Recepty na údené polievky sa stále radia medzi najobľúbenejšie a to úplným právom.
My si dnes ukážeme ako klasické recepty s mäsom ale aj veľmi chutné vegetariánske varianty na ktorých si pochutí celá rodina.
Tak poďme na to!
Polievka s údenými rebrami a ryžou
Kombinácia údených rebier, zeleniny a ryže je úplne fantastická a určite si ju obľúbite aj vy.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 zemiaky
- 300 g údených rebier
- 3 lyžice ryže
- 1 lyžička údené papriky
- 2 bobkové listy
- voda
- soľ, korenie
- čerstvá petržlenová vňať na podávanie
Postup
- Údené rebrá opláchnite a nakrájajte po jednom rebru. Takto pripravené rebrá vložte do hrnca so studenou vodou a na miernom plameni priveďte do varu. Varte 20 minút.
- Medzitým si očistíme zemiaky a nakrájame na kocky. Vložíme ich vložíme do hrnca k rebrám spoločne s ryžou a dobre premiešame.
- Cibuľu nakrájame na kocky, mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Ak sú kolieska veľmi veľké tak ich môžete prepoliť
- Cibuľu a mrkvu osmažíme na oleji kým nám nezmäkne.
- Akonáhle nám zemiaky a ryža v polievke zmäknú tak primiešame zeleninu. Dochutíme soľou, korením a údenou paprikou.
- Podávame s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zemiaková polievka s údenou slaninou
Vynikajúca údená chuť slaniny a papriky vás dostane. Je to skvelá desiata nielen v chladné dni kedy vás skvele zahreje.
Ingrediencie
- 200g údené slaniny
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 kg zemiakov
- 1 lyžica mletej údenej papriky
- ½ šálky smotany na varenie
- 6 šálok vývaru
- 1 lyžička tymiánu
- petržlenová vňať
- soľ, korenie
Postup
- Nakrájame slaninu na kocky a krátko orestujeme. Pridáme cibuľu, stiahneme plameň a varíme pokiaľ nebude cibuľa mäkká.
- Pridáme prelisovaný cesnak, tymian údenú papriku.
- Zalejeme vývarom a pridáme zemiaky. Varíme kým nám zemiaky v polievke nezmäknú. Mala by to trvať asi 10-15 minút.
- Akonáhle nám zemiaky zmäknú tak polievku rozmixujeme tyčovým mixérom priamo v hrnci.
- Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu, soľ, korenie, nasekanú petržlenovú vňať a môžeme podávať.
Polievka z údeného kurčaťa s rezancami
Táto údená polievka nielen skvele vyzerá, ale aj skvele chutí a vďaka rezancom je tiež výdatná. Poďte ju vyskúšať aj vy.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 červené papriky
- 150 g vaječných rezancov
- 400 g údeného kurčaťa
- 400 sekaných paradajok – 1 plechovka
- 6 šálok kuracieho vývaru
- 1 lyžička údenej soli
- 2 lyžičky údené mletej papriky
- korenie
- kyslá smotana a čerstvý kôpor na podávanie
Postup
- Rezance uvaríme podľa návodu a necháme si ich bokom.
- Rozohrejeme olej, pridáme údenú mletú papriku, pridáme pretlačený cesnak, cibuľu, na prúžky nakrájanú papriku, podlejeme trochou vývaru a dobre premiešame. Varíme kým nám zelenina nezmäkne, a to asi 20 minút.
- Akonáhle je zelenina mäkká prilejeme zvyšok vývaru, pridáme plechovku nasekaných paradajok a na kúsky nakrájané údené kura.
- Necháme spolu variť asi 5 minút, dochutíme soľou a čiernym korením, potom pridáme hotové rezance.
- Podávame s kyslou smotanou a čerstvo nasekaným kôprom.
Objavte podobné tipy
Paradajková polievka so zastreným vajcom a údenou paprikou
Údené polievky nemusia byť len s mäsom, ale existujú aj vegetariánske verzie ktoré vás zaručene dostanú a táto paradajková polievka je toho dôkazom
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka sekaných paradajok
- 2 lyžice údené papriky
- zeleninový vývar
- 4 vajcia
- údená soľ
- čerstvá bazalka na podávanie
Postup
- V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, prelisovaný cesnak a mletú údenú papriku.
- Krátko orestujeme a pridáme plechovku paradajok, vývar a varíme 10 minút.
- Medzitým si pripravíme zastrené vajcia. Rozbijeme vajcia do misky tak, aby sa nám nepoškodil žĺtok. Opatrne vajcia presunieme z misky do vriacej vody a necháme variť asi 3-4 minúty.
- Polievku podávame so zastreným vajcom a bazalkou. Môžete doplniť aj chlebom. Ten si môžete upiecť domáci podľa týchto receptov.
Údená šošovková polievka
Dnes si ukážeme ešte jeden recept na údenú polievku bez mäsa, a to touto vynikajúcou šošovkou. Výhodou je aj to, že je veľmi rýchla.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 lyžica údené papriky
- 3 stonky zeleru
- 4 šálky vývaru
- 1,5 šálky červené šošovky
- údená soľ
Postup
- V hrnci si rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a restujeme asi 5 minút pokiaľ nebude mať cibuľa zlatú farbu.
- Pridáme na kocky nakrájanú a očistenú mrkvu a nakrájaný zeler. Pridáme mletú údenú papriku a soľ.
- Zalejeme vývarom a pridáme červenú šošovku a varíme kým nám zelenina a šošovka nezmäknú.
TIP: Ak máte radi červenú šošovku tak určite vyskúšajte tieto skvelé recepty na polievky z červenej šošovky.
Čo je to údená soľ?
Iste ste si všimli, že jej v niektorých receptoch nahrádzame klasickú soľ. Údená soľ sa teší stále väčšej obľube vďaka svojej kvalite výbornej chuti. Jedná sa o morskú soľ ktorá sa údi až dva týždne a preto má nezameniteľnú údenú chuť. Môžete ju použiť všade, kde chcete mať skvelú dymovú arómu a chuť.
Ako vám chutili naše recepty na údené polievky? Napíšte nám to do komentárov.