Údeniny v teplej úprave: skvelé hlavné chody

Údené mäso síce nemožno považovať za diétne potravinu, ale čas od času si ho iste môžeme dopriať.

Často sa podáva len studené s chlebom alebo ako súčasť obložených mís a tanierov. V lepšom prípade sa ohriate údené mäso podáva teplé bez ďalších kuchynských úprav k strukovinám alebo sa pridáva do zapekaných cestovín.

Z údeného mäsa sa dá však uvariť aj hlavný chod na obed. Práve takéto chody sme pre vás pripravili v nasledujúcich receptoch.

Vyprážané údené v pomarančovo-syrovom cestíčku

INGREDIENCIE

  • 600 g vareného údeného mäsa
  • 150 g tvrdého syra postrúhaného najemno
  • 80 ml pomarančového džúsu
  • 3 lyžice Solamylu
  • 1 lyžička granulovaného cesnaku
  • 1 lyžička sušeného medvedieho cesnaku
  • štipka kurkumy pre farbu
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. V miske vidličkou ušľaháme džús s cesnakom, kurkumou a soľou.
  2. Pridáme solamyl a nastrúhaný syr, vymiešame cestíčko s hustotou, ako kvapkanie do polievky a necháme 10 minút odpočinúť.
  3. Z údeného mäsa nakrájame 4 plátky, ktoré obalíme v cestíčku a vypražíme na rozohriatom oleji.
  4. Smažíme pozvoľna cca 6minut z každej strany do zlatistej farby.
  5. Podávame so šťouchanými zemiakmi. Hodí sa aj po studenom nakrájané na tenké plátky, obložené čerstvou zeleninou.

zdroj : receptyonline.cz

Zemiakové knedle plnené údeným mäsom

INGREDIENCIE

  • 800 g zemiakov (varný typ C)
  • 300 g údenej krkovičky
  • 200 g hrubej múky
  • 80 g detskej krupice
  • 1 ks vejce
  • hladká múka na pomúčenej doske
  • soľ

POSTUP

  1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme úplne vychladnúť.
  2. Medzitým povaríme údené mäso úplne ponorené vo vode asi 20 minút.
  3. Vyberieme ho na dosku, necháme ho vychladnúť a nakrájame ho na drobné kocky.
  4. Aby knedle čakaním na vriacu vodu nezřídly, naplníme veľký hrniec najmenej 3 litre osolenej vody a privedieme k varu.
  5. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  6. K nastrúhaným zemiakom nasypeme múku, krupicu a rozbi vajcia.
  7. Osolíme a rukami vypracujeme mäkké a nelepivé cesto.
  8. Cesto rozdelíme na 4 časti a na pomúčenej doske ho postupne rozvaľkáme na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm.
  9. Rozdelíme ho na štvorce s hranou asi 8 cm.
  10. Doprostred každého štvorca položíme kôpku údeného mäsa.
  11. Všetky štyri cípy cesta spojíme dohromady a rukami vytvarujeme guľatý knedlík.
  12. Hotové knedle opatrne presunieme do vriacej vody a opäť čo najrýchlejšie privedieme k varu.
  13. Vareškou je odlepíme od dna a varíme 10 až 12 minút podľa veľkosti knedlí.
  14. Potom je zlejeme, každý popicháme vidličkou a ihneď podávajte.
  15. Knedle môžeme podávať s dusenou kyslou kapustou, alebo smaženú cibuľkou.
Tip : Pokud nebudeme knedlíky jíst hned, obalíme je v rozpuštěném sádle nebo oleji, aby neoschly a neslepily se.

Zemiakové knedle plnené údeným mäsom prozeny.cz

Údená polievka s krúpami

INGREDIENCIE

  • 750 g údeného mäsa, môžem byť aj kosti
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 2 guličky nového korenia
  • 250 g krúp
  • 2 lyžice masti
  • 1 cibuľa nakrájaná na jemno
  • 2 zemiaky olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 mrkva nakrájaná na kocky
  • 1 petržlen nakrájaná na kocky
  • 1 lyžička majoránky
  • soľ, petržlen na ozdobu

POSTUP

  1. Údené mäso vložíme do hrnca a zalejeme 2 litre vody.
  2. Pridáme bobkový list, korenie, nové korenie a varíme asi hodinu.
  3. Krúpy zalejeme dvojnásobkom studenej vody a necháme ich aspoň 45 minút stáť.
  4. Potom je uvaríme podľa návodu, prepláchneme studenou vodou.
  5. V hrnci rozohrejeme masť, pridáme cibuľu a necháme ju zosklovatieť.
  6. Zalejeme cez cedník vývarom z údeného mäsa, pridáme zemiaky a varte 10 minút.
  7. Pridáme zeleninu, krúpy, varíme ďalších 15 minút.
  8. Medzitým nakrájame mäso na kúsky, vložíme ho do polievky, okoreníme majoránkou, prípadne osolíme a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

blog.edesia.cz

Údené mäso môžeme najčastejšie upravovať dusením, mäso možno potom servírovať z niektorú výborných omáčok ako je chrenová alebo lekvárová, tiež sa hodí k dusenej zelenine.

Viete že? Údené mäso si môžete aj zavárať a dopriať si potom lahodné údené po celý rok.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.