Upečte si špaldové pečivo a prežite Vianoce v zdravom štýle

Špaldová múka obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu.

Cukrovinky zo špaldovej múky je teda nielen chutné, ale aj veľmi zdravé.

Zmenili ste spôsob stravovania a prešli ste z klasickej múky na špaldovú?

Vedeli ste, že sa zo špaldovej múky dajú upiecť múčniky, torty aj vianočné pečivo?

Hľadali ste na vianočné pečivo zo špaldovej múky recepty? Už nemusíte.

Pripravili sme pre vás niekoľko skvelých receptov na vianočné pečivo zo špaldovej múky, ktoré vám prevoňajú celý dom.

špaldové perníčky

Perníčky k vianočnému obdobie neodmysliteľne patrí.

Chutia vám babičkinej recepty, ale radi by ste nahradili klasickú múku a cukor zdravšími variantmi?

Perníčky môžete urobiť pokojne zo špaldovej múky a s prírodnými sladidlami. Chuťovo sú výborné. Prípadne nájdete u nás aj recept na perníčky z múky žitnej .

INGREDIENCIE

POSTUP

  1. V miske za pomoci kuchynského robota rozmixujte múku, korenie, soľ a sódu bikarbónu.
  2. Pridajte do misky kúsky masla a cesto mixujte do tej doby, než nevznikne piesčitá zmes bez hrudiek.
  3. Počas mixovania pridajte med, melasu a mlieko.
  4. Vytiahnite cesto z misky, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte ho na 15 minút do mrazničky.
  5. Potom cesto rozdeľte na 3 časti.
  6. Každú časť rozvaľkajte.
  7. Na každý rozvalený plát dajte zospodu aj zhora papier na pečenie. Všetky tri časti potom vložte opäť do mrazničky na ďalších 25 minút.
  8. Predhrejte si rúru na 180 ° C.
  9. Vyberte prvý plát cesta z mrazničky, dajte si ho na pracovnú plochu a odlepte z neho z oboch strán papier na pečenie.
  10. Použite formičky na vykrajovanie perníčkov.
  11. Jednotlivé kúsky dajte zasa do mrazničky medzi papier na pečenie. Vytiahnite druhú časť cesta, opäť vyřezejte perníčky a vložte ich do mrazničky. A tak to urobte aj s tretím plátom.
  12. Akonáhle máte perníčky vykrojené, dajte ich na plech a pečte 5 až 6 minút.
  13. Potom ich vytiahnite a nechajte vychladnúť.
medovníčky zo špaldovej múky
Zdroj: thebakerchick.com

Mäkké brusnicovej sušienky

Ak máte radi sušienky na rôzne spôsoby, vzdávať sa ich rozhodne nemusíte, pretože existujú aj recepty na zdravé cukrovinky zo špaldovej múky.

Jeden taký recept vám prinášame. Sušienky s brusnicami vydrží mäkké po celý vianočný čas.

INGREDIENCIE

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 ° C.
  2. Vyložte si dva plechy papierom na pečenie.
  3. Vo veľkej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, morskú soľ a sušené brusnice.
  4. V menšej miske ušľahajte dohromady tahini, javorový sirup, citrónovú šťavu a vanilku.
  5. Do veľkej misky pridajte najprv mokré ingrediencie, a potom suché.
  6. Premiešajte cesto vo veľkej miske tak, aby sa jednotlivé ingrediencie dobre spojili.
  7. Za pomocou lyžičky robte z cesta guličky, položte ich na papier na pečenie a ľahko ich rozmáčkněte.
  8. Medzi jednotlivými sušienkami na plechu nechajte aspoň 1,5 centimetra priestor.
  9. Pečte 8 až 10 minút.
jemné sušienky z brusníc
Zdroj: livelearnloveeat.com

Melomakarony sa špaldovú múkou

Grécky vianočný dezert, presne to je melomakarona. V podstate sa jedná o cesto namočené v mede.

Vedeli ste, že pôvodne sa melomakarony podávali na pohrebných hostinách?

Dnes sa už však jedná o tradičný grécky maškrtu, ktorý si vychutnávajú ľudia o Vianociach.

INGREDIENCIE

POSTUP

  1. Začnite najprv sirupom. Do malého hrnca dajte čistú vodu a vodu, v ktorej ste vyvarili škoricu a klinčeky. Ďalej pridajte škoricu, plátky pomaranča a citróna. Všetko varte 3-5 minút. Pridajte stevie, zamiešajte a pridajte med. Potom nechajte sirup vychladnúť.
  2. Pokračujte cestom. Do misky cez jemné sitko preosejte špaldovú múku s práškom do pečiva.
  3. Do ďalšej misky si pripravte olivový olej, vodu, v ktorej ste vyvarili škoricu a klinčeky, ďalej tiež koňak a stevie. Všetko jemne vyšľahajte.
  4. Pridajte mleté ​​klinčeky a pomarančovú kôru.
  5. Do pomarančovej šťavy dajte jedlú sódu, a potom ju nalejte do misky.
  6. Suché prísady pridajte do mokrých zložiek na trikrát a vždy cesto jemne premiešajte.
  7. Za pomoci lyžičky si ukrajujte cesto a vytvárajte z neho ováliky, respektíve vajíčka.
  8. Vajíčka dávajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Pred pečením melomakarony jemne prepichnite vidličkou.
  10. Pečte v rúre predhriatej na 160 ° C počas 25 až 30 minút.
  11. Ešte horúce melomakarony dajte do studeného sirupu, a potom ich pokladajte na tanier.
  12. Ozdobte medom a vlašskými orechmi.
plný tanier melomakaronů zo špaldovej múky
Zdroj: akispetretzikis.com

Špaldové linecké koláčiky

Čo by to bolo za Vianoce bez lineckého pečivo? Pripravte si linecké koláčiky zo špaldovej múky.

Namiesto cukru použite ryžový sirup a hneď je vianočné pečivo zdravšie.

Ak ste však zástancami staré dobré klasiky, môžete si urobiť podľa našich receptov aj tradičné linecké koláčiky.

INGREDIENCIE

POSTUP

  1. Ingrediencie si rozdeľte na dve polovice a dajte ich do dvoch väčších misiek. Kakao však pridajte len do jednej z misiek.
  2. Z ingrediencií v miskách vypracujte cesto, aby sa všetky suroviny spojili.
  3. Obe cestá zabaľte do potravinárskej fólie a dajte aspoň na hodinu (ideálne na noc) do chladničky.
  4. Vložte do chladničky aj kokosový krém v plechovke.
  5. Po hodine kokosový krém vytiahnite z chladničky, vyberte za pomoci lyžice stuhnutú časť, tekutinu v plechovke ponechajte.
  6. Krém dajte do misky, pridajte k nemu kakao a sirup. Suroviny zmiešajte, aby vznikol krém. Nakoniec pridajte ešte pomleté mandle a krém dajte naspäť do chladničky.
  7. Vytiahnite z chladničky cesta a chvíľu ich nechajte odležať, než s nimi začnete pracovať.
  8. Rozvaľkajte cesto tak, aby bolo hrubé zhruba 4 milimetre.
  9. Použite vykrajovadlá (napríklad kolieska) a v polovici vykrojených koliesok urobte uprostred ešte dierku.
  10. Linecké koláčiky zo špaldovej múky potom dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  11. Rozohrejte si rúru na 160 ° C.
  12. Špaldové cukroví dajte piecť na 10 až 15 minút.
  13. Nechajte ho vychladnúť.
  14. Kolieska bez dierok potrite marmeládou či krémom a nalepte na ne kolieska s dierkou.
  15. Linecké s kokosovým krémom ponechajte v chlade, aby sa krém neroztekal.
linecké zo špaldovej múky zlepované marmeládou
Zdroj: pinterest.com

Vianočný koláč zo špaldovej múky

Samozrejme k Vianociam nepatrí len klasické cukrovinky zo špaldovej múky, ale aj koláče.

Trebárs tento koláč obsahuje veľa ovocia, trochu brandy a hlavne špaldovú múku namiesto pšeničnej.

INGREDIENCIE

POSTUP

  1. Sušené ovocie dajte do veľkej sklenenej alebo keramickej misky a nalejte k nemu 100 ml brandy. Ovocie nechajte naložené v alkohole cez noc.
  2. Ďalší deň si rozohrejte rúru na 150 ° C.
  3. Vymažte si guľatú formu na koláč s priemerom 22 cm, prípadne dve okrúhle formy s priemerom 17 cm.
  4. V miske zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva a koreniny. Suroviny jemne premiešajte.
  5. V ďalšej miske vymiešame maslo s cukrom. Pridajte vždy jedno vajce a trochu zmesi múky s práškom do pečiva a korením. Pokračujte tak, pokiaľ nebudú v miske všetky vajcia s múkou.
  6. Mixujte cesto tak dlho, aby v ňom neboli hrudky.
  7. Pridajte všetko ovocie a tiež ovocie, ktoré ste mali naložené cez noc v brandy.
  8. Pridajte melasu a miešajte, kým sa všetky suroviny nespoja.
  9. Cesto nalejte do pripravenej formy na koláč a hore ho vyhlaďte stierkou.
  10. Hore dajte pokojne na ozdobu celej mandle či iné orechy.
  11. Koláč pečte približne 2 až 3 hodiny.
  12. Špajdľou v stredu koláče kontrolujte, či je upečený.
  13. Ak zhora je už hnedý, ale uprostred ešte nie je upečený, položte naň papier na pečenie, alebo znížte teplotu na 110 ° C.
  14. Akonáhle je koláč hotový, vytiahnite ho z rúry a zalejte ho zvyškom brandy.
  15. Koláč nechajte vychladnúť a zabaľte ho do niekoľkých vrstiev papiera na pečenie a alobalu. Vydrží vám tak aj niekoľko týždňov.
koláč s brandy na Vianoce
Zdroj: sweetpeadarlingheart.com

Mrkvovej špaldové cukroví

Mrkvové koláče sú jednoduché, rýchle a hotové za necelú hodinu.

Z tejto koreňovej zeleniny sa pečú koláče nielen sladké, ale aj slané. Pozrite sa tiež na ďalšie recepty, v ktorých sa používa mrkva k pečenie sladkých a slaných pokrmov < / a>.

Mrkvové cukrovinky zo špaldovej múky si môžete robiť pokojne aj počas roka, nie iba o Vianociach.

Ak navyše mrkva skombinujete so špaldovú múkou, vytvoríte zdravú pochúťku.

INGREDIENCIE

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 160 ° C.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte vajcia, cukor, soľ, vanilku a škoricu.
  3. Počas šľahania pridajte ešte olej a pomarančovú šťavu. Šľahajte do tej doby, než sa všetky suroviny nespoja.
  4. Cez sito pridávajte do cesta múku a prášok do pečiva.
  5. Pridajte tiež strúhanú mrkvu s lieskovými orieškami a pokračujte vo šľahanie, pokiaľ nebude cesto jemné a bez hrudiek.
  6. Vymastite si formu na chleba a zmes do nej nalejte.
  7. Koláč pečte asi 35 až 50 minút.
cukroví z mrkvy v tvare chlebe zo špaldovej múky
Zdroj: lilcookie.com

Prečo robiť vianočné cukrovinky zo špaldovej múky namiesto klasickej bielej?

Špaldová múka sa vyrába z pšenice špalda, ktorá je bohatá na bielkoviny, minerály a vlákninu .

V obaloch zŕn sa nachádza najviac dôležitých látok, a preto sa pri výrobe špaldovej múky spracovávajú celé zrná, vrátane obalovej časti.

Špaldová pšenica nie je náchylná na škodcov, teda sa málokedy chemicky ošetruje. Znamená to teda, že špaldová múka neobsahuje žiadne chemikálie.

Špaldová múka nie je taký alergén ako tradičné biela múka, navyše je ľahko stráviteľná, ba dokonca podporuje správnu funkčnosť tráviaceho traktu.

Pozitívny vplyv má na imunitný systém, bojuje proti chudokrvnosti a zápcham. Zlepšuje krvný tlak, dodáva vitamíny kĺbom a kostiam. Akonáhle vymeníte bielu múku za špaldovú, spoznáte to aj na kvalite vlasov, nechtov a pokožky.

Čo špaldová múka obsahuje v 100 gramoch?

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.