Tie najlepšie tipy na údenie bravčovej bábiky. Skúste zase niečo nové!

Sezóna letných grilovačiek sa blíži, ale prečo si tentoraz neskúsiť niečo vyúdiť?

Ak máte udiareň, potom určite využijete naše luxusné recepty na údenú bravčovú bábiku 5x inak!

Máme pre vás skvelé varianty, ktorým neodoláte a na grilované mäso si ani nespomeniete.

Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!

Údená bábika plnená syrom a jalapeños

Údené bravčové bábiky sú delikatesou samy o sebe a čo potom, keď sa naplnia luxusnou zmesou smotanového syra, čedaru a jalapeños. Bábika je potom neuveriteľne plná chuti a úžasne pikantná. To jednoducho musíte vyskúšať!

Čo budete potrebovať

  • 2 bravčové bábiky
  • 4 papričky jalapeno, zbavené semienok a nasekané
  • 230 g smotanového syra
  • 1 šálka čedaru, nastrúhaného
  • 1 lyžica chilli prášku
  • 10-12 plátkov slaniny

Postup

  • Bravčové bábiky orežte od všetkého tuku a blan.
  • Držte nôž vodorovne a rozrežte bravčové bábiky na polovice, dávajte pozor, aby ste neprerazili druhý koniec.
  • V malej miske zmiešajte papričky jalapeno so smotanovým syrom, čedarom a chilli.
  • Zmes syra a papričiek jalapeno rovnomerne rozprestrite do otvorov bábik.
  • Bábiky uzavrite, aby syr zostal vo vnútri vrecka mäsa.
  • Bábiky obaľte slaninou a položte na udiareň otvorenou reznou stranou nahor, aby roztavený syr zostal vo vrecku a nevytekal.
  • Nastavte udiareň na 135 stupňov Celzia a použite drevo podľa výberu (skvele funguje napríklad jabloň alebo čerešňa).
  • Uďte bravčové mäso, kým nedosiahne vnútornú teplotu 63 stupňov Celzia a slanina nie je vyškvarená a chrumkavá, cca 2 a 1/2 – 3 hodiny.
  • Bravčové bábiky vyberte z udiarne a nechajte asi 10 minút odležať.
  • Nakrájajte na 2,5 cm medailónky a podávajte.
Pokrájaná bábika plnená zmesou smotanového syra, čedaru a jalapeños. Vedľa je pokrájaná paprička a nôž.
www.theblackpeppercorn.com

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na bravčovú bábiku . Inšpirujte sa!

Vyúdená bravčová bábika v slanine

Údená bábika obalená v slanine je krehké a chutné jedlo, ktoré sa ľahko pripravuje a pochutí si na ňom celá rodina!

Čo budete potrebovať

  • 12-14 tenkých plátkov slaniny
  • 1 bravčová bábika
  • 2 lyžice BBQ korenia

Postup

  • Na doštičku alebo potravinársku fóliu položte 7-8 prúžkov slaniny v rovnobežných radoch.
  • Každý druhý prúžok slaniny (začnite od druhého prúžku) prehnite takmer až ku koncu a položte jeden prúžok slaniny naprieč, kolmo na ostatné prúžky.
  • Preložené prúžky narovnajte späť na plnú dĺžku, potom preložte tie prúžky, ktoré ste predtým nepreložili a položte ďalší prúžok kolmo.
  • Tento postup opakujte, kým nedosiahnete koniec.
  • Zakryte potravinárskou fóliou a jemne slaninu povaľkajte valčekom.
  • Slanina sa môže trochu zahriať a ťažko sa s ňou potom pracuje, takže pokiaľ to čas dovolí, pred zabalením bravčovej bábiky ju nechajte asi 15-20 minút vychladiť.
  • Bravčovú bábiku hojne okoreňte a potom ju položte na jeden koniec slaniny.
  • Zrolujte bábiku so slaninou a zviažte ju kuchynským povrázkom, aby ste ju zaistili.
  • Ak nemáte špagát, môžete použiť špáradlá, aby všetko držalo na svojom mieste.
  • Udiareň zahrejte na cca
  • Začnite zahriatím udiarne na približne 120-135 °C.
  • Keď je udiareň zahriata, pridajte niekoľko malých kúskov jabloňového dreva alebo použite drevo z bieleho orecha.
  • Bravčovú bábiku uďte, kým nedosiahne teplotu 63 °C, aby sa chudé mäso nevysušilo.
  • Zvyčajne to trvá približne 1 hodinu.
  • Po vyúdení zakryte bábiku alobalom a pred krájaním a podávaním ju nechajte 5–10 minút odpočinúť.
  • Užite si to!
Pokrájaná údená bábika obalená v slanine.
www.disheswithdad.com

V lete možno využijete aj naše recenzie ochladzovačov vzduchu . Aké sú výhody aj nevýhody tohto spotrebiča? Ako vlastne funguje? A bude fungovať vo vašej domácnosti?
A ako sa líši od prenosnej klimatizácie? Na tieto otázky získate odpovede v našom článku!

BBQ bábika pripravovaná v udiarni

Ochuťte bravčovú bábiku sladkou a dymovou korenenou zmesou, dajte ju údiť a nakoniec ju potrite lahodnou BBQ omáčkou a nechajte v udiarni dorobiť do dokonalosti. Delikatesa!

Čo budete potrebovať

  • 2 bravčové bábiky (každá s hmotnosťou cca 550 g)
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 lyžica údené papriky
  • 1/2 lyžice sušeného cesnaku
  • 1/2 lyžičky drvenej rasce
  • 1/2 lyžice mletej horčice
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 60 g BBQ omáčky

Postup

  • Z bravčovej bábiky orežte všetok tuk a striebornú kožu a osušte papierovou utierkou.
  • Zmiešajte všetko korenie dohromady.
  • Nechajte ho pri izbovej teplote po dobu 20-30 minút.
  • Predhrejte udiareň na 110ºC.
  • Umiestnite mäso do udiarne a úďte 75-90 minút, kým nebude mať mäso asi 46ºC až 51ºC.
  • Mäso potrite BBQ omáčkou a uďte ďalších 25-35 minút, kým mäso nedosiahne vnútornú teplotu 63ºC až 68ºC.
  • Pred krájaním a podávaním nechajte mäso odpočinúť pri izbovej teplote aspoň 5 minút.
Dve pokrájané údené bábiky na plechu s papierom na pečenie.
www.masonfit.com

Bravčová bábika s omáčkou z údených černíc a bourbonu

Fantastický recept na údenú bábiku s bohatou a chutnou omáčkou z černíc a bourbonu si musí zamilovať úplne každý! Vychutnajte si dokonalú kombináciu bravčového mäsa a sladkej a slanej chuti.

Čo budete potrebovať

Na bravčovú bábiku:

  • 1 kg bravčovej bábiky (2 bravčové bábiky), bez striebornej kože
  • 1 lyžica dijonskej horčice,
  • 2 lyžice BBQ korenia

Na omáčku:

  • 480 g čerstvých černíc
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli
  • ¼ šálky bourbone
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice nakrájané šalotky
  • ¼ šálky balzamikového octu
  • 2 lyžičky čerstvého nasekaného rozmarínu
  • ½ lyžičky cukru (voliteľne)

Postup

  • Nastavte udiareň na 107-121 stupňov Celzia a dajte do nej ovocné drevo.
  • Černice opláchnite a vložte do sklenenej zapekacej misy (ideálne s rozmermi 20×20 cm).
  • Zmiešajte s 1 lyžicou cukru, 1 lyžičkou soli a ¼ šálkou bourbonu.
  • Dajte do udiarne a úďte 90 minút, potom vyberte.
  • Do malého hrnca pridajte extra panenský olivový olej a šalotku restujte na strednom plameni asi 3 – 5 minút.
  • Pridajte balzamikový ocot a priveďte do varu.
  • Pridajte údenú černicovú zmes a rozmarín.
  • Nechajte všetko spoločne variť asi 5 minút za častého miešania.
  • Pomocou vidličky alebo šťouchadla na zemiaky roztlačte černice, aby ste ich rozdrvili do hustej omáčky.
  • Ochutnajte a prípadne dochuťte.
  • Pokiaľ nie je omáčka dosť sladká, pridajte ďalšie ½ lyžičky cukru naraz.
  • Na mäso si tiež pripravte udiareň na 107 až 121 stupňov Celzia a dajte do nej ovocné drevo, napríklad z jablone alebo čerešne.
  • Bravčovú bábiku potrite vrstvou dijonskej horčice a potom ju posypte BBQ korením.
  • Dajte do udiarne a uďte až 90 minút alebo kým vnútorná teplota v najhrubšej časti bábiky nebude 60 stupňov Celzia.
  • Vyberte a nechajte 10 minút odpočinúť.
  • Nakrájajte a pokvapkajte černicovou omáčkou.
  • Nechajte si chutiť!
Údená bábika sevírovaná na tanieri s opečenými zemiakmi a omáčkou. Vedľa je pohár červeného vína.
www.vindulge.com

Máme pre vás aj úžasné sladké recepty na zavarené černice , ktoré vás pohladia na duši aj na jazyku!

Údená bábika po mexicku

Táto luxusná údená bravčová bábika je ochutená mexickým korením a pomazaná zmesou trstinového cukru a štipľavej omáčky. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 2 bravčové bábiky, každá s hmotnosťou cca 600 g
  • 1 lyžica sušeného chilli
  • 1 lyžica sušeného oregana
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1/2 lyžičky škorice

Na polevu:

  • 50 g trstinového cukru
  • 2 lyžice štipľavej omáčky

Postup

  • Z bravčovej bábiky orežte striebornú kožu a osušte papierovou utierkou.
  • Všetko korenie zmiešajte dohromady a nechajte ho pri izbovej teplote po dobu 20-30 minút.
  • Predhrejte udiareň na 107 ºC.
  • Uďte bravčové bábiky po dobu 1,5-2 hodiny alebo kým nedosiahnu vnútornú teplotu 51 ºC.
  • Trstinový cukor a pikantnú omáčku zmiešajte do hladka a zmesou potrite obe bravčové bábiky.
  • Pokračujte v údení, kým bravčové mäso nedosiahne vnútornú teplotu 63 – 68 ºC, cca 20-30 minút.
  • Vyberte z udiarne a pred krájaním a podávaním nechajte bravčové mäso pár minút odpočinúť.
  • Užite si to!
Pokrájaná údená bábika ochutená mexickým korením a pomazaná zmesou trstinového cukru a štipľavej omáčky.
www.withthewoodruffs.com

Na údenie bravčového mäso je najvhodnejšie drevo z jablone . Má jemnú sladkú chuť, ktorá sa skvele hodí k bravčovému mäsu. Ďalšou skvelou voľbou je orechovec .

A ako sa vám naše dnešné recepty na údenú bravčovú bábiku páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.