Vianoce bez lineckého , perníkov alebo medového cukroví nie sú Vianoce.
Chystáte sa v tomto roku napiecť viac druhov?
Vyskúšajte napríklad medové trubičky, kornútky, ale pokojne aj medovo-rumové guličky strong>. Nechcete mať vianočné cukrovinky tvrdé?
Držte sa našich receptov a zaručene si pošmáknete.
Melomakarona aneb medové cukrovinky z Grécka strong>
Melomakarona je výborný grécky dezert, ktorý sa konzumuje práve o Vianociach. V podstate sa jedná o cesto namáčané v mede.
Vedeli ste, že melomakarona sa pôvodne podávala na pohreboch?
Postupom času sa z nej však stala vianočné pochúťka.
INGREDIENCIE
- 6 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček olivového oleja
- 1 hrnček rastlinného oleja (repkového)
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1 pomarančová kôra
- 3/4 hrnčeka pomarančovej šťavy
- 1/4 hrnčeka brandy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 3/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžica mletej škorice
INGREDIENCIE NA SIRUP strong>
- 1 hrnček medu
- 1 hrnček cukru
- 1 a 1/2 hrnčeka vody
- 1 škorice
- 4 klinčeky
- trochu citrónovej kôry
- citrónová šťava z niekoľkých citrónov
POSTUP
- Predhrejte si rúru na 180 ° C.
- Pomarančovú kôru zmiešajte s cukrom. Pridajte olej a miešajte cesto do tej doby, než sa všetky ingrediencie nespoja. Potom pridajte pomarančový džús a brandy a znovu cesto zamiešajte.
- Hladkú múku preosejte s práškom do pečiva a jedlou sódou. Potom ju pridajte do cesta a miešajte do tej doby, než nevznikne tuhé a mokré cesto.
- Vytvorte si z cesta guličky veľkej zhruba ako vlašský orech a položte ich na plech. Vidličkou guľôčky mierne rozmáčkněte, aby neboli okrúhle, ale trochu placaté.
- Pečte cukroví zhruba 25 až 30 minút.
- Počas pečenia si pripravte sirup. Zmiešajte v hrnci med, cukor, vodu, škoricu, citrónovú kôru a klinčeky. Priveďte sirup k varu a varte ho zhruba 10 minút, kým nezhustne. Potom vyberte škoricu, citrónovú kôru a klinčeky a zamiešajte do sirupu citrónovú šťavu.
- Akonáhle sa vám upečú sušienky, tak je ešte teplé namočte celé do sirupu.
- Medové cukroví si ukladajte na plech a nakoniec ho posypte buď mletými vlašskými orechmi, alebo škoricou.

Pokojne sa pozrite aj na videonávod, ako upiecť melomakarony.
Objavte podobné tipy
Neapolskej medové cukrovinky
Počuli ste niekedy o cukroví zvanom struffoli? Jedná sa o vianočný dezert, ktorý nájdete v takmer každej talianskej domácnosti.
Aj vy si zamilujete toto vianočné pečivo. Medové gule sú vyprážané a pripomínajú pusinky zaliate medovým sirupom. Sú to trochu iné gule, než ktoré poznáte z našich končín.
INGREDIENCIE
- 400 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 2 lyžice cukru
- 25 g masla
- 1 pohár anízu
- kôra z polovice citróna
- kôra z polovice pomaranča
- štipka soli
- masť či olej na vyprážanie
INGREDIENCIE NA ZDOBENIE
- 400 g medu
- farebné konfety
- škoricové konfety
- 100 g kandizovaného pomaranča
- 100 g kandizovaného citróna
- 50 g kandizované tekvice
POSTUP
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte dohromady a vypracujte z nich cesto.
- Cesto nechajte niekoľko hodín odpočívať v miske zakrytej utierkou.
- Vezmite kúsok cesta a vyvaľkajte z neho valček (ako by ste robili gnocchi). Valček potom rozrežte na rovnako veľké časti o veľkosti lieskových orieškov a cukrovinky dajte na dobre pomúčenej doštičku zaprášené múkou.
- Ideálne je smažiť cukroví na masti. Rozohrejte si teda masť na panvici.
- Predtým, než guľa vložíte na panvicu, je dajte do sitka a pretrepte, aby ste sa zbavili prebytočnej múky.
- Zmažte struffoli do zlatista a po vypražení ich položte na obrúsok, ktorý z guličiek vytiahne prebytočnú mastnotu.
- Vo veľkom hrnci si na miernom ohni rozohrejte med.
- Potom nalejte medovú zmes na struffoli a premiešajte ich tak, aby boli všetky guľôčky obalené medom.
- Potom pridajte tretinu konfiet a kandizované ovocie, ktoré si nakrájate na malé kúsky. Všetko jemne premiešajte.
- Vezmite tanier, dajte do stredu prázdnu pohár a okolo nej skladajte struffoli.
- Potom nakoniec vezmite zvyšné konfety a kandizované ovocie a ozdobte ním struffoli.

Rumové gule s medom strong>
Ak sa vám vyššie uvedený recept na talianske netradičné gule nepozdávajú, urobte si klasické rumové gule s medom.
Pravdepodobne sa pýtate, kedy robiť rumové guľôčky. Ideálne je začať tri týždne pred Vianocami, aby sa guľa dobre Uleželé.
INGREDIENCIE
- 2 a 1/2 hrnčeka drvených vanilkových oblátok
- 1 mleté pekanové orechy
- 1 hrnček cukru
- 2 lyžice kakaa
- 1/4 hrnčeka rumu
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice vody
POSTUP
- Zmiešajte oblátky, pekanové orechy, cukor a kakao.
- V miske zvlášť zmiešajte rum, med a vodu, a potom tieto mokré suroviny pridajte medzi oplátky, pekanové orechy, cukor a kakao.
- Vypracujte pevné cesto, z ktorého potom robte menšie guľôčky.
- Rumové gule obaľte v cukre, kokosu či kakau.
- Nechajte toto medové vianočné cukrovinky odležať aspoň tie tri týždne, aby dostalo tú správnu chuť.

Medové linecké koláčiky strong>
Linecké koláčiky je bezpochyby najobľúbenejší vianočné pečivo vôbec. Pripraviť si môžete linecké podľa mnohých receptov.
Chcete ho obohatiť medom? Postupujte podľa tohto receptu.
INGREDIENCIE
- 2 plátky masla izbovej teploty
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1/4 hrnčeka medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1/2 lyžice kukuričného škrobu
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky prášku do pečiva
POSTUP
- V jednej miske vymiešame maslo s cukrom.
- Do cukru s maslom primiešajte vanilkový extrakt, med, vajce a žĺtok. Cesto miešajte do tej doby, než sa všetky suroviny dokonale nespoja.
- V ďalšej miske si pripravte múku, kukuričný škrob, soľ a prášok do pečiva.
- Zmiešajte mokré suroviny sa suchými a vypracujte cesto.
- Cesto dajte ideálne na niekoľko dní do chladničky, aby sa odležané, ale nie je to nutné.
- Vyvaľkajte si z cesta plát a vyrežte z neho treba kolieska, kytičky alebo pokojne aj hviezdičky.
- Medové linecké koláčiky dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rozohrejte si rúru na 180 ° C a pečte cukrovinky približne 8 až 11 minút.
- Cukroví nechajte zhládnout, a potom ho natrite marmeládou a zlepte dohromady tak, ako je u lineckého zvykom.
TIP: Väčšinou sa k oprášenie pracovnej dosky odporúča múka, aby sa cesto nelepilo k pracovnému povrchu. Vyskúšajte namiesto múky práškový cukor.

Orechové sušienky s medom
Raňajkujete na Štedrý deň vianočku? Skúste tento rok zmeniť tradíciu a dajte si namiesto vianočky orechové koláčiky s medom a ovsenými vločkami.
Chutné medové sušienky sú upečené tak rýchlo, že je zvládnete aj večer pred Štedrým dňom.
Inšpirovať sa môžete aj ďalšími našimi receptami na raňajky a desiaty z ovsených vločiek .
INGREDIENCIE
- 110 g masla
- 1 lyžica jedlej sódy
- 100 g ovsených vločiek
- 110 g cukru
- 2 lyžice medu
- 110 g hladkej múky
- 55 g nasekaných vlašských orechov
POSTUP
- Predhrejte si rúru na 180 ° C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- V hrnci na miernom ohni roztavte maslo a med. Hrniec dajte bokom a pridajte doň sódu bikarbónu.
- V miske zmiešajte múku, ovsené vločky, vlašské orechy a cukor. Suché suroviny zamiešajte, a potom ich pomaly vmiešajte do rozohriateho medu.
- Cesto nechajte vychladnúť.
- Potom na plech urobte z cesta 12 veľkých kôpok. Trochu je rozmáčkněte na placky, ale nie moc, ešte sa počas pečenia roztečú.
- Sušienky pečte 10 až 15 minút.

Medové kornútky a trubičky strong>
Z jedného a toho istého cesta môžete urobiť rôzne vianočné pečivo. Medové trubičky a pokojne aj medové kornútky.
Potom ešte stačí naplniť vianočné pečivo. Medové kornútky aj trubičky sa dajú naplniť napríklad maslovým krémom. Inšpiráciu na rôzne krémy nájdete aj u nás na stránkach.
INGREDIENCIE
- 200 g hladkej múky
- 165 g práškového cukru
- 1 vajce
- 50 g medu
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
POSTUP
- Zo všetkých surovín vypracujte cesto a nechajte ho na pol hodiny odpočinúť v chladničke.
- Z cesta si rozvaľkajte tenký plát a vykrajujte kolieska s priemerom 5 až 6 centimetrov.
- Rozohrejte si rúru na 160 ° C a plech si vyložte papierom na pečenie.
- Potom si na plech dajte len tri kolieska a dajte ich na pár minút piecť.
- Po jednom kolieska vyťahujte a tvarujte z nich buď kornútky, alebo namotávejte na druhý koniec varešky pre vytvorenie trubičiek.
- Jednu stranu kornútov a trubičiek namočte do čokolády a nechajte stuhnúť.
- Potom naplňte trubičky či kornútky karamelovým, maslovým či akýmkoľvek iným krémom.
TIP : Pokud chcete kornoutky a trubičky naplnit karamelovým krémem, potřebujete jednu plechovku kondenzovaného slazeného mléka, kterou vařte v hrnci alespoň dvě hodiny. Po vychlazení kondenzovaného mléka ho smíchejte s 300 g másla. Karamelový krém máte hotový.

Kedy začať s pečením vianočného pečiva? Strong>
Vianočné pečivo (nemusí ísť len o medové cukrovinky) sa pečie väčšinou v predstihu, avšak niektoré druhy je lepšie piecť až na poslednú chvíľu, teda pár dní pred vypuknutím vianočných sviatkov.
Rovnako tak sa nájde vianočné cukrovinky z medu, ktoré si môžete upiecť dopredu, ale naplníte ho až tesne pred Štedrým dňom. Ukážkovým príkladom sú potrebné kornútky a trubičky.
1. adventný víkend strong>
Ako prvý si zamiesiť cesto na perníčky. Čím viac sú medovníčky odležané, tým sú lepšie, chutnejšie a mäkšie.
Pustite sa tiež pokojne do vanilkových rožtekov a ďalších suchých druhov koláčov, rovnako tak aj do lineckého. Plnenie marmeládou však nechajte až na ďalší víkend.
2. adventný víkend strong>
Pečte to, čo ste nestihli prvú adventnú víkend, teda ešte suché pečivo. Skúste išelky či cukrovinky tlačené strojčekom.
3. adventný víkend strong>
Vianoce klopú na dvere, a tak je na čase začať s maslovými krémami a naplniť nimi cukrovinky.
Cukroví potom schovajte na chladné miesto, aby sa krém neskazil. Ak nemáte miesto v chladničke, tak zaneste škatule s vianočnými sladkosťami do pivnice.