Upečte si na Vianoce cukroví z medu a prevoňajte ním celý dom

Vianoce bez lineckého , perníkov alebo medového cukroví nie sú Vianoce.

Chystáte sa v tomto roku napiecť viac druhov?

Vyskúšajte napríklad medové trubičky, kornútky, ale pokojne aj medovo-rumové guličky . Nechcete mať vianočné cukrovinky tvrdé?

Držte sa našich receptov a zaručene si pošmáknete.

Melomakarona aneb medové cukrovinky z Grécka

Melomakarona je výborný grécky dezert, ktorý sa konzumuje práve o Vianociach. V podstate sa jedná o cesto namáčané v mede.

Vedeli ste, že melomakarona sa pôvodne podávala na pohreboch?

Postupom času sa z nej však stala vianočné pochúťka.

INGREDIENCIE

  • 6 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček olivového oleja
  • 1 hrnček rastlinného oleja (repkového)
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 1 pomarančová kôra
  • 3/4 hrnčeka pomarančovej šťavy
  • 1/4 hrnčeka brandy
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 3/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • 1 lyžica mletej škorice

INGREDIENCIE NA SIRUP

  • 1 hrnček medu
  • 1 hrnček cukru
  • 1 a 1/2 hrnčeka vody
  • 1 škorice
  • 4 klinčeky
  • trochu citrónovej kôry
  • citrónová šťava z niekoľkých citrónov

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 ° C.
  2. Pomarančovú kôru zmiešajte s cukrom. Pridajte olej a miešajte cesto do tej doby, než sa všetky ingrediencie nespoja. Potom pridajte pomarančový džús a brandy a znovu cesto zamiešajte.
  3. Hladkú múku preosejte s práškom do pečiva a jedlou sódou. Potom ju pridajte do cesta a miešajte do tej doby, než nevznikne tuhé a mokré cesto.
  4. Vytvorte si z cesta guličky veľkej zhruba ako vlašský orech a položte ich na plech. Vidličkou guľôčky mierne rozmáčkněte, aby neboli okrúhle, ale trochu placaté.
  5. Pečte cukroví zhruba 25 až 30 minút.
  6. Počas pečenia si pripravte sirup. Zmiešajte v hrnci med, cukor, vodu, škoricu, citrónovú kôru a klinčeky. Priveďte sirup k varu a varte ho zhruba 10 minút, kým nezhustne. Potom vyberte škoricu, citrónovú kôru a klinčeky a zamiešajte do sirupu citrónovú šťavu.
  7. Akonáhle sa vám upečú sušienky, tak je ešte teplé namočte celé do sirupu.
  8. Medové cukroví si ukladajte na plech a nakoniec ho posypte buď mletými vlašskými orechmi, alebo škoricou.
gréckej medové cukrovinky melomakarona
Zdroj: akispetretzikis.com

Pokojne sa pozrite aj na videonávod, ako upiecť melomakarony.

Neapolskej medové cukrovinky

Počuli ste niekedy o cukroví zvanom struffoli? Jedná sa o vianočný dezert, ktorý nájdete v takmer každej talianskej domácnosti.

Aj vy si zamilujete toto vianočné pečivo. Medové gule sú vyprážané a pripomínajú pusinky zaliate medovým sirupom. Sú to trochu iné gule, než ktoré poznáte z našich končín.

INGREDIENCIE

  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice cukru
  • 25 g masla
  • 1 pohár anízu
  • kôra z polovice citróna
  • kôra z polovice pomaranča
  • štipka soli
  • masť či olej na vyprážanie

INGREDIENCIE NA ZDOBENIE

  • 400 g medu
  • farebné konfety
  • škoricové konfety
  • 100 g kandizovaného pomaranča
  • 100 g kandizovaného citróna
  • 50 g kandizované tekvice

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte dohromady a vypracujte z nich cesto.
  2. Cesto nechajte niekoľko hodín odpočívať v miske zakrytej utierkou.
  3. Vezmite kúsok cesta a vyvaľkajte z neho valček (ako by ste robili gnocchi). Valček potom rozrežte na rovnako veľké časti o veľkosti lieskových orieškov a cukrovinky dajte na dobre pomúčenej doštičku zaprášené múkou.
  4. Ideálne je smažiť cukroví na masti. Rozohrejte si teda masť na panvici.
  5. Predtým, než guľa vložíte na panvicu, je dajte do sitka a pretrepte, aby ste sa zbavili prebytočnej múky.
  6. Zmažte struffoli do zlatista a po vypražení ich položte na obrúsok, ktorý z guličiek vytiahne prebytočnú mastnotu.
  7. Vo veľkom hrnci si na miernom ohni rozohrejte med.
  8. Potom nalejte medovú zmes na struffoli a premiešajte ich tak, aby boli všetky guľôčky obalené medom.
  9. Potom pridajte tretinu konfiet a kandizované ovocie, ktoré si nakrájate na malé kúsky. Všetko jemne premiešajte.
  10. Vezmite tanier, dajte do stredu prázdnu pohár a okolo nej skladajte struffoli.
  11. Potom nakoniec vezmite zvyšné konfety a kandizované ovocie a ozdobte ním struffoli.
neapolskej pečivo z medu
Zdroj: cook-italian.com

Rumové gule s medom

Ak sa vám vyššie uvedený recept na talianske netradičné gule nepozdávajú, urobte si klasické rumové gule s medom.

Pravdepodobne sa pýtate, kedy robiť rumové guľôčky. Ideálne je začať tri týždne pred Vianocami, aby sa guľa dobre Uleželé.

INGREDIENCIE

  • 2 a 1/2 hrnčeka drvených vanilkových oblátok
  • 1 mleté pekanové orechy
  • 1 hrnček cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 1/4 hrnčeka rumu
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice vody

POSTUP

  1. Zmiešajte oblátky, pekanové orechy, cukor a kakao.
  2. V miske zvlášť zmiešajte rum, med a vodu, a potom tieto mokré suroviny pridajte medzi oplátky, pekanové orechy, cukor a kakao.
  3. Vypracujte pevné cesto, z ktorého potom robte menšie guľôčky.
  4. Rumové gule obaľte v cukre, kokosu či kakau.
  5. Nechajte toto medové vianočné cukrovinky odležať aspoň tie tri týždne, aby dostalo tú správnu chuť.
krabice medových guličiek s rumom
Zdroj: tasteofhome.com

Medové linecké koláčiky

Linecké koláčiky je bezpochyby najobľúbenejší vianočné pečivo vôbec. Pripraviť si môžete linecké podľa mnohých receptov.

Chcete ho obohatiť medom? Postupujte podľa tohto receptu.

INGREDIENCIE

  • 2 plátky masla izbovej teploty
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 1/4 hrnčeka medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1/2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

POSTUP

  1. V jednej miske vymiešame maslo s cukrom.
  2. Do cukru s maslom primiešajte vanilkový extrakt, med, vajce a žĺtok. Cesto miešajte do tej doby, než sa všetky suroviny dokonale nespoja.
  3. V ďalšej miske si pripravte múku, kukuričný škrob, soľ a prášok do pečiva.
  4. Zmiešajte mokré suroviny sa suchými a vypracujte cesto.
  5. Cesto dajte ideálne na niekoľko dní do chladničky, aby sa odležané, ale nie je to nutné.
  6. Vyvaľkajte si z cesta plát a vyrežte z neho treba kolieska, kytičky alebo pokojne aj hviezdičky.
  7. Medové linecké koláčiky dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Rozohrejte si rúru na 180 ° C a pečte cukrovinky približne 8 až 11 minút.
  9. Cukroví nechajte zhládnout, a potom ho natrite marmeládou a zlepte dohromady tak, ako je u lineckého zvykom.

TIP: Väčšinou sa k oprášenie pracovnej dosky odporúča múka, aby sa cesto nelepilo k pracovnému povrchu. Vyskúšajte namiesto múky práškový cukor.

linecké s medom v tvare hviezdičky
Zdroj: yammiesnoshery.com

Orechové sušienky s medom

Raňajkujete na Štedrý deň vianočku? Skúste tento rok zmeniť tradíciu a dajte si namiesto vianočky orechové koláčiky s medom a ovsenými vločkami.

Chutné medové sušienky sú upečené tak rýchlo, že je zvládnete aj večer pred Štedrým dňom.

Inšpirovať sa môžete aj ďalšími našimi receptami na raňajky a desiaty z ovsených vločiek .

INGREDIENCIE

  • 110 g masla
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 100 g ovsených vločiek
  • 110 g cukru
  • 2 lyžice medu
  • 110 g hladkej múky
  • 55 g nasekaných vlašských orechov

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 ° C.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie.
  3. V hrnci na miernom ohni roztavte maslo a med. Hrniec dajte bokom a pridajte doň sódu bikarbónu.
  4. V miske zmiešajte múku, ovsené vločky, vlašské orechy a cukor. Suché suroviny zamiešajte, a potom ich pomaly vmiešajte do rozohriateho medu.
  5. Cesto nechajte vychladnúť.
  6. Potom na plech urobte z cesta 12 veľkých kôpok. Trochu je rozmáčkněte na placky, ale nie moc, ešte sa počas pečenia roztečú.
  7. Sušienky pečte 10 až 15 minút.
hotové sušienky s orieškami poliate medom
Zdroj: finedininglovers.com

Medové kornútky a trubičky

Z jedného a toho istého cesta môžete urobiť rôzne vianočné pečivo. Medové trubičky a pokojne aj medové kornútky.

Potom ešte stačí naplniť vianočné pečivo. Medové kornútky aj trubičky sa dajú naplniť napríklad maslovým krémom. Inšpiráciu na rôzne krémy nájdete aj u nás na stránkach.

INGREDIENCIE

  • 200 g hladkej múky
  • 165 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 50 g medu
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy

POSTUP

  1. Zo všetkých surovín vypracujte cesto a nechajte ho na pol hodiny odpočinúť v chladničke.
  2. Z cesta si rozvaľkajte tenký plát a vykrajujte kolieska s priemerom 5 až 6 centimetrov.
  3. Rozohrejte si rúru na 160 ° C a plech si vyložte papierom na pečenie.
  4. Potom si na plech dajte len tri kolieska a dajte ich na pár minút piecť.
  5. Po jednom kolieska vyťahujte a tvarujte z nich buď kornútky, alebo namotávejte na druhý koniec varešky pre vytvorenie trubičiek.
  6. Jednu stranu kornútov a trubičiek namočte do čokolády a nechajte stuhnúť.
  7. Potom naplňte trubičky či kornútky karamelovým, maslovým či akýmkoľvek iným krémom.

TIP : Pokud chcete kornoutky a trubičky naplnit karamelovým krémem, potřebujete jednu plechovku kondenzovaného slazeného mléka, kterou vařte v hrnci alespoň dvě hodiny. Po vychlazení kondenzovaného mléka ho smíchejte s 300 g másla. Karamelový krém máte hotový. 

kornútky z medu plnené krémom
Zdroj: pinterest.com

Kedy začať s pečením vianočného pečiva?

Vianočné pečivo (nemusí ísť len o medové cukrovinky) sa pečie väčšinou v predstihu, avšak niektoré druhy je lepšie piecť až na poslednú chvíľu, teda pár dní pred vypuknutím vianočných sviatkov.

Rovnako tak sa nájde vianočné cukrovinky z medu, ktoré si môžete upiecť dopredu, ale naplníte ho až tesne pred Štedrým dňom. Ukážkovým príkladom sú potrebné kornútky a trubičky.

1. adventný víkend

Ako prvý si zamiesiť cesto na perníčky. Čím viac sú medovníčky odležané, tým sú lepšie, chutnejšie a mäkšie.

Pustite sa tiež pokojne do vanilkových rožtekov a ďalších suchých druhov koláčov, rovnako tak aj do lineckého. Plnenie marmeládou však nechajte až na ďalší víkend.

2. adventný víkend

Pečte to, čo ste nestihli prvú adventnú víkend, teda ešte suché pečivo. Skúste išelky či cukrovinky tlačené strojčekom.

3. adventný víkend

Vianoce klopú na dvere, a tak je na čase začať s maslovými krémami a naplniť nimi cukrovinky.

Cukroví potom schovajte na chladné miesto, aby sa krém neskazil. Ak nemáte miesto v chladničke, tak zaneste škatule s vianočnými sladkosťami do pivnice.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.