhle guličky vychladnú na izbovú teplotu, znova vmiešajte práškový cukor.
  • Skladujte vo vzduchotesnej nádobe.
Vianočné guličky v práškovom cukre.
www.accidentalartisan.ca

Mäkké brusnicové sušienky

Ak máte radi sušienky na rôzne spôsoby, vzdávať sa ich rozhodne nemusíte, pretože existujú aj recepty na zdravé pečivo zo špaldovej múky. Jeden takýto recept vám prinášame. Sušienky s brusnicami vydržia mäkké po celý vianočný čas.

INGREDIENCIA

  • 2 a 1/4 hrnčeka špaldovej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1 hrnček pasty tahini
  • 3/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilky
  • 3/4 hrnčeka sušených brusníc

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Vyložte si dva plechy papierom na pečenie.
  3. Vo veľkej miske zmiešajte múku, jedlú sódu, morskú soľ a sušené brusnice.
  4. V menšej miske ušľahajte dohromady tahini, javorový sirup, citrónovú šťavu a vanilku.
  5. Do veľkej misky pridajte najprv mokré ingrediencie, a potom suché.
  6. Premiešajte cesto vo veľkej miske tak, aby sa jednotlivé ingrediencie dobre spojili.
  7. Za pomocou lyžičky robte z cesta guličky, položte ich na papier na pečenie a ľahko ich roztlačte.
  8. Medzi jednotlivými sušienkami na plechu nechajte aspoň 1,5 centimetra priestor.
  9. Pečte 8 až 10 minút.
Jemné sušienky z brusníc.
www.livelearnloveeat.com

Vyskúšajte aj naše recepty na pečivo so škoricou vhodné ku káve aj na sviatočnú tabuľu. Je lahodné!

Melomakaróny so špaldovou múkou

Grécky vianočný dezert, presne to je melomakaróna. V podstate sa jedná o cesto namočené v mede. Vedeli ste, že pôvodne sa melomakaróny podávali na pohrebných hostinách? Dnes sa už však jedná o tradičnú grécku maškrtu, ktorú si vychutnávajú ľudia na Vianoce.

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky extra panenského olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka pomarančovej šťavy
  • 1 hrnček stevie
  • 1 lyžička mletého klinčeka
  • 4 a 1/2 hrnčeka špaldovej múky
  • 1 hrnček medu
  • 1 hrnček vody, v ktorej uvaríte škoricu a klinček
  • 1 škorica
  • plátky citróna

Na sirup:

  • 1/2 hrnčeka vody, v ktorej uvaríte škoricu a klinček
  • 1/2 hrnčeka koňaku
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 4 lyžice stévie
  • 1 a 1/2 hrnčeka vody
  • plátky pomaranča

POSTUP

  1. Začnite najskôr sirupom.
  2. Do malého hrnca dajte čistú vodu a vodu, v ktorej ste vyvarili škoricu a klinček.
  3. Ďalej pridajte škoricu, plátky pomaranča a citróna.
  4. Všetko varte 3-5 minút.
  5. Pridajte steviu, zamiešajte a pridajte med.
  6. Potom nechajte sirup vychladnúť.
  7. Pokračujte cestom.
  8. Do misky cez jemné sitko preosejte špaldovú múku s práškom do pečiva.
  9. Do ďalšej misky si pripravte olivový olej, vodu, v ktorej ste vyvarili škoricu a klinčeky, ďalej tiež koňak a steviu.
  10. Všetko jemne vyšľahajte.
  11. Pridajte mletý klinček a pomarančovú kôru.
  12. Do pomarančovej šťavy dajte jedlú sódu, a potom ju nalejte do misky.
  13. Suché prísady pridajte do mokrých zložiek na trikrát a vždy cesto jemne premiešajte.
  14. Za pomoci lyžičky si ukrajujte cesto a vytvárajte z neho oválky, respektíve vajíčka.
  15. Vajíčka dávajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  16. Pred pečením melomakaróny jemne prepichnite vidličkou.
  17. Pečte v rúre predhriatej na 160 °C počas 25 až 30 minút.
  18. Ešte horúce melomakaróny dajte do studeného sirupu, a potom ich pokladajte na tanier.
  19. Ozdobte medom a vlašskými orechmi.
Plný tanier melomakarónov zo špaldovej múky.
www.akispetretzikis.com

Ak ste milovníci gréckej kuchyne, nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na souvlaki 5x inak alebo staňte sa kráľom všetkých letných osláv!

Špaldové linecké pečivo

Čo by to bolo za Vianoce bez lineckého pečiva? Pripravte si linecké pečivo zo špaldovej múky. Namiesto cukru použite ryžový sirup a hneď je vianočné pečivo zdravšie. Ak ste však zástancami starej dobrej klasiky, môžete si urobiť podľa našich receptov aj tradičné linecké pečivo .

INGREDIENCIA

  • 600 g špaldovej múky
  • 400 g na plátky nakrájaného masla
  • 160 g ryžového sirupu (možno zameniť aj za iné prírodné sladidlo)
  • 40 g kakaa
  • citrónová kôra
  • marmeláda bez cukru
  • 300 ml kokosového krému v plechovke
  • 45 g mandlí namletých najemno
  • 20 g kakaa
  • 3 lyžice javorového sirupu (prípadne iného prírodného sladidla)

POSTUP

  1. Ingrediencie si rozdeľte na dve polovice a dajte ich do dvoch väčších misiek.
  2. Kakao však pridajte len do jednej z misiek.
  3. Z ingrediencií v miskách vypracujte cesto, aby sa všetky suroviny spojili.
  4. Obe cestá zabaľte do potravinárskej fólie a dajte aspoň na hodinu (ideálne na noc) do chladničky.
  5. Vložte do chladničky aj kokosový krém v plechovke.
  6. Po hodine kokosový krém vytiahnite z chladničky, vyberte za pomoci lyžice stuhnutú časť, tekutinu v plechovke ponechajte.
  7. Krém dajte do misky, pridajte k nemu kakao a sirup.
  8. Suroviny zmiešajte, aby vznikol krém. Nakoniec pridajte ešte pomleté mandle a krém dajte späť do chladničky.
  9. Vytiahnite z chladničky cesta a chvíľu ich nechajte odležať, než s nimi začnete pracovať.
  10. Rozvaľkajte cesto tak, aby bolo hrubé zhruba 4 milimetre.
  11. Použite vykrajovače (napríklad kolieska) av polovici vykrojených koliesok urobte uprostred ešte dierku.
  12. Linecké pečivo zo špaldovej múky potom dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  13. Rozohrejte si rúru na 160 °C.
  14. Špaldové pečivo dajte piecť na 10 až 15 minút.
  15. Nechajte ho vychladnúť.
  16. Kolieska bez dierok potrite marmeládou či krémom a nalepte na ne kolieska s dierkou.
  17. Linecké s kokosovým krémom ponechajte v chlade, aby sa krém neroztekal.
Linecké pečivo na tácku.
www.varecha.pravda.sk

Vianočné čokoládové cookies s mandľami

Kombinácia orechov a kakaa je jednoducho neodolateľná a nasledujúci recept je toho dôkazom! Pripravte si na svoju vianočnú tabuľu zase niečo nové a verte nám, že si pochutnáte.

INGREDIENCIA

  • 175 g celozrnnej špaldovej múky
  • 30 g nesladeného prírodného kakaového prášku
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 11 polievkových lyžíc masla, izbové teploty
  • 2/3 šálky trstinového cukru
  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky nasekanej tmavej čokolády
  • 1/3 šálky nasekaných mandlí

POSTUP

  • V strednej mise zmiešajte múku, kakaový prášok a jedlú sódu.
  • V kuchynskom robote šľahajte maslo na stredne vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude krémové a hladké.
  • Pridajte oba cukry, soľ a vanilku a znovu šľahajte, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná, asi 2 minúty.
  • Pridajte suché ingrediencie do mixéra a mixujte pri nízkej rýchlosti, aby sa zapracovali.
  • Nepremixujte, je v poriadku, keď je cesto trochu drobivé.
  • Pomocou stierky jemne vmiešajte mandle a čokoládu.
  • Cesto spojte do gule a rozdeľte na polovicu.
  • Vytvarujte každú polovicu do polena s hrúbkou 4 cm.
  • Nechajte chladiť v chladničke aspoň 3 hodiny až 3 dni.
  • Predhrejte rúru na 165 stupňov Celzia s mriežkou v strede rúry.
  • 2 plechy vyložte papierom na pečenie.
  • Pracujte vždy s jednou polovicou cesta a opatrne nakrájajte každé poleno na kolieska s hrúbkou asi 1 cm.
  • Pokiaľ sa časť cesta rozpadne, pritlačte a vytvarujte späť kolieska.
  • Dajte cookies na pripravené plechy, ponechajte medzi nimi centimetrové medzery.
  • Pečte jeden plech po druhom, každý 12 minút.
  • Sušienky nebudú vyzerať, že sú hotové, ale je dôležité ich neprepiecť.
  • Pred vybratím na mriežku nechajte vychladnúť 10 minút na plechu.
Kakaové cookies na tanieri.
www.gatheranddine.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Ovosno-špaldové sušienky s lekvárom

Výborné sušienky s marmeládou, ktoré sa jednoducho pripravujú vo formách na muffiny. Marmeládu môžete použiť podľa ľubovôle, funguje tu takmer každá.

INGREDIENCIA

  • 100 g ovsených vločiek
  • 150 g špaldovej múky
  • 60 g trstinového cukru
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 115 g masla, rozpusteného
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 150g džemu alebo marmelády (malinová, čučoriedková, marhuľová atď.)

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Formu na muffiny zľahka vymažte tukom a dajte bokom.
  • Maslo rozpustite a nechajte opäť vychladnúť.
  • Pridajte ovsené vločky do mixéra alebo kuchynského robota a mixujte, kým nebudú rozmixované, ale stále budú vidieť väčšie kúsky.
  • Pridajte spolu so špaldovou múkou, trstinovým cukrom, práškom do pečiva a soľou do misy a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Pridajte rozpustené maslo a vanilkový extrakt a všetko premiešajte vidličkou, kým vám nevzniknú menšie a väčšie omrvinky.
  • Do každej priehlbiny formy na muffiny pridajte asi 1 lyžicu mrveničky a pritlačte na dno, aby ste získali základ pre sušienky.
  • Na každý základ pridajte asi lyžičku džemu (snažte sa zostať v strede) a potom pridajte zvyšnú (menšiu) časť mrvenky okolo náplne.
  • Drobenku trochu pritlačte, aby sa prilepila na základňu a pečte 15–18 minút, alebo kým drobenka nezíska peknú zlatú farbu a džem uprostred nezačne bublať.
  • Vyberte z rúry a nechajte 6-10 minút vychladnúť.
  • Sušienky opatrne vyberte z formy na muffiny – najprv ich uvoľnite nožom a potom ich vytiahnite gumovou stierkou.
  • Položte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  • Ak sa sušienky pri pokuse o vybratie z formy rozpadnú, počkajte ešte chvíľu, kým ich začnete vyberať.
  • Skladujte v plechovej krabičke na chladnom mieste.
Špaldové cookies plnené marmeládou.
www.baketotheroots.de

Prečo robiť vianočné pečivo zo špaldovej múky namiesto klasickej bielej?

  • Špaldová múka sa vyrába z pšenice špalda, ktorá je bohatá na bielkoviny, minerály a vlákninu .
  • V obaloch zŕn sa nachádza najviac dôležitých látok, a preto sa pri výrobe špaldovej múky spracovávajú celé zrná vrátane obalovej časti .
  • Špaldová pšenica nie je náchylná na škodcov, preto sa málokedy chemicky ošetruje. Znamená to teda, že špaldová múka neobsahuje žiadne chemikálie .
  • Špaldová múka nie je taký alergén ako tradičná biela múka, navyše je ľahko stráviteľná, ba dokonca podporuje správnu funkčnosť tráviaceho traktu.
  • Pozitívny vplyv má na imunitný systém, bojuje proti chudokrvnosti a zápcham .
  • Zlepšuje krvný tlak, dodáva vitamíny kĺbom a kostiam.
  • Akonáhle vymeníte bielu múku za špaldovú, spoznáte to aj na kvalite vlasov, nechtov a pokožky.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.