Luxusné nátierky zo šunky na chlieb aj jednohubky. Inšpirujte sa!

Máte chuť natrieť si niečo dobré na chlieb? Vyskúšajte recepty na šunkové nátierky.

Ak milujete údeniny, potom si ich v nátierkach rozhodne zamilujete.

V našom článku nájdete inšpiráciu v podobe skvelých pochúťok, ktoré stoja za pozornosť.

Hodí sa ako rýchla desiata, malá večera, ale pokojne aj lahodné raňajky.

Vajíčková nátierka so šunkou

Každá šunková nátierka je jedinečná svojou nezameniteľnou chuťou. Táto receptúra s dijonskou horčicou a vajcami je veľmi lahodná, navyše úplne jednoduchá. Perfektne chutí na čerstvom chrumkavom chlebe.

Ingrediencie:

  • 8 plátkov šunky
  • 4 vajcia natvrdo
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • 250 g ľahkej majonézy
  • 3 sterilizované uhorky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 lyžice dijonskej horčice (kto nemá rád, môže vynechať alebo dať iný druh)
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Šunku rozmixujeme v mixéri na drobné kúsky a dáme do misky.
  • Pridáme olúpané a na kocky nakrájané vajcia s řapíkatým zelerom na tenké plátky.
  • Potom nasekáme najemno cibuľu s uhorkami a pridáme do misy.
  • Zalejeme horčicou, majonézou, osolíme, okoreníme a premiešame.
  • Dáme na 2 hodiny vychladiť do chladničky a potom môžeme podávať.
Nátierka so šunkou a vajcom.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Pre ľahšie varenie vajíčok nielen na tvrdo sa môže hodiť aj nejaký vajcovar z našej recenzie . Mrknite sa!

Klasická šunková nátierka

Túto sendvičovú náterku pripravujeme tak trochu zo zvyškov, ktoré máme po ruke, pretože sa občas môže stať, že nám niečo dôjde a my musíme danú prísadu nahradiť. Jediné čo sa nemení je hlavná prísada, podľa ktorej má meno.

Ingrediencie:

  • 600 g domácej varené šunky
  • 3 jarné cibuľky (možno nahradiť 1 veľkou kuchynskou cibuľou
  • 2 nakladané uhorky alebo 10 olív
  • 1 lyžička plnotučnej horčice (môže byť aj kremžská, dijonská atď.)
  • 1/4 hrnčeka krémového šalátového dresingu (náhrada môže byť jogurt, majonéza aj tatárska omáčka)

Postup:

  • Šunku dáme do mixéra a pomocou pulzného tlačidla niekoľkokrát rozmixujeme.
  • Prihodíme nakladané uhorky či olivy a rovnako nahrubo rozdrvíme v mixéri.
  • Misu vyberieme, cibuľu nakrájame na drobné kocky a pridáme k šunke s uhorkami.
  • Zalejeme krémovým dresingom, horčicou a starostlivo zamiešame.
  • Môžeme ihneď podávať alebo dať vychladiť tak na 2 – 3 hodiny.
Jednoduchá náterka zo šunky.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Zelerová zmes

Rýchla a jednoduchá, presne taká by mala byť každá receptúra. Táto nátierka zo šunky s zelerom má veľmi zaujímavú chuť a poskytne vám príjemné osvieženie najmä v letných mesiacoch.

Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky strúhané bravčové šunky
  • 2 natvrdo varené vajcia
  • 2 – 3 polievkové lyžice jemne strúhaného zeleru
  • 2 uhorky nakladané v sladkokyslom náleve
  • 3 lyžička na drobné kocky nakrájané cibule
  • 1 hrnček majonézy
  • 1 lyžica plnotučnej horčice

Postup:

  • Do misky dáme nastrúhanú šunku, na rovnako veľkú kúsky nakrájané vajcia, zeler, nastrúhané uhorky a cibuľu.
  • Majonézu s horčicou zmiešame v samostatnej miske a potom pridáme zmes so šunkou.
  • Dobre premiešame, aby sa všetky suroviny spojili a uložíme do chladničky.
  • Nátierku zo šunky necháme aspoň 3 hodiny odpočinú a vychladiť.
  • Potom môžeme servírovať na chlebe, veci, ale aj na rožku v podobe jednohubky.
Zelerová nátierka so šunkou.
https://www.allrecipes.com

Náterka s stopkovým zelerom

Pri tejto šunkovej nátierke máte možnosť univerzálneho využitia. Je to super náplň do sendvičov, ale chutí aj na rožku, žemle, kaiserke alebo čerstvom chlebe.

Skvele sa hodí na rýchle a ľahké občerstvenie, či už chystáte predjedlá na svadobnú hostinu, na oslavu narodenia bábätka alebo len pochúťku na posedenie s rodinou či priateľmi.

Ingrediencie:

  • 600 g šunky
  • 1 vajce natvrdo
  • 1/2 cibule
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 sterilizovanú uhorku
  • 3/4 hrnčeka majonézy
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Šunku rozkrájame na rovnako veľké kocky.
  • Vajcia, cibuľu, zeler aj uhorku nakrájame na kocky.
  • Všetky suroviny bez majonézy a horčice dáme do nádoby mixéra a pulzným tlačidlom asi 15-krát zapneme na stredný stupeň.
  • Zložíme nádobu, postavíme na stôl a pridáme horčicu s majonézou.
  • Starostlivo zamiešame, aby vznikla hladká zmes.
  • Potom preložíme do misy a dáme vychladiť do chladničky, ideálne do druhého dňa.
  • Potom servírujeme tak, ako nám bude najviac vyhovovať, napríklad na čerstvej bagete, chlebe alebo aj na sušienkach.
  • V chladničke vydrží až 4 dni. Pokiaľ ju nespotrebujeme, môžeme si ju pokojne zmraziť na neskôr.
Nátierka zo šunky na chlieb a pečivo.
Zdroj: https://makeyourmeals.com

Diabolská šunkovka so syrom

Keď nám zostane šunka, premýšľame často čo s ňou. Vynikajúcou voľbou je táto pikantná nátierka, ktorú si môžeme jednoducho natrieť medzi dva plátky toastového chleba.

Ingrediencie:

  • 100 g smotanového syra
  • 1/3 hrnčeka majonézy
  • 1/4 hrnčeka jemne nakrájanej sladkej cibule
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • 1/2 lyžičky Tabasco (alebo iné štipľavé omáčky)
  • 1/4 lyžičky mletého bieleho korenia
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku
  • 2 hrnčeky nastrúhané šunky
  • 1/2 lyžičky Worcestrové omáčky (kto nemá rád, môže vynechať)

Postup:

  • Cibuľu, majonézu a smotanový syr dáme do nádoby kuchynského robota.
  • Niekoľkokrát stlačíme pulzné tlačidlo a premixujeme.
  • Pridáme ostatné prísady a miešame, až kým nie je zmes hladká.
  • Pokiaľ je šunka slanšia, worcesterovú omáčku vynecháme úplne.
  • Preložíme do sklenenej misky a dáme vychladiť do chladničky.
  • Potom môžeme servírovať.
Šunková nátierka so syrom a cibuľou.
Zdroj: https://spicysouthernkitchen.com

Pikantná šunková pena

Vychutnajte si túto sladkú, a napriek tomu ľahko ostrejšiu zmes, ktorá sa hodí na krekry, pita chlieb, ale aj klasický sendvič či chrumkavé pečivo. Záleží len na vás, na čo si ju s chuťou natriete.

Ingrediencie:

  • 300 g nakrájané domáce varené šunky
  • 1 biela cibuľa
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 100 – 150 ml majonézy
  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžica worcesterovej omáčky
  • 1 lyžica sladkej chilli omáčky
  • Kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 2 lyžice obľúbenej pálivej omáčky (napríklad Tabasco)
  • 1 lyžica kremžskej horčice
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy

Postup:

  • Cibuľu a zeler nakrájame na kocky.
  • Všetky suroviny dáme do nádoby mixéra a niekoľkokrát pomocou pulzného tlačidla rozmixujeme, až pokiaľ nie je zmes dokonale hladká.
  • Pomocou stierky vždy zoškrabneme zmes zo stien nádoby, aby sa spracoval naozaj každý kúsok.
  • Keď máme hotovo, preložíme nátierku do vzduchotesnej nádoby a dáme cez noc vychladiť do chladničky.
  • Pri podávaní by mala mať izbovú teplotu alebo len mierne vychladenú. Potom chutí skvele napríklad s krekrami.
  • Ozdobiť môžeme uhorkou, olivami či reďkovkou.
Našľahaná nátierka zo šunky s pikantným korením.
Zdroj: https://www.garlicandzest.com

Ľahký dip s horčicou

Máte málo času a chcete pripraviť rýchlu večeru? Najlepšou voľbou je vždy nejaká chutná nátierka, ktorá je v okamihu hotová, a pritom poteší vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 250 g šunky nakrájanej na kocky
  • 1/2 hrnčeka majonézy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1/4 hrnčeka jemne nasekaného zeleru
  • 1/2 cibule rozomleté najemno
  • 1 lyžička štipľavej omáčky (Tabasco a iné)
  • 1/2 lyžičky bieleho octu
  • 1/2 lyžičky bieleho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • Nasekaná petržlen na ozdobu

Postup:

  • Pomocou mixéra rozdrvíme šunku na jemné kúsky.
  • Potom pridáme ostatné suroviny a dôkladne premiešame
  • Podľa chuti osolíme, prípadne ešte pridáme viac korenia.
  • Nakoniec preložíme do misky, posypeme petržlenovou vňaťou a dáme vychladiť.
  • Servírujeme ako dip napríklad k mäsu či zelenine, alebo môžeme natrieť na chlieb jao nátierku.
Nátierka zo šunky a zeleru.
Zdroj: https://www.smartypantskitchen.com

Nátierka so šunkou a jablčným octom

Country sendvič je obľúbená pochúťka a čo lepšie namazať dovnútra ako rýchlu náterku so super chuťou. Jednotlivé suroviny sú starostlivo vyvážené a výsledok rozhodne stojí za ochutnanie.

Ingrediencie:

  • 1 1/2 hrnčeka nakrájanej šunky
  • 1/4 hrnčeka šalátovej uhorky
  • 2/3 hrnčeka na kocky nakrájaných reďkoviek
  • 1/2 najemno nakrájané červené cibule
  • 1/2 hrnčeka majonézy
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1/2 lyžičky jablčného octu

Postup:

  • Príprava je jednoduchá ako facka, jednoducho len hodíme do robota šunku, aby sa rozmixovala na jemné kúsky.
  • Potom prihodíme ostatné suroviny, dôkladne pulzným tlačidlom premiešame a máme hotovo.
  • Potom už len stačí na 1 hodinu vychladiť a môžeme servírovať napríklad na plátkoch veky.
Šunková zmes na sendviče.
Zdroj: https://highlandsranchfoodie.com

Rýchla náterka na chlebíčky

Skvelá nátierka, ktorá svojou konzistenciou pripomína skôr šalát sa vám rozhodne vryje do pamäti. Je vynikajúca, rýchlo hotová a osviežujúca.

Ingrediencie:

  • 450 g šunky na plátky
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu
  • 1 sterilizovanú uhorku
  • 2 lyžičky náleve z uhoriek
  • 2 lyžice majonézy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Cibuľu očistíme a nakrájame spolu s uhorkou na čo najdrobnejšie kúsky.
  • Plátky šunky dáme do hrnca, pridáme cukor, zalejeme vodou, aby bola šunka ponorená a necháme 20 minút variť.
  • Uvarenú šunku vyberieme z hrnca a odložíme nabok, aby úplne vychladla.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme šunku, červenú cibuľu, uhorky, šťavu z uhoriek aj majonézu a pulzným tlačidlom rozmixujeme.
  • Nakoniec osolíme, okoreníme, naposledy zamiešame a preložíme do väčšej misky.
  • Vložíme do chladničky a necháme vychladiť, ideálne do druhého dňa.
  • Pokiaľ nechceme čakať tak dlho, počkáme aspoň 4 hodiny.
Nátierka zo šunky na chlieb a pečivo.
Zdroj: https://makeyourmeals.com

Krémová zmes zo šunky a smotanového syra

Dokonale krémová, ideálne slaná a rýchlo pripravená. Táto ľahká chuťovka vás poteší, najmä vďaka tomu, že na jej výrobu potrebujete len niekoľko základných surovín. Výsledný chuťový zážitok vám utkvie v pamäti na veľmi dlho.

Ingrediencie:

  • 250 g smotanového syra
  • 3 polievkové lyžice majonézy
  • 1 hrnček mletej kvalitnej farmárskej šunky
  • 2 nakrájané jarné cibuľky
  • 3 polievkové lyžice nasekané čerstvé pažítky
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Všetky ingrediencie dáme do misy a pomocou vidličky dôkladne premiešame.
  • Osolíme a okoreníme podľa potreby. Pokiaľ je šunka slanšia, soľ môžeme vynechať.
  • Hotovú zmes dáme do sklenenej misky a dáme na niekoľko hodín vychladiť do chladničky.
  • Perfektne chutí so slanými krekrami či na chrumkavej bagete.
Ultra rýchla šunkovo-syrová nátierka zo 4 ingrediencií.
Zdroj: https://www.seasonedkitchen.com

Pár zaujímavostí na záver

Mrknite na pekné video, ako sa vlastne taká šunka vyrába.

Podľa toho, akým spôsobom sa šunka vyrába ju delíme na varenú, údenú alebo sušenú. Bez ohľadu na to, sa používa v studenej aj teplej kuchyni. Je to v podstate jedna z najpoužívanejších údenín.

Aké mäso sa používa na výrobu?

  • Bravčové
  • Hovädzie
  • Kuracie
  • Morčacie

Sušené šunky

Pri výrobe sa umiestni do vopred určených priestorov, kde je zaistené optimálne prúdenie vzduchu pre ich bezproblémové zrenie. Takto budú zrieť niekoľko mesiacov a špeciálne druhy dokonca až niekoľko rokov.

Preborníkom vo výrobe sušených šuniek je jednoznačne Taliansko, kde je najznámejšia Prosciutto di Parma, ktorá má úplne charakteristickú a nezameniteľnú chuť.

Dusené šunky

Vo väčšine prípadov sa používa bravčové stehno, ale môže to byť aj šunka z pliecka či kuracia prsná šunka. Vždy je nutné, aby bolo na obale uvedené, aká surovina bola použitá. Mäso sa nasolí, naplní do obalov či foriem a následne sa spracováva pri tepelnej úprave.

Údené šunky

V priebehu výroby prichádza mäso do kontaktu s mnohými druhmi dreva. Mäso tak dostane úplne špecifickú chuť. Výhodou je, že v súčasnosti je možné regulovať v udiacich komorách teplotu, hustotu dymu aj vlhkosť vzduchu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.