Luxusné recepty na kuracie stehná pripravované v udiarni 5x inak. Inšpirujte sa!

Sezóna letných grilovačiek je tu.

Prečo si ju tento rok trochu nespestriť?

Pokiaľ máte doma udiareň, určite oceníte naše vynikajúce recepty na údené kuracie stehná, na ktorých si pochutnajú všetci vaše hostia.

Dajte vale grilovaným pokrmom a poďte si užiť zase niečo iné!

Údené kuracie stehná s glazúrou z bourbonu a javorového sirupu

Luxusné kuracie stehná vyúdené do dokonalosti a glazované v zmesi bourbonu, javorového sirupu, kečupu a balzamika sú dokonale šťavnaté a neskutočne chutné. To jednoducho musíte vyskúšať!

Čo budete potrebovať

Na glazé:

  • ½ šálky bourbonu
  • ½ šálky javorového sirupu
  • ¼ šálky kečupu
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 2 lyžičky grilovacieho korenia
  • 1 lyžička balzamikového octu

Na kuracie mäso:

  • 4 kuracie stehná
  • ¼ šálky grilovacieho korenia podľa výberu
  • ¼ šálky trstinového cukru
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čerstvo mletého korenia

Postup

  • Zmiešajte ingrediencie na glazé v strednej panvici.
  • Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a varte 10–15 minút, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu.
  • Zložte z platne a dajte bokom.
  • Zmiešajte grilovacie korenie, cukor, soľ a korenie.
  • Zmesou potrite všetko mäso.
  • Nastavte si gril alebo elektrickú udiareň na údenie pri 135 ° C pomocou nepriameho tepla.
  • Pridajte mäso kožou nahor a uďte 1 a 1/2 hodiny alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 71 °C.
  • Kuracie stehná otočte.
  • Spodnú stranu stehien potrite zmesou bourbonu a javorového sirupu a niekoľko minút uďte.
  • Znovu otočte, potrite zmesou bourbonu a javorového sirupu a niekoľko minút uďte.
  • Kuracie stehná s kožou znova potrite glazúrou a ešte pár minút úďte.
  • Pred podávaním nechajte mäso 5 minút odpočinúť.
  • Užite si to!
Kuracie stehná vyúdené do dokonalosti a glazované v zmesi bourbonu, javorového sirupu, kečupu a balzamika.
www.ericasrecipes.com

Vyskúšajte aj našich 6 najlepších receptov na stehná z kuracieho mäsa , ktorým nebude nikto môcť odolať!

Chipotle kuracie stehná z udiarne

Tieto údené kuracie stehná majú nízky obsah sacharidov, ľahko sa pripravujú a chutia úplne úžasne! Sú dokonale krehké a šťavnaté a majú luxusnú chrumkavú kožičku. Tomu sa nedá odolať!

Čo budete potrebovať

  • 12 horných kuracích stehien
  • ½ šálky olivového oleja
  • šťava a kôra z 1 veľkého citróna
  • ¼ šálky pomarančovej šťavy
  • 6 strúčikov cesnaku, rozotrených
  • 1 lyžica sušeného alebo čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžica morskej soli
  • 2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžička chipotle (alebo údené papriky)
  • 1 lyžička kajenského korenia (voliteľne)

Postup

  • Do veľkej misy pridajte olej, citrónovú šťavu a kôru, pomarančovú šťavu, prelisovaný cesnak, rozmarín, morskú soľ, čierne korenie, chipotle a kajenské korenie a premiešajte, aby sa chute spojili.
  • Kuracie stehná, jedno po druhom, namáčajte do marinády a preložte ich do veľkého vrecka.
  • Nalejte zvyšnú marinádu do vrecka.
  • Vytlačte z vrecka vzduch, uzavrite a dajte aspoň na pár hodín do chladničky, aby sa kura marinovalo.
  • Predhrejte gril s udiarňou na 95 stupňov Celzia po dobu 15 minút.
  • Ochutené kuracie stehná položte priamo na rošt (kožou nahor) a 20 minút uďte.
  • Zostávajúcu marinádu si ponechajte na záverečné podlievanie.
  • Potom zvýšte teplotu na 190 stupňov Celzia a uďte kura ďalších 30 minút.
  • Nakoniec zvýšte teplotu na 200 stupňov.
  • Kuraciu kožu potrite zvyšnou marinádou a otočte stehná kožou dole.
  • Uďte 5 minút, alebo pokiaľ nie je koža chrumkavá a vnútorná teplota kurčaťa nedosiahne 74 -82 stupňov Celzia.
  • Nechajte si chutiť!
Korenené vyúdené kuracie stehná na tácke.
www.hildaskitchenblog.com

Údené kuracie stehná v náleve

Kuracie stehná naložené do nálevu zo sójovej omáčky, melasy a worcesterskej omáčky a potom údené 3 hodiny si zamilujete. Na pochúťky z grilu si ani nespomeniete!

Čo budete potrebovať

  • 2 šálky vody
  • 2 šálky melasy
  • 1 šálka soli
  • 1/4 šálky sójovej omáčky alebo tamari omáčky
  • 2 lyžice worcesterskej omáčky
  • 1/2 lyžičky olúpaného a čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku
  • 7 l ľadovej vody
  • 4 kuracie stehná
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • odporúčané drevo na údenie: jablko, čerešňa, pekanový orech alebo mesquite

Postup

  • Vo veľkom hrnci na strednom plameni zmiešajte 2 šálky vody, melasu a soľ.
  • Priveďte do varu, kým sa soľ nerozpustí.
  • Odoberte z platne a vmiešajte sójovú omáčku, worcestrovú omáčku, zázvor a cesnakový prášok.
  • Odstavte a nechajte vychladnúť.
  • Keď sa zmes ochladí, vmiešajte 7 litrov ľadovej vody a dobre premiešajte.
  • Kuracie stehná vložte do veľkého hrnca, zalejte nálevom a nechajte chladiť 6 – 8 hodín (počas toho mäso raz otočte).
  • Predhrejte udiareň na 110 °C.
  • Vyberte stehná zo slaného nálevu a dôkladne opláchnite, aby ste odstránili zostávajúcu soľ.
  • Osušte papierovými utierkami.
  • Potom potrite olivovým olejom.
  • Umiestnite stehná na strednú mriežku udiarne.
  • Uďte až 3 hodiny alebo pokiaľ vnútorná teplota nedosiahne 74 °C v najhrubšej časti stehna.
  • Vyberte stehná z udiarne a vychutnajte si ich svojou obľúbenou BBQ omáčkou!
Vyúdené kuracie stehno na doske s príborom a zeleninou.
www.thismamacooks.com

Možno oceníte aj naše recenzie elektrických kontaktných grilov . Aký v našej recenzii vyhral a prečo?

BBQ kuracie stehienka z udiarne

Tieto lahodné údené kuracie paličky sú perfektne šťavnaté a krehké a BBQ omáčka im dodáva ten správny lepkavý šmrnc. Skvelá voľba pre ľahkú večeru z udiarne!

Čo budete potrebovať

  • 1 kg kuracích spodných stehien
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica BBQ korenie
  • ¼ šálky BBQ omáčky

Postup

  • Predhrejte udiareň na 135 stupňov Celzia podľa pokynov výrobcu.
  • Kuracie stehná pokvapkajte olivovým olejom a potom posypte BBQ korením.
  • Korenie poriadne premasírujte do kuracích stehien.
  • Položte stehná do predhriatej udiarne, zatvorte a uďte 1 hodinu až 1 a 1/2 hodiny alebo kým vnútorná teplota kuracích stehien nedosiahne 80 stupňov Celzia.
  • To sa bude líšiť v závislosti na tom, akú veľkú máte stehno a koľko mäsa na ňom je.
  • Potom kuracie stehienka potrite BBQ omáčkou.
  • Zatvorte udiareň a uďte ďalších desať minút.
  • Vyberte z udiarne, nechajte 5-10 minút odpočinúť a potom si ich poriadne užite!
Údené kuracie paličky.
www.gimmesomegrilling.com

Údené korenené kuracie stehná v náleve

Tento recept je úplne TOP! Horné kuracie stehná naložíte do nálevu z jablčnej šťavy a limonády Sprite, potom okoreníme vlastnou koreniacou zmesou a vyudíte. Nakoniec ich potrite svojou obľúbenou BBQ omáčkou a delikatesa je na stole!

Čo budete potrebovať

Na korenie:

  • 2 lyžice soli
  • 1,5 lyžice granulovaného cesnaku
  • 1 lyžica sušenej cibule
  • 1 lyžička mletého tymiánu
  • 1,5 lyžičky papriky
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky mletej horčice

Na nálev:

  • 1 šálka vody
  • 1 šálka jablčnej šťavy
  • 1 plechovka Sprite
  • 1/2 šálky morskej soli
  • 1 lyžica korenia

Na mäso:

  • 1 balenie horných kuracích stehien
  • korenie viď vyššie
  • BBQ omáčka
  • nálev viď vyššie

Postup

  • V miske zmiešajte všetko korenie.
  • Z kuracích stehien úplne odstráňte kožu a naložte ich do nálevu, ktorý pripravíte zmiešaním vody, jablčnej šťavy, Sprite, morskej soli a korenia.
  • Kožu dajte na doštičku tučnou stranou nahor a ostrým nožom z nej zoškrabnite všetok tuk.
  • Nechajte stehná v náleve najmenej 30 minút, ideálne aj niekoľko hodín.
  • Mäso opláchnite studenou vodou a potom potrite korením.
  • Dajte bokom a pripravte si udiareň.
  • Obtočte kožu späť okolo stehien tak, aby bolo mäso čo najviac zakryté kožou a aby bolo odhalené čo najmenej mäsa.
  • Kožu zaistite špáradlom.
  • Opäť posypte korením.
  • Umiestnite stehná do udiarne čo najďalej od zdroja tepla.
  • Pri 110 stupňoch Celzia sa budú údiť 2 hodiny.
  • Zatiaľ čo sa mäso údi, vezmite si malý hrniec a ohrejte si svoju obľúbenú barbecue omáčku.
  • Pokiaľ je omáčka hustá, zrieďte ju Coca Colou.
  • Vyúdené stehná namočte do hrnca s omáčkou a dajte späť do udiarne.
  • V prípade potreby posypte trochou trstinového cukru.
  • Asi po 10-15 minútach by omáčka mala skaramelizovať a vaše stehná sú hotové.
  • Nechajte ich len pár minút odpočinúť a podávajte.
Vyúdené horné kuracie stehná na tácke.
www.extraordinarybbq.com

Ak si chcete užiť aj klasické grilovanie, potom sa pozrite aj na naše recepty na grilované kura !

Tipy na údenie kuracích stehien

  • Experimentujte s korením. Použite svoje obľúbené zmesi korenia alebo si vytvorte vlastné. Fantázii sa medze nekladú. Na posledných 10 minút údenia môžete stehná potrieť ľubovoľnou BBQ omáčkou pre lepšiu chuť.
  • Použite správne drevo. Kuracie mäso je jemný proteín, ktorý ľahko pohlcuje chuť dymu. Či už si vyberiete jemnejšiu čerešňu, pekanový orech, jabloňové drevo, dymový biely orech alebo mesquite, tvrdé drevo je najlepšie drevo na údenie. Vyhnite sa mäkkému drevu, ktoré produkuje miazgu.
  • Mäso opečte pre väčšiu chrumkavosť. Aby bola koža chrumkavá, kuracie stehná po údení opečte. Keď ich vnútorná teplota dosiahne 76 stupňov Celzia, vyberte mäso z udiarne a opečte ich na panvici na sporáku alebo v rúre predhriatej na funkciu gril.
  • Stehná nechajte oddýchnuť. Aj keď môže byť lákavé okamžite rýpnuť do horúcich kuracích stehien, pred podávaním nechajte mäso päť minút odpočinúť. Šťava sa počas odpočinku v mäse prerozdelí a výsledkom bude vlhké a chutné kuracie.

A ako sa vám naše dnešné recepty na údené kuracie stehná páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.